Black Friday – Je online training in de uitverkoop?

21 Reacties

Black Friday - Je online training in de uitverkoop blog

Zit je te dubben of je een Black Friday aanbieding zal doen op 26 november?
Of je hier nu wel of juist niet aan mee zou moeten doen deel ik met je in dit blog.

Vorig jaar had ik er al moeite mee en toch had ik iets verzonnen:
De Online Trainers Revolutie + bonus 2 daagse training.
(geen mega korting dus, maar een bonus die alleen gold…)

Op zich leuk verzonnen, maar ik kwam in de knoei.
Waarom?

Ná Black Friday wilde ik doorgaan met het ‘vullen’ van de 2-daagse training.
Hoe moest ik dat nu doen?
Met allerlei bochten wist ik de actie te verlengen en noemde ik het een Sinterklaasaanbieding.

Het voelde niet goed.

Even terug…

Waarom werkt Black Friday zo goed?

Mensen houden van een goede deal!
Bovendien zit er een deadline aan, dus mensen moeten wel beslissen.
Daar bovenop is er nog het schaarste aspect; als je er niet snel bij bent dan is alles op.

Jeff Bezos zei laatst nog:

Kijk nooit naar wat er verandert, kijk altijd naar wat er NIET verandert!

Wat nooit verandert is:
– mensen willen de levering snel (NU!)
– mensen willen het zo goedkoop mogelijk

Wat ik niet wil is dat de ene persoon de OTR koopt voor €95,-.
En dat de volgende persoon een dag later diezelfde training voor €47,-

Dat voelt gewoon niet goed.

Wanneer werkt een aanbieding goed?

Als je een aanbieding doet, dan wil je daar een goede reden voor hebben.
Iets waarvan mensen zeggen; dat is betrouwbaar, dat geloof ik.
Black Friday is gewoon een excuus om dingen in de uitverkoop te doen.
Daar doe ik niet aan mee.

Wat moet je niet doen?

Ik vind dit ook een mooi en fout voorbeeld:
“Ik ben jarig en daarom is de OTR nu met korting.”
Wat je dan zegt is: omdat ik jarig ben mag je klant worden.
Wat voor cadeau is dat?
Ik geef dan liever iets gratis weg zoals ik laatst deed met de Passie Challenge.

Wat voor mij goed voelt is:

1). De online cursus is nieuw, het is een introductieprijs, misschien gaan er nog dingen mis
2). Omdat mijn bedrijf zoveel jaar bestaat krijg je ‘deze bonus’ erbij
3). Omdat het Black Friday is vind ik het leuk om een goede deal te geven: bij programma xx krijg je nu een gratis workshop yy.

Een heel ander principe wat voor mij goed voelt is dit:
De online training start op datum x, daarna kun je niet meer meedoen.
Dus dan is er automatisch een deadline.

Ik heb overigens geen moeite met vroegboek kortingen.
Die werken op 101werkvormen altijd heel prima.
En de reden om die korting te geven is ook plausibel.
Immers, als je groep snel vol is dan kun je je focussen op de inhoud omdat je geen marketing meer hoeft te doen.
En dat is je wat waard!

Het boekje ‘Geef nooit korting’ van Jos Burgers schijnt trouwens ook een leuk licht op korting geven;
Je devalueert je eigen product…
Het interview dat ik deed vind je in ‘Gevraagd worden’.

Ik ben benieuwd of naar jouw visie op korting geven.

Wil je het delen hieronder?
Het maakt me niet uit of je het betrekt op je online training of op een ander soort product.
Laten we elkaar inspireren!
Als je voor het eerst een reactie schrijft krijg je een mooi cadeau;
Een ebook ‘Ebook in 2 uur’.
Waarom?
(de reden)
Omdat je dan waarde toevoegt aan dit blog en daar ben ik dankbaar voor.

doelen stellen

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Ik ben het helemaal met jou eens Hugo.
  Het voelt voor mij niet goed dat de ene klant bijv. een dag erna de helft vd prijs betaald, als wat de andere klant betaalde. Dat vind ik zelf als klant ook niet fijn.
  Een betere optie is iets extra’s doen voor de klant wat super waardevol is.
  Groet,
  Iris

  • Ja, eens dus!
   Het blijft ook een beetje uitproberen, kijken wat werkt en hoe dat voelt.
   Succes Iris!

 • Het produkt maakt voor mij uit. Ik vind het wel passen bij grote electronica winkels bijvoorbeeld, dat ze artikelen in de uitverkoop doen op Black Friday. Bij diensten als coaching of trainingen vind ik dat niet goed voelen. Omdat je dan je persoonlijke waarde naar beneden haalt, voor mijn gevoel. Plus dat als je coacht of traint je dat meestal doet om mensen te helpen. Ik vind dan korting geven niet helemaal ethisch, omdat je dan de mensen zonder korting meer laat betalen voor je hulp. Maar inderdaad iets extra’s aanbieden (bonus) dus, voelt wel goed. Ik kan me dus helemaal vinden in jou visie Hugo.

  • Ja, klopt, voelt voor mij ook iets anders.
   Met fysieke producten zijn we ook wel gewend dat dingen in de uitverkoop gaan als het niet ‘nieuw’ meer is.

 • Mr. T. schreef:

  Ik heb altijd het idee dat als ik korting krijg dat ik dan eerst dus te veel voor het product heb betaald. Daarom koop ik bijna alles wat zichtbaar is, lees bijvoorbeeld kleding, in de sale of in een winkel waar de prijs waardevast is. Daarnaast zijn er altijd winkels waar je iets van de prijs af kunt dingen omdat er standaard te veel gevraagd wordt, denk aan bruin en witgoed zaken. Bij online cursussen vind ik het veel lastiger te bepalen of ik waar voor mijn geld krijg, maar daarvoor hebben we de 2 weken aankoop bescherming van de Europese unie waar iedereen aan moet voldoen.

  • Beste Mr. T., goeie aanvulling, want idd bij online trainingen weet je nooit precies wat je gaat krijgen.
   Ik geef zelf altijd een 30 dagen niet goed geld terug garantie (bij een diy).

   groet, Hugo

 • Ik wil iets nieuws lanceren van Black Friday tot de Sinterklaasactie (hopelijk dinsdag daar al meer over)
  Is een pilot die ik wil draaien om te kijken hoe de reacties hier op zijn? Nadien maak ik daar een online training van en dan volgend jaar een duurderde dag?
  Klinkt dat goed?

 • En last but zeker not least: als je regelmatig met kortingen werkt op bestaande producten, wachten mensen met het kopen tot het moment dat je “weer ‘ns” een kortingactie doet. Waardoor je op andere momenten dus niks meer verkoopt …

  • Da’s een hele goeie aanvulling Renée, dankjewel.
   Je wilt inderdaad niet een situatie creëren waar mensen wachten op een korting.

 • Heel herkenbaar het dubben. Ik wil mijn pilot nog een keer draaien mét mijn begeleiding, daarna gaat de online training echt een DIY worden. Er zit heel veel waarde in, de vrouwen die ik nu de training laat doorlopen én begeleid zijn enthousiast…wat nu? Het zou een mooie kans zijn . Ik denk dat ik nog even blijf afwegen, maar niet al te lang. Pilot 1 was 49 euro. De waarde (7 X 1,5 uur kennis delen =onbetaalbaar, maar laat ik er een prijskaartje aanhangen omdat het een 2e keer is…172 euro. Nu black Friday deal voor 72? Je hoeft geen antwoord te geven hoor Hugo (= beetje oneigenlijk gebruik maken van een antwoord geven, maar helpt me al om het uit te schrijven, tegelijkertijd als je de ruimte hebt zou ik het super waarderen, zo’n twijfelaar ben ik dus.

  • Hoi Géri, de waarde zal ongetwijfeld heel hoog zijn, maar jouw verkoopskills zullen dat moeten ‘bewijzen’.
   Aangeven dat ze tijdens Black Friday nog gebruik kunnen maken van…, dat kan natuurlijk prima werken.
   Maar je hebt BF niet nodig met je uitleg dat je nog een keer een groep als 2e pilot wilt omdat je nog een aantal dingen te verbeteren hebt.
   Succes!

 • ik voel met je mee Hugo, ik houd ook niet van korting ik houd van iets extra doen. Op het ene moment iets bijna weggeven en de volgende daag weer de ‘normale prijs’ vragen dat wringt bij mij. Wat wel zou kunnen is een bepaalde groep in het zonnetje zetten door hen iets te geven wat een ander niet aan kan; dan wordt het een waardering. En waarderen mag je altijd op de manier die op dat moment past. Bijvoorbeeld n.a.v. een prestatie. Iets bijna voor niest weggeven voelt ook niet echt als waardering voor ons eigen product. Dan doe je het alleen voor de omzet. ‘Waarde’ is misschien wel het centrale woord in de overwegingen.

  • Ja, goed idee om een groep klanten een bepaald voordeel te geven.
   De reden is dan omdat ze al eens geïnvesteerd hebben/ klant zijn.
   Dankjewel Ton!

 • Dank voor je blog. Het dubben is herkenbaar. Het geeft aan hoe belangrijk het is vanuit je waarden en visie te handelen en je niet gek te laten maken door de hype rond black friday!

  • Ja precies, het woord ‘waarden’ heb ik niet benoemd en is een mooie aanvulling.
   Dankjewel Brigitte!

 • Ik geef af en toe wel eens korting, maar dan noem ik het “CORting”, vanwege mijn naam. Er zijn altijd mensen die iets goedkoop willen, maar wil ik die klanten aantrekken?

 • Korting kan alleen als er een tegenprestatie is.
  Dus vroeg inschrijving, meer pakketten afnemen, jaarafspraak of een bundel van boek-cursus en Webinar. Anders haal je de glans van je product af en dat is jammer.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >