15 lessen en successen in 15 jaar ondernemen

2 Reacties

15 lessen en successen in 15 jaar ondernemen blog

15 lessen in 15 jaar ondernemen.

In 15 jaar ondernemen heb ik een hoop successen en tegenslagen gekend, vooral van die tegenslagen heb ik een hele hoop geleerd.

Ik wil de 15 lessen en successen die ik in mijn 15 jaar ondernemen heb meegemaakt, met jou delen. 

LES 1: De mooiste momenten zijn buiten je comfortzone

Ik geloof dat je de mooiste momenten meemaakt buiten je comfortzone. Niet alleen in het ondernemen, maar gewoon in het leven.

Doe dingen die je spannend vindt, neem eens een risico. In 2007 werkte ik bij een ICT-bedrijf, gewoon in loondienst. Daar werkte ik samen met een aantal collega’s, die zeiden op een gegeven moment: “Ja, maar ik ben freelancer”. “Maar wat verdien je dan?” vroeg ik. “Nou, 75 euro per uur”.

Nou, ik rekenen, hoeveel is dat per week, hoeveel per maand? Al gauw dacht ik: dat wil ik ook. Maar ik vond het gewoon, door alle onzekerheden, super spannend om voor mezelf te beginnen.

Desondanks heb ik de sprong gewaagd en zie waar het me gebracht heeft, 15 jaar later zijn we en ik ben mezelf nog iedere dag dankbaar voor die beslissing.


LES 2: Doe waar je blij van wordt

In de eerste paar jaar na mijn keuze om voor mezelf te beginnen merkte ik dat ik vaak gebeld werd door mijn oude netwerk uit de ICT-wereld met de vraag: “Hey, Hugo. We hebben gehoord dat je voor jezelf begonnen bent, we hebben goede ervaringen met je, je kent onze software, kunnen we jou misschien inhuren?”

Toen dacht ik wel even van: “yes, ik heb weer werk”, maar ik wist ook van mezelf dat ik dit niet wilde blijven doen. Ik wilde liever gewoon iets met coaching en mijn eigen trainingen ontwikkelen.

Ik ben toen simpelweg “nee” gaan zeggen tegen de dingen waar ik niet blij van werd en “ja” tegen de dingen waar ik wel blij van werd. En als je dat ook uit gaat stralen dan zal je merken dat je agenda ook voller wordt. En dat brengt me bij les 3…


LES 3: Weet wat je uitbesteed en aan wie

Toen mijn agenda voller en voller begon te raken ben ik zaken uit gaan besteden, wat wil ik niet meer doen wat andere mensen voor mij kunnen doen.

Voor mij ging het erom dat ik wel een goede financiële basis had voordat ik kon gaan uitbesteden. Op dit moment besteed ik mijn mail en mijn administratie uit, mijn vrouw doet ook heel veel, zoveel dat zij ook dingen is gaan uitbesteden.

Waar ik wel van overtuigd ben is dat je tot op een bepaalde hoogte niet jouw kennis en ervaring kan uitbesteden. Video’s en teksten moeten echt vanuit jezelf komen natuurlijk, maar wat ik bijvoorbeeld nu uitbesteed is het maken van Pinterest pins.

Sinds kort is er een mevrouw die voor mij die pins maakt, daarbij gebruikt ze content van 101werkvormen.nl.


LES 4: Aanpassingsvermogen

Een les die vrij recentelijk nog eens benadrukt werd voor mij is: aanpassingsvermogen. Je moet je kunnen aanpassen aan je omgeving, aan de markt, aan wat er om je heen gebeurt. Voor de coronacrisis gaf ik al jaren online les en maakte ik programma’s.

Toen alles veranderde door de crisis dacht ik: “Hoe cool zou het nu zijn als ik me ga specialiseren in mensen helpen online trainingen te maken”. En mijn bedrijf schoot als een raket omhoog, het was soms bijna gênant om het te vertellen op verjaardagen hoe goed het ging, zeker omdat andere natuurlijk heel hard geraakt werden, denk dan aan horecaondernemers bijvoorbeeld. 

Gelukkig werden die op een gegeven moment ook inventiever. Ik had het al de avond dat Rutte de lockdown aankondigde, die avond stuurde ik in mijn facebook groep een berichtje dat ik les ging geven over het maken van een onlinetraining. De dag daarna had ik 1000 man in de zoomzaal, dat had ik ook nog nooit meegemaakt.


LES 5: Publiek commitment

Een les die tot op de dag van vandaag nog steeds voor mij werkt is het doen van een publiek commitment.

