Help, mijn online training verkoopt niet!

0 Reacties

Help, mijn online training verkoopt niet! blog

Help! Mijn online training verkoopt niet!

Wat als je nu een online training hebt, maar hij verkoopt gewoon niet. Waar ligt dat aan?

Ik heb voor jou zeven sleutels om te gaan onderzoeken, ik neem je mee.
Kijk de video hieronder of lees het blog;

Deze tips zijn erg handig voor mensen, die al een online training hebben, maar ze komen ook van pas voor mensen die er nog geen hebben. Je kan ze tenslotte toepassen op veel verschillende gebieden.
Én; voorkomen is beter dan genezen!


Zeven sleutels om je online training te verkopen

Ik heb zeven sleutels en de eerste sleutel is niet per se de allerbelangrijkste, maar het is niet voor niks, dat ik hem als eerst noem.


1. Doe een behoefteonderzoek 

Als je al een online training hebt gemaakt en je komt erachter dat de training niet verkoopt, doe dan achteraf een behoefteonderzoek. Misschien wil niemand dat wat jij verkoopt of waar jij les ingeeft. Ik zeg altijd voor de grap dat alles te verkopen is, maar misschien verkoopt dat niet zo heel veel. Misschien bereik je de mensen nog niet, die jouw online training willen volgen, maar is er echt een behoefte

Kijk naar de Online Trainers Revolutie; deze training heb ik vlak na de 1e lockdown gemaakt.

Toen was er een enorme behoefte aan online trainingen maken. Ik heb de training 250x verkocht bij de introductie. Inmiddels hebben zo'n 1000 online trainers de training gekocht.

Dat is fantastisch en het werkte zo goed, omdat er een grote behoefte aan was.

Ik hoef je vast niet uit te leggen dat het logischer is, om eerst een behoefte onderzoek te doen en dan pas je online training te maken.

Als je nog meer wilt leren over deze ene sleutel en hoe je zo'n behoefteonderzoek moet doen, check dan mijn gratis stappenplan en checklist. Je kan hem gratis downloaden en dan kun je je daarna ook aanmelden voor een gratis training! 

startpakket stappenplan online training maken dik ebook werkt niet


2. Taalgebruik

Sleutel nummer 2: je taalgebruik.
Ik zeg voor de grap in je kracht komen. Dit wordt door veel trainers gebruikt, alleen het verkoopt niet.
Kijk naar Michael Pilarczyk, die heeft de term 'leef je mooiste leven', dat verkoopt wel, want wie wil dat nou niet?

Taalgebruik geldt dus bij heel veel dingen; de titel, de subtitels, op heel je website, al je artikelen, alles wat je zegt, bv. in een video, een podcast e.d.

Taalgebruik is echt ongelooflijk belangrijk, het is zoveel krachtiger, dan je denkt. Het kan dus zo zijn dat je de titel van je online training verandert en dan verkoop je opeens veel meer.
Het is te bizar voor woorden!


3. De Salespage

De derde sleutel noem ik je 'salespage', dus de pagina, waar jij informatie geeft over je online training en waar ook een koopknop op staat.

Sommige mensen vergeten gewoon dat je ook deze pagina echt mooi moet maken en daar aandacht en liefde aan mag geven. In het  boek Experttips voor kennis verkopen online geef ik 10 essentiële elementen, die op je salespage moeten staan.

Kennis verkopen online managementboek

Je moet er natuurlijk ook bij stilstaan 'wat is de behoefte is', wat gaan mensen uit die training halen? Wat gaat het ze opleveren? Ze willen van A naar B en als datgene wat jij biedt, jouw training, ze gaat helpen, zullen ze snel je training kopen!

Een ander element is bijvoorbeeld testimonials. Die laten zien dat het social proof is, dat andere mensen die training ook gevolgd hebben. En dat zij, let op, daar niet alleen super enthousiast over zijn, maar dat ze ook resultaten hebben geboekt.
Dit soort testimonials wil je op je salespage zetten!


4. Verkoop momenten

Sleutel nummer 4: je verkoop momenten. Ik heb ooit twee jaar lang geprobeerd een ebook te verkopen. Deze stond op mijn website en was altijd te koop, voor dezelfde prijs. Het ebook verkocht in twee jaar maar liefst 2 keer. Dat is veel te weinig! Dus je wilt eigenlijk verkoop momenten zien te creëren.

Wat is een heel goed moment en waarom?
Zie je dat veel mensen tegenwoordig webinars volgen?

Het is heel erg ideaal, omdat je dan mensen enthousiast kan maken, met gratis tips, je kunt ze inspireren en je kunt vervolgens op je online training wijzen. Je ziet dan vaak dat er op dat moment een korting of iets dergelijks is, maar ik houd daar niet zo van. Het kan namelijk ook op een andere manier en dat is...


5. Urgentie

Nummer 5: urgentie, het gevoel hebben dat je nu wat moet kopen, want anders is het te laat.

Een online training, in welke vorm dan ook, kun je vandaag kopen, je kan het morgen kopen, je kan het overmorgen of volgende week kopen, zelfs volgende maand.
Er is dus geen directe urgentie.
Helemaal bij een zelfstudie online cursus, dan is de urgentie er sowieso niet.

We zijn er aan gewend om in een zaal een workshop of een training te geven/volgen, dat vindt plaats op een bepaalde datum, bijvoorbeeld 27 mei, dus dan is er op een gegeven moment wel urgentie om je aan te melden.
Of je zegt dat er maar een aantal plekken beschikbaar zijn, dan moeten mensen wel gaan aanmelden, want straks zit het vol.
Dat is urgentie.

Bij online trainingen kun je meestal niet zeggen, dat je maar plek hebt voor een bepaald aantal mensen. Dus als het zelfstudie is, dan is die urgentie er dus niet. Daar moet je iets op verzinnen.

Bijvoorbeeld: je zegt dat klanten het product vóór een bepaald tijdstip of datum moeten kopen en dan krijgen ze iets extra's; een bonus.

Dan is er opeens urgentie en dan zie je dat het gaat werken. 


6. Je Aanbod

We komen aan bij sleutel nummer 6!
Dat is je aanbod, dus wat bied je precies aan? Wat is de inhoud van je training? Wat gaan ze leren?
En wat ook erg goed werkt is: wat krijgen ze nog extra? 
Dus bijvoorbeeld bonussen.  

En natuurlijk, wat is de prijs?
Ik houd niet heel erg van kortingen, ik heb dat in het verleden wel gedaan en het werkt ook, maar dat bedoel ik niet. Je aanbod is eigenlijk: het pakket wat je ze geeft, als ze van je kopen. Het gaat dus verder dan alleen maar die online training, wat kun je ze nog extra geven? 

Help, mijn online training verkoopt niet! cadeautje

7. Je Publiek

Dan komen we bij sleutel nummer 7: je publiek. Heb je volgers? Heb je publiek? Want geen publiek, is geen verkoop.

Er zijn natuurlijk altijd percentages, er is een groep mensen die jouw aanbod fantastisch vindt en gelijk koopt. En er is een groep mensen die twijfelt en uitstelt en er is een groep mensen die zeggen 'nou leuk, maar niet voor mij'.

Dus, hoe groter jouw publiek, hoe groter het percentage is, van mensen die jouw producten kopen! 

Maak je publiek warm, wees regelmatig zichtbaar, deel regelmatig tips en inspiratie. Bouw een band op met je publiek, een relatie. Dat zie je bijvoorbeeld met Instagram story's; sommige mensen zijn hele dag door story's aan het maken en daar op aan het adverteren. Als je dan duizenden volgers hebt en je gebruikt de eerder genoemde technieken, verkoop je al snel wat. 

Maar als jij drie volgens hebt op Instagram en je bent onzichtbaar, dan gaat het natuurlijk totaal niet werken. Zoek daarom je publiek op!

Mag ik je een verhaal vertellen?
Ik zat een keer, toen ik nog niks over marketing wist, bij een lezing, 's avonds in Dordrecht. Ze hadden een spreekster uitgenodigd en de spreekster zei dat marketing over je doelgroep gaat, over je doelgroep opzoeken. Ik gaf in die tijd 'stoppen met roken' trainingen en waar denk je dat ik in de pauze te vinden was? Met mijn visitekaartjes in het rookhok!

Later, met 101werkvormen, ben ik veel gaan bloggen en toen dacht ik: "Waar is het 'rookhok'..? Linkedin groepen!", daar ben ik veel mee bezig geweest.


Mijn Boodschap voor jou

Ik heb nog een boodschap voor jullie! Voor iedereen die het spannend vindt om de volgende stap te moeten gaan zetten...

Je missie is groter dan je angst.

Oftewel, als je echt vanuit je missie kunt gaan werken, dan is die missie gewoon groter, dan alle dingen die je spannend vindt! Dus houd die altijd voor ogen.
Ga altijd terug naar die missie, als je het even niet meer weet.

Hopelijk helpt deze boodschap je nog en nu; als de sodemieter aan de slag!


Aan welke sleutel mag jij nog draaien?

Laat het me eerlijk weten en dan is dat gelijk je commitment om de komende dagen aan te gaan bouwen, succes!

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>