Geld verdienen met Youtube in 2022 – de 7 manieren

0 Reacties

Geld verdienen met Youtube is misschien wel de meest geweldige manier om geld te verdienen online.
Voor veel mensen is het idee om met YouTube video´s te maken, een van de beste banen die je maar kan hebben. Je hebt veel fans die van je houden, je doet veel leuke dingen en je verdient er veel geld mee. Dit is alleen niet altijd het geval. Geld verdienen met YouTube kan namelijk best wel overweldigend en verwarrend zijn.

Er zijn zoveel manieren dat zelfs bekende YouTubers, zoals Enzo Knol, een heel sociale media team hebben om alles voor hem te regelen. Maar niet elke manier zal je bevallen of bij je passen. Op de ene manier verdien je meer dan op de andere en niet alles zal voor jou goed werken.

Daarom heb ik een artikel geschreven over allerlei manieren om geld te verdienen met YouTube, ook al heb je niet veel abonnees. Zo kan je zelf bepalen wat je wilt uitproberen en wat er bij je past.

1. Youtube partner programma - advertenties

De eerste manier om makkelijk wat geld te verdienen met YouTube is d.m.v. 'YouTube partner programma´s (YPP)'. Voor veel mensen is dit de eerste manier, om wat geld mee te verdienen. Dit komt omdat het erg makkelijk is om er mee te beginnen en op te zetten. Nadat je het hebt opgezet, hoef je er niet veel moeite meer in te steken.

Advertenties

Het is makkelijk om mee te beginnen, omdat je je alleen maar hoeft in te schijven bij een YouTube partner programma. Een veel gebruikte en goede website hiervoor is AdSense. Daarna moet je de instellingen op je YouTube kanaal veranderen en zij zullen advertenties voor je video’s plaatsen! Ook krijg je door YPP’s toegang tot veel meer bronnen en functies die je kan gebruiken om geld te verdienen.

Je kanaal moet wel aan een aantal vereisten voldoen, deze kun je vinden op YouTube help. Een van de belangrijkste voorwaarde is dat je minimaal 1000 abonnees moet hebben en 4000 kijkuren. Dus houd dit in je achterhoofd als je geld wilt verdienen met je YouTube kanaal!

YouTube Premium

Je hebt alleen niet per se advertenties voor je video nodig om geld hiermee te verdienen. Je kan mensen overhalen om YouTube Premium te kopen. De kijkers betalen om lid te worden van YouTube Premium om hun favoriete YouTubers te kijken, zonder door advertenties gestoord te worden. Zie het dus als een tweede extra manier om geld te verdienen. YouTube premium betaalt namelijk op basis van de hoeveelheid abonnees, die de content van de YouTuber kijken. Je inkomsten zijn dan niet meer afhankelijk van de advertenties.

Dit klinkt natuurlijk allemaal hartstikke goed, een makkelijke manier om snel geld te verdienen! En dat is het ook, alleen verdien je niet heel veel geld. Daarom is dit ook een soort beginners manier.

2. Word een affiliate marketeer

YouTube draait misschien wel om wie de creatiefste content maakt, maar je hoeft er zelf niet per se creatief voor te zijn. Je kan namelijk affiliate marketeer worden.

Een affiliate marketeer is iemand die online aandelen aan partnerwebsites aanlevert, ze geven commissies uit als de partnerwebsite een van hun producen weet te verkopen.

Review video's

Dit kan je toepassen op je YouTube video´s. Je kan bijvoorbeeld producten promoten van iemand anders z´n bedrijf, jij bent in dit geval de ´partnerwebsite´. De affiliate marketeer levert je dan een artikel aan (bijvoorbeeld de nieuwste IPhone 14 Pro), wat jij kan gaan proberen te verkopen. Dit doe je door bijvoorbeeld een review video over de IPhone te posten. Het enige wat je hier voor hoeft te doen, is het product goed over laten komen, want dan kopen meer mensen het. Je plakt dan een link van dat product in de beschrijving van de YouTube video en als mensen er op klikken en iets kopen, krijg je een commissie.

Ook hoef je er geen interessant video idee voor te bedenken, zoals vloggers voor elke video moeten doen. Reviews zijn meestal simpel en kort. Wel is het handig om originele en professionele video’s te maken, bedrijven zullen je sneller producten aanbieden om te promoten.

Andere ideeën

Affiliate marketing is niet alleen review video’s maken, je kan natuurlijk ook op heel veel ander manieren adverteren. Door bijvoorbeeld zelf het product te gebruiken of benoemen, zorg er wel voor dat de kijkers altijd op een link kunnen klikken om het product te kopen.

Zo kan je dus makkelijk geld met YouTube verdienen! Maar verwacht niet dat je meteen miljonair wordt, want het levert ook niet zoveel geld op. Zie dit dus meer als een extra manier om geld te verdienen, die je ook in je YouTube video’s kan verwerken.

Goede platvormen om met affiliate marketing te beginnen zijn bijvoorbeeld Daisycon en PayPro.

3. Promoot je eigen producten

Je hoeft niet perse de producten van andere mensen te promoten, als je je eigen producten hebt, is dat zelfs nog beter!

Als je de producten van jezelf verkoopt, kan je natuurlijk alle winst voor jezelf houden. Je krijgt dus niet een deel van de winst, net als bij affiliate marketing. Het kost evenveel moeite, alleen je zult meer geld verdienen met je eigen producten verkopen, dan met affiliate marketing.  

Je hebt ook meer vrijheid in wat je wilt verkopen. Als je een affiliate marketeer wordt, kan je alleen maar de dingen verkopen, die je worden aangeboden en dat kan soms lastig zijn. Je kunt je eigen video ideeën niet gebruiken, of je vindt het te saai. Als je juist wel creatief bent en wat vrijheid wilt, is het veel leuker om je eigen producten te verkopen. Je kan allerlei soorten video´s ervoor bedenken!

Merch!

Ook kan je zelf bepalen wat voor product je wilt verkopen. Je kan fysieke producten verkopen of digitale producten. Je kan zelfs merch van jezelf maken, met bijvoorbeeld het logo van je kanaal of zelfs je gezicht er op. Ook kan je verschillende designs maken en je merch ontwerpen hoe je maar wilt! Dit kan in de vorm van hoodies, shirts, petten, tassen en nog veel meer.

Andere manieren?

Maar dit is natuurlijk niet het enige, je kan e-books verkopen en apps en programma’s. Oneindig veel opties dus!

Nog een manier om digitale producten te verkopen, is d.m.v. van ‘auteursrecht’. Als je bijvoorbeeld een hele grappige video hebt, kan je zeggen dat mensen deze niet zomaar gratis kunnen gebruiken. Mensen kunnen dan contact met je opnemen en vragen of ze je video’s kunnen gebruiken. Hier moeten ze dan voor betalen.  

producten verkopen geld verdienen met youtube

4. Sponsor deals

Een sponsordeal is een deal met een bedrijf en jou. Het bedrijf betaalt jou in ruil voor promotie. Dit klinkt misschien net als affiliate marketing, maar dat is het niet.

Bij affiliate marketing zou je dus een review video kunnen maken en je krijgt een commissie als mensen het product door jou kopen. Bij een sponsordeal betaalt het bedrijf je direct de volle prijs om hun product te promoten. Je krijgt er ook meer geld voor, soms krijg je zelf extra gratis producten opgestuurd, zodat je die kan laten zien of testen. Klinkt ideaal toch?

Wel moet je bij sponsordeals niet vergeten het hokje ‘bevat betaalde promotie’ aan te vinken. Ook moeten alle sponsordeals aan bepaalde voorwaarden voldoen. Let daar wel op.

Op YouTube Help vind je hier weer meer informatie over. 

Prijzen bepalen

Je kan een basistarief afspreken, wat het bedrijf moet betalen, om door jou gesponsord te worden. Handig is dan om dit op abonnees te baseren, de meeste bedrijven doen dat namelijk toch al. Meestal is het dan: 200 euro voor 10.000 abonnees, 2000 euro voor 100.000 abonnees en zo verder. De prijzen staan natuurlijk niet vast, als je bijvoorbeeld hoge kwaliteit content maakt, zijn bedrijven vaak bereid om meer te betalen.

Met YouTube BrandConnect kan YouTube zelf sponsors voor je zoeken, die bij je passen en bereid zijn jou te sponsoren. Maar je kan je ook aanmelden bij websites zoals Upflunce of LinkPizza.

Hou wel in je achterhoofd dat sponsors heel erg focussen op het publiek dat je hebt. Je moet dus wel een aantal volgers hebben, voordat bedrijven geïnteresseerd in je worden. Dit is dus meer een optie voor als je al wat meer abonnees hebt.

5. Geld verdienen met Youtube door je funnel te vullen

Een marketing funnel is eigenlijk een soort trechter. Hiermee trek je potentiële klanten aan, met je content. Je potentiële klanten doorlopen een proces en uiteindelijk komen ze onder in de trechter terecht en zijn het loyale klanten. Het is dus een strategie om terugkerende klanten te krijgen, in dit geval kijkers.

Door je funnel te vullen, krijg je meer loyale volgers en dus ook weer meer geld.

Stappenplan?

Aangezien een funnel net een trechter is, heb je stappen om je funnel zo snel en efficiënt mogelijk te vullen. Dit stappenplan leg ik in het kort uit.