Publiekelijk iets beloven zorgt ervoor dat je niet meer terug kan, je moet datgene doen wat je beloofd hebt. Zelf deed ik dit in 2012 toen ik 101werkvormen.nl begon (op 101werkvormen staan van allerlei energizers, teambuilding oefeningen, spelletjes voor trainers, coaches, scouting, etc.). Toen deed ik het publiek commitment: de komende 100 dagen, elke dag, één werkvorm posten. Gewoon om mezelf te dwingen om elke dag een blog te schrijven.

Soms had ik dagen dat ik het vergat en toen moest ik als een gek, een paar minuten voor twaalf gaan schrijven want ik had het beloofd aan mijn publiek. Toen was het 30 december, de één na laatste dag en mijn inspiratie was op, ik wist gewoon niks meer te bedenken. Tot ik op eens een mailtje in mijn inbox krijg…

Beste Hugo,

Dankjewel voor alle inspiratie de afgelopen tijd. Al jouw energizers, teambuilding spellen, kennismakers, ik gebruik ze allemaal. Als blijk van waardering wilde ik je 2 werkvormen geven om op de website te publiceren.

Direct gekopieerd en geplakt natuurlijk en toen was de challenge voltooid. Met andere woorden: als jij je commitment deelt met de wereld, dan gaat de wereld jou ook helpen om jouw doelen te bereiken.


LES 6: Zichtbaarheid op jouw manier

Een paar maanden geleden deed ik de 30 dagen zichtbaarheid challenge op Instagram, ook een publiek commitment. Maar ik merkte al snel dat ik daar niet erg blij van werd.

De reden daarvoor was dat als ik iets postte het na verloop van tijd gewoon wegzakte en nooit meer bekeken werd. Afgelopen januari besloot ik dus even een maand geen social media te doen en inmiddels is het al langer dan een maand. Ik ben veel liever zichtbaar op mijn manier, door te schrijven.

Ik heb ooit in Srebrenica gezeten als soldaat, dat was best een heftige periode en vaak in de avond als ik dan nachtdienst had ging ik brieven schrijven aan mijn moeder, mijn vrienden en m’n vriendin. In die tijd heb ik echt stapels brieven geschreven, ik vind het gewoon heerlijk om te schrijven. 

Laatst dacht ik: “Hugo, waar zijn je blogs gebleven? Ga weer bloggen!” Bloggen is ook zichtbaar zijn, maar op mijn manier.


LES 7: Deadlines vs eigen keuze 

Wat ik lastig vond om te accepteren was dat mensen deadlines nodig hebben.

In 2014 deed ik een aanbieding om mensen een jaar lang, zowel online als in mijn kantoor, te helpen. 495 Euro, geen geld dacht ik voor een jaar lang. Dus ik had het op mijn website gezet en toen was ik er al op geattendeerd “Hugo, mensen hebben een deadline nodig”. Ik dacht: “Nee, ik doe geen deadlines, dat wil ik niet, mensen moeten bewust voor mijn producten kiezen”.

Wat denk je… na 3 maanden had nog helemaal niemand gebruik gemaakt van de aanbieding. Oké, dacht ik. Ik ga een prijsverhoging aankondigen, volgende week wordt het 995 euro.

Binnen een week had ik 20 aanmeldingen...


LES 8: Lanceren 

Les 8 ‘lanceren’ sluit eigenlijk naadloos aan op les 7 ‘deadlines vs eigen keuze’.

Als je iets nieuws begint, zoals wij doen met deze video/blog voor succesroute.nl bijvoorbeeld, wil je dat mensen betrokken zijn.

Je kan lanceren door mensen een deadline te geven natuurlijk, bijvoorbeeld: de eerste bezoekers krijgen dit.., of je kan je gratis aanmelden tot… Maar je kan ook lanceren met een challenge of een webinar.LES 9: Snelheid van handelen 

Ik zat ooit bij een seminar van Nisandeh Neta in de zaal samen met 1200 andere.

Tijdens de lunch stond ik met hem te praten (met 1200 man in de zaal had ik wel het geluk dat ik even met hem kon praten). Op een gegeven moment kwam er een vrouw en die frommelde een briefje in z’n hand, Nisandeh zei “Joh, ik ga even lunchen want ik moet zo weer het podium op”.

Einde lunch, iedereen gaat weer zitten en Nisandeh komt weer het podium op. Hij loopt naar het midden van het podium en zegt “Ik stond net in de pauze met iemand te praten en iemand anders frommelde een briefje in m’n hand”. Hij vouwt hem open en leest: “Nisandeh, als jij een programma maakt waarbij je ons helpt om te implementeren wat we vandaag hebben geleerd, dan heb ik daar 10.000 euro voor over”. Ik dacht: “Ja, dat implementeren dat snap ik wel, websites bouwen, autoresponder, online marketing… dat kan ik wel” Nisandeh vroeg iedereen zijn of haar hand op te steken als ze het interessant vonden om zo’n implementatie programma te volgen voor 10.000 euro.

Ik steek dus niet m’n hand omhoog, maar ik kijk naar achter en ik zie meer dan de helft van de zaal met die hand omhoog. Dus ik kwam thuis en diezelfde avond was implementatieacademy.nl in de lucht en die 1200 man werd mijn doelgroep. Binnen een mum van tijd wist die hele zaal dat ik dé implementatie man was.

Kortom: als je kansen ziet, kom in actie, blijf niet te lang nadenken, pak die kans door snel te handelen.


LES 10: One skill away

Om jezelf te ontwikkelen als ondernemer heb je vaardigheden nodig. En om steeds een nieuw level te bereiken zal je nieuwe vaardigheden moeten opdoen. En de kunst is om te kunnen identificeren wat die skill precies is en dan te investeren in het leren van die skill.

In de succesplanner die je gratis kan krijgen op succesroute.nl staat ook de vraag: ‘Mijn one skill away is’?


LES 11: Verkopen = 

Uiteindelijk draait het in het ondernemen ook heel veel om verkopen. En ik vond mezelf en mijn producten verkopen heel erg lastig, ik kwam natuurlijk ook gewoon uit loondienst, ik gaf les op een school. Maar als je er anders naar gaat kijken ben je als schoolleraar ook iets aan het verkopen, je bent namelijk een idee aan het verkopen aan je studenten.

Verkopen is eigenlijk veel simpeler dan mensen denken. Het is aan de ene kant gewoon heel dienstbaar zijn, mensen helpen. Maar aan de andere kant moet je ze ook een idee verkopen, zodat ze beseffen dat ze een probleem hebben.

Een voorbeeld is van hoe Nisandeh Neta mij een idee verkocht. Hij liet mij beseffen dat het uurtje-factuurtje model, het inruilen van mijn tijd voor geld een probleem was waar ik mee zat. Hij liet mij inzien dat ik i.p.v. mijn tijd, mijn waarde moest gaan inruilen voor geld.

Vandaar dat ik dingen ben gaan maken die oneindig keer verkocht kunnen worden, zoals boeken en online trainingen.


LES 12 Je bedrijf is zo groot als jijzelf

Misschien wel de belangrijkste les in 15 jaar ondernemen. Je bedrijf is zo groot als jijzelf. Dat wil zeggen: als jij je niet persoonlijk ontwikkeld zal je bedrijf dat ook niet doen. En andersom: als jij persoonlijk groeit zal je bedrijf automatisch meegroeien.

Laatst had ik een nieuw inzicht, namelijk: dat ik ziekelijk betrokken ben bij mijn klanten. Ik wil ze natuurlijk helpen, ik wil dat ze iets hebben aan de trainingen die ik ze geef.

Maar ik ben ook betrokken wanneer het minder gaat me ze, dat kan gaan over hun werk, maar ook over hun privéleven. En 2 weken geleden kreeg ik het inzicht dat die betrokkenheid soms ten kostte van mijzelf gaat.

Het is een beetje de metafoor van het zuurstofmasker in het vliegtuig, je moet eerst zorgen dat het met jezelf goed gaat voordat je andere kunt helpen. Ik wil niet meer betrokken zijn bij de worstelingen en frustraties van mijn klanten, zij moeten het zelf doen net zoals ik het zelf heb gedaan, alleen daar worden ze beter van. Toen ik dat besefte dacht ik: “nu kan mijn bedrijf weer groeien.”


LES 13: Vergelijk met jezelf 

Een energielek voor mij was vaak het vergelijken met andere mensen. Vaak keek ik naar succesvollere mensen en dacht ik: “Wow die heeft echt veel volgers, ik ben maar heel klein eigenlijk”. 

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik als klein kind veel aan atletiek deed. Met atletiek gaat het er natuurlijk om dat je de snelste of de sterkste bent of je kan het hoogst of het verst springen. Maar ik had altijd een briefje waarop stond: “Recoren van Hugo” en daar schreef ik altijd mijn laatste record op, dan streepte ik de oude weg en kwam er een nieuwe onder. 

Kijk ;)...

15 lessen en successen

En op een bepaald moment werd ik de nummer 1 met verspringen in Nederland en toen is het mis gegaan, want als je nummer 1 bent ga je jezelf natuurlijk vergelijken met anderen.

Toen ontwikkelde er zich een soort proces in mijn hoofd ‘als ik niet de nummer 1 ben, ben ik niet goed’. Totaal onnodig natuurlijk, vergelijken met andere is nooit goed geweest voor mij. Zodra ik stop met mezelf vergelijken met andere en weer alleen naar mezelf ga kijken gaat het weer goed.


LES 14: It takes 10 years to become an overnight success

Het hoeft niet zo te zijn dat je niet morgen al succesvol kan zijn. Maar je moet niet verwachten dat je morgen staat waar je wil zijn, ondernemen kost gewoon tijd.

Het belangrijkste hier is denk ik: blijf doen wat je doet, zodat mensen snappen wat je doet. Als je namelijk elke maand van doelgroep en topic veranderd dan schiet het gewoon niet op.

Waar ik wel in geloof is dat wanneer je 2 maanden lang over hetzelfde onderwerp post je al snel gezien gaat worden als een expert op dat gebied, zeker in Nederland. Zodra je maar één stap verder bent dan de mensen die je wilt helpen is het al genoeg die mensen daadwerkelijk te gaan helpen.


LES 15 Levensstijl vs veel verdienen/hardwerken 

Ik denk dat het belangrijk is als je gaat ondernemen om na te denken over hoe je precies wilt leven.

Toen ik voor mezelf begon wilde ik twee dingen: meer verdienen en meer vrijheid. Dat lukte aanvankelijk niet omdat ik heel veel zorgen had over geld en klanten, dus die vrijheid voelde ik niet gelijk, maar toen ik éénmaal de smaak de pakken had heb ik die vrijheid wel kunnen creëren.

En nu verdien ik meer dan Rutte in halve dagen werk. In principe zou ik dus nog veel meer kunnen verdienen als ik zou willen, maar voor mij is het belangrijk om die balans te houden. Dit om mijn omgeving te kunnen steunen in wat ze nodig hebben.

Levensstijl is belangrijker dan veel verdienen in mijn ogen.


BONUS les 1: Successen schrijven 

Vroeger als kind was ik vrij faalangstig, ik had weinig zelfvertrouwen. Vandaar dat ik op een dag begon met het opschrijven van m’n successen.

Jarenlang heb ik elke dag mijn successen opgeschreven, zelfs als ik die dag alleen uit m’n bed was gekomen schreef ik het bij wijze van spreken op. Dit hielp mij om persoonlijk te groeien en meer zelfvertrouwen te krijgen, hierdoor groeide ook mijn bedrijf, want les 12: je bedrijf is zo groot als jijzelf.

Vroeger deed ik het in Excel, maar ik heb ontdekt dat als je schrijft met een pen dat je hersenen het beter verwerken.


BONUS les 2: Meerdere inkomstenstromen

Hoe cool is het als er gewoon geld binnen komt op de automatische piloot? Zelf heb ik meerdere inkomstenstromen met: 101Werkvormen, Funnelbox, Onlinetrainers academy, succesroute.

Natuurlijk hoef jij niet allerlei websites te bouwen, er zijn eindeloos veel manieren om geld te verdienen, maar het is wel belangrijk om meerdere stromen te hebben zodat je niet afhankelijk wordt van of iets wel of niet verkoopt.


Van Volger naar Leider

Samenvattend is dit wat ik geleerd heb:
In the end draait het allemaal om zelfleiderschap, om het nemen van verantwoordelijkheid voor al je acties. Jij bent verantwoordelijk voor het bedrag dat op jouw bankrekening staat.

Jij bent verantwoordelijk voor alles in jouw bedrijf!

Welke les neem je mee uit dit blog?

Wil je me vertellen...

1. Wat is je grootste les uit dit blog?
2. Misschien heb je een vraag, stel hem gerust...

Geïnspireerd? Reageer en word beloond met...:

Reageer je voor het eerst? 15 lessen en successen
Dan krijg je het ebook 'Een ebook maken in 2 uur' t.w.v. €20,- als dank voor jouw bijdrage! meer views op YouTube
(en check daarna gelijk welke cadeaus je nog meer krijgt. 

15 lessen en successen

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Nr 9 vind ik onduidelijk geschreven, begrijp niet zo goed wat je bedoeld.
  Maar de rest van de blog is top1

  • Hoi Namai, goed dat je het zegt.
   Ik heb bij 9 dit stukje toegevoegd:
   Kortom: als je kansen ziet, kom in actie, blijf niet te lang nadenken, pak die kans door snel te handelen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >