Hoe kies je een domeinnaam?
In dit blog (en de video hieronder) leg ik je precies uit hoe je dit doet. Ook vertel ik 2 verhalen over mijn eigen ervaring en vertel ik de 3 criteria voor het kiezen van een domeinnaam!
Eerst heb ik twee stories voor je om een stukje context te creëren, zodat je beter snapt waar we het over hebben en wat voor keuzes je moet gaan maken.
Hoe heb ik mijn domeinnaam gekozen?
Ik weet nog toen ik begon in 2012, toen had ik 101werkvormem.nl als domeinnaam gekozen. Ik had besloten om al mijn kennis op de website te zetten, want ik wilde dat mijn workshops vol gingen stromen en ik wilde ook dat mensen ervoor gingen betalen.
Toen had ik dus weken lang in mijn kantoortje gezeten om blogs uit te typen en toen ik alle informatie op mijn website had gezet, waren er nog geen bezoekers en niemand wist er van, dus ik begon na te denken.
Ik ging naar een platform waarvan ik dacht dat mensen zaten die dit soort dingen misschien wel nodig hadden, LinkedIn. Ik ging voornamelijk naar groepen zoals Dutch Training Professionals, Training en Coaching en nog een aantal groepen die veel leden hadden.
Hier ben ik gewoon gaan kijken of er iemand hulp nodig had waar ik bij zou kunnen helpen. Stond er een vraag zoals "Wie weet er een energizer met 50 of meer mensen?".
Dan gaf ik antwoord en hielp ze op weg.
Daarna zette ik de belangrijkste stap, ik ondertekende als het ware mijn bericht met mijn naam en dan de website (de domeinnaam).
De dagen daarna zag ik meer bezoekers op mijn website en meer downloads van een e-book en dit kwam dus doordat ik elke dag keek of ik iemand kon helpen en even mijn handtekeningetje eronder zetten.
Dus dat was een hele slimme domeinnaam, 101werkvormen.nl. Ze vroegen om een energizer en ze kregen antwoord van iemand met de website 101werkvormen.nl, dus dat was super handig!
Toen ik op een gegeven moment een paar jaar verder was, ben ik ook mensen gaan helpen met websites te maken, domeinnamen kiezen en autoresponders, ik noemde dat 'implementeren'. Ik was bekend binnen een groep van, zeg maar grofweg, 2000 mensen bij Nisandeh Neta bij de Business Bootcamp.
Ik had op een gegeven moment bedacht 'ImplementatieAcademie.nl'. Iedereen hier in deze zaal snapt dan precies waar het over gaat!
Dus ik had die website binnen no time in de lucht en dat stroomde als een malle. Mensen wisten wie ik was en gingen naar mijn website en kochten allerlei dingen van mij. Tot ik op een gegeven moment bedacht dat buiten die groep van Nisandeh Neta, snapt niemand waar het over gaat, want met de naam 'implementatie academy' denken mensen aan software implementeren in een bedrijf bijvoorbeeld.
De naam was dus niet perfect en toen ging ik er eigenlijk een beetje aan twijfelen. Dus ik ging weer nadenken.
Ik dacht na over wat ik überhaupt wilde en welke kant ik op wilde. Toen dacht ik ineens wie ben ik?
Hugo Bakker, dat zal nooit veranderen. Toen ging het gloeilampje af en vanaf die dag ben ik verder gegaan met hugobakker.com. Daar heb ik alles neergezet, dus mijn blogs, mijn salespages.
Alles heb ik op hugobakker.com gezet, want die pagina's kan ik er afhalen, maar ik zal nooit veranderen. Ik zal van naam nooit veranderen. Ik blijf altijd Hugo Bakker.
Er is natuurlijk een verschil in de soorten domeinnamen die je kunt kiezen, er zijn twee opties waar je eerst uit moet kiezen, Personal Branding versus Business Branding.
Dus 101werkvormen is duidelijk Business Branding, Hugobakker.com is duidelijk Personal Branding, dus dat is goed om daar een keuze in te maken.
Als jij Mariëlle Groenveld heet en Mariellegroenveld.nl is nog vrij, moet je die gewoon zo snel mogelijk pakken!
Zo heb ik voor Personal Branding toen mijn dochters nog heel jong waren, Anneloesbakker.nl en Daniëllebakker.nl gepakt. Anneloesbakker.nl vond ik niet zo vreemd dat hij er nog was, maar Daniellebakker.nl wel. Mijn nicht van 25 heet Danielle Bakker en er zijn nog veel meer Danielle Bakkers in de wereld, dus die heb ik snel gepakt!
