7 manieren om je passie te ontdekken

8 Reacties

7 manieren om je passie te ontdekken blog

Hoe vind ik mijn passie?

In deze blog/podcast gaan we het hebben over het begrip ‘passie’.
Veel trainers vertellen hun klanten dat ze hun passie moeten volgen, dan verpakken ze het als:

“Wie zijn passie volgt, zal nooit meer een dag hoeven te werken.”

Maar wat nou als je geen idee hebt wat jouw passie is? Dan zal je daar eerst naar op zoek moeten gaan.

Ik ga je 7 manieren geven, die jou gaan helpen je passie te ontdekken:

Manier 1: Hoe zag je kamer eruit?

De eerste manier om je passie te ontdekken, is door terug te denken aan vroeger.

Ik wil dat je teruggaat naar je jeugd en bedenkt: hoe zag jouw kamertje eruit? Belangrijker nog, wie hingen er aan de muur? Bij mij was dat Bruce Springsteen, vanaf 1985 ben ik al fan van hem. Nog steeds overigens. 

Pas op latere leeftijd ben ik er achter gekomen, waarom ik fan van hem ben. Namelijk: kracht, energie en een hele sterke persoonlijkheid. Dat is wat mij zo aanspreekt in hem. Als hij op het podium staat, geeft hij gewoon 3 uur lang alles wat hij in zich heeft, zelfs nu nog op 72-jarige leeftijd. 

En vandaar dat ik de Bruce Springsteen van de zzp’ers, in Nederland wil zijn.

Ik weet niet of Bruce een keuze heeft moeten maken tussen muziek en een andere passie, maar hij heeft gewoon voor muziek gekozen en leeft nu zijn passie. Dat wil ik ook en dat gun ik jou ook. Daarom is mijn vraag aan jou: "Wie hing er aan jouw muur en welke eigenschappen had die persoon (zowel uiterlijke als innerlijke) die jou aanspraken? En wat waren jouw hobby’s toen je klein was?"

Voor mij was het bouwpakketjes van autootjes en vliegtuigjes maken, daar kon ik urenlang in verdwijnen. Dus een vliegtuigje in elkaar zetten, lijmen, verven en vervolgens neerzetten en niks meer mee doen. 

Als ik dat vergelijk met waar ik nu mee bezig ben, dan zie je de parallel. Nu bouw ik die bouwpakketjes op het internet.

7 manieren om je passie te vinden werkende vrouw

Manier 2: Simpelweg doen.

De 2e manier om je passie te ontdekken is doen, simpelweg doen!

Ik weet nog dat ik een jaar of 3 geleden op een zaterdag avond op de bank zat, mijn 3 meiden waren al naar bed en ik me bedacht: “Ik wil gewoon iets totaal anders”. Op die avond besloot ik een lijstje te maken met activiteiten, die ik wilde doen, heel simpel. Het was niet eens een bucketlist, maar gewoon een hele simpele lijst met simpele dingen, die ik wilde doen.

Eén van de dingen was, dat ik meer wilde gaan trainen op de atletiekclub, een andere was dat ik zondagavond naar een kerkdienst wilde gaan, waar ik vroeger als klein baby’tje gedoopt was. En het derde wat op het lijstje stond, was dat ik wilde gaan podcasten, iets wat ik daarvoor nog nooit gedaan had.

En tot mijn verbazing bleek dat ik dat gewoon heel erg leuk vond, sterker nog: dat het een passie van mij was. Het fascinerende ervan vond ik, dat ik gewoon op mijn zolderkamertje tegen een telefoontje aan zat te praten, maar met in mijn achterhoofd, dat heel veel mensen het gaan beluisteren. Het feit dat ik op die manier heel veel mensen kon inspireren, sprak mij enorm aan.

Jacko Meijaard

Onlangs sprak ik met affiliate marketing expert Jacko Meijaard, bekend van internetsuccesgids.nl, over zijn succes.

Affiliate marketing is het promoten van producten en/of diensten van anderen, in ruil voor commissie, van het product wat je hebt gepromoot. 

Jacko was rond de tijd dat ik begon met podcasten ook hiermee begonnen. Ondanks dat zijn business affiliate marketing is, gaat zijn podcast vooral over zijn leven, hij is zijn podcast gestart simpelweg om zijn ei kwijt te kunnen, over de dingen die hem bezig houden. Jacko en ik kwamen tot de conclusie dat wanneer jij succesvol wilt ondernemen, het hand in hand gaat met jouw persoonlijke ontwikkeling.

Als jij als persoon groeit, groeit ook jouw bedrijf.

Op mijn vraag: “Denk je niet dat heel veel mensen jaloers zijn op jouw leeftijd?” (Jacko was tijdens het gesprek 27 jaar) zei hij het volgende, en ik denk dat dat de essentie is van het ondernemen:

“Er zijn wel redelijk wat mensen die zouden willen doen wat ik doe, maar het ook doen is weer wat hé.”

7 manieren om je passie te vinden

Manier 3: Ga eens naar binnen keren. Pak eens je rust. 

Een van de belangrijkste manieren om je passie te ontdekken, is door gewoon eens rust te nemen. 

Mijn besluit om totaal iets anders te gaan doen kwam ook niet zomaar uit de lucht vallen. In die periode, toen ik het besluit nam, kreeg ik ook last van stress, drukte en kritiek. Vandaar dat ik besloot even een periode van rust in te lassen, vooral om bij mezelf te raden te gaan, wat ik nou écht wilde.

Toen heb ik bewust besloten om de passie challenge aan te gaan en op zoek te gaan naar wat ik nou eigenlijk leuk vind.

Zoek eens een klooster op, ga eens een weekje alleen op vakantie, ga een dagje wandelen in het bos of op het strand. En gebruik dat om de boel even op een rijtje te krijgen, wat werkt allemaal wel en wat werkt niet voor jou.

Zelf maak ik wel eens een tabel met 2 kolommen, wat wil ik nooit meer en wat is het tegenovergestelde daarvan. Een goed voorbeeld dat ik tijdens de passie test gaf was: “Wat ik nooit meer wil in mijn leven is een hele volle inbox, met allemaal Whatsapp en Facebook berichten, waar ik gedwongen op moet reageren.” Het tegenovergestelde was, dat ik dat met een team kon managen en dat ik daar zelf weer meer vrijheid en energie voor terugkreeg.


Manier 4: Gratis werken

Een tijdje geleden deed ik mee aan het NK verspringen en kwam ik een oud clubgenoot tegen, Gerard Faaij. Hij was altijd wat beter dan ik en hij deed ook mee aan het NK.

Hij vertelde me dat hij onlangs zijn passie voor zijn onderneming kwijt was geraakt, zijn bedrijf verkocht had en dat hij was begonnen met iets waar hij écht gepassioneerd over was; sporters helpen om van hun blessureleed af te komen. Ik had op dat moment ook wel kleine blessures, dus zo kwamen we in gesprek.

Hij vertelde me ook, dat hij zo'n switch best spannend vond. Hij vroeg mij om raad, hoe hij het het beste kon aanpakken, vooral op het internet. Ik zei: “Ja Gerard, ik heb echt 101 tips voor je, man.” En zo kwamen we hierover in gesprek. Op een gegeven moment hadden we het zelfs al over podcasten.

De volgende dag kreeg ik een belletje van Gerard, hij vertelde me dat hij zoveel energie had gekregen van ons gesprek en dat hij verder met mij wilde sparren. Ik merkte dat ik juist daar weer heel veel energie van kreeg.

Toen hebben we opnieuw afgesproken en hebben we verder gepraat over alle kansen die er lagen op het internet, voor Gerard zijn nieuwe onderneming. Toen (her)ontdekte ik dat mijn passie is: mensen helpen om makkelijker klanten aan te trekken. 

Ik vond het gewoon superleuk om met Gerard hierover te sparren, zo leuk dat ik het gewoon gratis deed. En dat brengt me bij de 4e manier om je passie te ontdekken.

Als jij je werk zelfs gratis zou doen, dan is het een passie.


Manier 5: De boekenkast

De vijfde manier om je passie te ontdekken is heel simpel. Loop naar je boekenkast en kijk naar de boeken, die jij keer op keer opnieuw leest.

Voor mijzelf zijn dat succesboeken, boeken van mensen die uitleggen hoe ze succesvol zijn geworden. Dat verschilt van Louis van Gaal tot Brendon Burchard, maakt niet uit. Lezen over hoe zij denken en wat zij hebben moeten doorstaan, dat is een passie van mij.

Als je nooit boeken leest, dan doe je dat misschien in een andere vorm. Misschien kijk jij heel veel Youtube filmpjes of luister je veel podcasts, het principe blijft hetzelfde.

7 manieren om je passie te vinden boekenkast

Manier 6: Wat check jij elke dag op je telefoon?

Zelf kijk ik heel vaak naar mijn bol.com partnerprogramma.

Ik vind het echt fantastisch om te zien wanneer iemand via een affiliate link (vaak op 101werkvormen.nl) geïnspireerd is geraakt en een boek, wat ik promoot, koopt. Je krijgt er maar 6% commissie voor. Per maand kan ik er misschien een keer van uit eten, maar daar gaat het niet om. Het gaat mij om het model.

En daarom zou ik jou willen vragen, wat blijf jij de hele dag maar checken? Soms heb je wel eens, dat je een app sluit en dat je hem daarna, zonder erbij stil te staan, direct weer opent.

Ga daar eens kijken en vraag je af: "Ligt hier een passie van mij?"


Manier 7: De passie test

Ik heb in het verleden vaak workshops gegeven en die noemde ik ook ‘De passie test’. De passie test is gebaseerd op het boek van Janet Attwood en daar hoorde ik voor het eerst over, bij mijn oud mentor Nisandeh Neta.

Rond deze tijd zocht ik hem ook op, op Tenerife waar hij woont, en toen heb ik gevraagd of hij samen met mij de passie test wilde afnemen.

Wat dat gedaan heeft voor mij, is dat het al mijn passies (je kan namelijk meer passies hebben) in de juiste volgorde heeft gezet.

Hij liet mij heel duidelijk zien, welke passie voor mij het belangrijkst was, waar ik de meeste aandacht aan wilde geven. Zo was het dus makkelijker mijn echte passie te ontdekken en daarmee aan de slag te gaan.

Er zijn 2 manieren om meer over De Passie Test te ontdekken:
1. Door het boek De Passie Test van Janet Attwood te lezen. Helaas zijn deze boeken heel schaars.

2. Door een keer mee te doen aan de Passie Challenge

Ik ben heel benieuwd of één van deze manieren jou dichter bij het ontdekken van je passie(s) heeft gebracht. Laat het mij weten in de reacties!

Welk van de 7 manieren spreekt jou het meeste aan?

Ik ben heel benieuw! Laat je het hieronder weten?

Reageer je voor het eerst?
Dan krijg je het ebook 'ebook maken in 2 uur' t.w.v. €20,- als dank voor jouw bijdrage!

7 manieren om je passie te vinden

Warme groet,
Hugo Bakker

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Eigenlijk gebruik ik van alles een beetje. Ik volg de antwoorden op de vragen: waar word ik blij van? Waar verlang ik naar?

  • Ja, dat is heel goed Evelien!
   Ik zet er vaak het woordje NU tussen.

   Veel passie!

 • Theresia Nijp schreef:

  Hallo Hugo
  Ik ben ook mijn passie kwijt.
  Als terug kijknaar mijn jeugd hingen daar de Bay city rollers de beegees en andy gibb
  Allemaal zongen ze over de liefde waar ze naar op zoek zijn en die ook verdrietig waren

  In mijn fantasie zong en trad ik met hen op
  Ik was geliefd en beroemd
  Nu kan ik overigens niet goed zingen hoor.

  Later gingen mijn fantasie over mode ontwerpen en ook daar was ik geliefd en graag gezien en kei goed
  Ik ben coupeuse geworden

  Maar werk ook in de zorg als coördinerende verzorgende ig dit werk dient mij niet meer.

  Ik ben Reiki master en teacher
  En mijn boekenkast staat vol met spirituele boeken.
  Wil eigenlijk mensen helpen om het zelfherstellend vermogen weer in te zetten. Doe nu de training voor transformatief coach

  Maar weet niet hoe
  Online? Of alleen fysiek
  Eigenlijk beide
  Maar hoe dan ?

  Vanaf de dag dat ik verwekt ben heeft mijn ziel een pittige weg gekozen waarin naar liefde en erkenning werd gezocht

  Vandaag mijn oude dagboeken doorgebladerd en verscheurd en weg gedaan
  Ik zeg nu dank je wel voor de lessen en ik vergeef mijzelf dat ik hier door heen moest.

  In het verleden veel aangeschaft en weinig tot niets mee gedaan.
  Wil nu investeren en er inderdaad iets meedoen

  • Wow, dank voor je openheid.
   Ik schat in dat je de wereld veel te bieden hebt.
   Je mag de HOE gaan ontdekken door te DOEN.
   Dan zie je vanzelf waar het naar toe mag gaan.
   Liefs!

 • Mij spreekt het meeste aan, in rust naar binnen te keren en te kijken, en vooral te voelen, waar je hart sneller van gaat slaan. Dit met 2 kolommen te doen met dat wat je absoluut niet meer wilt vind ik handig, want meestal weten we eerder wat we niet willen, dan wat we wel willen. En het ompolen is daarna gemakkelijk…

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >