Heb jij wel eens op een strand in Spanje, Griekenland, Frankrijk (of een ander land) en dat er steeds mensen langsliepen die iets wilde verkopen? Ik was afgelopen week op Zakynthos;

You want massage?

Fruit salad!

Wat wij als ondernemers kunnen leren van deze mensen:

Ik was al een tijdje niet meer op vliegvakantie geweest omdat ik crisis had en blijkbaar was er één en ander veranderd. Er worden nu koptelefoons en horloges aangeboden voor belachelijk lage prijzen. Allemaal nep natuurlijk…

Even los van het mooie weer; ik zou nooit een strandverkoper willen zijn:

  1. Je kunt maar een beperkte groep mensen helpen (en dus zul je er nooit rijk van worden).
  2. Het is voor mij te weinig afwisselend.

P1000143 - kopieMaar goed, mijn leven en mijn achtergrond zijn totaal anders. Al deze donkere jongens uit Afrika hebben zo hun eigen verhaal en zijn misschien wel de koning te rijk om op dit strand te lopen.

Toch heb ik met bewondering naar deze jongens gekeken en heb ik samen met een collega ondernemer gesproken met één van deze strandverkopers.

Hij vertelde dat het nu, in juni, nog rustig is, maar straks, in juli en augustus, dan zit het strand bomvol en dan verdienen ze het meest.

5 geheimen van strandverkopers:

1. De strandverkopers kunnen heel goed tegen “NEE”. 
Als je ziet hoe vaak mensen ze ‘nee’ te horen krijgen dan moet je wel bewondering krijgen. Hoe vaak gooien wij het bijltje er bij neer als we drie keer ‘nee’ hebben gehoord.

2. Strandverkopers vragen opnieuw.
Sommige jongens kwamen meerdere keren per dag langs en ook al hadden ze een paar keer ‘nee’ van mij gekregen, ze vroegen toch opnieuw; watches, headphones, armbands…

3. Schrik niet van de concurrentie.
Als je niet bij mijn concurrent koopt, koop je misschien wel bij mij, dat is voor hen een hele normale gedachte.
Op een dag kwamen er vier dames achter elkaar langs ‘you want massage?’. Dus ondanks dat ik net drie keer ‘nee’ had gezegd kwam de vierde er nog achteraan. Ik denk dat ze hoopte dat ik van haar wel een massage zou willen.

strandverkopers4. Strandverkopers pikken verkoopsignalen op.
Elk klein signaal dat ik of mijn vrouw of dochters afgaven was aanleiding om een stap dichterbij te komen en een gesprek aan te gaan. Ik heb het hier over hele kleine signalen zoals: oogcontact, kijken naar de spullen, proberen te zien hoeveel de massage kost.

5. Blijf doen wat je doet.
Ze kiezen niet voor een andere aanpak als het vandaag even wat minder gaat. Blijkbaar werkt het wat ze doen. Ze weten dat het nu nog niet zo druk is, maar straks, dan gaan ze meer verkopen. Nee, morgen weer een nieuwe dag.

Misschien heb je met veel herkenning dit blog gelezen maar dan mis je de kern:

Waar zit jouw blokkade?

Wat maakt nu dat jij waarschijnlijk niet zo succesvol zou zijn als strandverkoper?

Wij weten allemaal wel waar wij kunnen groeien.

Ik zal een voorzetje doen:

Zelf heb ik altijd moeite gehad om ‘nee’ te krijgen. Ook vind ik opnieuw vragen kansloos.

Toch zal ik, zolang ik nog niet genoeg gevraagd word voor de dingen die ik het liefste doe, me laten inspireren door strandverkopers.

Wat kun jij leren van strandverkopers?

Noem in het commentaarveld hieronder één van de vijf  geheimen waar jij moeite mee hebt en als je wilt kun je een commitment doen om een verandering aan te brengen. 

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?