20

Een Mastermind opzetten; hoe doe je dat?

Afgelopen zomer werd ik benaderd door een jonge topondernemer om onderdeel te worden van een mastermind. Het was Bart van den Belt, met 29 jaar al heel succesvol als trainer/ coach.

Zelf was ik al een tijdje op zoek naar een groep ondernemers om samen op te trekken.

Het doel wat ik met een mastermind wil bereiken is:

 • met een kleine groep mensen mijn vragen, ideeën en zorgen te delen.
 • elkaar te helpen door te brainstormen en te coachen.
 • om gebruik te maken van elkaars netwerken.
 • elkaars kennis te delen.
 • successen te delen.
 • simpelweg plezier hebben met elkaar.

Echter, ik had een aantal voorwaarden; bekijk eerst de video:

De voorwaarden die ik had om aan een mastermind deel te nemen:

 1. Het moet een groep gelijkgestemden zijn die dezelfde ambitieniveau’s hebben.
 2. Het moeten mensen zijn die ik nog niet zo goed ken; dus nieuw bloed in mijn netwerk.
 3. Het moeten mensen zijn die op sommige vlakken verder zijn dan ik. Mensen waar ik iets van kan leren.
 4. Het moeten mensen zijn die een commitment aan willen gaan voor de mastermind van minimaal een jaar.
 5. Het moeten mensen zijn met een mindset die positief is en die niet snel opgeven.
 6. De bijeenkomsten moeten vooral effectief benut worden door elkaar te helpen brainstormen of feedback te geven over een vraag waar je mee zit.

De eerste ontmoeting
Bart van der Belt was degene die een aantal mensen uitgenodigd en een eerste afspraak gepland had . Nadat we ontspannen kennis hadden gemaakt en ieder wat uitgebreider over elkaars business hadden gesproken was het tijd om afspraken te maken. Wat voor mij erg goed werkte is dat we direct een aantal waarden hebben benoemd, over hoe we met elkaar omgaan.

Ook hebben we afgesproken dat we om de beurt voorzitter zijn.
En niet onbelangrijk; dat we om de beurten alle hapjes en drankjes betalen; daarover geen gedoe dus.

Welke frequentie is ideaal?
Wij komen nu 1x in de maand bij elkaar. De afspraken staan al tot komende zomer gepland. Ik denk dat dit goed is omdat je nu je andere afspraken er om heen kunt plannen. Wanneer je echt gecommitteerd bent kun je dus altijd aanwezig zijn. Persoonlijk lijkt me dat wanneer je elkaar langer dan 1 maand niet ziet dat er in de tussentijd teveel gebeurd is. 1x per maand is voor ons op dit moment ideaal dus.

Hoe is de opbouw van de avond?
Wij hebben nu een aantal avonden ‘gemastermind’ en we kletsen eerst even bij. Vervolgens krijgt iedereen een half uur om zijn of haar business te bespreken. Dit houdt in dat je een aantal vragen die spelen voorlegt. In de praktijk is het een mengelmoes tussen coaching, advies en brainstormen. Masterminden zou je het kunnen noemen.

Vanavond (27/11) is er weer een mastermind!
Ik kijk er nu al naar uit. Natuurlijk is het belangrijk om het goed voor te bereiden. Dit houdt voor mij in dat ik weet welke vragen ik aan de mastermind wil stellen.

Update 2017:
Inmiddels is de mastermind uit elkaar gevallen. Ik zie dat veel om me heen gebeuren. Dit is één van de redenen waarom ik een ‘betaalde’ mastermind ben gestart. Ik noem het de Online Trainers Mastermind. En deze werkt! Immers, men betaalt ervoor en dus zorgt men dat men aanwezig is én er daadwerkelijk iets mee doet.

Als je er meer over wilt weten, download dan eerst mijn boek ‘Gevraagd worden’ t.w.v. €16,95 en dan breng ik je vanzelf op de hoogte wanneer er weer een groep start.

Heb jij een mastermind en wil je jouw ervaringen delen? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Deel je ervaring in het commentaarveld hieronder; zo kunnen we elkaar inspireren!

Dit blog mag gedeeld worden via
 • wim viezee schreef:

  Hallo Hugo, wat een geweldige blog! Ik kan me helemaal vinden in de noodzaak en in je voorwaarden. Maar ook dat een kleine groep gauw stil kan vallen. Ik storm elke week 1 op 1 met iemand uit de buurt en mede naar aanleiding hiervan is bij het idee opgekomen om dit uit te breden.
  Nu run ik al samen met mijn vriendin een creatief en inspirerend centrum dus de ruimte is er al …. Om een lang verhaal kort te houden openen we zaterdag 8 februari co-workruimte voor zzp-ers. Malena’s flowWorkspace in Doorn. Waar je met open circles gestemden en anderen kunt brainsoremen en flexwerken. Het concept biedt nog veel meer, maar alles is er op gericht om het maximale uit je werkdag (combi van stilte en activiteit) te halen en na afloop weer fris naar huis te gaan. Je/jullie zijn uitgenodigd om de opening op zaterdag 8 februari bij te wonen en de ruimtes te bekijken en het concept te ervaren. Ik ben bezig iemand uit de regio en succesvol via open circles de officiele opening te laten voltrekken.
  Dank je wel voor je blog! Een vriendelijke groet, Wim

  • Hugo schreef:

   Hoi Wim, welkom op mijn blog en wat leuk dat je me gelijk uitnodigt voor de opening. De zaterdag zijn dit jaar heilig bij mij, dus ik slag over; heel veel plezier en succes die dag!

 • Hoi Hugo,

  Super topic!
  In het verleden heb ik al veel met mastermindgroepen gewerkt… met coaches en met trainers.

  Vanuit de Master Entrepreneur van Open Circles heb ik in een mastermindgroep gezeten van allemaal verschillende ondernemers… o.a. kunstenaar, websitebouwer, internationaal zakenman, natuurgeneeskundige. Zeer inspirerend! We hebben het een jaar volgehouden en toen is het gestopt. Eigenlijk puur omdat er geen nieuwe datum geprikt was. Heel jammer.

  Nu zit ik in 2 mastermind groepen… met 1 groep bestuderen en bespreken we gezamenlijk een boek en de andere groep heb ik opgezet met als doel om te implementeren.

  Het gezamenlijk bespreken van een boek geeft behalve synergie en verdieping, heel veel groei.

  De implementatie-groep is online en werkt als een tierelier. Al direct vanaf het begin schoot de productiviteit omhoog. Iedereen werkt meer áán zijn bedrijf en werkt effectiever. We worden ons bewust van wat we wel en juist ook niet doen en er wordt gebroken met niet-ondersteunende-gewoontes. Heel gaaf!

  Warme groet,
  Helmy

  • Hugo schreef:

   Hoi Helmy, wat leuk dat je reageert! Goede les dat je simpelweg een nieuwe datum moet prikken. Lijkt me ook wel een beetje ‘onaf’ voelen.
   Is die andere groep helemaal online? Wat goed dat dat werkt zeg! Hoe ziet dat er concreet uit? Facebook groep?
   Gaaf om te lezen!
   warme groet terug…

   • Ja, Hugo, dat voelt ook echt ‘onaf’. Misschien komt er nog een vervolg…

    In de implementatie-groep werken we tot nu toe helemaal online. De eerste live-sessie is in januari, en dan zijn we ruim 3 maanden bezig.

    Ik werk al 7 jaar veel online… ook coachings. Dat was ook de kern van mijn coachopleiding, telefooncoaching.
    Nu dit dus zo goed werkt, wil ik daar heel veel mensen mee verder helpen. Wil je het uitproberen dan ben je van harte welkom bij ‘Méér Zaken DOEN’. Je mag gratis 1 maand deelnemen!

    • Hugo schreef:

     Hey Helmy, begrijp ik dat jij ook ondernemers helpt met implementeren! Wat goed; er ligt een markt voor ons open. Het zou alleen een beetje gek zijn als ik dat bij jou kom doen denk ik.
     Veel positieve zaken! groet, Hugo

     • Inderdaad implementeren Hugo. DOEN, fouten maken, daarvan leren en weer doen. Iedereen gaat aan de slag met zijn eigen doelen. De resultaten zijn echt verbluffend, zo mooi om te zien. Ook heel veel bewustwording. En waarom zou je niet bij mij mogen komen? Ik vind dat niet gek… bij collega’s kijken is een heel normaal fenomeen, toch?!
      Fijn weekend! Warme groet, Helmy

     • Hugo schreef:

      Hoi, komen kijken lijkt me leerzaam, maar ik dacht dat je bedoelde als klant.
      Jij ook een fijn weekend! groeten, Hugo

 • pascal schreef:

  Hoi Hugo,

  Wij hebben sinds een paar maanden een mmg in Gelderland. Momenteel 4 mensen. We komen zo eens per 6-8 weken bij elkaar. Elke meeting is 2.5 – 3 u. Alle deelnemers zijn gelijkgestemd en beginnend ZZP-er, maar wel uit heel uiteenlopende richtingen. Vooral dat laatste is erg constructief, je krijgt veel frisse blikken op je eigen problematiek / vragen. Werkt dus voor mij echt heel goed. Een van de mede-mmg-ers is ook mijn buddy: we bellen elkaar elke week of we de geplande acties hebben uitgevoerd en zo nee, waarom niet? Geeft weer een extra stok achter de deur.

  Groet, Pascal

  • Hugo schreef:

   Hoi Pascal, heel slim om het ook te combineren met een buddy-schap. Ik lees ook dat het allemaal beginnende zzp’ers zijn en ik kan me voorstellen dat dit ook goed werkt omdat er misschien allerlei opstart vragen zijn. En hoe werkt de frequentie voor jullie?
   groet, Hugo

   • pascal schreef:

    De frequentie werkt op zich goed, hoewel we nog maar 2 bijeenkomsten hebben gehad (en 3e gepland). Moet zeker niet minder frequent zijn dan 1x per 2 maand, dan verlies je de commitment. 1x per maand lijkt mij ideaal om zoveel mogelijk voortgang / nut te hebben.

    Pascal

    • Hugo schreef:

     Ja, wij zijn gister dus weer bij elkaar geweest en elke maand is precies goed vind ik. Dan kun je de successen van de afgelopen maand delen; het is zo’n overzichtelijke periode. groet, Hugo

 • Syl schreef:

  Hoi Hugo,

  Ik heb toevallig voor donderdag a.s. een brainstormsessie opgezet met 12 mensen (ZZP-ers) uit zeer uiteenlopende branches. We gaan kijken of we gezamenlijk of in deelgroepjes een of meerdere projecten met elkaar kunnen opzetten. Zo kunnen we gebruik maken van elkaars talenten en van elkaar leren.

  • Hugo schreef:

   Hoi Syl, ben jij de initiatiefnemer? Ik ben benieuwd hoe het is/ zal gaan. 12 man is in aantal meer dan mijn ideaalbeeld dus daarom extra benieuwd hoe het zal zijn. succes!

 • Mariëtte Reijn schreef:

  Hallo Hugo,
  Hoe krijg ik trouwens een fotootje van mezelf in beeld? Dat verander ik graag.

  Groeten van Mariëtte

 • Mariëtte Reijn schreef:

  Hallo Hugo,
  Ik ga vanavond naar de intervisie groep counselors. Hier haal ik ook heel veel uit waarvan ik leer. We zijn allemaal counselors en doen dus hetzelfde soort werk. Ook staan deze afspraken voor het hele jaar gepland. Inderdaad handig om je andere afspraken erom heen te bouwen. Is er bij een mastermind groep verschillende mensen die verschillende werkzaamheden doen? Of kan het zo ook?
  Groeten van Mariëtte

  • Hugo schreef:

   Hoi Mariëtte, top dat je er ook zo veel van leert. Voor beiden valt iets te zeggen; als je in een groep ondernemers zit die totaal verschillende dingen doen kun je ook veel leren. Ik denk dat het afhankelijk is van het doel van de mastermind. Als het vooral ondernemen is zou je juist meer verschillende ondernemers moeten hebben. Als het naast ondernemen ook inhoudelijke kennis delen is dan werkt het beter als er mensen inzitten die ongeveer hetzelfde doen.
   In onze groep zijn het vooral trainers en coaches die heel veel met ondernemen bezig zijn; boeken schrijven, seminars organiseren,etc; en dat werkt heel goed voor mij.
   groeten, Hugo

 • Ivor van Harten schreef:

  Hee Masterminds,
  Thanks for sharing!
  Ik ben zelf ook deelgenoot van een groepje gelijkgestemde ondernemers. Allemaal creatieve geesten, maar wel van verschillend pluimage! Dat levert mooie discussies op met nieuwe inzichten voor iedereen. Vertrouwen en openheid zijn de twee pijlers waar deze groep op steunt, erg mooi!
  We hebben nog geen vaste overlegstructuur zoals jullie, lijkt voor ons ook goed om op vaste momenten bij elkaar te komen en deze momenten al vast te prikken in de agenda!

  Groet Ivor

  • Hugo schreef:

   Hoi Ivor,

   Top dat het zo goed werkt voor jullie. Vertrouwen en openheid; mooi!
   Onze mastermind deelnemers zijn allemaal trainers/ coaches of gebruiken deze vaardigheden in hun business. Het voordeel daarvan vind ik dat we allemaal dezelfde taal spreken en elkaar inhoudelijk ook verder kunnen helpen.
   groet, Hugo

 • >