De 6 meest gestelde vragen over het schrijven en publiceren van boeken

18 Reacties

Boek schrijven en publiceren

Denk jij na over het schrijven van een boek?

Of ben jij al aan het schrijven?

Onderstaande video is interessant voor iedereen die ergens in het proces van schrijven, publiceren of promoten zit.

Ik heb een aantal interessante tips voor je. In de video ben ik in gesprek met Daisy Goddijn. Zij heeft mij geholpen met publiceren en promoten van mijn boek. Ik deel deze video omdat heel veel mensen mij vragen stellen over het schrijven van een boek.

Een boek publiceren is de snelste manier om expert te worden!

Daisy stelt mij 3 vragen:

 1. Waarom heb je besloten om een (2!!) boek uit te geven? (start bij 2:11)
 2. Wat heeft het publiceren van een boek mij opgeleverd? (start bij 3:50)
 3. Veel mensen willen wel een boek uitbrengen, maar zij doen het niet, welke tip heb je voor hen? (5:20)

En ik stel een aantal vragen aan Daisy:

Wat is beter? Je boek promoten op de website of vanuit de boekhandels? (7:40)

Geef me dé gouden tip om méér boeken te verkopen! (9:30)

Waarom de mensen het event “Van Boek tot Bestseller” niet mogen missen! (11:00)

 

 Waar zit jij in het proces?

 1. Ik heb bedacht dat ik een boek wil.
 2. Ik ben aan het schrijven.
 3. Het schrijven is klaar, nu publiceren.
 4. Mijn boek is in eigen beheer uitgebracht maar ik wil ze ook in de boekhandels hebben.
 5. Mijn boek wordt binnenkort geleverd.
 6. Mijn boek staat op mijn site maar verkoopt nauwelijks.
 7. Mijn boek wordt veel verkocht.

Ik ben benieuwd! Wil je in het commentaarveld hieronder schrijven waar jij zit? Wellicht kan ik, Daisy, of een andere lezer je dan een stap verder helpen.

Vind je dit artikel interessant? Wil je het delen? Delen is vermenigvuldigen!

 

Over 

Hugo Bakker

Mijn missie is: Zoveel mogelijk mensen inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
Als ik jou kan helpen om je missie te verspreiden, dan heb ik indirect impact op het creëren van een betere wereld.

 • Daisy heeft mij fantastisch geholpen met mijn eerste 3 boeken (ebooks). Ik ben nog steeds onder de indruk van haar kennis, kunde en klantvriendelijkheid!

  Volgens mij zijn Hugo en Daisy samen een gouden combinatie! Een bewonderingswaardige combinatie! Fijn dat jullie samen zoveel goede en bruikbare tips met ons allemaal willen delen! Hulde, voor allebei!

  Met vriendelijke groet, Fleur Irene

  • Wow Fleur, wat geweldig om terug te krijgen van je! Het is idd een mooie combi en we werken graag met elkaar samen. We hebben ook iets moois en nieuws in de planning…
   groet, Hugo

 • Ik zit precies tussen stap 2 en 3 in. Laatste research, interviews en dan redigeren en uitgeven. Ik merk dat ik nu even een hick up heb. Al deze verhalen helpen om nu met gezwinde spoed weer aan de slag te gaan. Dus ga nu direct weer off line en verder met waar ik mee bezig was. Focus 🙂

 • Hoi Hugo,

  Ik hou jou al een tijdje in de gaten en ik hoopte na koplopers boek 1 dat jij in de volgende zou komen. Hoe jij iedereen, en ook mij, voorbij racet… Ik vind het echt heel bewonderenswaardig. En ook nog eens dat je frontend 17.000 keer gedownloadet is… Daar kan ik alleen maar van dromen! Ik zit nu op 6. Ik heb twee boeken uitgegeven in eigen beheer (toen ik 15 en 17 was, 2011 en 2014) en ik zie het laatste (grote) boek meer als proefdruk. Ik weet dat ik effectief boeken kan verkopen door in bibliotheken etc. workshops e.d. te geven, maar ik zit in 6 gymnasium (vlak voor eindexamens), speel piano, waterpolo en heb werk (en 2 uur reistijd per dag naar school) dus ik zit nogal krap in tijd. Daardoor heb ik wel prioriteiten leren stellen, omdat ik absoluut geen tijd heb om op al die dingen te focussen. Maarja, de verkoop ligt dus een beetje stil. Ik zou heel graag naar die dag komen, maar ja, ik heb dan school. Ik zou het wel heel fijn vinden om een paar tips te krijgen hoe ik met weinig tijd toch veel/iets effectiefs aan marketing kan doen.

