101werkvormenformuleDeze week kreeg ik de PDF van de vormgever terug. Mijn boek “De 101werkvormen Formule” is bijna klaar om gedrukt te worden! Ik word er al helemaal blij van. Het manuscript dat ik een aantal weken geleden aanleverde is omgetoverd tot een heus boek! Nu nog de puntjes op de i en drukken maar, 3000 stuks om mee te beginnen. (De afbeelding hiernaast is nog niet de definitieve hoor…)

Veel ondernemers willen een boek schrijven
omdat ze weten dat hun business daar een enorme boost van zal krijgen. Het boek maakt dat je gebeld en gevraagd wordt voor lezingen, trainingen of workshops, etc. Het is de snelste manier om expert te worden in jouw vakgebied.

Een boek schrijven in 1 maand moet toch wel lukken
Toen ik begin januari van dit jaar begon dacht ik even in 28 dagen een boek te schrijven. Elke dag 06.00 uur op, laptop aan, MS Word openen en gaan! Ik had al veel teksten klaar dus dat zou ik wel even doen. En vol goede moed begon ik aan mijn reis.

Waarom het niet in 1 maand lukte
Je raadt het al: eind januari was het boek niet klaar… Uiteindelijk duurde het tot en met april, voordat ik het manuscript af had. En ik kan op mijn blog wel mooi weer gaan spelen en roepen dat je makkelijk en snel een boek kunt schrijven, maar de praktijk is weerbarstig. Ik spreek veel ondernemers en klanten en velen van hen willen ‘ooit’ nog wel eens een boek schrijven. En dat ‘ooit’ staat eigenlijk voor ‘nooit’. Als ik naar mijn eigen proces kijk en luister naar anderen, kom ik de volgende problemen of vertragers tegen:

5 redenen waarom boeken nooit of vertraagd uitgebracht worden

Hieronder volgen een aantal problemen die ik tegengekomen ben en als jij toevallig in het proces zit van ‘auteur’ worden dan zul je misschien wel iets herkennen.

Vertrager #1: Vertrouwen
Tijdens het schrijfproces ontdekte ik dat er bekende stemmetjes tegen mij aan het praten waren. “Wie ben jij om dit boek te schrijven?” en erger nog: “Wat als de lezers het boek niet goed vinden?” – ook een leuke: “Wat als mijn garage straks helemaal vol staat met boekendozen en ik ze aan niemand kan slijten?”. Ik zal er geen geheim van maken maar 3 jaar geleden was ik al eens begonnen met het schrijven van een ander boek…. (en dat is er nooit gekomen). Luisteren naar die stemmetjes kostte me heel veel tijd en energie. Het boek was niet op tijd klaar…

Vertrager #2: een volle agenda
In die bewuste maand januari had ik natuurlijk ook andere verplichtingen. Ik ging voor 4 dagen naar een seminar in Londen. Ik was jarig en 12,5 jaar getrouwd. Ik moest blogs schrijven. Ik gaf trainingen en deze moesten voorbereid worden. Ik wilde ook sporten en ontspannen. En alles bij elkaar bleef er maar weinig tijd over om aan mijn boek te schrijven. Daarom had ik bedacht om zoveel mogelijk om 06.00 uur op te staan. Het was echter niet genoeg; het boek was niet op tijd klaar…

Vertrager #3: geen focus
Naast dat je agenda (te) vol kan zijn met zaken die ook echt moeten gebeuren is er nog een vertrager die hier mee te maken heeft: gebrek aan focus. En focus is ‘je camera scherp stellen’, een brandpunt, datgene waar alle aandacht naar toe gaat. Veel mensen hebben moeite om al hun aandacht op dat ene te richten. Ik denk dat hier een boek over te schrijven valt. Want gebrek aan focus zou je ook uitstelgedrag kunnen noemen. Achter uitstellen zit weer een complexe psychologie van excuses, stories, angsten en ‘jezelf niet goed genoeg vinden’ (au, dit kan wel eens de hoofdoorzaak zijn waarom je ook je andere doelen niet haalt).

Vertrager #4: niet weten hoe
Toen de teksten eindelijk geschreven waren heb ik een tijdje stilgestaan omdat ik simpelweg niet wist hoe ik verder moest. Want je kunt wel een goed stuk tekst op je laptop hebben staan, een fysiek boek is toch wat anders. Dan moet er nog heel wat gebeuren; redigeren, vormgeven, de omslag, een ISBN. Ik stelde uit… het boek was niet op tijd klaar.

Vertrager #5: niet investeren in hulp
Als ik het zelf doe weet ik zeker dat het goed gaat en hulp inroepen kost alleen maar tijd en geld ;). Herken je die gedachten? Het heeft mij veel tijd gekost. Toen ik eenmaal besloot om te investeren liep het allemaal een stuk vlotter.

Ik ben in alle valkuilen gestapt!

Als ik er zo op terugkijk dan zie ik dat ik geslaagd ben voor alle vertragers. Ik heb er geen spijt van, heb zoveel geleerd.

Het is nu nog een kwestie van de puntjes op de i zetten en de boekpresentatie(s) plannen en bekend maken. Ik kijk er al naar uit, bang dat niemand het boek koopt, bang dat het zo’n succes wordt dat mijn agenda en mijn bankrekening helemaal vol loopt.

Nu toepassen bij het schrijven van mijn 2e boek

Deze zomer wil ik mijn tweede boek schrijven. Ik weet nu precies wat ik moet doen. De content heb ik al verzameld, de titel weet ik al en het framework heb ik bedacht.

De lessen die ik geleerd heb, ga ik toepassen:

#1: ik geloof in mezelf en in het boek dat ik ga schrijven

#2: ik plan periodes in waarop ik me volledig kan focussen op het schrijven (dus weg van huis en kantoor)

#3: tijdens die dagen ben ik alleen en is er niets anders dan schrijven, schrijven, schrijven

#4: ik weet van A tot Z wat ik moet doen

#5: ik vraag om hulp en weet wie mij kan helpen om sneller resultaat te behalen

Wil jij al heel lang een boek schrijven?

Wat is de belangrijkste reden waarom jij een boek wilt schrijven?

Plaats jouw reden in het commentaarveld hieronder;