21

In 3 stappen weer in je energie

drukHeb jij het af en toe ook zo druk?

Je moet van alles doen.

Er moet van alles af.

Je wilt van alles doen.

Iedereen wil wat van je.

Het lijkt of er geen rustmomenten meer zijn.

De website moet beter, mailinglijst opbouwen, boek schrijven, alles is nodig…

En dan ben je ook nog eens moeder, partner, vrijwilliger, etc…

Afgelopen weekend was ik moe…

Afgelopen vrijdag had ik de Werkvormen Inspiratiedag gedaan met een grote groep mensen. Het was een topdag, alleen zaterdag en zondag was ik moe. Heb ik dan niet mijn passie gedaan?

Jawel! Het was echt top, alleen er was iets anders aan de hand.

Ik wil zo veel bereiken en ik ben zo gedreven dat ik er vol in ga.

Elke ochtend check ik mijn energiemeter (ontdek in deze video hoe ik dat doe).

En die wees dit weekend dus de verkeerde kant op.

Tijd om iets te veranderen.

In 3 stappen weer in je energie komen:

Herken je dat; dat je af en toe uit je energie bent? En wat doe jij dan?

Een aantal tips om weer terug in je energie te komen:

1. Maak ruimte:
Door ruimte te creëren kunnen er weer nieuwe dingen ontstaan. In dit geval kan er weer energie gaan stromen. Er zijn drie manieren om ruimte te maken:

a. Letterlijk; opruimen in je huis, je schuur, je werkplek, een kapotte lamp, een fietsband oppompen, dat soort dingen. Doe dit totdat het weer voelt alsof je weer vrij kunt bewegen.

b. Figuurlijk; alle ‘shit’ die je nog op te ruimen hebt in je hoofd. Een niet uitgesproken verschil van mening met een vriend, vriendin, partner of zakelijke relatie. Ik heb het hier over dingen die je bewust of onbewust bezig houden en waarvan je weet dat het er is en dat het nodig is om op te ruimen. Alleen je ziet er tegenop en daarom stel je het uit. Door het toch te doen ontstaat er energie.

c. Schrappen in je agenda; bekijk je agenda eens kritisch en haal er afspraken uit die niet echt nodig zijn. Misschien ben je al weken of maanden activiteiten aan het doen die nauwelijks bijdragen aan je doel.

2. Zeg (eerder) NEE:
Vandaag heb ik twee keer NEE gezegd. Ik heb iemand gebeld waar ik een project mee opgestart ben en gezegd dat ik er mee stop. Ik vond dit lastig omdat ik een afspraak had gemaakt en nu stap ik er uit; dat is nooit mijn intentie geweest. Toch doe ik het want het zou niet eerlijk zijn om door te gaan terwijl ik er niet voor 100% voor kan en wil gaan. Ik ben nu blij dat ik NEE heb gezegd en volgende keer zeg ik EERDER ‘nee’.
De tweede NEE van vandaag was een telefoontje van één van de mastermind leden; hij wilde langskomen op mijn kantoor…. Hoe graag ik ook ‘ja’ wilde zeggen; ik heb vriendelijk bedankt.

Zeg NEE tegen wat je niet (meer) wilt; doe het en je zult gelukkiger zijn.

3. Terug naar je PASSIE
Bedenk wat je (ook al weer) het liefste doet, waar jij energie van krijgt.
Ik bedacht me dat ik al een tijdje een aantal dingen wil doen en dat ik er maar niet aan toe kom. Dus als ik nu stap 1 en 2 gedaan heb en blijf doen dan kan ik weer terug naar die passie. Ik zal ook een aantal dingen anders moeten gaan doen en daar een plan voor maken en uitvoeren. Dit had ik in feite al in gang gezet en nu is dit hoger op de prioriteitenlijst gekomen. Maak een plan terwijl je lekker in je eentje in de natuur aan het wandelen bent.

2 tips hoe je kunt voorkomen dat de energiemeter weer zakt:

1. Elke dag je energie meten zodat je er snel bij bent.
Naarmate je dit vaker doet en al langer doet kun je sneller bijsturen. Bij mij duurde dit dus maar een paar dagen om tot een aantal besluiten te komen.

2. Weet wat je wilt.
Als je geen plan hebt met je leven dan ben je onderdeel van het plan van iemand anders; vele iemanden ;). Mijn doel voor 2014 is om financieel vrij te zijn. Vlak voor het weekend ben ik tot de conclusie gekomen dat ik inmiddels voor 50% vrij ben; al aardig op weg dus. Maar toen ik dit weekend het boek van Timothy Ferriss aan het lezen was (Een werkweek in 4 uur) toen kwam ik tot een belangrijk inzicht:

Waarom wil ik financieel vrij zijn en wat ga ik dan doen?