  Groetjes,
  Annemiek
  P.s. bedenk ik me net pas, maar ik schrijf fantasy en geen boek om mijn kennis mee te delen. Is wel een cruciaal verschil, denk ik…

  • Hoi Annemiek, wat leuk dat je hier reageert en ik heb juist heel veel bewondering voor jou (dus wij bewonderen elkaar)! Als ik in jouw schoenen zou staan zou ik eerst concentreren op je examen. Natuurlijk ga je dat halen…, en daarna kijk je weer verder. Als je namelijk op jouw leeftijd al zoveel bereikt hebt dan ligt er een gouden toekomst voor je open. Fantasy of expertboek maakt idd veel verschil uit. Misschien is het een idee dat je jouw passie gewoon lekker gaat delen via Youtube en daarmee jouw doelgroep bereiken. Het is niet moeilijk om tijd te vinden om even een video te schieten en zo steeds meer jouw boodschap onder de aandacht brengen en vooral meer volgers te krijgen. Veel succes!

 • Hoi Hugo,

  Mooi initiatief! Ik zit in stap 1, wil mijn 2e boek gaan schrijven. Mijn 1e boek is een dichtbundel Puur, uitgebracht in 2011, door de (internet)uitgever voor mij uitgegeven. Ben heel benieuwd naar meer verkopen hier voor. En natuurlijk wil ik verder met boek 2, ben alleen aan het denken waar en hoe uit te geven. Eerst maar eens beginnen met schrijven. Groet, Mariska

 • Stap 3 heb ik beëindigd.

  Ik heb ondertussen een aantal uitgevers gecontacteerd.
  Met één heb ik al rond de tafel gezeten.
  Hij gaf me enkele tips en vroeg me om wat aanpassingen te doen.
  Na het doorsturen van de aanpassingen, beslist hij om verder te gaan of niet.

  Het neemt me heel wat tijd om de aanpassingen te doen.
  Ik wil dit ook graag af hebben tegen volgende zondag.

  Er zijn een aantal zaken die door mijn hoofd gaan:
  – ik zou van het boek misschien wel 2 boeken kunnen maken
  – ik wil in eerste instantie werken via een uitgever (minder kosten, maar ook minder opbrengsten), indien dit niet lukt in eigen beheer (met behulp van wat coaching, misschien ook externe hulp ivm editing, layout, …)
  – …
  Door die zaken zit ik eigenlijk wat vast.

  Oeps, als ik zondag wil klaar zijn, dan heb ik nog wat werk.

  Dankjewel Hugo en Daisy voor de tips en tot een volgende, Bene. 😉

 • Hi! ik heb ideeën over de oplossing van de meeste dagelijkse files (vooral door stimuleren van ander rijgedrag) en toen de beleidsdirecteur wegen en verkeersveiligheid van het ministerie I&M vroeg of ik mijn plan even in wilde leveren schreef ik mijn boek (99pag) in 1 week en ik liet er door jouwboek.nl even 25 maken zodat ik een mooi presentje aan de beleidsdirecteur en de minister kon aanbieden en tegelijk ook een bewijs had dat het mijn ideeën zijn. Inmiddels heb ik er een hoop uitgedeeld (en nog stommer: ook gratis downloaden) en enkele verkocht maar over de verkoop heb ik nooit goed nagedacht. Dus ik zit in stap 4 en ben benieuwd naar de tips van Daisy en ben erbij 5e! en tot vanavond! beautiful day! Kees

  • Wow, zo zie je maar dat als je een kans ziet je opeens heel productief wordt; nu nog slim vermarkten…. Top om je 5 maart te ontmoeten (kom je dan even naar me toe?)!

 • Ik zit in in stap 6.
  Mijn indruk is dat de verkoop wel een impuls heeft gekregen na het ANP persbericht erover en het vervolg daarop.
  Mijn mailing list (voor de gratis BLOG) is 3x zo groot geworden in 2 weken. Er komen ook wat meer reacties op.

  Ik deed gister mee aan een VU project bijeenkomst voor een te ontwikkelen e cursus voor ‘partners van’. Daar waren de gratis boeken die ik uitdeelde welkom (weer wat ambassadeurs erbij..).
  Kortom de ‘spin off’ is er wel.
  Inmiddels ben ik aan de opzet van het 2e boek begonnen.
  Ik ben er 5 maart ook.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >