Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar het vergroten van (mijn) zelfvertrouwen.

Jij Hugo?

Ja ik!

Ja, ik denk dat ieder mens altijd verder kan groeien.
Ja, ik was altijd een onzeker mannetje.
En ja, mijn slogan is niet voor niets “Persoonlijke groei = Winnen in Business”
En ja, mijn klanten stellen hier ook vragen over.

Gezien worden als een expert betekent dat jij jezelf zult moeten laten zien.
Immers, mensen moeten je leren kennen, je waarde gaan zien en je gaan vertrouwen.

Terug naar mijn zelfonderzoek.
Toen ik aan het einde van de eerste klas lagere school was vroeg ik me hardop af of ik het rekenen in klas 2 wel zou kunnen.
Later, in de disco, had ik het lef niet om naar dat ene meisje toe te stappen.
Ik ging naar de PABO omdat ik dacht dat ik dat wel zou kunnen, niet omdat het mijn roeping was.

Mijn allereerste liefde maakte het uit met mij. Ik besloot om nooit meer teleurgesteld te raken (voortaan zou ik de relaties wel beëindigen). Laatst ontdekte ik dat ze het niet uitmaakte om wie ik was, maar veel meer om hoe zij toen in haar vel zat.

Potverdorie, ik besloot dat ik niet goed genoeg was!

Herkenbaar?
We hebben er allemaal op de één of andere manier wel last van dat de juf vroeger met een rode pen door ons schrift heen kraste. Dat we ons druk maken over de mening van iemand anders en uiteindelijk dat we onszelf niet goed of niet goed genoeg vinden.

Een bekende uitspraak is: “Je bedrijf is zo groot als dat jij bent”
Daarom dit onderzoek, daarom mijn drang naar groei. Mijn eigen bedrijf mag groeien, maar ik wil jou ook inspireren om te groeien.

Zelfvertrouwen of jezelf vertrouwen is de basis om te winnen in business.
Zelfvertrouwen staat dus in directe relatie tot jouw Expertstatus!

101 tips om je zelfvertrouwen en dus je expertstatus te vergroten

Zelfkennis vergroten betekent dat je je zelfwaardering vergroot. Wanneer je zelfwaardering omhoog gaat zal ook je zelfvertrouwen omhoog gaan.

1. Onderzoek je verleden
Ik las dit weekend een aantal brieven die mijn moeder van mij bewaard had uit de tijd dat ik als soldaat in Bosnië (Srebrenica) zat en de tijd daarna, toen ik in Engeland woonde. Zonder verder in details te gaan; het hielp mij om mijn zelfkennis te vergroten. Ik sprak ook mensen ‘van toen’ en begreep beter welke keuzes ik toen had gemaakt. Wat ik nog ga doen is het huis opzoeken waar ik nooit afscheid van heb genomen. Toen ik terugkwam uit Engeland waren mijn ouders verhuisd. Ik zeg niet dat ik er last van heb, maar ik wil gewoon eens kijken wat het doet als ik die plek opzoek.

2. Neem een besluit
Besluit om jezelf te vertrouwen, besluit dat je knap bent, besluit dat je het waard bent, besluit dat je je tarief verdubbelt, besluit dat je OK bent. Is het zo simpel? Ik denk van wel. Je kunt blijven zoeken naar hoe het komt dat je geen/ weinig/ niet zoveel zelfvertrouwen hebt maar uiteindelijk gaat het erom hoe je het kunt laten groeien!

3. Doe elke dag iets nieuws
Nieuwe dingen doen is vaak spannend. Juist daar zit je groei. Door er een gewoonte van te maken om nieuwe dingen te doen zul je systematisch je comfortzone en dus je zelfvertrouwen vergroten.

4. Wees eerlijk zonder te weten wat het resultaat is
Misschien vind je het als coach of als trainer wel spannend om je klant(en) te confronteren met hun gedrag. Just do it en zeg eerlijk wat je ziet. Dan zie je daarna wel hoe er gereageerd wordt. Misschien heb je een vriend die iets doet of juist niet wat je irriteert; wees eerlijk en zeg het zonder dat je weet wat het resultaat zal zijn. Het is misschien ontzettend spannend! Je eerlijkheid en authenticiteit zal beloond worden.

5. Bedenk wat je het allerspannends vindt en ga dit doen
Ik denk op dit moment aan bungee jumpen. Altijd heb ik de smoes gehad dat ik dit niet deed omdat dit niet goed voor je rug of nek zou zijn. Maar eigenlijk deed ik het in mijn broek. Door dit ‘af te tikken’ (gewoon te doen) zul je een gevoel krijgen dat je alles aan kunt. Laatst heb ik dat gedaan met vuurlopen, parachute springen, pijlbreken, op het podium staan, een blog schrijven over mijn tarieven verdubbelen (en nog veeeel meer).

6. Zet je kop op het internet
Deze hobbel heb ik een paar jaar geleden al genomen. Ik vond mezelf lelijk en had een hekel aan mijn eigen stem. Toch besloot ik video’s op te nemen en online te zetten. Als je me al een tijdje volgt dan weet je dat die video’s niet best waren…. Toch hielpen ze mij groeien en meer en meer mensen leerden mij kennen.

7. Doe een publiek commitment
Bij deze: “Ik ga bungee jumpen!” – Wie gaat er mee en wie neemt een video camera mee?

8. Projecteer het op de toekomst
Hiermee bedoel ik: als je iets van plan bent om te gaan doen kun je dit versterken door de vraag te stellen: Wat zou het betekenen voor mijn toekomst als ik <dit> NU doe?

9. Verzorg jezelf
Als je niet de hele dag bier drinkt, sigaretten rookt, op de bank hangt maar actief bent, gezond eet, energiek doet dan ga je er vanzelf beter uitzien…, en dus beter over jezelf denken, voelen en daarnaar handelen.

feestje bij de Lek10. Verbeter vaardigheden waarvan je weet dat je niet voldoende scoort
Veel dingen zijn aan te leren. Als je mij kent dan weet je wat ‘Shoot the 4’ is en dat niemand dat kan behalve ik. Zelf beheerste ik het ook niet. Pas nadat ik elke avond geoefend had kon ik het. Bedenk waar jij niet goed in bent en waar jij je niet goed over voelt; verbeter dit door systematisch te oefenen. Zet het in je agenda en stop er tijd in!

11. Besef dat er geen fouten zijn alleen resultaten
Dit inzicht heeft mij heel erg geholpen. Ik ben gewoon heel veel gaan doen en op mijn bek gegaan. Is dat fout? Nee! Het resultaat is alleen niet altijd gewenst. Het enige wat je dan hoeft te doen is: hetzelfde nog een keer doen maar dan anders, kijken of dat wel werkt.

12. Werk stap voor stap
Je kunt niet in 1 dag een expertstatus opbouwen, daar heb je minimaal 1 jaar voor nodig. Zo is het ook met zelfvertrouwen; dat groeit soms met grote en soms met kleine stapjes.

13. Word expert (dus eigenlijk een KIP – EI verhaal)
Persoonlijk heeft het mij geholpen dat meer en meer mensen mij leerden kennen. Toen ik bij trainingen en netwerkbijeenkomsten herkend werd, eerst door 101werkvormen en later door de Implementatie Academy, voelde dat heel bijzonder; alsof ik daadwerkelijk een bijdrage had geleverd en mensen had geïnspireerd (en dat terwijl ik ‘niet goed genoeg was’). O ja, en ik help je graag… klik hier (1 mei gaat de prijs van het jaarprogramma omhoog van €497,- naar €697,-)

14. …… wat ik gaaf zou vinden is als wij met elkaar deze lijst aanvullen en daarmee waarde toevoegen aan dit blog!

Welke tips heb jij waarmee jij jouw zelfvertrouwen hebt vergroot?

Durf het te schrijven in het commentaarveld hieronder;) Vul het aan met: Tip #xxx