Verspil jij je tijd ook regelmatig door allerlei dingen te doen die weinig opleveren?

Ik betrap me er nog steeds op dat ik af en toe dingen doe die helemaal niet belangrijk zijn. Dingen die in de 80/20 regel van Pareto horen bij de 80% activiteiten die slechts 20% van het resultaat opleveren.

Binnenkort komt Brian Tracy naar Nederland en ik volg 2 dagen training bij hem. Ik kijk daar heel erg naar uit omdat hij één van Amerika’s beste sprekers, adviseurs, trainers is en vele bestsellers heeft geschreven. Brian is 70 jaar oud en nog steeds enorm productief en actief als spreker, all over the world. Hij leeft de timemanagement principes en is daardoor zo succesvol.

Daar zouden wij iets van moeten kunnen leren toch?
Ik heb direct een aantal boeken van hem gekocht en ben die aan het lezen. Ook heb ik diverse video’s en dvd’s van hem bekeken. Dat is mijn voorbereiding voor de training die ik in juli ga volgen. Ik haal immers veel meer uit die dagen als ik zijn meest bekende lessen al een keer heb gehoord of gelezen.

slik die kikkerWeet je wat ik ontdekte toen ik dit weekend zijn boek ‘Slik die kikker’ las?
Dat ik heel veel van zijn timemanagement principes al toepas. Blijkbaar had ik dingen ontdekt die voor mij werken en die ook voor andere mensen werken. En natuurlijk zal ik in het verleden al tips opgepikt en toegepast hebben die misschien wel bij deze man vandaan kwamen.

Wat wordt er met ‘de kikker’ bedoeld?
Jouw kikker is jouw grootste, belangrijkste taak van de dag. De taak die jij geneigd bent om uit te stellen. Deze taak is nu net hetgeen de grootste positieve impact op jouw resultaten en dus jouw leven heeft.

Begin de dag met het slikken van minimaal één kikker!
Dat klinkt lekker…., beginnen met hetgeen je het meeste tegenop ziet. Nou, dat is waarschijnlijk ook gelijk het ergste wat je die dag kan overkomen. En als je twee kikkers moet eten, begin dan met de lelijkste. Mocht je meer willen weten, bestel het boek hier.

Het belangrijkste principe om je doelen te bereiken;
Veel mensen hebben moeite met prioriteiten stellen, overzicht behouden over alle taken die ze te doen hebben. Ook mijn klanten vragen mij regelmatig hoe je met informatie overload om kunt gaan en dit is dan ook een belangrijk onderdeel van het Expert Implementatie Programma. Want je kunt doelen stellen, maar vervolgens moeten doelen omgezet worden in plannen en deze moeten weer in acties vertaald worden. Maar hoe doe je dit nu precies? Ik ontdekte dat de methode die ik zelf ontwikkeld heb vrijwel identiek in ‘Slik de kikker’ beschreven is.

Toevallig had ik mijn klanten beloofd
om aankomende maandag een webinar te geven en deze methodiek uit te leggen. In dit blog alvast de korte versie (mijn klanten krijgen volledige toegang tot al mijn kennis, ervaring en ontdekkingen).

Verschillende lijstjes voor verschillende doeleinden;
Er zijn verschillende lijstjes te maken of te onderscheiden. Er kunnen namelijk dingen zijn die je graag ooit nog eens zou willen doen en er kunnen dingen zijn die vandaag moeten gebeuren. Allebei zijn ze belangrijk alleen ze kunnen niet allebei tegelijk bereikt worden. Daarom zul je een keuze moeten maken en daarom is het prettig als je:

Weet wat je wilt en wat je op welke lijst moet zetten!

Stap voor stap je doelen halen doe je zo:

1. Maak een Hoofdlijst met doelen die je in je leven zou willen bereiken.
Schrijf alles op wat in je op komt. Het maakt niet uit of het zakelijk of privé is.
Bijvoorbeeld:
Ik ben een internationaal topspreker en ik trek klanten aan uit de hele wereld.
Ik ben fit en gezond, heb plezier in sport en verbeter mezelf op diverse onderdelen van de atletiek (rekening houdend met mijn leeftijd).
Ik heb een liefdevolle relatie met mijn kinderen en mijn partner.

2. Maak een Projectlijst van doelen die je DIT jaar (binnen de komende 12 maanden) wilt bereiken.
Voor alle duidelijkheid: dit is een afgeleide van 1 of meer doelen die op je hoofdlijst staan.
Bijvoorbeeld:
Ik spaar voor een geweldige vakantie en ga naar Griekenland met mij gezin.
Ik ben dé expert in Nederland in het helpen van trainers en coaches om expert in hun vakgebied te worden.
Ik ben financieel vrij.

3. Maak een Maandlijst met 3 tot 5 dingen die je deze maand gemaakt wilt hebben.
De zaken die je hier noemt hebben allemaal een directe relatie met de doelen die op je Projectlijst staan. De dingen die hierop staan zijn actie- en productgericht; dus aan het einde van de maand heb je 3 tot 5 dingen af. Dit zijn dus ‘dingen’ die je niet in 1 dag af hebt.
Bijvoorbeeld:
Het ebook is af en staat online.
De training is ontworpen.
Het boek is gedrukt en klaar om te verkopen.

4. Maak een Weekplanning.
Ergens in het weekend gebruik je 10 tot 30 minuten om te kijken waar je precies staat m.b.t. je Maandlijst en wat je in de komende week wilt bereiken. Dit impliceert al dat je continu aan het bijsturen bent.
Bijvoorbeeld:
Het blog is geschreven en verstuurd naar de mailinglijst.
Het boek is gelezen.
De uitnodigingen zijn verstuurd.

5. Maak een Daglijst.
Noteer welke punten uit de maand of weeklijst je wilt gaan doen. Het kan zijn dat je ’s avonds 10 minuten tijd neemt om dit te doen (volgens Brian kun je daarmee zo’n twee uur tijd besparen omdat je effectiever gaat werken) of dat je dit in de ochtend doet voordat je begint. Beter lijkt me dat je dit in de avond doet zodat je met een ‘opgeruimd hoofd’ kunt gaan slapen ;).
Bijvoorbeeld:
3 prospects bellen.
Een verkooppagina van je workshop maken.
Een blog schrijven.

Hier werkt het principe van de kikker. Dus slik als eerste de kikker waar je normaal gesproken uitstelgedrag vertoond. Dan heb je het ergste maar vast gehad en kun je de rest van de dag ongeremd doorwerken.

timemanagement tool Hugo Bakker

Dit is mijn manier van werken en dit maakt dat ik zoveel gedaan krijg. In het webinar van het Expert Implementatie Programma ga ik in op alle details per stap en geef ik je de tools om deze methode te implementeren.

Mocht je daar in geïnteresseerd zijn klik dan hier.

Laten we elkaar helpen en scherp houden op onze tijdverspillers en aanleren om kikkers te slikken!

Hoe kunnen we dat doen?
Ik stel het volgende voor:

Noem in het commentaarveld hieronder 1 tijdverspiller waar je afscheid van gaat nemen. En noem de kikker die jij VANDAAG gaat slikken.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?