Dat is één van de dingen die ik je ook mee wil geven, pakken dat domein! Als je denkt dat je daar misschien ooit nog iets mee wil gaan doen, maar je weet het niet zeker... gewoon pakken!
Nou, de drie criteria...
1. Altijd .nl of .com
In eerste instantie dus .nl, hugobakker.nl was er niet meer, dus toen koos ik voor hugobakker.com.
De meest waardevolle domeinnamen zijn gewoon .nl en .com. Natuurlijk, als je in België bent is het .be, maar deze extensies zijn gewoon het meest logisch.
Dat is het eerste waar je aan moet denken. Als de naam met de extensie die je wil er echt niet meer is, zoek nog even verder naar misschien een iets andere naam. Behalve als het Personal Branding is, dan moet je misschien voor een andere extensie gaan.
2. Alleszeggend domein
Als je niet voor Personal Branding gaat, dan moet je een alleszeggend domein kiezen, zoals 101werkvormen.nl.
Dat is een alles zeggend domein, of winstmetworkshops.nl, ik heb er ik weet niet hoeveel, of succespodcast.nl, dus een alles zeggend domein.
Toen ik met Sander ging samenwerken, kwam ik op het idee van de funnelbox.nl, dus die heb ik gelijk geclaimd in mijn enthousiasme. Toen ik het aan Sander liet zien, was hij er ook meteen enthousiast over, want funnelbox is alleszeggend. Ze krijgen namelijk een box vol met Tools en de funnels, die zijn al klaar!
En dan kan je nog kiezen voor defunnelbox.nl, nee, zo kort mogelijk!
Dat is dan ook meteen de 3e criteria...
3. Zo kort mogelijk
Je moet het zo kort mogelijk houden. Hierdoor onthouden mensen het beter en kunnen ze je makkelijker vinden.
Meer is er niet echt over te zeggen, dus we laten het hier ook bij.
Aandachtspunten bij domein kiezen
Dan heb ik nog wat aandachtspuntjes waar je misschien nog wat aan hebt.
1. Maak het jezelf niet zo moeilijk met 30/40 of 50 domeinnamen.
Twee of drie websites is al meer dan genoeg! Ik ben niet het beste voorbeeld, maar dat is historisch gegroeid omdat ik aan het zoeken was, omdat ik niet wist wat ik wilde, maar ook omdat het gewoon een stukje passie is voor mij om te bouwen.
Ik denk dat je dus echt moet focussen op één domein, want dat is al genoeg. En als het dan ook nog eens alleszeggend is, nou, helemaal top!
2. Welk domein gebruiken voor je online Academy?
Wat nou ook al wil een Online Academy, maar je weet niet zo goed hoe je dat erbij moet implementeren.
Bij 101werkvormen.nl, daarin zit een Academy. Voor mijn business had ik bijvoorbeeld ook een een separate website onlinetrainersrevolutie.nl gekozen, dus dat is ook mogelijk.
Maar je kunt ook werken met een subdomein, dus bijvoorbeeld academy.hugobakker.com. Dan zit als het waren de academy in de hugobakker.com website, dus dan hoef je niet een aparte domeinnaam te kiezen.
Een subdomein voor je academy is net zo handig om te doen. Misschien ga je het herkennen, dat er bijvoorbeeld leden.hugobakker.com staat of cursus.hugobakker.com of iets dergelijks, dus dat is allemaal mogelijk. Dan heb je geen nieuw domeinnaam nodig voor je website.
3. Eén domein per bedrijf
Goed om nog te beseffen is dat als je meerdere bedrijven hebt, dan zou ik zeggen, één domein per bedrijf. Niet één domein per product, want we hebben soms meerdere producten, dit word namelijk veel te veel.
Het kan wel, ik bedoel het is niet verboden, ik heb ook passiechallenge.nl, winstmetworkshops.nl, onlinetrainersacademy.nl en nog een aantal... Maar het is niet handig. Ik ben daarin niet het beste voorbeeld geweest.
Dat was het dan voor domeinnamen kiezen, hopelijk zet het je aan het denken of hielp het je om een keuze te maken voor jouw domeinnaam.
Veel geluk!
Hugo
PS: Lees ook het blog over het kiezen van een bedrijfsnaam.