101 tips om je zelfvertrouwen en dus je expertstatus te vergroten

16 Reacties

Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar het vergroten van (mijn) zelfvertrouwen.

Jij Hugo?

Ja ik!

Ja, ik denk dat ieder mens altijd verder kan groeien.
Ja, ik was altijd een onzeker mannetje.
En ja, mijn slogan is niet voor niets “Persoonlijke groei = Winnen in Business”
En ja, mijn klanten stellen hier ook vragen over.

Gezien worden als een expert betekent dat jij jezelf zult moeten laten zien.
Immers, mensen moeten je leren kennen, je waarde gaan zien en je gaan vertrouwen.

Terug naar mijn zelfonderzoek.
Toen ik aan het einde van de eerste klas lagere school was vroeg ik me hardop af of ik het rekenen in klas 2 wel zou kunnen.
Later, in de disco, had ik het lef niet om naar dat ene meisje toe te stappen.
Ik ging naar de PABO omdat ik dacht dat ik dat wel zou kunnen, niet omdat het mijn roeping was.

Mijn allereerste liefde maakte het uit met mij. Ik besloot om nooit meer teleurgesteld te raken (voortaan zou ik de relaties wel beëindigen). Laatst ontdekte ik dat ze het niet uitmaakte om wie ik was, maar veel meer om hoe zij toen in haar vel zat.

Potverdorie, ik besloot dat ik niet goed genoeg was!

Herkenbaar?
We hebben er allemaal op de één of andere manier wel last van dat de juf vroeger met een rode pen door ons schrift heen kraste. Dat we ons druk maken over de mening van iemand anders en uiteindelijk dat we onszelf niet goed of niet goed genoeg vinden.

Een bekende uitspraak is: “Je bedrijf is zo groot als dat jij bent”
Daarom dit onderzoek, daarom mijn drang naar groei. Mijn eigen bedrijf mag groeien, maar ik wil jou ook inspireren om te groeien.

Zelfvertrouwen of jezelf vertrouwen is de basis om te winnen in business.
Zelfvertrouwen staat dus in directe relatie tot jouw Expertstatus!

101 tips om je zelfvertrouwen en dus je expertstatus te vergroten

Zelfkennis vergroten betekent dat je je zelfwaardering vergroot. Wanneer je zelfwaardering omhoog gaat zal ook je zelfvertrouwen omhoog gaan.

1. Onderzoek je verleden
Ik las dit weekend een aantal brieven die mijn moeder van mij bewaard had uit de tijd dat ik als soldaat in Bosnië (Srebrenica) zat en de tijd daarna, toen ik in Engeland woonde. Zonder verder in details te gaan; het hielp mij om mijn zelfkennis te vergroten. Ik sprak ook mensen ‘van toen’ en begreep beter welke keuzes ik toen had gemaakt. Wat ik nog ga doen is het huis opzoeken waar ik nooit afscheid van heb genomen. Toen ik terugkwam uit Engeland waren mijn ouders verhuisd. Ik zeg niet dat ik er last van heb, maar ik wil gewoon eens kijken wat het doet als ik die plek opzoek.

2. Neem een besluit
Besluit om jezelf te vertrouwen, besluit dat je knap bent, besluit dat je het waard bent, besluit dat je je tarief verdubbelt, besluit dat je OK bent. Is het zo simpel? Ik denk van wel. Je kunt blijven zoeken naar hoe het komt dat je geen/ weinig/ niet zoveel zelfvertrouwen hebt maar uiteindelijk gaat het erom hoe je het kunt laten groeien!

3. Doe elke dag iets nieuws
Nieuwe dingen doen is vaak spannend. Juist daar zit je groei. Door er een gewoonte van te maken om nieuwe dingen te doen zul je systematisch je comfortzone en dus je zelfvertrouwen vergroten.

4. Wees eerlijk zonder te weten wat het resultaat is
Misschien vind je het als coach of als trainer wel spannend om je klant(en) te confronteren met hun gedrag. Just do it en zeg eerlijk wat je ziet. Dan zie je daarna wel hoe er gereageerd wordt. Misschien heb je een vriend die iets doet of juist niet wat je irriteert; wees eerlijk en zeg het zonder dat je weet wat het resultaat zal zijn. Het is misschien ontzettend spannend! Je eerlijkheid en authenticiteit zal beloond worden.

5. Bedenk wat je het allerspannends vindt en ga dit doen
Ik denk op dit moment aan bungee jumpen. Altijd heb ik de smoes gehad dat ik dit niet deed omdat dit niet goed voor je rug of nek zou zijn. Maar eigenlijk deed ik het in mijn broek. Door dit ‘af te tikken’ (gewoon te doen) zul je een gevoel krijgen dat je alles aan kunt. Laatst heb ik dat gedaan met vuurlopen, parachute springen, pijlbreken, op het podium staan, een blog schrijven over mijn tarieven verdubbelen (en nog veeeel meer).

6. Zet je kop op het internet
Deze hobbel heb ik een paar jaar geleden al genomen. Ik vond mezelf lelijk en had een hekel aan mijn eigen stem. Toch besloot ik video’s op te nemen en online te zetten. Als je me al een tijdje volgt dan weet je dat die video’s niet best waren…. Toch hielpen ze mij groeien en meer en meer mensen leerden mij kennen.

7. Doe een publiek commitment
Bij deze: “Ik ga bungee jumpen!” – Wie gaat er mee en wie neemt een video camera mee?

8. Projecteer het op de toekomst
Hiermee bedoel ik: als je iets van plan bent om te gaan doen kun je dit versterken door de vraag te stellen: Wat zou het betekenen voor mijn toekomst als ik <dit> NU doe?

9. Verzorg jezelf
Als je niet de hele dag bier drinkt, sigaretten rookt, op de bank hangt maar actief bent, gezond eet, energiek doet dan ga je er vanzelf beter uitzien…, en dus beter over jezelf denken, voelen en daarnaar handelen.

feestje bij de Lek10. Verbeter vaardigheden waarvan je weet dat je niet voldoende scoort
Veel dingen zijn aan te leren. Als je mij kent dan weet je wat ‘Shoot the 4’ is en dat niemand dat kan behalve ik. Zelf beheerste ik het ook niet. Pas nadat ik elke avond geoefend had kon ik het. Bedenk waar jij niet goed in bent en waar jij je niet goed over voelt; verbeter dit door systematisch te oefenen. Zet het in je agenda en stop er tijd in!

11. Besef dat er geen fouten zijn alleen resultaten
Dit inzicht heeft mij heel erg geholpen. Ik ben gewoon heel veel gaan doen en op mijn bek gegaan. Is dat fout? Nee! Het resultaat is alleen niet altijd gewenst. Het enige wat je dan hoeft te doen is: hetzelfde nog een keer doen maar dan anders, kijken of dat wel werkt.

12. Werk stap voor stap
Je kunt niet in 1 dag een expertstatus opbouwen, daar heb je minimaal 1 jaar voor nodig. Zo is het ook met zelfvertrouwen; dat groeit soms met grote en soms met kleine stapjes.

13. Word expert (dus eigenlijk een KIP – EI verhaal)
Persoonlijk heeft het mij geholpen dat meer en meer mensen mij leerden kennen. Toen ik bij trainingen en netwerkbijeenkomsten herkend werd, eerst door 101werkvormen en later door de Implementatie Academy, voelde dat heel bijzonder; alsof ik daadwerkelijk een bijdrage had geleverd en mensen had geïnspireerd (en dat terwijl ik ‘niet goed genoeg was’). O ja, en ik help je graag… klik hier (1 mei gaat de prijs van het jaarprogramma omhoog van €497,- naar €697,-)

14. …… wat ik gaaf zou vinden is als wij met elkaar deze lijst aanvullen en daarmee waarde toevoegen aan dit blog!

Welke tips heb jij waarmee jij jouw zelfvertrouwen hebt vergroot?

Durf het te schrijven in het commentaarveld hieronder;) Vul het aan met: Tip #xxx

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Tip #23 Zorg dat je jezelf blijft voeden met waar je blij van wordt en door wordt geïnspireerd. Zoek bijv. iets dat je nog niet kent en waar je honger naar hebt. Bij mij is dat de Psychognomie (direct toepasbare praktische mensenennis) welke voortkomt uit de natuurwetenschap. Je kunt ook voorbeelden zoeken van mensen waardoor je geïnspireerd raakt (musici, wereldleiders, religie etc…)

 • Tip #22:
  Spreken vanuit je passie, dat wat je drijft. Dat draagt bij aan zelfvertrouwen. Ik maakte jaren omtrekkende bewegingen. Durfde mijn passie niet centraal te zetten. In januari maakte ik de keuze om helemaal te gaan voor mijn bedrijf en mijn passie. Ik merk dat ik daar zeer gepassioneerd over spreek en mensen raak. Dat ze geboeid zijn. Ik voel dat mijn zelfvertrouwen groeit, dat ik daarvan ga stralen en dat er golven van geluk door mij heen gaan.

 • Tip #21:
  een simpele die mij heel erg geholpen heeft: leg een schriftje naast je bed en schrijf elke avond voor je gaat slapen 5 dingen op die je blij hebben gemaakt die dag, waar je tevreden over bent, of wat goed gelukt is. Positieve feedback aan jezelf die je meeneemt de nacht in. Geleidelijk oefende ik mezelf om steeds meer met een positieve bril om naar mezelf te kijken.

 • Theo van Ede schreef:

  Dag Hugo, mooi blog m.n. vanwege je openhartigheid en het feit dat je de daad bij het woord voegt
  Wat ik aan je lijst wil toevoegen is het volgende:
  Tip #20:
  -Geen negatief oordeel hebben over je eigen daden of situaties waarin je verkeert. Dat is makkelijker geschreven dan in praktijk te breng, want oordelen doe je voor je er erg in hebt.
  De kunst is dan zo’n oordeel als een wolk laten overdrijven en de lucht weer te laten klaren.

  Een situatie wil ik er uitpikken omdat hij bij mij vaak m’n zelfvertrouwen heeft ondergraven en dat is de situatie van het ‘ NIET WETEN WAT TE DOEN’ .Ik benader het nu als een fact of life dat zich zo nu en dan voordoet en ik geef er een positieve draai door ook als een toeschouwer nieuwsgierig te zijn naar wat m’n besluit gat worden.Het sluit ook ook aan bij wat Agnes schrijft over haar innerlijke kompas noemt. Als je daarop in zo’n situatie van niet weten blijft vertrouwen en wel naar de signalen van dat innerlijke weten gaat handelen dan komen de antwoorden en blijft je zelfvertrouwen in takt.

 • Tip #19:
  Sta regelmatig stil bij die momenten uit het verleden waar je blaakte van zelfvertrouwen en wees dankbaar voor die momenten.
  Ps: wederom respect voor jouw openhartigheid Hugo. Over lef/zelfvertrouwen gesproken

 • John Goes schreef:

  Tip 18:
  Een aanvulling op 5 en 7, angst overwin ik door het niet weg te stoppen, maar een plek te geven die het verdient. Bij een spannend moment tel ik langzaam tot 5 en dan neem ik de stap/sprong (tip #18?). En de aanvulling op 7, ik heb geen videocamera en ik durf niet te bungee jumpen, maar ik wil deze sprong, met behulp van mijn eigen tip, toch maken.

  • Ik heb er ’tip 18′ van gemaakt John; ooit met parachutespringen telde iemand anders voor mij af van 3, 2, 1! (en toen bleef ik staan…)

   • John Goes schreef:

    Daarom tel ik ook tot 5 😉

 • Bedenking bij 3

  Tracht eerst ook af te maken wat je begonnen bent, het geheel of minstens een fase, een samenstellend deel. Het geeft de voldoening al iets bereikt te hebben. En het versterkt je zelfvertrouwen dat je het kunt.

  • Ik snap je bedenking Jean; mijn punt was meer bedoeld om makkelijker en vaker uit je comfortzone te stappen; al was het maar dat je een andere smaak thee neemt ;).

 • Ja zeker! Een mooie toevoeging! Vertrouw op jouw innerlijk kompas! vertrouw op je ZELF!

 • Het is heel fijn om je te voeden met veel informatie en vele tips. Dat vergroot mijn wereld, ik zie waar mijn zwakke plekken zitten en waar werk aan de winkel is! Authenticiteit is mijn passie. Dat is echt, daar geloof ik in. Als je authentiek bent geef je het mooiste cadeau, helemaal jij! Ik merk dat ik mij overspoeld kan voelen door de vele informatie. Ik voel mij dan opgejaagd, onrustig, onzeker en verdrietig. Ik ben weg van mijzelf. Ik wordt weer rustig als ik even ga zitten. Voelen wat er op dat moment in mij leeft. Zonder daar iets aan te willen veranderen. Als ik mijzelf vraag wat nu het belangrijkste is dan is er iets wat in mij het meest aandringt, op de voorgrond ligt. Dat is wat ik op dat moment te doen heb. Kunst is om daarop te vertrouwen en dicht bij mijzelf te blijven. Op mij zelf te vertrouwen. Op het innerlijke kompas wat mij de weg wijst. Wat mij aangeeft wat ik te doen heb. Zo vind ik de balans. Ik vertrouw op mijzelf en pas in de uitvoering de nieuwe inzichten toe. Niet alles tegelijk. Voor alles is een juiste tijd. Het innerlijke kompas laat mij zien wanneer het tijd is.

  • Herkenbaar Agnes, mooi dat je dit deelt! Was dit tip #17?

 • Tip #16: Een misschien wel bekende uitspraak voor OC mensen: Get in Line and Stay in Line.
  Als het tegenzit in je business en je het gevoel hebt ik stop ermee, dan juist moet je blijven doorgaan. Tegenslagen horen erbij. Bedenk wel of dat wat je ook bent gestart ook wel daadwerkelijk is wat je echt wilt. Is het antwoord JA, KEEP IN LINE!

  Zelf heb ik al heel vaak de handdoek in de ring willen gooien, maar ik blijf doorgaan omdat het is wat ik wil. Uiteindelijk komen ook de resultaten en (hoewel nog klein) omzet. De richting is gezet.

 • Tip #15:
  Er bestaan geen fouten, er is alleen maar feedback.
  Wanneer je iets onderneemt, doe je stappen vooruit. Je neemt initiatief en je doet! Je kijkt uit en let op wat je doet en wat de reacties zijn.
  Dat betekent dat je vorderingen maakt en dus kun je iedere feedback gebruiken en bijsturen om je weg te vervolgen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >