Word expert met je passie
Experts worden gevraagd. Waarom? Omdat ze expert zijn!
Ze hebben een bepaalde expertise en worden gevraagd door mensen die die expertise nodig hebben. Zo simpel is dat!
Dit blog zal gaan over gevraagd worden, de eerste stap hiervoor is expert worden in je passie.
Wel expert, geen expertstatus.
Waarom is dit dan Stap 1 en niet Stap 10? Ik heb het hier over dat jij een expert bent, dat je heel goed bent in je vak. Dat jij kennis hebt van een specifiek onderwerp of dat je de bepaalde vaardigheden hebt, om mensen te helpen.
Heel veel ondernemers zijn expert, op verschillende gebieden zelfs. Zij weten dit van zichzelf. Het probleem is alleen dat te weinig mensen deze expert kennen.
Als mensen weten dat je heel erg goed bent in <jouw ding>, dan zullen ze je om twee redenen bellen. Ten eerste omdat ze zeker weten dat je goed werk levert en ten tweede omdat ze dan kunnen zeggen dat ze door JOU geholpen zijn. Je hebt de zogenoemde ‘expertstatus’ bereikt. Bij Stap 10 heb je de expertstatus bereikt en dat is wat anders dan het ´expert zijn´ waar ik het over heb in Stap 1.
Jaren geleden volgde ik een seminar van T. Harv Eker, schrijver van de bestseller 'Secrets of the Millionaire Mind'. Tweeduizend man in de zaal. Iemand stond op, kreeg de microfoon en vroeg: "Meneer Eker, hoe word ik een expert?" Harv gaf direct antwoord en zei met luide stem: "You want to know how to become an expert? Be an expert!"
Blink uit in wat je doet!
Dus: als je gevraagd wilt worden, zul je goed moeten zijn in wat je doet. Als je niet goed bent en je hebt toch een klant binnengehaald, dan is het eens en nooit meer. Zorg dat je uitblinkt in je vak. Lees alles wat er is te lezen op jouw vakgebied, volg trainingen, seminars, workshops, ga het doen, zoek oefencliënten, ga pilots draaien, doe onderzoek, interview experts enz.
Kortom: doe er alles aan om je kennis en vaardigheden te verbeteren, totdat je er in uitblinkt.
Vind je het fijner om Gevraagd worden als fysiek boek te hebben? Je kunt het bij bol.com bestellen.
Opdracht
Werkt de business, waar je nu in zit, niet echt voor jou? Kijk dan eens in de spiegel en stel jezelf de vraag: "Hoe goed ben ik in wat ik doe?"
Wees open en eerlijk, zonder oordeel. Als je diep van binnen weet dat er iets is, wat je kunt verbeteren, doe dat dan! Is er niets, ben je ervan overtuigd dat je uitblinkt en werkt je business toch niet? Vraag dan aan anderen, mensen van wie je weet dat ze je een eerlijk antwoord geven, jou te vertellen hoe goed jij bent en waar verbetering mogelijk is.
Welke vaardigheid maakt in mijn business het meeste verschil en moet ik verbeteren om expert te worden?
Welke expertise moet ik kiezen?
Dit is een vraag die ik mensen zichzelf vaak hoor stellen en, eerlijk is eerlijk, ik stel hem ook wel eens aan mezelf.
Ik heb zelf ervaren hoe eenvoudig het kan zijn om een expertstatus te bereiken, met behulp van het internet. Dat was met de website 101werkvormen.nl. Het verhaal erachter vertel ik je bij Stap 2. Ik ontdekte in dat hele proces, dat ik een nieuwe passie had gevonden. Dat die passie er al eerder was, wist ik achteraf wel, maar ik had er zakelijk nog niets mee gedaan.
Ik was namelijk steeds minder met de expertise binnen 101werkvormen.nl bezig, maar meer met de internetmarketing. Avond na avond was ik bezig om de site mooier en beter te maken, om mijn e-maillijst op te bouwen en om online producten te maken en te verkopen.
Dus dat ik me afvraag op welk gebied ik expert ben, vind ik helemaal niet zo gek. De vraag kan alleen maar gesteld worden door ondernemers, die beseffen dat een expertstatus maakt dat je gevraagd wordt. Dat je daarmee voor de rest van je leven een gegarandeerde omzet hebt; rust, vrijheid en ... (wat jij wilt).
Ik ken veel mensen die deze vraag aan mij hebben gesteld en dit zijn stuk voor stuk creatieve mensen. Zij hebben veel ideeën, starten met veel enthousiasme een project op, krijgen mensen mee, hebben de grootste lol.
Alleen gaat er één ding mis. En dat is dat ze een nieuw idee krijgen. Hierdoor is het ene idee een project geworden, dat half af in de la belandt en wordt alle energie in het nieuwe idee gestopt. Op den duur liggen er allemaal projecten in een la, die nog niet klaar zijn. Ja, ook ik heb me daar schuldig aan gemaakt.
Kies één ding
Allereerst is er niets mis mee om steeds nieuwe ideeën te hebben. Het is ook mogelijk om goed te zijn op meer vakgebieden. En je mag ook verschillende dingen doen. Ook daar is niets mis mee. Alleen als je Stap 10 wilt bereiken, moet je dat doen met één onderwerp, één ding. Pas als je vaak genoeg gevraagd wordt en het loopt en je kunt het automatiseren, maak je een nieuwe keuze. Pas dan pak je je volgende idee op.
Dat kan betekenen dat je meer dan een jaar aan het bouwen bent met dat ene idee, totdat je Stap 10 hebt bereikt. Misschien duurt het zelfs langer, maar pik er eerst één ding uit en word daarmee dé ster in Nederland. Of daarbuiten.
Je merkt dat ik af en toe het woord ‘moet’ of ‘moeten’ gebruik. Ik weet dat daar wat weerstand tegen is. Want wie ben ik om jou te vertellen wat je moet doen?
Klopt, je moet ook niets. Het doet me wel denken aan één van mijn klanten. Een pittige dame, die weet wat ze wil en zij laat zich door niemand vertellen wat ze moet doen. Na een dag of vier training volgen, kwam ze naar me toe en zei: "Hugo, ik heb besloten om naar je te luisteren. Je leert me dingen waar ik gewoon geen verstand van heb. Dus ik moet hier niet bijdehand lopen doen."
Iets doorleefd hebben, maakt je geloofwaardig.
Ik ben nu 51 jaar en ik kijk terug op een leven vol pieken en dalen. Als kind was ik faalangstig; ik durfde niet aan wedstrijden (atletiek) mee te doen, ik was bang dat ik het rekenen in de tweede klas niet zou kunnen en ik ging naar de Pedagogische Academie (PABO) omdat ik dacht, dat ik dat wél zou kunnen, niet omdat dit nu mijn roeping was.
Ik weet dus redelijk wat af van faalangst en heb daar ook zo mijn oplossingen voor gevonden. Ik zou er een business omheen kunnen bouwen!
Mijn diensttijd heb ik doorgebracht, op een missie in voormalig Joegoslavië. Als soldaat werd ik uitgezonden naar het oorlogsgebied in Srebrenica. Ik heb daar een ‘kras’ opgelopen. Niet dat ik daar trots op ben, maar ik weet wel dat ik andere jongens, die op missie zijn geweest, zou kunnen helpen. Ik zou er een business omheen kunnen bouwen!
Ik stapte uit het onderwijs, omdat ik als invaller elke keer moest vechten tegen een zootje ongeregeld, in 1999. Daar zou ik een business omheen kunnen bouwen! Ik had een burn-out in 2003. Daar zou ik een business omheen kunnen bouwen! Ik steunde mijn moeder toen ze terminaal ziek was, in 2005. Daar zou ik een business omheen kunnen bouwen!
Als ondernemer ervoer en overwon ik de crisis in 2012. Ik zou er een business omheen kunnen bouwen! En dat ga ik ook doen!
Als ondernemer ervoer en overwon ik de crisis in 2012. Ik zou er een business omheen kunnen bouwen! En dat ga ik ook doen!
Hugo bakker
Allemaal ervaringen, die ik doorleefd heb en waar ik een business omheen zou kunnen bouwen. Net zoals veel coaches, die zelf een burn-out hebben gehad. Het is namelijk zoveel krachtiger, als je mensen helpt met iets wat je zelf hebt doorleefd.
Je kunt je beter inleven én, niet onbelangrijk, je klanten zullen eerder ja tegen je zeggen, omdat je geloofwaardiger bent. Als trainer heb ik honderden, zo niet duizenden, mensen van het roken afgeholpen. De meest gestelde vraag aan mij was: "Heb je zelf ook gerookt?"
Lol in je werk
Voetbalcoach Louis van Gaal had twee dagen vrij na het WK voetbal in Brazilië, in 2014. De troostfinale was nog maar net gespeeld. Nog nooit was er een Nederlandse ploeg naar het WK gegaan en thuisgekomen zonder een wedstrijd te verliezen. Twee maanden lang was Louis dag in dag uit met zijn groep bezig. Op woensdag moest hij al weer in Manchester zijn, om vervolgens naar de VS te vliegen, voor de voorbereidingen op het nieuwe seizoen, bij zijn nieuwe werkgever.
Journalisten vroegen hem of hij niet wat langer vakantie wilde hebben. Op een manier zoals alleen Louis dat kan, zei hij toen:
"Nee hoor, want ik vind dit leuk."
Ik moet bekennen dat ik hem niet echt geloofde, toen ik dit hoorde. Toch zag ik een week later foto’s van hem in de krant, waarop hij aan het lachen was met zijn nieuwe team. En toen geloofde ik het wel. Hij is bezig met zijn passie. Als je expert wilt zijn en gevraagd wilt worden, moet je dat doen in een vakgebied, dat je heel erg leuk vindt!
Sommige mensen hebben een hekel aan het woord ‘passie’, maar het punt is duidelijk. Je moet het leuk vinden, wat je doet, dan heb je geen vakantie nodig. Dan heb je altijd energie.
A power plant doesn’t have energy, it generates energy!
brendon burchard
Betaald worden voor je passie
Tussen het schrijven door, neem ik af en toe even pauze. Nu zie ik Hugo Borst zitten via de webcam van de NOS. Hij presenteert op zondagmiddag Langs de lijn.
Als kind zat ik aan de radio gekluisterd op zondagmiddag. Nu neem ik daar weer eens tijd voor.
Hugo Borst is voetbalcriticus, zijn leven is voetbal. Ik zie hem zitten en denk: "Dat heeft hij goed voor elkaar. Als hij niet zou werken zou hij naar Langs de lijn luisteren en niets willen missen. Nu zit hij in de studio, maakt alles intensief mee en... wordt er nog voor betaald ook!"
Daarom: word expert met je passie!
Hulpvragen als je niet weet waar je expert in wilt worden
Wat heb ik meegemaakt en waar wil ik anderen graag mee helpen? Het hoeft niet eens een megaschokkende ervaring te zijn. Jouw unieke ervaring heeft veel waarde voor anderen.
- Wat vind ik gaaf om zelf te leren?
- Welke boeken of programma’s koop ik?
- Wat wil ik leren, waar wil ik beter in worden?
- Wat vind ik leuk om te doen in mijn vrije tijd?
- Wie wil ik graag helpen? Welke mensen?
Ik ben heel benieuwd naar je reactie!
1. Wat is je grootste les uit dit blog?
2. Misschien heb je nog een aanvulling...
3. Misschien heb je een vraag, stel hem gerust...
Reageer je voor het eerst? gevraagd worden
Dan krijg je het ebook 'Een ebook maken in 2 uur' t.w.v. €20,- als dank voor jouw bijdrage! meer views op YouTube
(en check daarna gelijk welke cadeaus je nog meer krijgt.