Financieel vrij zijn om vrijheid te hebben om te doen en laten wat ik wil, dat wist ik al. Maar waar word ik dan opgewonden van? Wat wil ik gaan doen als ik dat bereikt heb? Immers, als ik dat niet heb of weet dan is het zinloos.

En dan zijn er een aantal dingen die dan boven komen. Mag ik die een andere keer met je delen?

Het zijn dingen die mij al een tijdje bezig houden, maar door drukte worden ze wel eens weggedrukt… en staan ze nu weer helder op mijn netvlies.

Misschien wil jij delen wat je herkent?

van passie naar winstVul je reactie in het commentaarveld hieronder in. Mocht je voor het eerst op mijn blog reageren ontvang je direct het ebook “Van Passie naar Winst”.

Ken je iemand in jouw netwerk waar dit artikel nu net op van toepassing is? Wil je het delen m.b.v. de knoppen hieronder?

 • Mariëtte Reijn schreef:

  Hoi Hugo,
  Ik heb net een dip achter de rug. Effies met manlief gepraat en nu gaan we weer de goede kant op. Ik ben perfectionistisch en dat maakt dat ik soms met iets uren lang bezig kan zijn terwijl je er zo weinig ervoor terug krijgt en dat maakt het weleens lastig en frustrerend. Soms moet je gewoon effies zeggen dat het nu genoeg is en dat het goed is zo.

  Ik zit weer in de lift………

  Groetjes van Mariëtte

  • Hugo schreef:

   Fijn dat je weer in de lift zit Mariëtte en dat je iemand hebt waarmee je het kan delen. Perfectionisme is niets mis mee maar af en toe mag het wel eens wat minder…; herkenbaar hoor!

 • Jan Everts schreef:

  Dank je wel Hugo,

  Komt precies in mijn slechte flow op dit moment. Heel veel frustratie en irritatie omdat ik leuke dingen wil doen, maar niet kan doen door de huidige werksituatie. Het wordt t ijd om rust te krijgen en dat kan ik alleen maar doen als ik beslissingen ga nemen.
  Gisterenavond weer een prachtige intake gehad en daar kreeg ik zoveel energie van terwijl ik helemaal leeg was van de hele dag werken (verkeerde energie).

  Het gaat inderdaad echt om die dingen te doen waar je energie van krijgt. RUIMTE maken.

  Geeft mij weer genoeg stof om serieus na te denken om mijn echte pad op te gaan..

 • Ivor van Harten schreef:

  Hoi Hugo,
  Tijdje geleden alweer, maar de timing van je blog is perfect voor mij!
  Je energiemeter is ondertussen een nauwkeurig meetinstrument geworden voor mij, erg fijn!
  Ik sta dagelijks om 6 uur op, heerlijk om anderhalf uur in stilte te werken voordat het gezin wakker is, maar de laatste dagen lukte dat niet meer. Momenteel erg druk en daarmee groeit mijn werkplek dicht met memootjes, dossiermappen en correspondentie, tijd voor grote schoonmaak, blij van!
  Morgen weer fris eruit, stipt om 6.00 uur!

  Groene groet, Ivor

 • Debby Tol schreef:

  Dank je wel Hugo, mooie tips. Ik merk dat ik ook op de max van mijn energie niveau zit maar weet ook dat het nu even niet anders is. En… ik doe wat ik graag wil. En dat is afscheid nemen van mijn hectische baan als manager en starten met het fulltime trainer en coach zijn. Nog steeds met teams (dus mensen) maar op een manier die inspireert. Mijn plan is er, nu nog even 2 examens afronden (trainer en coach), 2 trainingen voor de organisatie opstarten en dan ligt vanaf 17 juli de wereld aan mijn voeten 🙂 en ga ik als trainer/coach verder.
  Je tips bewaar ik, er komen vast andere tijden waar ik ze goed kan gebruiken.
  Fijne dag!

 • Tanya schreef:

  Dank je Hugo voor deze inspirerende blog. Gelukkig blijk ik wel genoeg in mijn energie te zitten want als ‘s morgens de wekker gaat ben ik er zo uit en ga meteen aan de slag. Wat mij wel frustreert is dat ik eigenlijk nog geen resultaten boek, ik ben alleen maar informatie aan het opnemen, o.a. uit jouw vele goede video’s, en probeer daar dingen uit toe te passen. Maar echt tot resultaten komt het niet. Op de Facebook pagina lees ik regelmatig succes verhalen en dan hou ik mezelf voor dat ik dit over enige tijd ook kan gaan vertellen. Alles waar ik mee bezig ben, het lesgeven en het werken aan website, content, verbeteringen vind ik allemaal zo leuk dat ik daar mijn energie uit haal en gemotiveerd door blijf gaan.

  • Hugo schreef:

   Hoi Tanya, ik vind het vrij normaal dat er eerst een aantal zaken geïmplementeerd moeten worden en dan pas komen je resultaten; zeker als je het hebt over listbuilding; eerst moet je lijst groeien, immers, een xxx % koopt. Waar je misschien wel naar kunt kijken is dat je niet teveel in de details gaat zitten. Dingen doen die leuk en comfortabel zijn maar eigenlijk niet veel resultaat opleveren. Herken je dat? Meer resultaat krijg je door aan je positionering te werken en jezelf te laten zien aan de rest van de wereld. Succes en top dat je goed in je energie zit! (kans is dat als je vaak uit je comfortzone gaat dat je dan tijdelijk uit je energie gaat; het is immers spannend en nieuw, dus kost het meer energie).

 • Jennifer schreef:

  Hallo Hugo,
  Oooohhhhhh, wat herkenbaar. We hadden hetzelfde ritme, lees ik. En ik had ook een dipje van alle ideeën en dingen die ik aan het doen ben. Ik heb dezelfde stappen als jij genomen. Ik ben de woonkamer anders aan het inrichten, omdat ik ruimte wil als ik thuis kom na een drukke dag. Met al mijn ideeën, wil ik ook in de avond thuis lekker relaxed achter mijn laptop kunnen zitten om het uit te werken. In een fijne omgeving! Er is een kleine verbouwing aan te pas gekomen. Nu ga ik veel naar mijn kantoor, maar ik kijk uit naar de avonden die me weer energie gaan geven.
  Overload aan kapotte dingen en kapot speelgoed gaat in de container. Nog te gebruiken dingen gaan naar de kringloop. Grotere ramen in het huis gemaakt: licht en ruimte heb ik nodig en dat zijn we aan het creëren! Hierdoor kan ik nog mooiere diensten voor werkgevers en werknemers creëren om onnodig verzuim te voorkomen!
  Groeten, Jennifer

 • Ciselle Elgers schreef:

  Dank je wel Hugo voor je blog, ik vecht tegen dipjes… ik wil ze niet meer… ik kan niet accepteren dat ik niet meer de energie heb die ik vroeger had toen nooit iets te veel was voor mij….
  Ik weet dat het goed komt…. maar ik wil het vandaag… en dat is het geheim voor een dip…. want het gaat niet allemaal zo snel als ik wil….ik ben ook moeder… met een examen dochter die eerder lang ziek was, de partner van een man die zijn bedrijf door de crisis moet trekken. De vrijdagen heb ik geclaimd, ik ben dan zo blij dat ik naar jou training kan komen… wat we ook doen die dag, in de avond voel ik mij nooit schuldig, ik heb de hele dag aan mijn toekomst gewerkt. Maar waar doe ik het voor? Ik heb al 12 jaar hard gewerkt en ik ben financieel vrij….
  Dat is nou zo merkwaardig als je ondernemer bent kun je niet stoppen met ondernemen… je bent zo ver gekomen omdat je een actief, creatief en bevlogen mens bent, dat gaat niet over als je financieel vrij bent….erger nog “verdien ik het wel om financieel vrij te zijn als ik op mijn luie “r….” ga zitten? Een nieuw soort van schuldgevoel kan dan zomaar oppiepen…. verder is het ook zo dat wat je niet voedt afsterft…. dat geldt ook voor een passief inkomen… het moet wel gevoed blijven…
  Dat was voor mij ook de reden om bij jou te komen…. mijn bedrijf doorzetten op de oude manier is niet mijn toekomst… ik moet nu werken aan een beter systeem waarbij ik ook echt van mijn passieve inkomen kan gaan genieten, een manier waarop ik kan werken waar en wanneer ik maar wil… want blijven voeden is toch nodig. Verder ervaar ik nieuwe energie van de uitdagingen, ik bouw toch ook weer aan mijn persoonlijke ontwikkeling….en iedere dag is een stap vooruit in mijn leven… mijn dochter gaat haar examen halen, daar heeft zij alles aan gedaan en dat gaat lukken… mijn deel erin… er zijn als het nodig is al is het maar met verse muntthee en gevulde koeken en een uur speciaal alleen met haar….Het zou goed zijn als ik deze momenten ook als succes zou meten in plaats van een knagend schuldgevoel dat ik niet gedaan heb wat eigenlijk op mijn lijstje staat……

  • Hugo schreef:

   Dankjewel voor jouw verhaal Ciselle; zet thee drinken met je dochter op je lijstje en vier het als een succes. Je kunt dit doen en daarmee bijdragen aan jouw omgeving omdat je toch al financieel vrij bent.
   Misschien helpt het als je 2 doelen per dag stelt; 1 ding voor thuis en 1 ding afmaken m.b.t. je online business.

 • Tanya schreef:

  zo Ciselle wat een mooie woorden. Ik herken dat wel dat schuldgevoel dat ontstaat wanneer je niet alle punten voor die dag hebt afgemaakt, terwijl je privé wel ergens bent ingesprongen. En ook dat zijn zaken die we niet moeten vergeten en daar moet ik zeker ook sterk aan gaan werken en een balans in gaan vinden. Bedankt voor je inzicht.

 • Anita schreef:

  Energie, het is toch altijd zo’n ding. We willen het altijd tot onze beschikking hebben want we moeten van alles doen, er moet van alles af. Dat was voor mij de keerzijde. Energie besparen om het vervolgens weer op te maken haha. Ik zie het niet meer als werkwoord. En ik merk dat dat voor mij werkt, wat ik ook aan het doen ben. In, aan of buiten mijn business. Gr Anita

 • Jeannette Bal schreef:

  Hi Hugo

  Ook leuke dingen kosten helaas energie 😉
  Zie deze website voor de top 10 stressoren (= energievreters) http://plazilla.com/page/4295063187/top-10-stress-veroorzakers

  Ik had vandaag een enorme dip, maar kreeg een super leuk telefoontje of ik ergens aan mee wil doen wat me veel gratis exposure gaat geven. Helaas mag ik nog niets verklappen. Dit gaf mij een enorme boost.

  Andere dagen als ik dip heb, kijk ik naar wat ik allemaal gedaan heb. En vaak is het gewoon tijd voor een dagje/dagdeel vrij. Ik ben blijkbaar een workahollic die het eigenlijk ook nog perfect wil doen ook en dan blijkt dat ik al weken niet echt meer een vrije dag heb gehad.

  Tegenwoordig zet ik een grote kruis in mijn agenda en probeer op dat moment echt niet met mijn werk bezig te zijn. Het liefst lees ik dan een boek (wat niets met bedrijf of zelfontwikkeling te maken heeft). Even in een andere wereld en alles vergeten geeft me mijn energie weer terug.

 • Hallo Hugo!

  Om energie te krijgen kun je heel goed een stap terug doen. Je lijf geeft het aan dat je (even) rust nodig bent. Neem het dan ook. Wij zijn in Nederland gewend om maar door te hollen, de pauzes zijn ook heel goed voor je! Dus ga af en toe gewoon even stil zitten, als je echt moe bent een uurtje slapen. Je zult zien dat je snel resultaat hebt.
  groet, Mariska

 • anita van arem schreef:

  Vooral het weten wat je wilt en waar je warm voor loopt herken ik. Dat is uiteindelijk de energie waar je motor op loopt. Ik werk nu aan een nieuw boek maar schrijf het liefst buiten. Daar heb ik meer focus en geeft me meer energie. Zo combineer ik wat ik wil met wat aangenaam voelt. En dode momenten ontkom je niet aan. Ik probeer die zoveel mogelijk te accepteren. Bezig blijven geeft ook momentum.

 • Gerda schreef:

  Hoi Hugo, goeie blog!
  Ik zit goed in mijn energie maar wil teveel. Wat ik nodig heb is focus. Jouw tips helpen me daarbij. Die van het opruimen. Ik heb er zo’n hekel aan maar het is zo fijn als alles weer in mijn huis past. En mijn passie, waar word ik het meest blij van. Nou, dat is niet van marketing, daar ben ik ondertussen wel achter. Het is wel een noodzakelijk middel om met mijn passie bezig te kunnen zijn. Dus hoe zorg ik ervoor dat daar niet teveel energie van mij in gaat zitten.
  En wat is mijn doel, waar doe ik het voor. Jouw blog laat mij daar weer even stil bij staan. Voor 2014 weet ik het wel: veel geld verdienen om een reis naar Australië te kunnen maken om mijn oudste zoon op te kunnen zoeken.
  Dus hup: aan de slag, plannen en uitvoeren!
  Hartelijke groet, Gerda

  • Hugo schreef:

   Ik herken dat ‘teveel willen’ ook Gerda. Eigenlijk focus ik elke avond weer opnieuw; ik stuur daar woensdag weer een blog over. Ik vind je laatste zin het leukst; Hup, aan de slag!

 • >