Eenvoudig blogs schrijven met dit stappenplan

0 Reacties

eenvoudige blogs schrijven met dit stappenplan

Een succesvolle blog maken is niet altijd even makkelijk, al helemaal niet als er al zoveel mensen zijn die ook blogs schrijven. Je hebt heel veel competitie en het is dus sowieso al lastig om hoog in de google zoekmachine te komen. 

Daarnaast is het schrijven en ontwikkelen van het blog ook niet makkelijk. Er zijn heel veel dingen, waar je op moet letten, je moet veel onderzoek doen en daar ook nog eens goed je eigen verhaal van kunnen maken, wat leuk en interessant is. Niet alleen dat, maar het moet ook mensen kunnen helpen.

Eenvoudig blogs schrijven, zal dus veel makkelijker gaan met behulp van mijn stappenplan, hopelijk heb je er wat aan!

Stap 1: Doe onderzoek

De eerste stap om een blog te schrijven, is door heel veel onderzoek te doen.

Wat voor blog wil je maken? Wat is het onderwerp? Op welke termen wordt vaak gezocht? Allemaal vragen die je moet kunnen beantwoorden, om een goed blog te kunnen maken. 

Denk ook aan je publiek, waar ‘zoeken’ jouw ideale klanten op? Als je dit weet, kun je goed scorende blogs zoeken (gebruik https://neilpatel.com/nl/ubersuggest/ ter inspiratie). Immers, deze blogs scoren niet voor niets zo hoog.

Hiermee kun je dus zien wat mensen willen weten. Zoek een populair onderwerp uit en schijf hier je blog over. Want als veel mensen er op zoeken en er meer over willen weten, zullen ze ook sneller jou blog lezen. Let op dat het onderwerp niet al te populair is, want als er al heel veel blogs over geschreven zijn, gaan mensen natuurlijk niet snel jouw blog vinden.

Je onderwerp moet dus relevant zijn, maar niet super populair, kijk daar dus goed naar.

Stap 2: Lees en bestudeer hoog scorende blogs. 

De blogs die hoog in google staan zijn goede blogs en dat heeft een reden. Deze reden zal niet altijd meteen duidelijk zijn voor je, maar probeer er over na te denken.

Waarom scoren deze blogs nou zo hoog? Bestudeer de beste blogs, die over jou onderwerp gaan en verzamel wat aandachtspunten, die deze blogs goed maken naar jou mening. De meeste goed-scorende blogs hebben meestal iets extra's. Dit zouden en aantal dingen kunnen zijn, bijvoorbeeld: 

  • Een inleiding en een goede uitleg over het onderwerp (en misschien definities)
  • Oplossingen voor problemen
  • Oorzaken van de problemen
  • Extra hulp of producten (podcasts, boeken)
  • Advies/tips
  • Persoonlijke verhalen (eigen ervaring)
  • Bullets, (wat ik nu ook gebruik) want dat leest makkelijker en is overzichtelijker 
  • Table of content (een inhoudsopgave)

Maar het aller belangrijkste is natuurlijk dat het blog antwoord geeft op de vragen die mensen in Google intypen. 

Stap 3: Tel alle tips/informatie uit de blogs bij elkaar op.

Van deze tip zeggen heel veel trainers, coaches en mensen waar ik mee werk, dat het niet helemaal eerlijk is, niet helemaal ethisch. Toch werkt het heel goed voor eenvoudig blogs schrijven.

Wat ik bedoel is eigenlijk de tips die jij in alle blogs tegenkomt, die kun je als het ware verzamelen en bij elkaar optellen. Daar kan je dan een aantal goede punten uithalen. Misschien gebruik je ze zelf of vind je het gewoon goede tips, die je zelf ook zou hebben kunnen bedenken. Verwerk ze allemaal in je blog!

Deze punten kan je dan in je eigen volgorde zetten, met bijvoorbeeld extra informatie, die bij jou van toepassing is of gewoon iets persoonlijks. Gooi je eigen sausje er overheen!

Dan weet je gewoon zeker dat het een goede inhoud heeft, waar mensen ook echt geïnteresseerd in zijn. Maak het natuurlijk wel persoonlijk, je kan niet zomaar iemands tekst jatten. Je moet je eigen informatie er in verwerken.

Op deze manier laat je je dus alleen inspireren door andere blogs en kan je eenvoudig blogs schrijven!

eenvoudige blog maken met dit stappenplan

Stap 4: Kies minimaal 7 tips 

Uit de artikelen die het beste bij jou passen/die je het beste snapt, kan je dan bijvoorbeeld, minimaal 7 tips kiezen.

Je ziet namelijk bij alle goede artikelen dat ze lang zijn. Google kijkt niet per se naar de lengte van blogs, maar je ziet op dit moment wel terug dat lange artikelen vaak hoger staan. Mensen vinden langere artikelen dus fijner, hierdoor komen ze dus hoger in google te staan.

Je zou dus nog meer tips in je blog kunnen verwerken en veel nuttige informatie kunnen geven. Mensen blijven dan langer op je blog en hopelijk komt het dan hoger in Google!

Stap 5: Beschrijf die tips in je blog in je eigen woorden

Beschrijf het in je eigen woorden, je wil natuurlijk niet verschillende blogs woord voor woord kopiëren.

Maak het persoonlijker

Dit kan je doen door bijvoorbeeld je eigen verhalen/voorbeelden er in te verwerken, zo wordt het weer wat persoonlijker en kan je je eigen kennis met de rest delen. Zet je eigen afbeeldingen er bij en misschien heb je wel een podcast of andere producten, die kan je er dan natuurlijk ook bij zetten. Een video is ook erg leuk om er in te verwerken. Zo promoot je ook gelijk je eigen producten en kan je er wat geld mee verdienen.

Veel informatie

Verzamel ook nog veel informatie over het onderwerp, waar je over wilt schrijven. Zo kan je het blog uitbreiden en meer in je eigen woorden zetten. Houd in de achterhoofd, dat niet iedereen weet waar je hebt. Leg daarom de betekenissen van bepaalde woorden uit en hoe bepaalde dingen werken.

Hoe meer onderzoek je doet, hoe meer informatie je in het blog kan stoppen. Op deze manier is er meer kans dat je blog echt mensen helpt en zo krijg je meer klanten! Zo wordt je artikel ook sneller opgepikt door google en zal je al snel meer bezoekers krijgen en hoger in de zoekmachine komen. 

Stap 6: Optimaliseer voor SEO en je mailinglijst.

Ik zei dus al iets over hoe je blog moet worden opgepikt door Google. Dit is stap zes, je gaat hem optimaliseren voor Google.

Ik heb hier een stappenplan, checklist en een handleiding voor gemaakt, dat ga ik niet helemaal uitleggen in dit blog of in de video, dus download dit stappenplan en dan kun jij dit ook allemaal zelf gaan toepassen.

startpakket stappenplan eenvoudig blogs schrijven

Mailing lijst

Wat je ook gaat doen, is optimaliseren voor je mailing lijst. Stel je voor, je hebt een blog gemaakt en in dit blog geef je tips over bijvoorbeeld het verdienen van geld met online cursussen. Als je hier een product over hebt, wat mensen zou kunnen helpen, kan je dat gaan promoten. Als je daar bijvoorbeeld een gratis stappenplan voor hebt, dan kan je de link naar het stappenplan in het blog verwerken.

Mensen vinden je blog en zien het stappenplan; ze klikken op 'download gratis' en komen zo op de opt-in pagina en daar downloaden ze het stappenplan. In ruil voor het gratis product, geven ze je dan hun naam en e-mail adres, dit e-mail adres kan jij dan weer mooi in je emaillijst zetten.

Zo kan je dus ook nog makkelijk geld verdienen met je blog!

Stap 7: Publiceer Deel met je netwerk 

Als je blog klaar is, klik je op publiceren en klaar toch? 

Dat is waar, maar het betekent alleen niet dat Google het meteen oppikt. Je hebt namelijk geen garantie dat mensen het meteen gaan lezen. Je bent misschien maanden verder, voordat iemand het leest, dus je moet het verspreiden in je netwerk. 

Je kunt b.v. je telefoon pakken en pb'tjes sturen. Het kan ook zijn dat je misschien op Facebook, Instagram of LinkedIn een netwerk hebt en dat je het daar verspreidt. Je kan het bijvoorbeeld promoten op sociale media, waar je veel volgers hebt.

Eenvoudig blogs schrijven kost niet veel energie, maar het adverteren kan dus nog wel lastig worden. Toch moet dit gebeuren, want je krijgt in het begin bijna geen bezoekers op je website. De bezoekers moet je dus op een andere manier zien te krijgen. 

Download gratis Bloggen Handleiding

Het stappenplan en de SEO handleiding kun je gratis downloaden. Momenteel is het onderdeel van de #101dagenchallenge.

stappenplan eenvoudig blogs schrijven

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder...

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>