Rik’s leven 2 jaar na de Passie Test

0 Reacties

Rik’s leven 2 jaar na de Passie Test blog

Het verhaal van Rik is één van mijn favoriete verhalen.
Hij had namelijk een droom die werkelijkheid werd.
Hopelijk inspireert het je.

Misschien herken je dit: je wilt iets heel graag, maar je durft de stap niet te zetten...

Zo was het ook met Rik.
Ik deed de passietest met hem.
Dat gaf hem helderheid over wat hij het liefste wilde.
Daarna is hij aan de slag gegaan en de rest is history.

Kijk en luister naar ons interview 2 jaar ná de passietest:

Hugo: Rik belde mij pas op en hij zei:

"Ik heb zo'n fantastisch verhaal te vertellen aan de mensen die nu de passie challenge doen!"

En ik dacht 'Yes! Geweldig!' 

Ik zal Rik even iets meer inleiden voor de mensen die hem nog niet kennen.

Twee jaar geleden, toen ik heel erg aan het posten was op LinkedIn over de passietest, was Rik iemand die contact opnam met mij en ernaar vroeg. weet je dat nog Rik?

Rik: Ja, dat weet ik nog. Dat heb ik toevallig vandaag nog even opgezocht, dat was in september 2018 en ik vroeg toen aan jou hoe het nou zat met die passietest. En zodoende kwam ik dus bij jou terecht! 

Hugo: Weet jij nog in wat voor periode dat speelde? Wat was er toen aan de hand? Wat maakte dat je contact opnam? 

Rik: Ik was net in een soort van overgangsperiode en ik zat toen de tijd nog volledig in de fysiotherapie. En wat er toen aan de hand was, was dat ik heel vaak een huurcontract had en vaak eigenlijk weinig werk voor mezelf had ook. 

Hugo: Even voor de mensen die dit nu voor het eerst zien, je zat in de fysiotherapie. Dat betekent dat je een freelancer was? En je verhuurde jezelf..? 

Rik: Wat ik toen voornamelijk had, was dus dat ik heel erg op contract of naar huurbasis bij een praktijk aan de gang ging en ik had een soort van semi zzp-achtige praktijk toen in Papendrecht. Dus daar werd ik eigenlijk een soort van getriggerd, hoe kan ik dit eigenlijk meer vorm geven? En is dit wel het geen wat ik echt wil doen? 

En zodoende, ging ik dus van die passietest eigenlijk uit, zo van hoe ga ik dat vorm geven?

Hugo: En vooral die vraag 'is dit eigenlijk wel wat ik wil doen?'...

Nou, dus jij kwam bij me, je kwam letterlijk bij mij thuis, want we woonde in hetzelfde dorp. Ja, we waren dorpsgenoten. Ik was je ook natuurlijk al eens op de sportschool tegengekomen, we kennen elkaar van de kerk en dus wij gingen samen de passie test doen.

Kun je nog eens beschrijven, niet per sé gelijk wat eruit kwam, maar hoe je dat hebt gedaan? Wat je ervaring was met die passie test?

Rik: Ja, ik weet nog dat, voordat ik bij jou kwam, heb ik nog aan jou gevraagd of er dingen waren die ik voor kan bereiden. Jij zei toen: "Schrijf eens 10 dingen op die je nog graag wil doen of wil zien." 

Dat had ik gedaan en ik nam het briefje mee naar je toe, en jij vroeg me toen naar wat ik het meest belangrijke geheel hiervan vond en dat we daarmee maar eens zouden moeten beginnen. 

En wat dat was, wist ik al wel heel goed, maar dat moest van mij ergens nog een soort van een connectie maken in mijn gedachten of in mijn denken. Het geen wat je nu het leukst vind, hoe komt dat tot uiting? 

Hugo: Interessant, je gaat naar een passietest en je weet het eigenlijk al, je weet eigenlijk al wat op nummer 1 staat. Wil je misschien delen wat er op jouw nummer 1 stond of staat? Is dat voor het verhaal relevant?

Rik: Ja, we hebben toen twee dingetjes gemaakt en de eerste waarmee ik toen aankwam, was God in alles centraal stellen. Dat was mijn nummer 1, want dat vond ik toch wel het meest belangrijke!

Door al die jaren heen dat ik op deze aarde ben, zie ik ook steeds wat hij voor mij gedaan heeft.

Toen ik bij jou was, heb ik een aantal dingen gedaan met jouw. Het eerste deel was heel erg specifiek gericht over mijn leven en toen heb je me gevraagd om dat ook meer op werkvlakken zeg maar uit te werken. Dus toen heb ik eventjes mijn tweede lijstje gemaakt terwijl jij even lekker koffie aan het drinken was. 

Hugo: Ik was de luie coach, haha!

Rik: Het belangrijkste van mijn tweede lijstje was, het werken op mijn eigen manier en m'n eigen visie. Dat vond ik echt vooral belangrijk voor die periode toen.

Dat ik merkt in de fysiotherapie dat heel veel dingen je een soort van opgelegd worden of bepaald worden door verzekeraars. Toen dacht ik dat ik misschien een eigen praktijk maar zou moeten gaan starten. En eigenlijk in die zin ook met allerlei zorgverzekeraar een soort van breken en mensen echt gewoon particulier behandelen.

Het tweede wat op mijn lijstje stond, was mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. Dus nog steeds iets wat ik heel erg tof vindt, vaak zijn we ook tot meer in staat dan we daadwerkelijk denken.

Hugo: Geloof ik zeker!

Rik: En nummer drie was toen gitaar bouwen en een merk opzetten en dat is inmiddels gebeurt! 

Hugo: Wauw, je maakte een grote sprong nu trouwens, want je zegt van nou dit: is 1 2 3 en 3 is gewoon inmiddels al in mijn leven! En toen was het eigenlijk niet in je leven. Nu heb ik er een plaatje bij opgezocht van Rik's Facebook.

Aan de datum kan je zien dat het eventjes geduurd heeft, het derde punt ging niet van de een op de andere dag. Het was namelijk op 8 oktober 2019. Je bouwde dus gitaren voor je hobby, het was een passie en je wilde daar winst mee gaan maken en dat is dus gewoon gebeurt!

Rik: Ja, dus dat is een hobby die is begonnen in 2013, toen dacht ik: 'ik heb zelf geen goede gitaar, dus ik moet er toch maar eentje gaan bouwen'. Ik had namelijk geen geld voor een goeie gitaar, dus ik dacht: 'Als ik hem zelf bouw, heb ik in ieder geval een goedkopere versie!', dus zo is dat een beetje begonnen.

Toen heb ik heel veel dingen gewoon van het internet geleerd en gedaan. Over de eerste bouw heb ik  een anderhalf jaar gedaan, ook omdat het dan tussentijd heel erg lang stil ligt om te kijken van hoe moet dit weer of moet dat weer.

Uiteindelijk was de gitaar klaar en toen dacht ik in 2018 ik ga er nog een gebouwen! Gewoon voor de hobby. Dit was ook voordat ik bij jouw kwam, ongeveer een maand voordat die tweede gitaar klaar was. Die ging ook aanzienlijk sneller, dat heb ik in een half jaar gedaan, dus dat was al een geruime tijd winst, zou ik zeggen.

Nadat ik bij jou ben geweest en die passietest had gedaan, liet ik die informatie even bezinken. En ik dacht: 'Als ik iets echt zou willen, dan moet ik gebruik maken van Hugo's tips en een van die tips was attention...

"Als je ergens aandacht naar gaat geven, dan gaat het ook groeien."

Dat merk je met heel veel andere dingen ook en die gedachten die bleven een beetje hangen. Zou ik dat echt willen toepassen? Lijkt me dat wat? Hoe ga ik dat vormgeven? En zodoende ben ik daar wat meer stappen in gaan ondernemen ook.

Hugo: Mooi! Dus de mensen die in deze groep zitten, die kennen de formule intension, attention en dan no tension.

De intension die was er dus duidelijk en nu zeg je 'Nou, toen ben ik heel simpel stappen gaan ondernemen', kun je dat is wat concreter maken? Om gewoon mensen te inspireren en te laten zien dat je het op verschillende manieren kan doen.

Al moet je het vertalen, omdat niet iedereen gitaren wil gaan maken en verkopen! 

Rik: Ja, wat ik uiteindelijk ben gaan doen is, ik ben rond gaan kijken of er ook gitaar bouw in de buurt zit. Is er iets wat ook een beetje matcht met mijn visie van hoe ik daarin graag te werk ga? En zodoende kwam ik dus bij een gitaar winkel uit bij Schiedam.

Wat voor mij vaak het beste werkt, is dat ik gewoon mensen benaderen en vraag of ik eens kan langskomen of dat ik ze iets kan laten zien, dus dat heb ik dan ook gedaan. Ik heb toen zelf mijn twee gitaren meegenomen en ik heb ze laten zien. Er was op dat moment nog geen ruimte om stage te kunnen lopen of iets anders, dus ik al dat eigenlijk weer een soort van geparkeerd.

Een half jaar later kreeg ik weer een mailtje en ze vroegen me of het me leuk leek om eens te komen praten. 

Wat er toen niet mogelijk was, is nu wel mogelijk!

Ja, dus voor mij werkt dat vaak het beste, dus als ik iets voor het oog heb of een doel voor ogen heb, dan werkt het vaak voor mij om op stap te gaan en gewoon even rond te kijken.

Hugo: No tension!

Rik: Ja, absoluut! 

Hugo: Ja, dus als je nu dit leest en je analyseert wat Rik gedaan heeft, gewoon heel concreet, hij heeft om zich heen gekeken. Wie doet dit al? En dus wie heeft deze passie al omgezet in winst? En die gewoon eens benaderen. 

Wat ik er dus ook uit haal, is dat is Rik heel concreet die mensen dus op gaan zoeken en laten zien wat hij in huis had. Letterlijk heeft hij z'n gitaar meegenomen, maar dat is laten zien wat je in huis hebt! Want de man die daar werkte was vast wel onder de indruk of niet?

Rik: Hij was inderdaad zeer verrast.

Hugo: Want dat is blijven hangen en hij heeft gedacht van 'Ja, nu niet, maar op een later moment misschien wel'. 

Rik: Ja en ik weet ook nog dat  ik voor mijn twee gitaar een koffer uit ging zoeken, bij een muziekwinkel in de buurt en er zat een reparateur en die was ook dol enthousiast over het product wat ik gemaakt had. Hij zei dat er veel mensen met zelf gemaakt instrumenten daar binnen kwamen stappen, maar dat hij nog niemand had gezien die op zo'n kwalitatieve manier zoiets gebouwd had.  

Dus voor mij waren dat allemaal soort van bevestigingen van mijn talenten en gaven die ik gekregen heb om dat uiteindelijk ook goed te gaan gebruiken en om te zetten.

Hugo: Ja, markers, hebben mensen hier geleerd, dat zijn markers als mensen zeggen van "Wauw man, dit is geweldig!".

Er vraagt nog iemand offtopic "Bouw je ook semi-akoestisch?", dus die gewoon geïnteresseerd in jou vak.

Rik: Helaas geen semi-akoestisch, niet op dit moment. Wie weet in de toekomst nog? 

Hugo: Ja, het is het is zo'n mooi verhaal, ook al gaat er wat tijd overheen, er is dus iets meer dan een jaar overheen gegaan dat je dus die post op Facebook had waarin je zei dat je een baan had gevonden. Ook zei je dat je eindelijk je passie had omgezet in winst.

Nu zijn we nog een jaartje verder en je belde me een tijdje geleden op en ik dacht eigenlijk dat je nog steeds in dat stukje zat van loondienst. Daar zit je ook nog wel in, maar toen zei je iets waarvan ik vind dat jij het moet vertellen...

Rik: Ja, dus eigenlijk na een half jaar dat ik daar aan het werk was, heb ik met de eigenaar besproken over hoe het zou zijn als ik ook mijn eigen merk zou opzetten. Dat vond hij eigenlijk een heel goed idee, hij vond dat we allebei op verschillende manieren bouwde en een heel andere stijl hadden en dat we daar elkaar in konden versterken en tegemoet in komen!

Dus vanaf mei ben ik toen ook voor mezelf naar de koophandel gegaan en toen heb ik zelf mijn eigen bedrijf, resolute guitars, opgestart.

Hugo: Nou, is dit niet indrukwekkend mensen! Dit is echt toch niet normaal!

Dus je bent eigenlijk gewoon helemaal gepassioneerd over gitaar bouwen en dat kan je ook nog een keer heel erg goed, heel erg mooi, en daar is een behoefte in de markt. Mensen die zien wat jij kan, die zien de goede kwaliteit en die gaat gewoon kopen. Hoe cool is dit nou!

Kijk, het is zo'n mooi verhaal vind ik, als je nou dit zou projecteren, wat zou je de mensen aanraden die zit nu lezen?

Rik: Stap er gewoon op uit als je iets graag wilt. Zoek mensen daarvoor op die je daarin kunnen ondersteunen of kunnen helpen om dat even te verwezenlijken of deels daarin betrokken te raken. Ga daar gewoon mee aan de slag.

De drempel om vanuit je veilige haven te stappen, die is vaak zo hoog voor ons dat je eigenlijk denkt van 'moet ik dat nou wel doen? Is het nou wel handig?' of 'Is dat is echt wat ik zoek?', maar als je echt die passie hebt voor iets, dan zou ik zeggen, pak het gewoon! 

Hugo: Je boodschap is dus ook een beetje...

Het zit buiten je comfortzone, maar vertrouwen maar op dat het goed komt. 

Rik: Ja, ik ben vaak zo gewend om in dat veilige haventje te blijven, maar als je een storm waardig schip hebt, dan kan je gewoon eruit varen. 

Hugo: En wat is een storm waardig schip? 

Rik: Dat je in ieder geval een idee hebt waar je naar toe wilt varen en als je echt voor 100% achter datgeen staat wat je graag wilt doen, dat je dan eigenlijk alleen maar kunt slagen.

Hugo: Ja, dat is een mooie boodschap om mee af te ronden ook. Dus geloof in dat wat je doet.

En het moet natuurlijk mensen van een probleem af helpen, ik moet mensen helpen om het zo maar te zeggen, om er winst mee te kunnen maken. Maar geloof in dat wat je doet, prachtig Rik!

Rik: En ook wel dat je je gaven en talenten die hebt gekregen, dat je die daarin mag gebruiken. Dus juist hetgeen waar je goed in bent, mag je daar aan toepassen en op die manier kun je ook dan mooier functioneren.

Hugo: En wat je nu ook doet, is je draag bij in deze Facebook groep om mensen na het inspireren wat gebeurt er, een paar mensen reageren en zoeken contact op, dus misschien ontstaan door dit gesprek weer nieuwe contacten! Dat is dan wel omdat jij initiatief nam om mij eventjes op te bellen en dit verhaal te gaan vertellen.

Rik: Ja absoluut. 

Hugo: Nou, super! We kunnen hier natuurlijk een hele dag over praten, maar ik denk dat dit een mooie korte samenvatting is van hoe het gegaan. 

Dankjewel Rik, voor jouw bijdrage. Fijne dag nog en nu als sodemieter aan de attention fase beginnen!

Rik: Ja, absoluut. 

Hugo: Doei! 

Rik: Doei!

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>