Om meer mensen in je funnel te krijgen, kan je de klanten of volgers een gratis product aanbieden. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je een checklist of stappenplan hebt gemaakt, die je kijkers kunnen downloaden. Je kunt naar dit product verwijzen in je YouTube video en een link in de beschrijving zetten.  

Als je een website hebt, kan je je kijkers bijvoorbeeld daar naartoe sturen. Je biedt dan een gratis product (het stappenplan of checklist, of een e-book) aan, in ruil voor hun emailadres. Zo kan je heel wat mensen te gelijk een email sturen, met winacties en gratis producten of evenementen. Hiermee warm je de klanten op en leren ze je kennen.

Zodra de hier klaar mee bent, kan je geld gaan verdienen. Nu dat je klanten iets vertrouwder met je zijn, zullen ze sneller iets kopen. Dit heet de conversiemethode; hoe hoger de prijs van het product,  hoe persoonlijker het zal moeten zijn.

Hierna moet je natuurlijk zichtbaar zijn om de funnel te vullen, dit kan je doen door advertenties te plaatsen en reclame voor jezelf te maken. Daarna moet je natuurlijk gaan testen en analyseren of deze strategie wel loyale volgers binnen bent, hierna kan je de techniek gaan optimaliseren.

Je funnel vullen is dus niet iets wat je even snel kan doen, toch is het een heel goede manier om heel wat geld te verdienen met YouTube.

funnel vullen geld verdienen met youtube

6. Direct betalen via live streams - Super Chat

Je kan ook geld verdienen door gewoon te livestreamen op YouTube, d.m.v InStream advertenties. Hiervoor moet je eigenlijk weer werken met advertenties, je kan ze namelijk tussendoor laten afspelen. Ook kan je de Super Chat gebruiken om geld te maken.

Let hierbij wel op dat het 'generen van inkomsten' aanstaat op je YouTube kanaal. YouTube plaats dan automatisch advertenties voor of tijdens je stream. Het wordt niet gegarandeerd dat de advertenties dan ook echt getoond worden. Het kan ook dat sommige mensen de advertenties niet krijgen te zien.

Wanneer krijg je geld?

Het werkt dus hetzelfde als de advertenties op je YouTube video’s, als mensen er op klikken en het product kopen, krijg je een commissie. Ook als mensen heel de advertentie afkijken, krijg je er geld voor.  De advertentie moet dan wel minimaal 30 seconden zijn. Daarom zie je ook vaak dat er een ´overslaan´ knop is, bedrijven hoeven je minder te betalen, als de kijker de advertentie niet helemaal kijkt, maar toch ziet. Dit noemen we Trueview.

Er zijn meerdere typen advertenties die ze kunnen laten zien.

  • Preroll- advertenties: deze advertenties worden voor de livestream afgespeeld.
  • Midroll- advertenties: deze advertenties worden tijdens de livestream afgespeeld.
  • Display- en overlay- advertenties: deze advertenties zijn zichtbaar op computers en worden over/naast je livestream getoond.

Ook hier kan je weer meer informatie op YouTube Help vinden. 

7. Bied een membership via je kanaal aan

Als je meer dan 30.000 abonnees hebt, komt er nog een andere mogelijkheid vrij om geld te verdienen met YouTube. Je kan nu mensen lid maken van een channel membership.

Mensen kunnen de ‘lid worden’ knop, naast de abonnee knop, aanklikken en zich aanmelden. Kijkers kunnen elke maand € 4,99 betalen om extra opties te krijgen, voor het kijken naar jouw content.

Voordelen voor de kijkers

Ze kunnen bijvoorbeeld eerder jouw video´s bekijken, ze worden deel van een member-only live chat, exclusieve emojis en nog veel meer.  Als ze een reactie achter laten of iets zeggen in je live stream, wordt het bericht gehighlight.

Wat fijn is, is dat er meerdere levels zijn in memberships. Kijkers kunnen dus zelf kiezen welke voordelen ze willen en hoeveel geld ze bereid zijn om te betalen.

Veel populaire YouTubers hebben natuurlijk fans. De fans weten hoe lastig het is om de aandacht van de youtuber te krijgen. Daarom kopen ze dingen zoals memberships, in de hoop dat ze toch gezien worden. Ook vinden ze het natuurlijk leuk om hun favoriete YouTubers te supporten. Youtubers kunnen hier gebruik van maken; als je de kijkers extra aandacht en voordelen geeft, zullen ze al snel zich aansluiten.

Het is handig als je je kijkers vaak aan de memberships herinnert, dit kan aan het begin of het einde van de video.

geld verdienen met youtube

Zoals je kunt zien, zijn er heel wat makkelijke manieren om geld te verdienen met YouTube. Ook kun je veel van deze manieren tegelijk toepassen en zo nog meer geld verdienen. Hopelijk heb ik je wat verder op weg kunnen helpen. Veel geluk!

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>