Hoe je moeiteloos je workshop kunt vullen

35 Reacties

workshop moeiteloos vullen

Ben jij soms gefrustreerd omdat je heel hard werkt om je workshop vol te krijgen?

Ik ken het gevoel en bij mij lukt het, ondanks mijn mailinglijst, nog steeds niet altijd moeiteloos. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer. Daarom stelde ik mezelf de vraag:

Hoe kan ik mijn workshops moeiteloos vullen?

Ik weet dat dit één van de belangrijkste vragen is die trainers of coaches beantwoord willen hebben.

Als je die vraag aan een coach zou stellen dan zul je wellicht deze vraag terugkrijgen:

“Ben jij al een keer succesvol geweest en wat deed je toen?”

“Ja!” En dan vertel ik het verhaal uit 2012:
Ik gaf toen gratis workshops ‘ervaringsleren’. Daar kwamen soms 10, soms 20 man op af. Het dieptepunt was in maart 2012 toen er slechts 5 mensen op kwamen dagen. Ik werd gek! Dit doe ik nooit meer! Nog één keer gaf ik een gratis workshop in de periode er na. Inmiddels had ik een start gemaakt met het opbouwen van een mailinglijst en ik stuurde een mail naar een paar honderd man; ‘laatste gratis workshop’; meer dan 20 mensen kwamen opdagen.

In oktober dat jaar stuurde ik een email met een uitnodiging voor een training ‘werkvormen teamcoaching’ voor €200,-. Ik voegde er aan toe dat er slechts plek was voor 10 mensen.

De workshop zat vol!

workshops vullen

Dé 4 essentiële elementen om moeiteloos je workshop te vullen:

1. Bouw een relatie met een niche mailinglijst
Dat je een mailinglijst op moet bouwen is voor de meeste ondernemers die ik help wel duidelijk. Echter, je hebt er niets aan als die mailinglijst gevuld is met mensen die nooit iets van jou gaan kopen, die nooit naar jouw workshop zullen komen. Bijvoorbeeld: jij geeft een ebook weg waarin je 10 tips geeft om af te vallen (potentie van het aantal downloads is enorm) en je geeft kettle bell workshops…. daar zit lang niet iedereen in je emaillijst op te wachten.

Bovendien zul je je workshops niet moeiteloos vullen als je de relatie met je mailinglijst niet opbouwt en onderhoud. Als je bijvoorbeeld 2 jaar lang niets van je laat horen zijn mensen allang vergeten wie jij bent.

2. De titel van je workshop
Als ik denk aan mijn succesvolle campagnes, wanneer ik zelfs zonder een email te sturen 50 of meer betalende deelnemers had, dan was dat wanneer de titel klopte met de content van mijn website. Bijvoorbeeld: “Werkvormen Inspiratiedag” of “101werkvormendag Teamcoaching”.

3. Pas de Principes van Invloed toe
Wanneer ik een workshop gevuld kreeg zonder email-marketing toe te passen dan had dat altijd te maken met het toepassen van de principes van invloed (lees het boek van Cialdini). Hij onderzocht het menselijk gedrag en ontdekte 7 principes die je kunt toepassen om moeiteloos je workshop te vullen, o.a.:

Schaarste: bijvoorbeeld: er is slechts plek voor 10 deelnemers/vroegboekkorting tot datum x.
Social proof: bijvoorbeeld: laat de vorige datums staan en laat zien dat ze (VOL) waren.

En zo zijn er nog veel meer manieren waarop je invloed kunt uitoefenen op het aanmeld gedrag van mensen.

4. De prijs VS jouw expertstatus
Wat ik hiermee bedoel is dat sommige mensen moeite hebben om een gratis workshop te vullen en anderen met gemak een middagje vullen met een grote groep mensen die zich allemaal voor €395,- hebben aangemeld. Ra, ra….; dat zit hem in de hoogte van jouw expertstatus. Hier spelen ook nog 2 andere dingen in mee; ten eerste jouw reputatie van het leveren van kwaliteit. Immers, als je sh*t levert dan komen mensen niet terug en ze vertellen het nog door ook… Ten tweede: het publiek en de hoeveelheid geld die zij in hun portemonnee hebben. Richt jij je op particulieren die in de WW zitten of op succesvolle ondernemers die meer dan 7 cijfers omzet draaien?
Anyway; dan nog gaat het om de mate waarop jij als expert gezien wordt. Bouwen dus!

Ik besef dat het op deze manier makkelijker klinkt dan dat het in de praktijk werkt. In de praktijk is het ook hard werken om die expertstatus te bereiken.

In 2014 heb ik 2 boeken geschreven. “De 101werkvormen Formule”  en “Word Expert en Word Gevraagd” (gratis download). Dat was hard werken! Vaak ’s ochtends om 6 uur opstaan. Daarnaast heb ik veel content voor online producten gemaakt en regelmatig artikelen geschreven. Dit creëren van content heeft mij zelfs flink wat omzet gekost dit jaar; puur omdat ik mijn tijd besteedde aan het bouwen van mijn expertstatus. Maar goed; wanneer je toch weinig werk hebt, zoals ik in 2012, dan kun je net zo goed keihard werken aan bouwen van je bekendheid.

Je hoeft niet eens een boek te schrijven, als het maar een product is waar je je kennis in verpakt; zo word je snel gezien als expert.

Een ebook, audio programma of een videotraining is sneller gemaakt dan een fysiek boek.

workshops vullen

Workshops Vullen stappenplan!

Wanneer het jou in je eentje niet goed lukt om meer mensen te bereiken en je workshops moeiteloos te vullen; kom dan naar het ‘Workshops Vullen’ event!

En mocht je niet kunnen komen, download dan gratis het stappenplan om succesvol en met gemak je workshop te vullen. Het stappenplan werkt! Je hoeft het alleen maar af te vinken!

workshops vullen stappenplan

Het stappenplan downloaden

Wat voor workshops wil jij vullen?

Vul jouw reactie in  het commentaarveld hieronder in.
Vond je dit een waardevol artikel? Wil je het delen met jouw netwerk? Klik dan op de ‘delen’ knop hieronder.

Over 

Hugo Bakker

Business coach, mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Kan ik nog in aanmerking komen voor de korting? Ik kom dan met 3 mensen mee die een stuk minder betaald hebben.

  Warme groet,

  Susanne Odekerken

  • Hoi Susanne, hmmm, ik wil natuurlijk heel graag dat je komt maar ik wil ook integer blijven tov de anderen en deze korting geldt niet meer.

 • Dag Hugo,
  Afgelopen jaar veel tijd en geld geïnvesteerd om een visie en label te lanceren. Voor komende jaar het voornemen om daar lekker veel mee aan de slag te gaan, dus jouw workshop lijkt op het juiste moment te komen. Graag ben ik er dan ook bij 12 dec.
  Groetjes, Linda

 • Hoi Hugo, leuk van je te lezen! Na onze ontmoeting in Utrecht ben ik nog even ver… Oftewel stilstand. Hoogste tijd voor inspiratie. Ik ben er graag bij op 12 december.

 • Hi Hugo, lijkt me geweldig om een boek te hebben geschreven. In mijn agenda zie ik dat 12 december geen weekend is, maar een vrijdag. Complimenten!!!!! Ik heb het idee dat al die Open Circles adepten en andere weekend seminargangers de echte hobby-isten zijn, die het er naast doen. Dit is een statement van je! Doe het in werktijd, want daar gaat het om : resultaat van je werken. Ik kom heel graag, maar overleg nog eerst met mijn lief.

 • Hallo Hugo,

  Ik ben er graag bij. Moet nog wel vrij regelen van mijn sportschool (waar ik vrijdagochtend spinning geef), maar dat moet wel lukken.

  Ik ben dit jaar begonnen met racefietsclinics voor beginnende racefiets(t)ers en wil graag volgend (voor)jaar een groter publiek krijgen. Hopelijk kan ik veel van je leren de 12e.

  Sportieve groet,

  Pascal de Theije

 • Hallo Hugo, via mijn vriendin Monique ben ik heel nieuwsgierig geworden naar de workshop van 12 december. We hebben recent een bedrijf opgericht (aspiratiecoach.nl en Familieopstellingen limburg) en zijn heel benieuwd naar jou kennis en kunde!

  tot snel,
  hartelijke groeten,
  Mirella Dohmen

 • Hallo Hugo,

  de afgelopen weken heb ik verschillende dingen van je gezien en gelezen en deze workshop is de stap die ik wil zetten nu. Ik wil o.a. leren over het verkrijgen van een expertstatus en het stappenplan aangezien ik mijn workshops op hoger niveau wil tillen.

 • Met heel veel moeite heb ik mijn werk weten te verzetten want ik wil natuurlijk horen bij de 101 mensen op het seminar. Ik ben heel benieuwd wat deze dag gaat brengen en verschillende mensen in levende lijve ontmoeten! En je boek en kennis krijgen op die dag… Ik ben erbij!!

  Groet, Wilme

 • Hoi Hugo,
  Wij hebben elkaar nog niet ontmoet, maar ik volg wel je nieuwsbrieven.
  Als WordPress Coach geef ik veel kennis op de wordpresskennisbank.

  Maar een liveworkshop vullen lukt mij niet, of eigenlijk als ik eerlijk ben “verschuil” ik mij achter het online gebeuren. Omdat ik steeds wordt tegengehouden dat het toch niet zal lukken.

  Terwijl het trainen van mensen het liefst is wat ik doe!

  Ik weet het, dom dom dom. Maar toch. Misschien kun jij mij hierin een zetje geven;-))

  • Hoi Georgette, welkom op mijn blog en dankjewel voor je vertrouwen.
   Ik denk niet dat het dom is. Het is gewoon zoals het is. Succes ligt buiten je comfortzone en door die dingen te gaan doen vergroot je je comfortzone.
   Door het gewoon te gaan doen ontdek je misschien wel dat er iets anders is dat nu tegenhoudt.
   Misschien helpt het als je eerst met een klein groepje ‘bekenden’ gaat werken?
   Succes en top dat je er 12 december bij bent!

   • Dank je Hugo voor je reactie. inderdaad is buiten mijn comfortzone gaan een kwestie van trainen. Dat betekent dus gewoon doen!
    Ik ga een datum plannen!
    Groetjes
    Georgettep

 • Hoi Hugo,
  ik wil graag de workshops voor presentatie voor mijn boek vol krijgen.
  Ik zou graag bij je workshop willen komen, echter die dag heb ik ook de laatste weekend van de business university bij open circle.
  Ik ben aan het lezen van je 1ste boek, en ik vond heel leuk vooral omdat het lijkt dat ik je hoor praten.
  Ik zal zeker ook de andere boek van jou willen lezen.
  Geef je ook andere data’s voor deze workshop?

  • Ja, ik weet het, er is een OCA weekend. Grappig dat je me hoort praten als je mijn boek leest. Het 2e boek komt vanzelf naar jou toe…

 • Hoi Hugo

  Ik ga vanaf volgend jaar workshops voor kinderen geven en ik ben benieuwd hoe we de workshops gaan vullen. Ik moet nog even kijken of ik er 12 december bij kan zijn, maar ik vind je blog weer heel inspirerend. Groetjes, Dominique

  • Hoi! ja, dat zou echt heel leuk zijn om te doen; lekker met die kinderen werken en vandaaruit adviseren dat ze individueel met jou aan het werk moeten. Top als je er bij bent in december!

 • Hoi Hugo, zeer inspirerend allemaal. Ik zou graag weten hoe ik mijn workshops “van spanning naar ontspanning” en “Jezelf ont-moeten” vol kan krijgen. Ook al weet ik dat de deur van ontvangen en openstaan ergens bij mezelf zit ben ik heel benieuwd naar jouw tips. Groetjes

  • Hoi Saartje, op korte termijn weet ik niet precies wat je allemaal zou kunnen doen. Voor de langere termijn zou ik aan je expertstatus werken, listbuilding verbeteren (ecover op je site, mis ik…) en je salespage van je workshop mis ik een aantal elementen; o.a. testimonials en belevingsplaatjes. Misschien helpt dit wat?

 • Hoi Hugo,

  Ik zou bij een workshop van je zijn maar werd ziek. ben nog niet hersteld maar wel nieuwsgierig naar je aanbod. je bent zeker een inspirerend persoon!

 • Na al een paar keer flink gebaald te hebben dat ik niet kon op de data die je had aangegeven, zie ik nu een lege pagina in mijn agenda op 12 december….. Dus ik kom heel graag en hoop nu eindelijk eens de stappen te gaan maken die ik wil!

  • Hoi Karin, dat vind ik nu echt leuk! Volgens mij is het 3 of 4 jaar geleden dat we in Alblasserdam op de atletiekbaan gekke spelletjes hebben gedaan. Heel leuk je weer te zien!

  • Nog even doorgaan met promoten dus; tot op het laatste moment beslissen mensen om toch nog te komen of valt er een plek vrij in hun agenda! Go for it!

 • Ik ben er natuurlijk ook 😉
  Door jouw extra duwtje staan we toch mooi samen in het boek “Koplopers”.
  En wie wil nu niet “moeiteloos” volle workshops.
  Die 75/100 euro is met 1 extra aanmelding al terugverdiend!

 • Jaaa Hugo, de datum staat al in de agenda en natuurlijk ben ik erbij!Ik heb zoveel van je geleerd waar ik iedere dag nog dankbaar voor ben,en ben heel benieuwd naar je nieuwe boek (waar ik ook in sta=trots). Dit is zo de moeite waard. Ik kijk er echt naar uit. Fijn dat je nog wat xtra korting geeft. tot dan groetjes Wanda

 • Ik laat wel een reactie achter en die is dat ik ECHT NIET KAN 12 december. Je helpt me al met de implementatie, ben daar net mee begonnen en voel me geinspireerd door jou en gesteund. Wat een verschil is dat al. Maar ik wil heel graag wel dat stappenplan en het boek!

  Ik weet zeker dat ik een mooie dag moet missen, maar ik hoop dat ik dat achteraf misschien kan inhalen. Ben ook heel benieuwd naar Daisy Gordijn die ik ook al een tijdje volg.

  Voor diegenen die twijfelen of ze het moeten doen. DOEN! Het is die kleine investering meer dan waard, dat weet ik gewoon heel erg zeker!
  Succes,
  René

  • Dankjewel voor je bevestiging en super dat het implementatie programma werkt voor je. Dat seminar ga ik nog wel een keer herhalen en dat boek, als het er is, dat komt wel goed…

  • Hoi Hugo… ik heb nog steeds jouw tips over laat outlook voor je werken 🙂 Ik ben er graag bij vrijdag 12 december! Als startend coach moet ik mijn weg hier nog in vinden dus alle tips zijn welkom!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >