Doe meer met je kostbare tijd

55 Reacties

Brian Tracy

Verspil jij je tijd ook regelmatig door allerlei dingen te doen die weinig opleveren?

Ik betrap me er nog steeds op dat ik af en toe dingen doe die helemaal niet belangrijk zijn. Dingen die in de 80/20 regel van Pareto horen bij de 80% activiteiten die slechts 20% van het resultaat opleveren.

Binnenkort komt Brian Tracy naar Nederland en ik volg 2 dagen training bij hem. Ik kijk daar heel erg naar uit omdat hij één van Amerika’s beste sprekers, adviseurs, trainers is en vele bestsellers heeft geschreven. Brian is 70 jaar oud en nog steeds enorm productief en actief als spreker, all over the world. Hij leeft de timemanagement principes en is daardoor zo succesvol.

Daar zouden wij iets van moeten kunnen leren toch?
Ik heb direct een aantal boeken van hem gekocht en ben die aan het lezen. Ook heb ik diverse video’s en dvd’s van hem bekeken. Dat is mijn voorbereiding voor de training die ik in juli ga volgen. Ik haal immers veel meer uit die dagen als ik zijn meest bekende lessen al een keer heb gehoord of gelezen.

slik die kikkerWeet je wat ik ontdekte toen ik dit weekend zijn boek ‘Slik die kikker’ las?
Dat ik heel veel van zijn timemanagement principes al toepas. Blijkbaar had ik dingen ontdekt die voor mij werken en die ook voor andere mensen werken. En natuurlijk zal ik in het verleden al tips opgepikt en toegepast hebben die misschien wel bij deze man vandaan kwamen.

Wat wordt er met ‘de kikker’ bedoeld?
Jouw kikker is jouw grootste, belangrijkste taak van de dag. De taak die jij geneigd bent om uit te stellen. Deze taak is nu net hetgeen de grootste positieve impact op jouw resultaten en dus jouw leven heeft.

Begin de dag met het slikken van minimaal één kikker!
Dat klinkt lekker…., beginnen met hetgeen je het meeste tegenop ziet. Nou, dat is waarschijnlijk ook gelijk het ergste wat je die dag kan overkomen. En als je twee kikkers moet eten, begin dan met de lelijkste. Mocht je meer willen weten, bestel het boek hier.

Het belangrijkste principe om je doelen te bereiken;
Veel mensen hebben moeite met prioriteiten stellen, overzicht behouden over alle taken die ze te doen hebben. Ook mijn klanten vragen mij regelmatig hoe je met informatie overload om kunt gaan en dit is dan ook een belangrijk onderdeel van het Expert Implementatie Programma. Want je kunt doelen stellen, maar vervolgens moeten doelen omgezet worden in plannen en deze moeten weer in acties vertaald worden. Maar hoe doe je dit nu precies? Ik ontdekte dat de methode die ik zelf ontwikkeld heb vrijwel identiek in ‘Slik de kikker’ beschreven is.

Toevallig had ik mijn klanten beloofd
om aankomende maandag een webinar te geven en deze methodiek uit te leggen. In dit blog alvast de korte versie (mijn klanten krijgen volledige toegang tot al mijn kennis, ervaring en ontdekkingen).

Verschillende lijstjes voor verschillende doeleinden;
Er zijn verschillende lijstjes te maken of te onderscheiden. Er kunnen namelijk dingen zijn die je graag ooit nog eens zou willen doen en er kunnen dingen zijn die vandaag moeten gebeuren. Allebei zijn ze belangrijk alleen ze kunnen niet allebei tegelijk bereikt worden. Daarom zul je een keuze moeten maken en daarom is het prettig als je:

Weet wat je wilt en wat je op welke lijst moet zetten!

Stap voor stap je doelen halen doe je zo:

1. Maak een Hoofdlijst met doelen die je in je leven zou willen bereiken.
Schrijf alles op wat in je op komt. Het maakt niet uit of het zakelijk of privé is.
Bijvoorbeeld:
Ik ben een internationaal topspreker en ik trek klanten aan uit de hele wereld.
Ik ben fit en gezond, heb plezier in sport en verbeter mezelf op diverse onderdelen van de atletiek (rekening houdend met mijn leeftijd).
Ik heb een liefdevolle relatie met mijn kinderen en mijn partner.

2. Maak een Projectlijst van doelen die je DIT jaar (binnen de komende 12 maanden) wilt bereiken.
Voor alle duidelijkheid: dit is een afgeleide van 1 of meer doelen die op je hoofdlijst staan.
Bijvoorbeeld:
Ik spaar voor een geweldige vakantie en ga naar Griekenland met mij gezin.
Ik ben dé expert in Nederland in het helpen van trainers en coaches om expert in hun vakgebied te worden.
Ik ben financieel vrij.

3. Maak een Maandlijst met 3 tot 5 dingen die je deze maand gemaakt wilt hebben.
De zaken die je hier noemt hebben allemaal een directe relatie met de doelen die op je Projectlijst staan. De dingen die hierop staan zijn actie- en productgericht; dus aan het einde van de maand heb je 3 tot 5 dingen af. Dit zijn dus ‘dingen’ die je niet in 1 dag af hebt.
Bijvoorbeeld:
Het ebook is af en staat online.
De training is ontworpen.
Het boek is gedrukt en klaar om te verkopen.

4. Maak een Weekplanning.
Ergens in het weekend gebruik je 10 tot 30 minuten om te kijken waar je precies staat m.b.t. je Maandlijst en wat je in de komende week wilt bereiken. Dit impliceert al dat je continu aan het bijsturen bent.
Bijvoorbeeld:
Het blog is geschreven en verstuurd naar de mailinglijst.
Het boek is gelezen.
De uitnodigingen zijn verstuurd.

5. Maak een Daglijst.
Noteer welke punten uit de maand of weeklijst je wilt gaan doen. Het kan zijn dat je ’s avonds 10 minuten tijd neemt om dit te doen (volgens Brian kun je daarmee zo’n twee uur tijd besparen omdat je effectiever gaat werken) of dat je dit in de ochtend doet voordat je begint. Beter lijkt me dat je dit in de avond doet zodat je met een ‘opgeruimd hoofd’ kunt gaan slapen ;).
Bijvoorbeeld:
3 prospects bellen.
Een verkooppagina van je workshop maken.
Een blog schrijven.

Hier werkt het principe van de kikker. Dus slik als eerste de kikker waar je normaal gesproken uitstelgedrag vertoond. Dan heb je het ergste maar vast gehad en kun je de rest van de dag ongeremd doorwerken.

timemanagement tool Hugo Bakker

Dit is mijn manier van werken en dit maakt dat ik zoveel gedaan krijg. In het webinar van het Expert Implementatie Programma ga ik in op alle details per stap en geef ik je de tools om deze methode te implementeren.

Mocht je daar in geïnteresseerd zijn klik dan hier.

Laten we elkaar helpen en scherp houden op onze tijdverspillers en aanleren om kikkers te slikken!

Hoe kunnen we dat doen?
Ik stel het volgende voor:

Noem in het commentaarveld hieronder 1 tijdverspiller waar je afscheid van gaat nemen. En noem de kikker die jij VANDAAG gaat slikken.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?

 

Over 

Hugo Bakker

Mijn missie is: Zoveel mogelijk mensen inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
Als ik jou kan helpen om je missie te verspreiden, dan heb ik indirect impact op het creëren van een betere wereld.

 • Toevallig heb ik vanmorgen nog een uitgebreid gesprek gehad over mijn motivatoren. Ik heb vijf hoofddoelen vastgesteld en al het andere wat op mijn bordje belandt, krijgt de categorie ‘Koste wat kost afblijven’. Nou ja, in mijn vrije tijd mag ik daar aandacht aan besteden. Niet in mijn productieve uren.
  Dat klinkt heel leuk, maar ik merk dat ik enigszins geregeerd wordt door angst. Verder met het ene hoofddoel is nodig om het andere hoofddoel te kunnen bereiken, maar het kan ook zo zijn dat ik, door het ene hoofddoel te bereiken, het andere hoofddoel onbereikbaar maak. Ik word geregeerd door een angst om iets kwijt te raken wat ik nog niet heb, maar wat voor mij op dit moment wel mede de waarde van mijn leven bepaalt.
  De toekomst is natuurlijk niet te voorspellen, maar ik kan mijzelf later wel voor de kop slaan als een hoofddoel, door eigen toedoen, onbereikbaar is gemaakt.
  Ik merk dat deze gedachten mij apathisch maken en dat ik vlucht in gedrag zoals dat door anderen hierboven ook al is beschreven.

  • Dankjewel voor je openheid Harro; ik weet niet goed wat ik je kan adviseren. Bewustwording is in ieder geval gaande zo te zien. Wat mij heel erg helpt is een rolmodel willen zijn. Dus als jij van passie naar succes wilt teachen, wat zou jij dan nu zelf ‘moeten’ doen?
   Veel succes Harro!

 • Top Hugo daarvan ik zeker wat mee! Dank je. Ik heb nu tijd uitgetrokken daar mee bezig te gaan. En het is te grappig om te merken dat ik het eerste uur gewoon gebruik om te vluchten in van alles en nog wat! Bewustwording = de eerste stap ….en nu internet uit en aan de slag? bedankt!

 • Mijn grootste tijd verspilling is steeds maar kijken bij anderen hoe ik het zou kunnen doen. Al die info op internet bekijken en ondertussen niets doen vanuit mezelf. Er zijn tijden dat ik het hele internet even laat voor wat het is en veel de natuur in ga en dan bruisen de ideeën en kom ik ook tot actie. Het is steeds zo’n beweging …..naar buiten weer naar binnen….naar de ander weer naar mezelf….

  De planning vind ik een uitdaging omdat ik dan echt aan de bak moet om de doelen te gaan halen dat benauwd dan soms ook omdat ik de moet druk juist wil loslaten en dit geeft dan weer druk ofzo.
  maar ik ga ervoor want het zal me veel rust, overzicht, helderheid en daadkracht geven dus bedankt!!

  • Hoi Saartje, dankjewel voor jouw openheid, ik vul het misschien een beetje in omdat ik denk dat ik eea herken; als je schrijft dat je ‘aan de bak moet om doelen te behalen’ ben je misschien in het verleden teleurgesteld geweest in jezelf omdat je doelen stelde en die niet haalde (nogmaals: ik vul het in vanuit mezelf). Mij hielp het om doelen te veranderen in ‘actiedoelen’. Daarmee bedoel ik dat mijn doel is om iets te maken (bijvoorbeeld een ebook) en waarvan ik weet dat het mijn business gaat helpen. Dit maken is ongeacht het resultaat. Na het maken kijk ik op het resultaat gewenst is of dat ik bij moet sturen. Zo blijf ik in actie. Prima om te kijken naar anderen maar beter is wat ik zojuist beschreef. Het gaat toch om dat het werkt voor jou en jouw doelgroep; en dat valt niet te vergelijken.
   O ja, en het onderliggende, de drive: waarom doe je het eigenlijk allemaal? Hou dat ook scherp.
   succes en groeten, Hugo

 • Waar ik afscheid van neem is het “door elkaar werken” van privé- en zakelijke zaken. Dat wil zeggen: ik heb een “menukaart” van de tijden waarop ik zakelijk bezig ben en van de tijden waarop ik privé-zaken regel. Het is niet altijd realiseerbaar maar een hele goede basis. Zo ben ik met mijn hoofd bij de zaken die er op dat moment toe doen voor hetgeen waarmee ik bezig ben. Ook heb ik mijn tijd in blokken ingedeeld voor bijv. studie, marketing, afspraken maken, acquisitie, mail, social media, campaigns etcetera. Ook dat werkt fijn. Ik krijg veel meer gedaan omdat ik gefocussed ben. Ik volg je Hugo, ben blij met je tips en aandachtspunten. Fijn om zo’n voorbeeld te hebben. Hartelijke groet, Greta van Buuren

 • Hallo Hugo,

  Ik ga niet automatisch meer alle berichten beantwoorden waar ik als cc in sta. Ik merk dat er mensen zijn die denken dat als ze naar iedereen maar een cc sturen, iemand het werkt oppakt. Met als gevolg dat niemand het doet omdat iedereen denkt dat de ander het doet. Bedankt voor de inspiratie

 • Hoi Hugo,

  Mijn grootste tijdverspiller is mijn eigen gedachte. Ik merk dat ik kan afdwalen in gedachte en allerlei ideen ontwikkel in mijn hoofd. En na verloop van tijd ben ik me er bewust van, maar dan is de tijd al verspild.

  Ben benieuwd hoe ik deze kikker ga slikken.

  Ruud

  • Hoi Ruud, da’s een vieze kikker joh! Het klinkt alsof je na gaat denken hoe je die kikker gaat slikken en dat kan dan weer tijdverspilling zijn. Daarom kom ik met een ongevraagde suggestie: ga uit je hoofd en meer in het doen. Dat schrijf ik makkelijk en voor jou is het waarschijnlijk moeilijk, maar maak er een ontwikkelpunt van. Ga onderzoeken hoe je dit kunt intrainen, volgens mij zou het je heel veel op kunnen leveren. Misschien zit ik er helemaal naast; maar dan was het in ieder geval goed bedoeld 😉

   • He Hugo,

    Bedankt voor je reactie. Goede tip meer doen ipv denken….

    Ruud

    PS.. In de je mail vertelde je dat we een kado zouden ontvangen? Ik heb nog niks ontvangen. Enig idee wanneer je ze gaat versturen..

 • Mijn grootste tijdverspilling is toch wel e-mail en de vele mensen die ik volg – het blijft moeilijk om “afscheid” te nemen, want iedereen heeft wel iets waardevols te vermelden.

  Mijn kikker: nieuwe website afmaken en online zetten! Prioriteit nummer 1!

  • Hoi, een eenvoudige is: volg nog maar 2 ondernemersblogs en 2 blogs binnen jouw expertise. Zorg dat jouw blog in jouw niche hét blog wordt dat door iedereen gevolgd wordt. Dat kost tijd, dat merk ik ook, maar het zal zeker vruchten afwerpen. Er zullen ook veel kikkers gelikt moeten worden, maar goed, die glibberige dingen ga je nog lekker vinden.

 • Ik vind mijn tijdverspiller terug in de reactie van Anja Schilder.
  De tijdverspiller waar ik afscheid van ga nemen: (Willen) lezen van veel te veel nieuwsbrieven en blogs. Inschrijven terwijl ik er bij de helft niet aan toekom om ze te lezen.

  De kikker die ik MORGEN (vandaag is al gepland)ga slikken: Eindelijk mijn Outlookmap ‘Nieuwsbrieven’ opschonen en me uitschrijven bij nieuwsbrieven waarop ik geabonneerd ben, maar die ik zelden lees.

  Saaie klus, maar niet meer dralen … Aan de slag!
  En ‘samen met Anja’ wordt het gedeelde smart 😉

  PS : Die van jou blijft, Hugo. Hartstikke waardevolle tips elke keer weer.

 • Mijn grootste tijdverspiller is ook internet (onnodig blijven hangen en maar doorklikken, zucht!) en als ik eerlijk ben toch ook wel facebook.
  Mijn kikker van vandaag is mijn website. Daar ben ik nu al maanden mee bezig. Vandaag komt hij af!

 • Mijn kikker is er ook door. Moest folders lopen voor ZP-Net Hoofddorp. Dat slikken vind ik trouwens wel vies hoor Hugo 🙂
  Ik ga mijn website nog meer opleuken. En vaker een blog schrijven. Met 195 contents span jij wel de kroon? Dank voor al je adviezen. Het schudt weer even wakker.

  • Hoi Laura, welkom op mijn blog en idd kikkers zijn vies. 195 berichten zijn als volgt ontstaan: één voor één 😉
   Veel succes met vaker bloggen!

 • Tjonge, wat veel reacties en ik zou overal persoonlijk op willen reageren maar dat doe ik niet, I would kill the conversation.

  Laten we met z’n allen elke dag kikkers slikken zodat we onze levensdoelen gaan bereiken!

 • Ik maak al elke avond een lijstje voor de volgende dag, maar laat me afleiden door mails en telefoontjes die binnenkomen. Ook al neem ik mij voor op vaste tijdstippen de mail te bekijken, dan doe ik het toch ook “stiekem” tussendoor.
  De kikker die ik morgen moet doorslikken is mijn website tekst aanpassen.

 • Mijn voornemen is om zaken die geld opleveren van een als eerste af te werken. Daarna mijn eigen administratie.

  De jaar-maand-week-dag-lijst ga ik opzetten en bijhouden.

  Het geeft altijd een goed gevoel en een opgeruimd gevoel als er weer iets af is.

