10

Nieuwe Euro’s zitten in je challenge zone

De werkvorm de challenge zone doe ik regelmatig in workshops om mensen bewust te maken wat ook alweer comfortzone is voor hen en wat daarbuiten ligt.

Er ligt een touw in een cirkel op de grond. Het middelste gebied is de comfortzone, daar waar je het prima vindt om gezien te worden. Daarbuiten is de challenge zone, daar waar je dingen doet die je spannend vindt.

 

Hoe werkt het spel?
Het idee is dat de deelnemers spontaan een activiteit noemen en dat iedereen daarna gaat staan in de zone die voor die activiteit voor hem of haar van toepassing is. Werkt erg goed om jezelf en de ander beter te leren kennen en begrijpen.

Wat gebeurde er laatst?
De workshop ging over business en hoe je expert kunt worden, een aanrader trouwens. 😉 Eén van de deelnemers noemde een activiteit en ging vervolgens héél ver naar buiten in haar challenge zone staan.

Na afloop vroeg ik de deelnemers om binnen 5 minuten een activiteit te doen die buiten je comfortzone ligt en die gaat helpen om je business te laten groeien. Oeps dacht iedereen, tot nu toe was het veilig en makkelijk deze workshop…. Sommigen gingen aarzelend aan de slag.

Na 5 minuten vroeg ik naar de ervaringen.
De mevrouw die zojuist ver buiten haar comfortzone ging staan zei dat ze ‘het’ gedaan had. Wow! Ze vertelde wat ze had gedaan en hoe simpel het eigenlijk was én het belangrijkste: wat dit betekent….

In actie komen buiten je comfort is simpel
De deelnemer vertelde wat het betekent voor de business wanneer zij dit zou gaan toepassen:
Ze zal haar dromen waar gaan maken!

“Zolang je doet wat je altijd gedaan hebt zul je krijgen wat je altijd gekregen hebt, en minder, want de economie verandert snel.”

Waar zitten de nieuwe Euro’s?
Precies, daar waar je de dingen doet die spannend zijn.

Wil je meepraten en delen?
Noem eens een business activiteit die in jouw challenge zone ligt.
En vertel hoe je hier mee omgaat als je het toch doet.

Mijn eigen voorbeeld:
Ik vind een prospect bellen lastig. Ik kan tijden met de telefoon in mijn handen zitten

Wat ik dan doe:
Ik zeg tegen mezelf: als de klok op (bijvoorbeeld) half 11 staat dan moet je dat groene knopje ingedrukt hebben.
En dat werkt!

Wat vind jij spannend en hoe ga jij er mee om?

Inspireer elkaar! Neem een minuut de tijd om een activiteit te noteren die je spannend vindt en vertel hoe je hier mee omgaat in het commentaarveld hieronder.

Ken jij iemand die zeker beter zal gaan presteren door dit artikel?
Klik dan op LIKE, TWEET, G+ of Share zodat deze persoon ook mee kan praten.

Dit blog mag gedeeld worden via
 • Jeannette Bal schreef:

  Ik vind het lastig te onderhandelen. Om de prijs te krijgen die ik ervoor wil hebben.
  Ik schrijf voor mezelf op wat ik ervoor wil betalen/krijgen doe daar een schepje bovenop en zeg niet meteen ja/nee.
  Ik vraag tijd om er over na te denken.
  Meestal lukt het en krijg ik meer dan ik er voor wilde hebben of betaal ik minder dan ik ervoor wilde betalen.

  ben benieuwd naar andere tips!

  • Hugo schreef:

   Wat een goede strategie Jeannette; en om daar nog aan toe te voegen: noem nooit als eerste je prijs! Ik had dat laatst met het informeren naar de prijs van een vakantiehuisje waar ik in geïnteresseerd was. Ik zei: Je zult toch een prijs moeten noemen. En toen noemde die persoon een prijs die €20000 lager was dan ik in gedachten had!

 • Jan Everts schreef:

  Hoi Hugo,

  Mijn stretch zit hem in het sociale gebeuren. Ik denk namelijk altijd dat niemand zit te wachten op mijn verhaal.
  Nieuwe contacten leggen, netwerken en zo.
  De laatste maanden heb ik mijzelf voor genomen om zo af en toe iemand te vertellen wat ik doe. Grappig is dat het nu op de een of andere manier natuurlijk gaat en dat ik ook de juiste mensen tegen kom. Ik ben er nog niet achter hoe dat komt, maar waarschijnlijk door de aandacht.
  Wel is het prettig om eerst een paar fijne ervaringen te hebben, dan wordt het ook steeds makkelijker. Ik weet niet hoe het zou zijn geweest als ik de eerste keren de deksel op de neus had gehad.

  • Hugo schreef:

   Hoi Jan, goed hoor, dat je het gewoon doet; noem het de ‘wet van de goede intentie’ waardoor je de juiste mensen tegenkomt. Ik weet ook niet hoe dat werkt 😉

 • Yvonne van Lith schreef:

  Ik heb een leuke ervaring die in mijn challenge zone zat! Ik heb een klant in Delft zitten en één van de medewerkers mocht ik coachen (met DISC vooraf). Nu kon ze niet naar mij toe komen ivm geen auto en de tijd die het dan koste om van haar werk af te zijn. Voor de eerste keer heb ik toen een voorstel gemaakt voor het coachen bij mij voor x bedrag voor aantal keer coachen en een prijs voor coachen in Delft met een toeslag voor mijn reistijd en -kosten. Voor een retour rekende ik € 75,00. Want nu zou het mij tijd kosten. Er werd zonder discussie ja op gezegd! Ik was zeer verrast en trots op mezelf dat ik dát heb durven vragen. Volgende keer gaat dat dus gemakkelijker.

 • Suchita Peeters schreef:

  Ik werk als therapeut en trainer en ben nu bijna aan het eind van mijn 5 maanden sabbatical op Saba, Dutch Caribbean, om mijn bedrijf op poten te zetten en de mogelijkheden verder te onderzoeken. Helemaal buiten mijn comfortzone dus. Ik zorgde wel voor een plek om te wonen waar ik me prettig terug kon trekken, als basis.
  Mijn 1e tip is: ga naar de Business Bootcamp van Open Circles Academy! Ik heb er deze maanden heel veel aa gehad.
  Mijn 2e tip is: geef korte demonstraties van bv 30 minuten van je werkwijze, iets specifieks waar jij remarkable in bent, aan een aantal key persons in het gebied waar je wilt werken, voor mij (Mental) Health Care. Vraag of zij het verder willen vertellen, zij zijn dan jouw ambassadeurs.
  Start een free trial voor 3 cliënten van 3 x 30 minuten (of 1 x anderhalf uur bv) ter kennismaking met hoe je werkt en met jou – de meeste cliënten gingen daarna als betalende cliënt door.
  Ik heb dat hier op Saba zo gedaan en het heeft mij interessante verwijzingen en cliënten opgeleverd. Ik was met een maand aan de slag hier en heb er tot nu echt van genoten! We verhuizen in november en ik heb er alle vertrouwen in.
  Oja tip 3: the Work of Byron katie (www.thework.com) en Abraham (www.abraham_hicks.com) waren een fantastische steun als ik even iets niet kon doorbreken. In mijn eigen gedachten dan. Want een heldere focus en duidelijke blik op wat je tegenhoudt om net dat stapje verder te maken, brengt je het verste!

  • Hugo schreef:

   Hoi Suchita, welkom op dit blog, dankjewel voor het delen van jouw tips aan onze lezers. Zelf heb ik bij Open Circles ook veel inspiratie opgedaan. Ik merkte dat mensen daar veel ideeën, energie en tools kregen, alleen dan is het maandagochtend, implementatie tijd…. En daar ben ik op ingesprongen; want dan moet het daadwerkelijk gaan gebeuren. Vandaar dat ik de implementatieacademy ben begonnen. Toevallig vandaag een implementatiedag met een stuk of 8 trainers/ coaches/ kleine zelfstandigen gedaan; top om de resultaten te zien!

   Wat heerlijk dat je je droom achterna gaat, buiten je comfortzone, maar toch gewoon doen! Houd ons op de hoogte van je vorderingen!

 • Suchita Peeters schreef:

  Hallo Hugo, dank voor je reactie.

  Voor mij zijn het geen nieuwe euro’s, nieuwe dollars is het hier!!
  Goed plan om een implementatie academy op te zetten, dat is het eerste knelpunt waar je tegenaan loopt als ondernemer na al die energie van de Business Bootcamp!

 • >