Boek schrijven tips – Uitgever Daisy Goddijn interviewt Hugo Bakker, auteur van 3 bestsellers.

2 Reacties

boek schrijven tips

Ik word geinterviewd!

In deze video word ik geïnterviewd door Daisy Goddijn van Expertboek, mijn uitgever, over het schrijven van mijn 3 boeken!

Het gesprek zit vol tips over hoe jij snel jouw boek kunt schrijven en publiceren.

Kijk hieronder naar het gesprek. Als je liever leest, de transcriptie vind je onder de video:

Daisy: [00:00:00] Ha, wat goed dat je kijkt. Ben jij trainer, adviseur, spreker of gewoon ondernemer? En wil jij gevraagd worden? Of wil jij meer gebruik maken van werkvormen? Of wil je je kennis verkopen online? Blijf dan kijken, want ik interview Hugo Bakker en hij is auteur van die drie boeken die ik je net liet zien. Van harte welkom Hugo!

Hugo: [00:00:25] Dank je wel! Heel fijn dat ik hier mag zijn. En ja, ik wilde al die drie dingen. Ik had een passie voor actieve en ervaringsgerichte werkvormen. Dat is dus dit boek geworden.

Daisy: [00:00:34] Daar is het mee begonnen, Hugo. Dat was je eerste boek.

Hugo: [00:00:36] Ja, het zal zo vertellen hoe wij jou natuurlijk ontmoet hebben. Toen had ik echt zoiets van ja, ik wil gevraagd worden. Ik wil niet hoeven leuren met mijn workshops en mijn marketing. Allemaal gedoe. En toen ontdekte ik ook dat het gaaf is dat je je kennis ook digitaal kan mak maken en dat verkopen. Dus kennis verkopen online. Volgens mij is mijn ding gespiegeld, maar dat maakt niet uit voor nu.


Waar gaan Hugo's boeken over?

Daisy: [00:00:57] We zien je boek in ieder geval. Ja, en je hebt dus drie boeken geschreven. En eigenlijk weet je, het zijn natuurlijk drie verschillende onderwerpen. Maar komt het ook niet een beetje op hetzelfde neer zeg maar. Misschien kun je beter zelf vertellen.

Hugo: [00:01:12] Nou, ik denk dat dit wel echt inhoudelijk voor iedereen die met groepen werken, dat is echt wel anders. Dit is vooral marketing en dit is vooral echt gewoon je online.

Daisy: [00:01:26] Online zichtbaarheid.

Hugo: [00:01:27] Je kennis verkopen, online trainingen maken, maar ook gewoon het verkopen daarvan. Dus ik zie het wel echt dat ze, niet voor niks zijn drie verschillende boeken.


Wat leveren de boeken op?

Daisy: [00:01:34] Ja precies. En even gelijk maar met de deur in huis vallen wat levert deze boeken jou op?

Hugo: [00:01:40] Nou, dat is verschillend per boek. Dat is heel gek. Maar kijk, dit is vooral mijn positionering en zo van he, dit is waar ik je mee help. Ja dit is waar ik mee heb laten zien van hey, je kunt ook je boeken op de automatische piloot verkopen, die verkopen en dat dat levert me gewoon inkomsten op. En deze heb ik met een grote lancering gedaan en die stond toen bijna op nummer één op Managementboek en dus die is veel verkocht en op dit moment gebruik ik hem eigenlijk gewoon om weg te geven. Dus gewoon een visitekaartje als het ware.


Erkennen mensen je eerder als expert door de boeken?

Daisy: [00:02:21] Ja, precies. Nou ja, en het staat natuurlijk ook mooi dat je kunt zeggen, want ik heb drie boeken geschreven. Merk je dat ook toen mensen je eerder als expert als je erdoor dat je die boeken hebt geschreven?

Hugo: [00:02:34] Ik denk het wel. Ja, het gekke is, want als ik er zelf ook over nadenk hoe ik vroeger naar mensen keek die een boek hadden geschreven, dan dacht ik echt van wow, die staat helemaal daar, die moet wel goed zijn in dat vak. En later ben ik er dus achter gekomen dat ja een boek is, maar een word document zeg ik maar Ja, het is de kennis, de ervaring die je hebt. Die stop je in een in een documentje en jij maakt er een boek van. Ja, dat is het mooie. Ik moest net nog denken toen ik bedacht van we gaan dit interview doen dat. Ik had dit boek niet bij jou uitgegeven, maar bij. Nou, ik weet even de naam niet meer, maakt ook niet uit. Prima door geholpen. Alleen één ding snapte ik niet goed. Want ik dacht hoe krijg ik nou dat boek in alle boekhandels en op alle webshops? Dat hadden ze er niet bij verteld. En toen kreeg ik een telefoontje van een boekhandelaar die zegt 'Er staat hier een meneer of mevrouw bij de balie die wil de 101werkvormen formule. Dus toen zei ik ja, nou die kan ze kopen via mijn website.

Daisy: [00:03:39] Dat wil de boekhandel niet, want dat verdient de boekhandel er niets aan.

Hugo: [00:03:42] Dus ik wat bedoelt u? Ik was echt heel groen hierin. En toen dacht ik oh, ik moet dus zorgen dat er, nou ja, dat die boekhandelaars dat kunnen kopen. En toen heb ik het berichtje op LinkedIn gezet van. Wie kan mij helpen? En jij reageerde toen direct. En lang verhaal kort. Binnen no time lag mijn boek dus in alle boekhandels en in alle webshops. Ja, en zo is het gegaan. En toen heb je die andere twee boeken van Top of hoe zeg je dat?

Daisy: [00:04:08] Van top tot teen.

Hugo: [00:04:09] Top tot teen.

Daisy: [00:04:10] Van Word-document tot boekenplank?

Hugo: [00:04:13] Ja, ja, echt fantastisch. Ja, ik zit eigenlijk nu met het punt dat kan ik je nu misschien wel vragen. Dit boek wil ik een paar updates in doen ja. Dus dan kan ik jou misschien ook gewoon vragen van nieuwe documentje en dan kan jij weer regelen dat er een paar doosjes.

Daisy: [00:04:30] Heel simpel.

Hugo: [00:04:30] Geprint worden.


Vertel over je eerste boek, De 101werkvormen Formule.

Daisy: [00:04:31] Ja. Ja. En laten we even kijken naar je eerste boek Hugo. Dat was dus de honderd en één werkvormen formule. Jij vertelde net heel snel van nou, dit verkoop ik eigenlijk op de automatische piloot en je gebruikt het ook om de meer klanten uit te halen volgens mij. Ja. Kun je daar iets over vertellen?

Hugo: [00:04:48] Ja. Nou en dat op de automatische piloot. Dat is eigenlijk niet voor iedereen weggelegd.

Daisy: [00:04:54] Nee, want dat wil natuurlijk wel iedereen. Ja.

Daisy: [00:04:57] Dat is de droom van elke auteur.

Hugo: [00:04:58] Ja, het vraagt altijd marketing. Het vraagt altijd zichtbaar zijn En voor mij op voor dit boek is mijn zichtbaar zijn via Google. Dus dat betekent mensen googelen op werkvormen, op energizers, op kennismakers en dan komen ze bij mij uit. En dan op de website kunnen ze eerst iets gratis downloaden en daarna krijgen ze van mij mailtjes. Dat is deels volledig en deels volledig geautomatiseerd. En dat is ook deels gewoon elke week een nieuw vers mailtje.

Daisy: [00:05:29] Ja.

Hugo: [00:05:30] En dan noem ik dat boek af en toe. Ik vertel er een verhaal over of iets van een tip uit het boek en dan verkoopt het. En natuurlijk via de website kan je het ook gewoon vinden.


Kopen ze het bij jou of bij de boekhandel?

Daisy: [00:05:39] En verkopen ze het dan bij jou of kopen ze het bij de boekhandel?

Hugo: [00:05:42] Nee, ik, ik ben een beetje lui nu op dit moment, dus ik heb gewoon een linkje naar bol.com en dan wordt het daar gekocht en dan krijg ik van jou van nou er zijn er zoveel verkocht en de ene keer is het tien keer twintig, de andere keer vijftig en de andere keer honderd dat dat kan een beetje heen en weer gaan, dus ook een beetje seizoens afhankelijk voor dit boek. Maar ja, zo loopt het gewoon helemaal automatisch.

Daisy: [00:06:05] Ja, even voor de kijker. Jij zegt ik ben een beetje lui, dus je stuurt ze door naar bol.com, dat ze het daar kopen. Als je het via je eigen betalingssysteem doet en zelf zou verkoop op de website. Dan zou je het dus zelf moeten versturen. En dat is maar waar je geen zin in hebt en waar heel veel auteurs geen zin in hebben. Dat is het wel zo dat als je het via bol.com verkoopt of via een andere boekhandel, dan hou je er natuurlijk minder aan over. Maar dat is wel het staat het gemak tegenover.

Hugo: [00:06:28] Precies. Ja, ik vind volgens mij hou ik het toch nog meer dan een tientje aan over hoor.

Daisy: [00:06:33] Ja, dat is ook zo.

Hugo: [00:06:35] Uit m'n hoofd gezegd. Ja, dat vind ik niet verkeerd dan.

Daisy: [00:06:37] Nee, en als je het zelf moet versturen, dan moet je ze natuurlijk inpakken. Je hebt verpakkingsmateriaal nodig, Het kost je tijd of je moet dat uitbesteden.

Hugo: [00:06:44] Allemaal vijf postzegels in Nederland hè?

Daisy: [00:06:47] Ja, de de portokosten worden alleen maar duurder. En bol.com daar betaal je verzendkosten van € 2. Ja, daar kun je zelf niet voor versturen.

Hugo: [00:06:56] Dus ik vind ook het uitbesteden van dat proces het dus je kan natuurlijk je buurvrouw of je buurman of weet ik veel een pakket service dan nog. Ben je aardig wat geld kwijt.

Daisy: [00:07:07] Klopt. Ja, ik ken ook auteurs die bijvoorbeeld een actie doen dat je je boek gratis kunt aanschaffen tegen verzendkosten en die besteden dat dan uit. Dan haal je er misschien helemaal niks meer aan over. Maar als ze daarna in je funnel komen. En ik sprak laatst een auteur en die zei ze kunnen het gratis kopen. Althans, heeft lang zo'n actie gedaan. Vervolgens worden ze uitgenodigd voor een webinar en daar haalt zij haar klanten uit.

Hugo: [00:07:38] Precies dat is dat. Ik ken dat soort fun als inderdaad, ik heb het zelf ook gedaan en dat is zeker ook een mogelijkheid. En dan moet je natuurlijk wel traffic naar dat gratis boek tegen verzendkosten. Dus dan zit je daar nog wel met je punt van Oké, hoe ga ik dat doen? Ga ik dat organisch doen of ga ik dat via advertenties of via partners die dan de commissie krijgen? Dus het zijn ook mogelijkheden om het te doen.

Daisy: [00:08:04] Ja, ja. En nog even over dit boek Jij zegt ik. Nou, ik meld het gewoon af en toe hier. Het is nog geen echte harde verkoop. Voor dit boek althans.

Hugo: [00:08:14] Je zegt nee.

Daisy: [00:08:15] Je meld het gewoon af en toe.

Hugo: [00:08:17] Ja en dan weet je het is net als dat je wel eens zin hebt om een boek te kopen en nieuw inspiratie te hebben. Het is niet dat ik, ik zou bijna zeggen het is geen must om te kunnen overleven dat je nu dat boek koopt, dus dat kan morgen ook en dat kan ook volgende week. Maar wat je vaak ziet is dat dit is voor vooral trainers of leerkrachten interessant. En dan hebben ze na de vakantie wel eens zin in nieuwe inspiratie, nieuwe werkvormen. Ja, dan koop je zo'n boek. Zo werkt dat meestal.

Daisy: [00:08:42] Ja precies. Maar goed, deze loopt gewoon ook hartstikke goed.

Hugo: [00:08:45] Je die loopt lekker.


Nadat ze het boek kopen, krijgen ze nog een aanbod?

Daisy: [00:08:46] Is het ook zo dat als ze dit boek kopen, dat ze daarna dan weer een aanbod krijgen? Dat je daarop weer meer dingen?

Hugo: [00:08:54] Nee, omdat het via bol.com loopt kan ik dat niet doen.

Daisy: [00:08:57] Nou dat kan alleen als je een weggever erin hebt, waardoor ze dus een bonus bij dit boek waardoor ze op je op een aparte mailinglijst komen dat je ze dan een aanbod doet.

Hugo: [00:09:05] Ja.


Vertel iets over 'Gevraagd worden', je tweede boek.

Daisy: [00:09:06] Maar dat doe je voor deze niet hè? Nee. Nee. Oké. Nou, je tweede boek was 'Gevraagd worden'.

Hugo: [00:09:12] Yes!

Daisy: [00:09:12] Misschien kun je daar iets over vertellen. Je hebt een aantal mensen geïnterviewd daarvoor.

Hugo: [00:09:19] Ja, misschien aan de hand van hoe is het boek ontstaan? Kijk, deze. Dit is gewoon echt mijn eigen kennis die ik allemaal in heb zitten typen. En dit was echt mensen interviewen die zeg maar de oplossing gevonden hadden die mij tips en strategieën gaven. Tien mensen, waaronder ik zelf trouwens ook, die mijn eigen tips en strategieën deelden. En en dus dat samengevat een rode draad er in gevonden en het tien stappenplan van gemaakt. En dat ik denk dat als ik het teruglees. Ik heb na laatst natuurlijk ook zo'n stukje opgenomen audio stukken van Wow over je eigen boek zeggen. Wow ja precies, zit zoveel goede tips in, dat is echt fantastisch! Ja.

Daisy: [00:09:59] Ja, het is altijd leuk om je eigen boek weer een keer te lezen. Dat is al een aantal jaren geleden dat je deze hebt geschreven. Even kijken wanneer je die hebt.

Hugo: [00:10:06] 2014?

Daisy: [00:10:07] Ja.

Hugo: [00:10:07] Ja. De strategieën zijn niet per se verouderd. Ik denk wel dat als ik hem nu zou schrijven, dat ik misschien wat andere dingen nog zou vermelden. Ik bedoel, de tijden veranderen. Ja, en daarom zit ik ook aan een update te denken. Was het alleen al niet omdat ik sommige programmanamen, productnamen veranderd heb. En dat is gelijk een tip aan iedereen die nu luistert. In ieder geval dat je dat een beetje universeel ziet te maken mocht je dingen gaan veranderen. Tenzij je zeker weet dat je de rest van je leven dezelfde producten en diensten qua naam ook gaat aanhouden.

Daisy: [00:10:45] Want anders is het al snel oud nieuws.

Hugo: [00:10:47] Precies.

Daisy: [00:10:47] Ja. Maar ook denk ik de inzichten die je hebt of misschien de tools die je deelt dat alles aangepast is. Dus het is nooit, nooit verkeerd om een een update te doen. En dat is ook eigenlijk de reden waarom sommige auteurs kiezen voor een niet zo'n hele hoge oplage. Omdat ze dan bij een herdruk weer eerder dingen kunnen aanpassen.

Hugo: [00:11:08] Ja. Ik dwong mezelf om wel een wat hogere oplagen te doen. Kijk, en hoog is relatief natuurlijk. Ik had 3000 gekozen om reden dat ik dacht van dan moet ik gewoon zorgen dat ze verkopen, want anders zit ik hier met allemaal dozen hier op de zolder en dat wil ik niet. En en deze is gevraagd worden is nu echt toe aan een nieuwe druk. Uhm, deze zit al over de tienduizend volgens mij weet ik niet helemaal precies maar. En deze zit volgens mij op 3000 of iets dergelijks. Tsja, geen mega aantallen, maar het het dwong mij wel om er ook echt voor te gaan.

Daisy: [00:11:45] Ja dat vind ik een heel mooi uitgangspunt en die gebruik ik ook regelmatig bij andere auteurs als ze de oplagen moeten kiezen. Dat ik zeg van ja, als je honderd boeken laat drukken bij wijze van. Dan doe jij minder hard je best om het te kunnen verkopen dan dat je er duizend laat drukken. Of 2000 of 3000.

Hugo: [00:12:01] Laten we eerlijk zijn, honderd, waar hebben we het over? Als jij iets als zelf als expert neer wil zetten of als je eraan wil verdienen, dan is honderd natuurlijk niks.

Daisy: [00:12:09] Nee, klopt.

Hugo: [00:12:10] Die heb je zo weggegeven of verkocht. Dus je moet jezelf echt een beetje stretchen.

Daisy: [00:12:15] Ja, nou dat vind ik een hele mooie tip, dus neem hem mee zou ik zeggen.

Hugo: [00:12:19] Ja.

Waarom geef je je boek soms gratis weg?

Daisy: [00:12:20] En je hebt gewoon ook een hele nuttige tips hier in dit boek he. Door die je uit de interviews hebt gehaald is. Ook zeker een aanrader. Je hebt nu ook een mooie actie hiervoor. Je kunt hem volgens mij gratis downloaden op je website.

Hugo: [00:12:35] Niet doorvertellen. Oh ja, op mijn homepage kan je hem gewoon de pdf gewoon gratis downloaden.

Daisy: [00:12:40] Ja ja. En waarom doe je dat Hugo?

Hugo: [00:12:42] Nou ja, ik vind het zo'n supergoed boek dat ik denk van dit zou iedereen moeten lezen. Maar ik weet ook mensen downloaden zo'n e-book en en vervolgens gebeurt er niks mee.

Daisy: [00:12:54] Dat gaat in een mapje 'nog te lezen'.

Hugo: [00:12:57] Precies. Ehm, maar dit is wel precies hoe ik mezelf ook wil positioneren. Want als ik heel eerlijk ben ik ben helemaal niet zo gek op marketing doen. Ik word liever gevraagd of dat ze naar me toe komen. Ja, en dat is ook dus wat ik mijn klanten graag wil leren. Wat moet je daarvoor doen? Hoe doe je dat? Dus ja, dat doe je dus door te beginnen met geven. Precies dat wat jouw potentiële klant wil hebben. Dus ik dacht ik ga dit boek gewoon weggeven.

Daisy: [00:13:22] Ja, maar daar heb jij waarschijnlijk ook wel weer een leuke funnel achter gezet.

Hugo: [00:13:26] Dan kom je vanzelf dat je uitgenodigd wordt voor een event of voor een webinar en dan wordt je vanzelf enthousiast gemaakt. Kijk, ik geloof wel in dat je mensen echt jou moet leren laten leren kennen. Ja, en dat ze een klik met jou moeten hebben. Dat ze moeten snappen van hey, ik heb hier last van en Hugo kan mij van A naar B helpen en dat ze ook echt moeten hebben ervaren hoe ik werk. Dus ik geef morgen bijvoorbeeld een event in de zaal en dan zien ze me een hele dag bezig. Dan ervaren ze wat voor mens ik ben en en hoe ik werk met mensen, wat voor tips ik geef en dan nodig ik ze uit. En ja, dan kunnen ze zelf kiezen of ze daar op in gaan ja of nee.

Daisy: [00:14:07] Ja precies. Dus je hebt niet een hele harde funnel daar achter van zoveel mail staan en klaar. En dan verkoop maar je bent toch actief genoeg in je en je mails dat er.

Hugo: [00:14:18] Ik doe dat wel hoor met andere weggevers. Ik heb verschillende websites dus deze deze heeft echt een andere website.

Daisy: [00:14:25] Ja, de 101werkformen Formule.nl, toch?.

Hugo: [00:14:27] Ja krijgen yes nee 101werkvormen.nl niet. Niet formule. Nou in ieder geval, het maakt ook niet uit. Als je googelt op het juiste kom je er ook wel. In ieder geval. Dan geef ik een e-book weg met de 66 energizers en teambuilding werkvormen. En dan krijgen ze wel gelijk voor een online cursus een een aanbod. Dus dat is dan volledig geautomatiseerd.

Daisy: [00:14:49] Ja. En voor dit boek heb je dat niet.

Hugo: [00:14:52] Nee, nog niet. Maar ik ga daar wel nog eventjes mee aan de slag om om gelijk iets meer daar achteraan te gooien. Nu is het zo dat ik gewoon ja regelmatig een mailtje met iets van tips of inspiratie stuur.


Hoe vaak mail jij je mailinglijst?

Daisy: [00:15:05] Hoe vaak mail jij je mailinglijst?

Hugo: [00:15:08] Ik denk toch wel minstens gemiddeld twee keer per week. Ik heb expres geen vaste dagen. Waarom niet? Omdat ik heb dat een tijdje geprobeerd, omdat ik geleerd dat dat dat moest. Maar het werkte niet voor mij. Ik voelde me dan te benauwd in mijn eigen strategie en structuur die ik mezelf opgelegd had en dat vond ik niet fijn. Dus ik doe nu gewoon wanneer ik zin heb of wanneer ik denk hé, ik heb iets interessants om te melden en dan dan mail ik en en anders niet. En dat is dus wel ja, twee keer per week dat ik denk ik heb iets, iets interessants.

Daisy: [00:15:41] Dan heb je ineens wel meer inspiratie. Waarschijnlijk omdat het niet moet.

Hugo: [00:15:45] Ja, maar volgende week ga ik een weekje met klanten naar Texel en dan kan het zomaar zijn dat ik gewoon nul mailtjes stuur. Ook goed.

Daisy: [00:15:51] Of dat je juist daar inspiratie krijgt en dat je denkt van dit ga ik mailen.

Hugo: [00:15:54] Precies. Ik neem een laptop mee. Ik laat het gebeuren.

Daisy: [00:15:57] Ja, mooi. Ja. Nou ja, deze video gaat natuurlijk ook over mailen. Dat snap je.

Hugo: [00:16:03] Precies.

Daisy: [00:16:03] Daar krijg ik dan weer inspiratie door!

Hugo: [00:16:06] Ja, nou, dat is superleuk natuurlijk. En ik denk als je nu hier naar luistert, ik zit al zoveel tips en inspiratie in wat jezelf kan creëren. Het enige is je moet die stappen gaan zetten. Ik bedoel dit boek hier heb ik langer over gedaan dan dat ik dat dat me lief was.

Waarom deed je langer over 'De 101werkvormen Formule?

Daisy: [00:16:22] Hoe kwam dat?

Hugo: [00:16:24] Weet je. Ondanks dat ik heel veel teksten van de website geplukt had en hierin geplakt.

Daisy: [00:16:29] Ja, want je had al die werkvormen had je.

Hugo: [00:16:31] Je had al heel groot deel. Toen vond ik van hé, daar moet een lijn in zitten, Er moet een bepaalde methodiek zijn. Het moet lekker lezen, het moet. Nou ja, het moet van alles. Toen had ik twee, drie mensen die mee gingen lezen met me en die gingen allemaal met rode pen zeg maar erin strepen. Dacht oh nee, niet weer hè. En nog een ronde met rode pen. Ik dacht echt dat ik gek werd, dus dat heb ik. Een paar keer heb ik het uit moeten stellen om te publiceren en uiteindelijk ja, hij heeft het me een half jaar langer gekost dan dat ik had gewild.


Hoe had je dat kunnen voorkomen?

Daisy: [00:17:02] En hoe had je dat kunnen voorkomen?

Hugo: [00:17:06] Nou, bij het derde boek, toen jij met je aanbod kwam van joh, stop vijftig tips in een Word document en ik doe de rest. Toen dacht ik okay, ik ga, en dat heb ik van Jos Burgers geleerd, ik ga gewoon korte hoofdstukjes, daar kan je niet lezen natuurlijk. Korte hoofdstukjes van twee drie bladzijdes doen. En jouw concept was van vijftig tips in een Word-document. Je dus per tip twee drie bladzijdes. En dat vond ik. Heerlijk, want dat deed ik elke ochtend één of twee tips en binnen no time was mijn boek klaar.


'Expert tips voor Kennis Verkopen Online', wat haal je hier uit?

Daisy: [00:17:33] Precies ja, je had het ook heel snel geschreven. Ja, en als we dan nog even kijken naar dit boek' Experttips voor kennis verkopen online'. Wat haal je dit boek als je dit boek hebt gelezen?

Hugo: [00:17:46] Nou, deze heb ik dus echt universeel geschreven, dus tijdloos. Dus het gaat over je kennis verkopen. Het zijn tijdloze principes. Niet dat je nu met BeLive of met live stream moet gaan werken, want dat kan volgend jaar anders zijn. Dus dit is tijdloos. Wat heb je te doen? Wat is je basis? Wat is je fundament? Hoe maak je een verkooppagina? Wat voor elementen moeten erin zitten? Dat heb ik allemaal gewoon netjes op een rijtje gezet en uitgeschreven. En ik denk dat dat heel helpend is.


Je volgende boek?

Daisy: [00:18:20] Zeker weten! Nou en dan heb je drie boeken geschreven. Heb je nog ambities om nog een volgend boek te schrijven?

Hugo: [00:18:27] Ambities? Zeker. Maar ik heb eerst nog andere prioriteiten. Dus ik denk dat er niet op heel korte termijn nog een nieuw boek komt.

Daisy: [00:18:35] Maar dat is misschien wel interessant om te weten, wat is voor jou dan een reden om, maakt niet uit welke termijn, maar om nog een boek te schrijven?

Hugo: [00:18:42] Na uhm, nog een keer opnieuw nog helderder mijn positionering. Dus wie help ik en waarmee? Dus het het gevraagd worden stukje. Dus dat zou een update mogen zijn wat mij betreft.

Daisy: [00:18:56] Dan kun je weer een nieuwe versie lanceren. 

Hugo: [00:19:01] Dat zou genoeg kunnen zijn, maar ik denk misschien dat er ook iets van een verdieping mag komen. Ik zeg altijd maar je gaat op reis. Je hebt een doel, je ziet het, het topje van de berg, daar wil je naartoe. Maar ik weet niet of je wel eens in een gebergte heb gewandeld. Dan ben je op die top van de berg en dan zie je opeens een andere berg die je niet kon zien toen je beneden was.

Daisy: [00:19:24] En dan wil je daar naartoe.

Hugo: [00:19:27] Dus ik zeg altijd maar voor trainers, coaches en therapeuten. Je wil van een lege naar een volle agenda. Ja, en dan heb je die volle agenda en denk je poeh, wat is mijn agenda vol. Kan het niet anders? Dan wil je naar een schaalbare agenda en dat zou wel eens een volgend boek kunnen zijn.

Daisy: [00:19:43] Okay, een schaalbare agenda dus. Klinkt wel goed.

Hugo: [00:19:46] Ja. En weet je, ik leef het zelf. Behalve vandaag en morgen. Morgen geef ik een event. Dat is een hele dag. En vandaag zit ik volop in de voorbereiding. Maar normaal werk ik halve dagen daar kies ik bewust voor, omdat ik denk dat het kan en omdat ik andere dingen in mijn leven ook belangrijk vind.

Daisy: [00:20:05] Ja. Zoals ontspannen, sporten.

Hugo: [00:20:08] Mijn gezin vrouw, mijn kinderen, familie, vrienden.

Daisy: [00:20:11] Ja, doe je goed.

Hugo: [00:20:12] Je krijgt veel meer ruimte om alle dingen in het leven te omarmen. Ik ben daar vorig jaar mee begonnen, dus in 2022. En ik koos daarvoor omdat ik wist wie moet ik worden om zo te kunnen werken? En dus wie moet ik zijn? Wat moet ik doen? Wat moet ik niet doen om halve dagen te kunnen werken en toch te groeien met het bedrijf toch mijn klanten zo goed mogelijk te kunnen helpen?

Daisy: [00:20:39] En dat is dus omdat het schaalbaar is.

Hugo: [00:20:41] Dat is omdat ik vrij wil zijn s middags. En dus moet je een schaalbaar business model hebben. Maar dus moet je ook niet meer alles zelf willen doen.

Uitbesteden?

Daisy: [00:20:50] Ja dus. Uh, uitbesteden waar je steeds beter in geworden? Want dan was je. Volgens mij heb je met mij wel eens verteld dat als je niet zo heel goed in.

Hugo: [00:20:57] Nee. Drama, want niemand kan het zo goed als ik.

Daisy: [00:21:00] Nee.

Hugo: [00:21:01] Met een knipoog zeg ik dat.

Daisy: [00:21:03] Ja, ja, nee. Maar dat vind ik zelf ook, dingen die ik doe als iemand anders dat doet. Ligt eraan wat het is, maar je wil het wel dat het op jouw manier wordt gedaan.

Hugo: [00:21:13] Ik moet opeens denken aan. Ik was een tijdje directeur op een school en toen had ik een secretaresse. Die werkte drie dagen per week en dan moest zij natuurlijk bepaalde brieven schrijven en dan was het bij mij nog a la meid maar doen, want het duurt veel te lang. Maar één keer goed uitleggen en dat klein beetje begeleiden en dan kan ze die taak voor de rest van je leven overnemen.


Wat zijn dingen die jij nu uitbesteedt?

Daisy: [00:21:37] Ja. En wat zijn dan dingen die jij nu uitbesteedt?

Hugo: [00:21:40] Nou ik zal je zeggen, ik ben van de week voor het eerst op Tiktak gegaan en dat betekent videootjes. En wat ik nu doe is korte video's. Ik spreek het in, ik maak het videootje en dan geef ik mijn telefoon aan mijn team, in dit geval mijn dochter. En die gaat het editten, ondertitelen en plaatjes en dingetjes animaties doen en dan kan ze het ook nog gaan posten. Dus dat heb ik ze geleerd. Ik begeleid ze nu verder en zij doet dat, dat is niet alleen tiktok maar dan heb je natuurlijk ook reels, shorts. Heel de mikmak.

Daisy: [00:22:19] Je kunt het zo gek maken als je wil.

Hugo: [00:22:20] En mijn in mijn achterhoofd heb ik dan ook nog eens van okay, zij leert de skills die heel waardevol zijn om straks misschien ook andere mensen te helpen als ze het leuk vind.

Daisy: [00:22:29] Ja. Nou mooi dat je dochter dat doet voor je.

Hugo: [00:22:31] Ja ik betaal ze natuurlijk ook voor. O, dat mag niet eens bekend zijn, want ik geef het niet eens aan. Och, het is gewoon een zakcentje dus, dus wat dat betreft. Maar het is onschuldig. Maar weet je, ik heb nu ook het vertrouwen van dat soort dingen kun je dus ook op die manier uitbesteden aan een professional die verder geen aansturing of begeleiding meer nodig heeft. Het is maar net wat je er voor over hebt.

Daisy: [00:22:55] Ja, maar je hebt in het verleden ook andere dingen uitbesteed aan professionals, niet alleen aan je dochter.

Hugo: [00:23:00] Weet je bepaalde dingen aan mijn website techniek? Ja, mijn mail. Een groot deel van mijn maill doe ik niet zelf. Dus weet je, er zijn allerlei dingen die je niet zelf hoeft te doen.


Wat vind jij dat ondernemers eerst aan moeten uitbesteden?

Daisy: [00:23:11] Wat vind jij dan voor ondernemers het eerste wat ze zouden moeten uitbesteden?

Hugo: [00:23:16] Nou, dat begint met het standaard voorbeeld is je administratie en dat dat moet je zowiezo doen. Ik denk dat je moet kijken naar je eigen kwaliteiten en en wat je zelf leuk vindt. Kijk, ik vind het leuk om aan mijn website te priegelen en dat doe ik gerust op zaterdagavond.

Daisy: [00:23:33] Ja precies en een ander heeft daar een hekel aan. Die kan het niet expres.

Hugo: [00:23:37] Ja dus. Dus kijk wat, wat kan je, wat vind je leuk en andersom? Dus ja, dat da's een goeie. Ja, ja en en. Je moet natuurlijk ook kijken van wat is overdraagbaar. Want ik kan niet overdragen dat mijn kop op video sta en ik moet dat zelf inspreken. Ja, deze live uitzending kan ik niet overdragen. Nee dus. Dus ja, je moet daarover nadenken en dan kom je bijvoorbeeld ook uit op van hey, ik kan blogs uitbesteden. Ik kan tegen iemand zeggen joh, schrijf een blog over vijftien eetbare planten. Moet ik nu aan denken? Een van mijn klanten die heeft dat als topic, maar schrijf daar een blog over en zorg dat het hoog in Google komt. Dan hoef je zelf geen eigen input aan te geven.

Daisy: [00:24:21] Alleen dan is het niet jouw schrijfstijl. Dat vind ik dan wel een nadeel.

Hugo: [00:24:24] Klopt, en daar kan je tegenwoordig ook weer de ai op loslaten. Dus er zijn machines, er zijn mensen die taken voor jou over kunnen nemen.

Daisy: [00:24:33] En er valt meer uit te besteden dan je in eerste instantie denkt. Ja, ik heb dat ook moeten leren hoor, maar ik ben er ook steeds beter in.

Hugo: [00:24:39] Ja. Wat heb jij daarin geleerd de afgelopen periode?

Daisy: [00:24:43] Nou ja, dat het niet altijd op mijn manier moet en dat anderen soms beter in dingen zijn dan ik zelf. En dan kan je het beter uitbesteden. Maar het is ook niet altijd makkelijk om juiste mensen te vinden.

Hugo: [00:24:55] Nee. En dan kun je bijvoorbeeld op Fiver iemand gevonden hebben en dan denk je pfoe, dat was niks. Maar goed, dan kan je weer iemand anders kiezen, want het is zo'n eenmalige afspraak die je eerst maakt en daarna is het klaar en dan vergeet je het gewoon zo snel mogelijk.

Daisy: [00:25:09] Ja precies, maar het is ook wel fijn als je een betrouwbare partner hebt die langere tijd voor je werkt. Want dan gaat het ook veel sneller dan elke keer weer iemand anders.

Hugo: [00:25:15] Precies.

Hugo: [00:25:17] Ja, ik doe dat heel erg op mijn gevoel. Dus er zijn mensen die daar allerlei protocollen voor hebben en allerlei testen eerst laten afleggen. En ik bel dan iemand op. Ik krijg op me hart dat ik jou moet vragen om dit voor me te doen. En dan leg ik het bij die persoon neer of ze dat wel of niet willen leuk vinden en het tarief oké vinden. En dan komt er een ja of een nee.


Waarom zouden ondernemers een boek moeten schrijven?

Daisy: [00:25:43] Ja. Even terug naar je boeken Hugo, ja had ook boeken geschreven. Drie boeken. Misschien een een beetje afrondende vraag of het onderwerp in ieder geval. Wat is voor jou het grote voordeel dat je boek hebt geschreven? En met andere woorden waarom zouden ondernemers een boek moeten schrijven?

Hugo: [00:26:05] Ja, ik denk toch dat dat echt verschillende redenen heeft. En ik heb dus verschillende boeken. En voor mij is de insteek ook echt hetzelfde. Maar als ik één reden zou moeten noemen, dan is het echt je positionering. Ja dus wie ben je? Wie help je en waarmee? En daar heb je toevallig een boek over geschreven.

Daisy: [00:26:23] Ja dus Expertstatus? 

Hugo: [00:26:26] Ja. Maar het is nog net iets anders dan positionering. Want als je jezelf positioneert, ben je nog niet een expert. Het boek helpt dan maar om echt ook te bepalen van he en dan na te denken van wie ben ik, wat wil ik, wie wil ik helpen en waarmee? En daar gaat dat boek dan over en dan word je echt gedwongen om dat te doen. Met de werkvormen formule had ik meer de passie voor de spelvormen dan dat ik goed wist van wie help ik en waarmee? Dat kwam gedurende het schrijfproces wel, maar dat was niet de allereerste intentie. De intentie was toen voor mij heel eerlijk ik wilde passief inkomen. Ik wilde er gewoon geld mee verdienen.

Daisy: [00:27:03] Ja. En nou verkoopt dat boek best goed.

Hugo: [00:27:07] Dat is ook uitgekomen.

Daisy: [00:27:09] Ja, precies, dat is voor die andere boeken nou niet zo het geval als voor 101werkvormen in ieder geval. En voor de meeste auteurs is dat ook niet zo dat ze echt passief inkomen hebben uit dat boek. Maar ik vind dat voor ondernemers moet dat ook niet de eerste na de eerste redenen zijn.

Hugo: [00:27:30] Nee, daarom. Als ik als ik dus één reden om een boek te schrijven moet noemen, dan is het dus je positionering. Ja. Ik denk trouwens dat als ik deze cover verandert, dat ie beter gaat verkopen. Ja ja, dat was een grapje hoor. Maar euh.

Daisy: [00:27:44] Omdat jij erop staat.

Hugo: [00:27:45] Ja, ik sta dus zo raar op te doen.

Daisy: [00:27:47] Ja.

Hugo: [00:27:48] Ik denk dat uh dat dat uh.

Daisy: [00:27:50] Nou ja, een cover is natuurlijk wel heel belangrijk. Maar goed, dat is een ander onderwerp.

Hugo: [00:27:54] Voor de volgende druk, voor de upgrade, gaat er een andere cover komen wat mij betreft.

Daisy: [00:27:58] Ja nou ja, zij zijn wel mooi in één lijn, dat zeker. Ja ja en deze hebben we ook al eens veranderd. Want is dat je nog meer een gekke bek hebt op deze cover.

Hugo: [00:28:07] Ja, daar had ik al gelijk spijt van.


Raad je ondernemers aan om een boek te schrijven?

Daisy: [00:28:10] Ja. Nou ja, toch deed ie het goed. En nog steeds. Ja, dus zou jij het ondernemers aanraden om een boek te schrijven?

Hugo: [00:28:17] Tuurlijk. Tuurlijk. En ook bij jou. Dat zeg ik echt uit de grond van mijn hart. Niet omdat wij dit interview nu zo doen, maar het werkt gewoon heel fijn omdat ik. Ik word ontlast, ontzorgt. Maar wij hebben ook altijd heel prettig contact. En ik wil niet zeggen van niets is te veel. Want straks dan denk je oh, ik moet alles voor mijn klanten doen. Dit zijn gewoon duidelijke afspraken. Dit is wat ik doe, dat is wat jij doet en dat kom jij ook altijd na. En dat vind ik heel belangrijk.

Daisy: [00:28:48] Nou dank je wel voor het mooie compliment. Hadden we niet afgesproken dat je dat zou doen? Maar ik vind het wel erg fijn om te horen.

Hugo: [00:28:53] Ja, en dat voor ook een betaalbare prijs. Ik bedoel de meeste auteurs die dit doen om zichzelf neer te zetten in de markt. Die hebben nog geen honderd een één kaar verdiend dus. Dus ja, dat vind ik ook belangrijk.

Daisy: [00:29:10] Ja, en we hebben ondertussen al heel veel ondernemers geholpen met een boek, dus dat is hartstikke fijn en ik zeker en nog even veel zullen volgen.

Hugo: [00:29:16] Ik heb stapels van jou auteursboeken op mijn plank staan.

Daisy: [00:29:21] Ja, dat klopt. Ja, ja. Heel veel klanten van Expertboek zijn ook klant bij jou en andersom.

Hugo: [00:29:27] Klopt.

Daisy: [00:29:28] Dat werkte heel goed. Want ja, mooie aanvullende diensten. Als je dan een boek hebt moet je het ook kunnen verkopen en maar ook je wil gevraagd worden. Nou ja, allemaal redenen waarvoor ze bij jou komen.

Hugo: [00:29:37] Zeker weten.


Hoe zorg je ervoor dat de lezer ook een klant wordt?

Daisy: [00:29:38] Ehm, nog één laatste vraag. Uhm. En het heeft eigenlijk te maken met mijn volgende boek. Ik gooi het maar gelijk in je. Dat wist je nog niet, he Hugo?

Hugo: [00:29:49] Nee.

Daisy: [00:29:50] Ik ben mijn zesde boek aan het schrijven en dat gaat eigenlijk over hoe kom je van hoe ga je van lezer naar klant. Dus hoe zorg jij daar als auteur voor dat de lezer ook een klant wordt? Dus die vragen leg ik graag bij jou neer.

Hugo: [00:30:04] Dus vanuit het boek, ja, ik denk dat dat een belangrijk aspect is, is dat kijk, je koopt het boek omdat je denkt van ah, dat wil ik. En als je dan gedurende het lezen van het boek erachter komt van wow, er is eigenlijk iets anders wat ik wil en nodig heb en daar biedt Daisy iets voor aan, coaching, een event of weet ik veel wat voor programma cursus online ding. En dat je dat dan gewoon logischerwijs ook gaat kopen.

Daisy: [00:30:39] Ja. Omdat het vertrouwen er meer is.

Hugo: [00:30:41] Ja.

Daisy: [00:30:42] Als je ze boek hebben gelezen.

Hugo: [00:30:42] Dus bijvoorbeeld ja, ik wil gevraagd worden. Ja, ja, ja. En dan krijg je een stappenplan en en dan is ergens in het boek verweven van he dat stappenplan. Fijn dat je dat nu hebt. Maar het duurt wel even voordat je dat stappenplan doorlopen hebt. En wat nou als je een mentor hebt en een groep om je heen zodat je niet meer elke keer terugvalt in he, ik was dit van plan, maar het is niet gelukt. Ik heb het niet gedaan en ik voel me weer een loser. Nee, je hebt een groep en een mentor die die jou helpen en die je stimuleren en waardoor je sneller vooruitgaat. Nou, als dat dan uit het boek komt, dan is het ook weer logischer dat mensen misschien bij mij aankloppen om zich aan te sluiten bij mijn groepsprogramma.

Daisy: [00:31:25] Nou ja, ik zie het altijd zo: ze hebben een klein stukje van de taart geproefd. Ze zijn al enthousiast. Hebben al wat aan dit boek gehad en dan willen ze de volgende stap zetten. Willen ze meer? Nou, dan komen ze bij jou.

Hugo: [00:31:35] Ja, ja, ja. Nou uh, daar heb je je boek.

Daisy: [00:31:40] Precies. Daar gaat mijn boek over. Dus daar ben ik lekker mee bezig. En ik ga je op de hoogte houden wanneer die uitkomt.

Hugo: [00:31:49] Top! Dan kom ik bij de boeklancering. Ja, helemaal goed. Wij werken al acht jaar samen Daisy.

Daisy: [00:31:57] Is het al acht jaar?

Hugo: [00:31:59] Dit is het negende jaar. Nee, dit is het tiende jaar dan zelfs. Ja, daar moet je effe over nadenken. Maar 2014 vijftien, zestien, zeventien, achttien, negentien, twintig, 21, 22 en nu 23 is gewoon tien.

Daisy: [00:32:19] Nou zeg. Ja. Wat goed hè?

Hugo: [00:32:23] Zeker weten!

Daisy: [00:32:24] We plakken er nog 10 jaar aanvast Hugo. Jij gaat nog een paar boeken schrijven en ik ook. En nou leuk altijd om jou te interviewen, dus wat mij betreft houden we dat erin.

Hugo: [00:32:34] Zeker weten!

Daisy: [00:32:35] Dank je wel voor alle nuttige tips die je in dit interview hebt geschreven. Ik weet zeker dat heel veel auteurs en potentiële auteurs daar ook wat aan hebben. En ik gun het de kijkers dat ze gevraagd worden en dat ze lekker veel werkvormen kunnen downloaden en dat ze hun kennis online kunnen verkopen. Dus ik zou zeggen lees de boeken van Hugo. En ja, als je dan toch die boeken wil lezen, deze kun je nu, dat heb je al gehoord, gratis downloaden op de website website Hugobakker.com. Ik zet hem ook in de in de omschrijving.

Hugo: [00:33:06] Dankjewel! En dan stel ik voor dat ons volgende gesprek of interview dat ik jou dan interview.

Daisy: [00:33:13] Over mijn nieuwe boek.

Hugo: [00:33:14] Oh, over je nieuwe boek.

Daisy: [00:33:15] Ja, dat is een goeie Hugo, Daar hou ik je aan.

Hugo: [00:33:18] Yes!

Daisy: [00:33:19] Maar dank je wel voor je tijd en voor de kijker bedankt voor het kijken en veel succes met alles.

Hugo: [00:33:24] Dank je wel. Doei!

Meer opdrachten

Als trainer wil je gevraagd worden voor wat je het liefste doet. 

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meest recente blogs:

    Volg mijn content op je favoriete platform:

    >