  Groet Sjonny

 • Mijn voornemen tegen tijdverspilling is juist meer tijd maken voor leuke niet-werkgerelateerde dingen! Klinkt dat tegenstrijdig?
  Het zit zo: als ik geen tijd voor mijzelf vrij maak, blijft het werk maar doorgaan, ik blijf erover nadenken. Door juist even afstand te nemen, even iets heel anders te doen, krijg ik meer inspiratie, meer energie, zie ik betere oplossingen, kan ik effectiever werken en heb ik er meer plezier in!

  Mijn kikker (voor morgen) is deze leven-jaar-maand-week-dagplanning uitwerken en ophangen op mijn prikbord!

  Groetjes,
  Eveline

 • Vele kikkers op mijn pad. Ik had net gisteren uitgeschreven, ik mag wat efficienter gaan werken. En nu kom jij met dit prachtige schema. Mijn grootste kikker is afleiding door Social Media, gevolgd door email en kinderen die wat vragen willen (ik werk thuis). De Social Media gaat aan banden: 2x per dag checken, ’s ochtends vroeg en ’s avonds beide keren een half uur (ik post ook zakelijke dingen). Is er geen tijd, dan wachten tot het volgende half uur is aangebroken!
  Groet, Mariska

 • Beste Hugo,

  Dank voor je opfrisser. Grappig dat je het toch veel eenvoudiger bij anderen kunt toepassen dan bij jezelf.
  Ik ben een kei in het maken en bijhouden van lijstjes en het opstellen van planningen. Motiveren is op het moment wat lastiger omdat (hoewel ik druk bezig ben met allerlei projecten en plannen) de betaalde opdrachten wat achter blijven.

  Mijn kikker heb ik zojuist geslikt…. Een LinkedIn contact gebeld om te polsen of ze belangstelling heeft om te gaan samenwerken. En hoera, volgende week gaan we daarover brainstormen.

  Je blog heeft direct gevolgen!! En daar kan ik je implementatieplan goed bij gebruiken.

  Blijf zo inspireren: voor éénpitters een reality check.

  • Wat goed dat je die kikker slikte; soms zo simpel en zoveel resultaat!
   Dankje voor het teruggeven en ja, ik blijf inspireren!

 • Mijn absolute time killer is Facebook.
  Je zult schrikken als je ontdekt hoeveel tijd dit vreet.

 • Mijn kikker die ik vandaag moet inslikken is het schrijven van een blog. Mijn doelen in blokken en dagen verdelen.

 • Mijn lastige punt is niet te weinig doen, maar altijd met mijn werk bezig zijn. Want er moet zoveel. (van mezelf) Al jaren ben ik op zoek naar de balans tussen werken en rust nemen. Nu is het wel zo dat ik verhalen vertellen en alles wat daarmee samen hangt buitengewoon leuk vind, maar ik schiet in het hard werken regelmatig door en ik vind zoveel dingen interessant. Op korte termijn heb ik al een stapel nieuwsbrieven opgezegd en dat geeft al wat rust. En hoewel heel boeiend: ik vind het ook moeilijk om alle bijdragen te lezen en te bekijken van de deelnemers aan het Expert Implementatie Programma. Hugo, die vijf stappen die je hierboven schetst, vind ik helder en waardevol. Bedankt daarvoor. En de kikker vind ik een fraaie metafoor.

 • Als beginnende trainer en coach loop ik tegen een heleboel zaken aan: het allemaal heel goed willen doen, onzeker worden van al die mensen die het allemaal zo goed doen, verzanden in de computer door teveel te surfen en teveel te lezen, teveel nieuwsbrieven die ik niet lees, tijdgebrek, administratie, etc. Veel dingen die hier al benoemd zijn, zijn ook voor mij heel herkenbaar. Ik volg nu al een poosje de blog van Hugo. En vind het heel leerzaam. Vandaag is weer een belangrijke les. Mijn kikker > de mailbox opschonen en herindelen. Daar neem ik dan wel de rest van de week voor 😉
  Dank je wel Hugo voor het delen van jouw kennis

 • Hoewel ik ook heb geleerd dat je van achter naar voor moet werken, vind ik plannen nog steeds moeilijk. Meestal heb ik alleen een plan in grote lijnen opgezet en daarna ga ik zonder tijdschema aan de slag. Helaas laat ik mij dan tussendoor te vaak afleiden en de grootste klussen komen niet af.

  Argh! Tijd om hier verandering in te brengen!

  Dank voor jouw artikel.

 • Ha Hugo,

  Je blog wekte bij mij eerst aardig wat weerstand op. Lijstjes, plannen, kikkers slikken bah…

  Inmiddels heb ik geleerd dat dat betekent dat het iets raakt waar ik iets mee kan om te groeien. Dus dat heb ik voor mezelf onderzocht en ja ik kan er wel wat mee.

  Ik ben echt een topper als het gaat om uitstellen en daar verspil ik enorm veel tijd mee. Daar ben ik eigenlijk wel heel erg klaar mee, maar daarmee ben je er nog niet van af.

  Mijn kikker van vandaag is het opstellen van een levens doelen lijst die ik ga delen met mijn dierbaren, want lijstjes maken kan ik erg goed maar ze delen met een ander. (Zodat ik ze niet meer kan vergeten, kwijt raken en wegmoffelen als het zo uit komt)vind ik veel lastiger.

  Bedankt voor het wijzen op de kikker.

  Bart

 • Een grote tijdverspiller voor veel mensen is ook overbewerking: doorgaan met het perfectioneren van de lay-out van de rapport of presentatie terwijl deze eigenlijk al prima is, meer en meer informatie zoeken terwijl je eigenlijk al genoeg had, etc. Ik heb mijzelf al jaren geleden aangeleerd om voor dit soort werkzaamheden een tijdlimiet af te spreken met mezelf en me daaraan ook te houden.
  Ik verzorg trainingen op het gebied van productiviteitsverbetering (waaronder ook timemanagement), maar die kosten geen 3000 euro hoor…

 • Ik herken zo wat Lisette zegt. Vaak begin ’s morgens met mijn me-mail en voor ik het weet zit ik dan op allerlei sites om informatie tot me te nemen. Ik werk met een to do lijst maar echt plannen doe ik te weinig. Mijn kikker voor vandaag: mijn todo lijst omzetten in een planning om meer focus aan te brengen.
  Dank voor het delen, Hugo. Je cascade van plannen helpt me enorm.

 • Hey Hugo, Bedankt voor deze zeer toepasselijke blogpost, ik ben net mijn lijstje aan het doorspitten en ik ben eerder geneigd om de gemakkelijke dingen er uit te pikken om er s’avonds achter te komen dat de moeilijke kikkers er nog steeds op staan (reden: m.n. Facebook en nieuwssites) Ooit heb ik wel een cursus ’time management’ gedaan maar dat is helaas weer verwaterd. Facebook moet ik eigenlijk maar 1 keer per dag even bekijken op een moment van pauze, helemaal afscheid nemen is denk ik niet nodig! Ik ga een demo luxe fotoalbum maken voor mijn klanten vandaag!

 • ik gooi al die interessante e-mailtjes in verschillende rubriekjes, zonder ze te bekijken (of hooguit heel even). en wanneer ik de tijd er geschikt voor vind, of maak, bv de zaterdag voormiddag, neem ik mapje helemaal door. gevolg:
  1. de meeste e-mailtjes bevatten tijdelijke informatie die dan al verstreken is (= deleten !)
  2. je blijft geconcentreerd bij het zelfde onderwerp/aanbieder.
  3. je doorziet sneller waar de herhalingen zitten
  4. je krijgt overzicht in hun structuur en strategie, en daarvan kan je soms nog iets opsteken.
  5. en het is lekker opruimen (= goed gevoel)
  Nadeel:
  Je mist af en toe een aanbieding. Maar er zijn er zoveel.
  En zo kan dan nog beslissen welke je nadien wél nog onmiddellijk doorneemt en welke je blijft snelklasseren zoals hoger beschreven.

 • Goedenmorgen Hugo,
  ik denk dat wij in juli bij dezelfde training van Brian Tracy (en Annemarie van Gaal) zitten.
  Good for business!!
  groeten
  andie

  • Hoi Andie, ik heb 3 en 4 juli training van Brian. De 5e en 6e is de business bootcamp en daar had ik me al eerder voor aangemeld als VIP omdat er een Q&A met Brian zou zijn. Later werd ook de tweedaagse nog aangeboden en uiteraard ga ik daar naar toe!

 • Ik laat me te snel afleiden door de leuke dingen eerst te doen. Hierdoor blijf je de minder leuke dingen vooruitschuiven. Ook zijn het vaak te veel dingen die ik op een dag wil doen, doordat ik mijn lat zo hoog leg. Ik ga dit nu omdraaien door eerst 10 punten per dag op te schrijven, waarbij het moeilijkste of vervelende als eerste komt. Zo sluit je de dag af met de leuke dingen!

 • Wat goed om dit artikel te lezen! Ik weet dat ik elke dag een kikker moet slikken. Ik heb er zelf ook een blog over geschreven maar vergeet het toch regelmatig!
  Dus dank!

 • Tsja Hugo, waar wil ik afscheid van nemen? Dat is toch wel facebook. Ik verlies daar zeker een uur per dag mee. Bedankt nog voor dit blogbericht, jij moet zelf op het podium staan, dit kun jij zeker zo goed als Brian Tracy. Voor hetgeen wat jij vandaag met ons deelt heb ik nog eens 3000 euro voor betaalt in een twee daagse training. Nogmaals dank voor het delen, een absolute reminder!

  • Hoi Rene, dankjewel voor dit compliment en wat goed dat je afscheid neemt van één van de grootste tijdverspillers van deze tijd; Facebook!

   Wat ik deel is voor mij zo gewoon en ik kan me niet voorstellen dat mensen daar 3000 euro voor een tweedaagse training voor zouden betalen. Ik mag geloven dat ik waarde lever en daar hoef ik geen tijd meer aan te verspillen!

  • Hoi Jeannette,
   Ik ik zag altijd tegen de administratie op en was altijd te laat met de btw aangifte wat weer vervelende gevolgen had zoals hoge boetes van de Belastingdienst.

   Ook was het al diverse keren voorgekomen dat ik de btw niet kon betalen wat weer een boete tot gevolg had.

   Sinds twee jaar blok ik daar in het weekend een half uur tijd voor, reken mijn btw uit die ik moet betalen en stort deze op een aparte rekening.

   Op deze manier heb je een goed inzicht over wat er in en uit gaat binnen je bedrijf. De belangrijkste les die ik geleerd heb in een van de video’s van Brian Tracy dat je de cijfers moet weten. Weet wat er binnenkomt, wat je kosten zijn en zo weet je ook hoeveel er aan het einde van de rit voor jou overblijft.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt? Als je ergens tegenop ziet hak het dan in kleine stukjes.

   Succesvolle groet,

   Rene

 • Mijn grootste tijdverspiller is NIET plannen en gewoon maar doen. En op internet blijven hangen als ik dingen heb opgezocht. Dus mijn eerste stap heb ik gisteren gezet; een planning voor deze week gemaakt gebaseerd op mijn doelen van dit jaar. Dus deze blog komt op een goed moment; nu die kikker nog vandaag ;-). Mijn kikker wordt: een eerst opzet voor mijn eerste blog schrijven! Gewoon gaan zitten, pen op papier en loslaten dat ie perfect moet zijn…

 • Ik neem mij voor om afleiding te voorkomen. Dit ga ik doen door duidelijk aan te geven aan collega’s wanneer ik wel en wanneer ik niet beschikbaar ben voor vragen.
  De kikker die ik vandaag ga slikken is eindelijk die evaluatie afmaken over de elearing pilot!

  • Goed idee om dit te communiceren met je collega’s. Toen ik in het onderwijs werkte moest de deur altijd open staan en iedereen kon zomaar binnenwandelen. Ik deed gewoon de deur dicht als ik stil wilde werken. Tegenwoordig ben ik telefonisch nauwelijks te bereiken; mijn voicemail geeft duidelijk aan wat te doen en hoe je antwoord krijgt. Goed hoor, slik die kikker!

 • Eens met mailverkeer…snel skippen wat er niet toe doet! Mijn kikker: vanavond weggewerkt, opdracht voor school afgemaakt!

 • Omdat ik eigenlijk alles wat ik doe leuk vind, wil ik het allemaal te goed doen waardoor ik er te lang mee bezig ben. En ik me teveel laat afleiden door informatie op het internet wat door die of die wordt aanbevolen en waar ik dan eigenlijk ook meer van wil weten. Jouw programma Hugo, geeft al zoveel waardevolle informatie dat ik me nu voorneem om me helemaal daar op te richten en diverse andere nieuwsbrieven ongeopend te bewaren voor eventueel later.

  • Goed punt Ciselle; hopelijk niet mijn mails, maar veel nieuwsbrieven zou je elke keer bij ontvangst in een split second moeten beoordelen; voegt het nog waarde toe of kost het tijd?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >