101 ideeën voor blog inspiratie

18 Reacties

Een vraag die ik vaak tegenkom is:

Hoe kan ik inspiratie houden om elke week een blog te schrijven?


Afgelopen week heb ik zoveel meegemaakt en gedaan dat ik diverse onderwerpen had om te bloggen. Omdat ik niet direct kon kiezen uit de lijst die ik al had en de nieuwe onderwerpen kwam dit idee naar boven:

101 ideeën om inspiratie op te doen voor je blog waardoor jouw blog populair wordt en jij je expertstatus neerzet:

Actualiteit
Schrijf een artikel over iets dat in de actualiteit is en wat bij jouw doelgroep leeft. Bijvoorbeeld; je bent belastingadviseur en je schrijft een blog over de verandering in de wetgeving op het gebied van de zelfstandigenaftrek. Of: je geeft trainingen voor OR leden en blogt over de veranderingen in de rechten van werknemers.

Tips
Schrijf een artikel over een bepaald onderwerp en geef xxx-aantal tips m.b.t. een bepaald probleem. Het werkt altijd goed om de lezers tips aan te laten vullen. Bv: 3 tips voor een snelle implementatie.

Ideeën om tot actie te komen
Schrijf een artikel over een onderwerp en geef daarna een lijst met dingen die de lezer kan doen; ze kunnen inspiratie opdoen en worden uitgenodigd om in actie te komen. Bv: 101 dingen die jij tijdens de zomervakantie kunt doen om je business te laten groeien.

Review van een boek/ film of product
Het werkt altijd super als je een product gebruikt of een boek gelezen hebt en je geeft daar een samenvatting/ conclusie van en je vertelt ook wat je mening over dat product is.

How to’s
Instructies over een bepaald onderwerp zijn erg expertstatus verhogend. Je kunt de lezer een stappenplan geven, bv over hoe je stap voor stap een ultieme website opzet. Dit kun je natuurlijk ondersteunen door een instructiefilmpje te maken met Screenflow of Camtasia.

Een uitdagende stelling
Wat het dan ook mogen zijn…, het mooie is dat je dan onderaan gemakkelijk kunt uitlokken om een reactie achter te laten.

Een zelf ontwikkelde methode
Laatst schreef ik mijn meest populaire post over een methode waarmee je je energie kunt meten. Ik heb dat ‘zogezegd’ zelf ontwikkeld. Ik geef uitleg en nodig mensen uit om het in te zetten in hun leven. Klik hier om het te lezen.

Publiceer een interview
Een aansprekend onderwerp en een aansprekende persoon…., werkt altijd erg goed.

Maak een lijst
Op de één of andere manier spreken lijst altijd aan (lees dit niet: mensen zijn vaak lui en daarom zijn lijstjes zo makkelijk 😉 ). De top10 van de grootste blunders op het gebied van…, of beter nog: de topxxx van de beste xxx, bijvoorbeeld: de 10 beste WordPress plugins om meer comments op je blog te krijgen (die moet ik nog een keer gaan maken).

Tijd besparen
Laat je lezers zien hoe ze tijd kunnen besparen m.b.t. het onderwerp waar zij in geïnteresseerd zijn. Bv: 3 tips voor een snelle implementatie, elke dag je inbox leeg, meer tijd voor je kinderen, etc.

Vlog (blog met video)
Maak een artikel waarin je een video post. Ik doe dat vrijwel elk blog. Soms heb ik de tekst letterlijk eronder uitgetypt en soms heb ik alleen de video gepost. De beste combinatie vind ik om een kruistrigger te maken: in de tekst trigger ik mensen om de video te bekijken en in de video trigger ik mensen om de tekst te lezen en een comment achter te laten.

Lijst met meest gemaakte fouten
Mensen willen niet graag fouten maken en daarom is een dergelijk artikel altijd populair; je hebt alvast wat werk voor de lezer gedaan zodat zij de fouten kunnen voorkomen.

Feedback blog
Vraag je lezers om feedback; jij wilt steeds betere kwaliteit leveren en hoe kan dat beter door tips van je lezers te ontvangen en te doen.

Voors- en tegens
Schrijf een artikel over een bepaald onderwerp en zet de voordelen en de nadelen naast elkaar in een tabel of onder elkaar. Altijd leuk om de lezers te laten reageren en of aan te vullen.

Een les die je gister geleerd hebt
Door je lezers te laten delen in actuele levenslessen gerelateerd aan je site/ product/ doelgroep leren ze de mens achter het blog kennen. Misschien wel het belangrijkste in het bloggen.

Wat niemand vertelt
Dit werkt erg goed als trigger om nieuwe bezoekers naar je blog te leiden. Bv: Wat je belastingadviseur jou niet vertelt….
Klinkt interessant hè!

Case study
Zelf vind ik het leuk om allerlei online tools uit te proberen en wat je vaak ziet is dat bloggers de tool hebben uitgeprobeerd en hun resultaten publiceren. Dat is natuurlijk hele waardevolle informatie en kan lezers aanzetten een product te kopen of een methode uit te proberen.

Schrijf een verhaal
Mensen houden van verhalen en vooral als het over de schrijver gaat waardoor ze deze beter leren kennen en zichzelf kunnen herkennen.

Vraag het je lezers
Nadat ik dit blog had geschreven heb ik spontaan diverse onderwerpen aangedragen gekregen. Wanneer je er expliciet om vraagt zul je zeker suggesties krijgen. Stel bijvoorbeeld de vraag: “Wat is je grootste frustratie?”.

101 ideeën
Nou, deze categorien moeten toch genoeg zijn om zelf 101 ideeën te genereren, niet waar?

1 heel eenvoudige tip om je onderwerpen te onthouden

Ik heb elke dinsdag in mijn agenda (MS Outlook) een terugkerende afspraak: blogpost schrijven.
Wanneer ik deze open dan krijg ik een lijst met onderwerpen te zien. Als ik er één gebruikt heb gaat het onderwerp van de lijst af en als ik een nieuw idee heb dan schrijf ik het onderaan de lijst.

Bloggen om passief inkomen op te bouwen?

Indien je bloggen gebruikt om bezoekers naar je site te trekken met als doel digitale producten te verkopen verwijs ik je naar mijn hoofdwebsite: www.passiefinkomenonline.nl.
Hier vind je een gratis training waarin je leert hoe je je kennis om kunt zetten in Passief Inkomen.

Wat is de titel van jouw meest populaire blogpost?

Mocht jij al bloggen; welk artikel is het meest gelezen of hebben de meeste reacties gekregen? Inspireer andere lezers (die misschien nog niet bloggen) door het te noteren in het commentaarveld hieronder.

Deel dit artikel met jouw vrienden zodat we nog meer inspiratie ontvangen! Deel door dit bericht te posten op de social media via de knoppen hieronder; Like, Tweet, Share

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Ondanks dat ik net begonnen met bloggen en natuurlijk vol inspratie zit, vond ik het wel fijn om jouw handige tips te lezen (ik sla deze post dan ook op, mocht ik een keer wat minder inspiratie hebben)
  Bedankt!

  • Wat goed dat je bent begonnen met bloggen, veel succes en wie weet tot ziens!
   groet, Hugo

 • Het meest gelezen is mijn blog met de titel Meten is weten, niet meten is een mooi verhaal!

  Verder bedankt voor de tips!

 • Mijn best gelezen blog is het Amaizeggerke. Over de verschillen in de Nederlandse en Vlaamse taal. Ik maak elke maand een nieuw Amaizeggerke, elke keer meer lezers!

 • Hoi Hugo, leuke en nuttige tips!

  Mijn meest populaire blog is: http://www.linnenart.nl/betekenis-van-kleuren-in-je-huisstijl/ Daar wordt vanuit Twitter altijd op geklikt en dagelijks gevonden via Google. (6000 x p.jr., waarvan de laatste maand 922 x) Gevolgd door de uitleg per kleur. Kennelijk is de (startende) zzp’er heel bewust bezig met de kleurkeuze van zijn logo en huisstijl.

  Ook de gratis 10 rittenkaart is razend populair. Voornamelijk bij coaches en therapeuten. http://www.linnenart.nl/gratis-10-rittenkaart/

  Grtz, Linda

 • Hoi Hugo,
  mijn meest populaire blog tot nu toe (312 keer geliked op Facebook vanuit mijn website) is ongetwijfeld: http://gevoeligkind.nl/10-tips-waardoor-jouw-hooggevoelige-kind-graag-naar-school-gaat
  Het is een blog met een opsomming en ik merk dat die het bij mij eigenlijk altijd heel erg goed doen. Ik schrijf vanuit wat ik zelf meemaak of laat mij inspireren door problemen en vragen van ouders die in de opvoeding of op school aanlopen tegen allerlei problemen. Dit blog was daar een uitwerking van. Het feit dat 1 van de bekendste kindercoaches van Nederland zich n.a.v. dit populaire artikel cynisch en negatief uitlaat was voor mij in eerste instantie echt een deukje in mijn zelfvertrouwen….ik begrijp tot op de dag van vandaag nog steeds niet wat haar heeft bewogen om zo’n draak van een reactie te geven, maar ik heb het aan een ander over gelaten om daar een comment over te plaatsen…..de reactie van een ouder op haar weinig invoelende post was dan ook mijn grootste triomf:-)

 • Hallo Hugo,

  dankje voor deze handige tips! Mijn niche maakt het wat lastiger gezien er haast geen vergelijkbare bronnen te vinden zijn. Een echte niche, dus ;-)?

  Mijn eerste blog had dan ook te maken met mijn grootste frustratie. Hier liep ik als Duitse in Nederland telkens tegenaan. Deze blog heeft dan ook geleid tot kritische discussies, herkenning en leuke reacties.

  Misschien moet ik vaker een persoonlijk tintje aan mijn blogs geven. Op de een of andere manier ben ik mijn leven lang al een brug tussen mensen, nationaliteiten en culturen. Wederzijds begrip, inzicht, acceptatie en vooral ook onbevooroordeeld grensoverschrijdend met elkaar samen leven en werken vind ik belangrijk.

  Dus: Laat je lijstjes thuis 😉

  De titel is:
  Vergissing #1: “zelf Duits schrijven kan best”
  http://www.mind4share.com/zelf-duits-schrijven/

  Hartelijke groeten, liebe Grüße,
  Nina

 • Hoi Hugo,

  Misschien niet de meest gelezen blog, maar wel de blog met de meest persoonlijke reacties is: http://hoogbegaafdencoach.nl/irrationele-gedachten/

  Dit is een redelijk persoonlijke blog en juist daarop komen de mooie reactie in plaats van op de informatieve blogs.

  Leuk om daar op dit manier achter te komen wat een andere blogstijl voor reacties oplevert.

  Groet
  Jan

  • Wow, ik heb hem gelezen en ja, persoonlijke blog raken en blijkbaar nodigt het ook uit om te reageren.

 • Hoi Hugo,

  Dank voor je handige tips!

  Mijn meest gelezen blog is : Laat je ex los!
  http://www.opbloeien-na-scheiding.nl/laat-je-ex-los/

  Blijkbaar een onderwerp waar mijn doelgroep/lezers(gescheiden mensen)zich in herkent en mee worstelt. En mij ook niet onbekend is! 🙂

  Ik haal mijn inspiratie vooral uit de vragen en verhalen van mijn cliënten en uit mijn eigen leven.
  Als de onderwerpen na aan mijn hart liggen, gaat het schrijven het makkelijkst.

  Groet en dank voor je nuttige tips! Yolanda

  • Hoi Yolanda, dankjewel voor de aanvulling om inspiratie te halen uit de verhalen van je klanten.
   Goed om te lezen dat de tips nuttig zijn!
   groet, Hugo

 • Mijn beste gelezen blog was de allereerste, http://www.magneetsieraden-energetix.nl/ex-zine/opnieuw-voor-het-eerst-op-weg.

  Ik denk omdat veel mensen zich erin herkenden.
  Het probleem waar ik tegen oploop is de rust te nemen om te schrijven, de oplossing hiervoor is dat ik een documentenmapje heb gemaakt en de komende blogs alvast genummerd erin gezet heb.
  op het moment dat ik een idee krijg of een inspiratie momentje dan zet ik dat alvast in het document gewoon als aantekening. ik begin dus uiteindelijk niet met een leeg blad….. dat helpt.
  Gisteren heb ik dit systeem niet gevolgd, resultaat is dat ik tijdens het wandelen met de honden een geweldig thema bedacht had en dat dacht verankerd te hebben met een slimme associatie. zo hoefde ik bij thuiskomst het ook niet direct in een van de blog documenten te zetten.
  Nu vandaag wordt ik ermee geconfronteerd hoe dom dit was, ik ben vergeten wat mijn ingeving was en ook mijn “ezelsbruggteje” krijg ik niet “opgepiept” Stom dus!
  Vandaag heb ik geleerd dat ik moet doen wat ik al deed omdat het voor mij werkte…
  Wat werkt er voor jou als je plots een goed idee hebt en niets voorhanden om het te noteren?

  Ciselle

  • Hoi Ciselle, dat was een mooi blog ja! Herkenning is blijkbaar erg belangrijk.

   Met plotse ideeën ga ik als volgt om: ik heb (bijna) altijd mijn telefoon bij me. Heel simpel; ik zet het met een korte omschrijving in mijn agenda en dan krijg ik een herinnering. Die verwerk ik dan in mijn lijstje met onderwerpen.
   Hugo

 • Het meest gelezen artikel op mijn weblog heet: Tien tips om je intuïtie te gebruiken bij het nemen van beslissingen. Het succes van dit artikel ligt in de eenvoud en aansluiting op de behoefte van mensen. Tips zijn snel en gemakkelijk te lezen en beslissingen nemen doet iedereen, we weten hoe moeilijk dat kan zijn.
  Wil je het lezen hier is de link: http://www.werkenmetintuitie.com/2006/11/tien_tips_om_je.html
  Bedankt Hugo voor je duidelijke ideeën en tips. Volgens mij werkt dit allemaal het beste als je onderwerp waarover je blogt, wérkelijk bij jou past en je altijd bezighoudt. Dan komen de onderwerpen vanzelf.
  Groet en bedankt Hugo,
  Francine

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >