25

Hoe kun je dagelijks je energie meten?

In deze korte video ontdek je hoe je dagelijks je energie kunt meten. Wanneer je dit over een periode van 3 weken bijhoudt kun je gaan corrigeren.

 

Vind je deze video Leuk?

Door elke ochtend heel bewust te kijken naar: hoe lang doe ik er over om uit mijn bed te komen?

Vanaf het moment dat ik wakker ben, mijn ogen open doe, tot het moment dat ik naast mijn bed sta.

Ik daag je uit om het 3 weken bij te houden. Dit kun je doen door simpelweg heel bewust te kijken naar hoe lang je er over doet om uit je bed te stappen. Je hoeft het niet met een stopwatch te doen, maar doe het als volgt:

Geef een cijfer voor je energieniveau.

Geef jezelf een 10 als: je wakker wordt en direct uit bed springt omdat je .

Geef jezelf een 9 als: je wakker wordt, nog even een paar tellen lekker ligt en dan opeens bedenkt wat je vandaag gaat doen en uit bed springt.

Geef jezelf een 8 als: je wakker wordt, 5 minuten na geniet en dan vrolijk uit je bed springt.

Geef jezelf een 1 als: je wakker wordt, niet uit bed wil komen, je niet lekker voelt, blijft liggen, en liggen….; geef jezelf een 1.

En alles wat tussen hierboven genoemde 1 en 8 zit geef jezelf een cijfer door zelf in te schatten of te beoordelen, maar doe het eerlijk (anders houd je jezelf voor de gek).

Welk cijfer scoorde jij vanochtend en hoe kwam dat?

Noteer in het commentaarveld hieronder welk cijfer je scoorde.
Hoe stapte jij uit bed en wat was de reden dat het zo kort of zo lang duurde als dat het duurde?

Energie = Winnen in Business!

Succes, groeten, Hugo

o ja, wil je deze video/ dit artikel delen met jouw netwerk? Klik op de Facebook, LinkedIn, Twitter en/ of Google+ knop zodat jouw kringen mee kunnen praten.

 

Dit blog mag gedeeld worden via
 • Ik had er vandaag moeite mee omdat ik mij zelf nog steeds moe voelde. Ik denk dat ik minder moet gaan jakkeren en dat ik meer naar mijn gevoel moet gaan luisteren. Gelukkig wordt dat wel steeds beter.

 • Wendy schreef:

  Ik vind het fijn om ervaringen uit te wisselen met andere HSP’ers! Ik ben van plan om in omgeving Amersfoort een netwerk/Ontmoetingscafe op te zetten voor hoogsensitieve vrouwen zou je hiervoor interesse hebben? Zo wel, wat zou je tijdens zo’n avond willen ervaren. Vind de energiemeter wel iets belangrijks om mee te nemen in mijn gedachte want HSP’ers hebben vaak moeite om hun energie goed te verdelen. HSP’ers door alles wat binnenkomt moeten twee keer zo hard werken om alles af te voeren want 3/4 is niet van hun, gronden s’avonds dus! Goed. Afschermen inderdaad maar ook oppassen als je uit balans bent dat je niet te veel mengt tussen de menigte, neem je meer dan normaal mee. Extra afschermen als je denkt leeggezogen te worden. Hoog, dat is een goeie hit, die energiemeter!

 • Sabrina schreef:

  Helemaal mee eens Wendy!
  Ik Ben zelf ook HSP en kan heel lang heel hard doorgaan (kids op bed en dan knallen tot 1.30 uur). Als eigen ondernemer weet je waar je het voor doet….ik ben ge-inspireert, zit dan in FLOW de tijd gaat snel…maar als ik Dan om 8.00 uur weer fris en fruitig naast mn bed moet staan, heb ik het als HSP-er wel zwaar…
  Ik heb vorige week tijdens een healing (welliswaar 13 personen behandeld dus misschien een beetje veel;-) voor het eerst gemerkt wat het met mij kan doen als ik mij niet goed afscherm…hoofdpijn! Had ik nog nooit zo gevoeld…maar mijn energieniveau was wel heel hoog…ik merk dat als ik doe wat ik echt leuk vind, ik kan doorgaan tot ik een ons weeg (en dat zal niet snel gebeuren;-)

 • Wendy schreef:

  Ik ben het meest creatief in de late uurtjes en de vroege ochtend uurtjes tussen 23uur en 2uur. Vroeger kon ik absoluut niet tegen laat naar bed en merk nu dat ik de dingen doe die ik nu graag wil, dat het wel lukt, dus je enegiemeter klopt.

 • Wendy schreef:

  Hoi Hugo,
  De laatste maanden veel losgelaten waardoor ik nu met steeds meer plezier opsta.
  Wat ik altijd wist maar nu meer bij stil sta is dat alles wat niet positief is, Ali’s het een gedachte kost energie, het positieve geeft energie. Vergeet natuurlijk niet diegene die hoogsensitievf zijn waarbij iedere prikkel naar binnenkomt, wat een daling in energie geeft en een sterke vermoeidheid. Daarbij hangen mensen met een lage energiepeil graag aan hoogsensitieve mensen want die hebben vaak high energie bij hun,. Als je niet oppast word je helemaal leeggezogen en kan dit je behoorlijk uit balans brengen. Zoek wat jou oplaadt! Op tijd deleten, anders crasht de computer, en natuurlijk, doe de dingen in het leven die je leuk vindt, daar halal je energie uit. Wendy

 • rob schreef:

  Hallo Hugo en Marielle,

  Ik denk dat we allemaal een beetje de zelfde kant op denken.
  De energiemeter maakt je bewust van je energiehuishouding. Het geeft een graadmeter voor het punt waar je staat in het leven. Het geeft ook een doel om na te streven. Richting de tien.
  De energiemeter maakte me bewust van mijn situatie en de noodzaak -en ook de mogelijkheid- iets te doen aan die situatie.
  Het leven is niet altijd rozengeur en manenschijn, maar bewustwording is een eerste stap naar verbetering. Laat die kinderen, laat die financiële zorgen en probeer tenmiste je energie weer op peil te krijgen. Je hebt dan ook weer energie om de andere zaken aan te pakken. En zo stap voor stap je leven te verbeteren.
  Dat is het idee.
  Bedankt voor jullie reacties.
  Nog andere mensen die hier iets over denken?
  En om uiteindelijk tòch die business op te pakken die je nu niet op kunt pakken.

 • Mariëlle Jansen schreef:

  Goh … ik ben blij met de laatste reactie van Rob Hugo … en ook hoe jij zelf ermee omgaat … want dat was mijn reactie op de blog ook … dat dingen niet zo eenduidig zijn als je ze voorschildert. Je wens tot inspireren en helpen is buitengewoon en wordt door iedereen in dank aanvaard … maar ik denk dat Rob een toch complexer probleem loopt te verhapstukken dan met de energiemeter en ‘doe je wat je leuk vindt om te doen’ op te lossen zijn. Je hebt helemaal gelijk dat wij zelf de keuze hebben hoe we tegen dingen aankijken en ermee omgaan … én dat we onuitputtelijke mogelijkheden hebben. Alleen kan het goed gebeuren dat je overspoeld wordt door omstandigheden, prikkels en aanpalende emoties … en door de bomen het bos niet meer ziet. Dan is goed ondersteuning (kijk … en daar ben ik dan heel goed in!) zinvol om alle stukken te ontrafelen en er de mogelijkheden en lucht in te brengen. En bocendien … ik weet niet of je het gezien hebt … er was vandaag een interview met de Belgische psychiater Dirk De Wachter … die aangeeft (en ik ben het er helemaal mee eens) dat er niets verkeerds is aan af en toe het niet meer weten, je ongelukkig voelen, geen fut hebben, je vervelen …
  Psychisch gezien is dat groeitijd .. dan is het onbewuste iets aan het uitwerken en uitbroeden … we moeten onszelf die tijd en ruimte gunnen … om volwaardiger en geïntegreerd alle dingen die voor het handelen en actief opereren nodig zijn gefundeerd en enffectief te gebruiken en neer te zetten. Anders is het gevaar als een kip zonder kop maar lukraak rond te schieten erg groot. Dit zou mogelijk pessimistisch opgevat kunnen worden … wat zeker mijn intentie niet is … ik zou het eerder ter verdieping aan willen bieden … Daar word ik dan blij van en kom er graag mijn bed geïnspireerd voor uit!
  Dank evengoed voor het aanjagen van dit gesprek!

  • Hugo schreef:

   Hoi Mariëlle, dankjewel voor jouw mooie bijdrage. Als je puur op business focust is deze energiemeter gerelateerd aan dingen doen die je wel of niet leuk vindt.
   Inderdaad, jouw reactie bewijst ook weer dat het zo eenvoudig niet is. Er kunnen allerlei omstandigheden zijn….

   Misschien blijft de energiemeter werken in alle gevallen; alleen zul je als je laag scoort voor jezelf moeten onderzoeken waar het aan ligt.

   Weer terug op business; de conclusie kan dan zijn dat je eerst al je ‘zaken’ op orde moet hebben voordat je kunt groeien in business.
   => persoonlijke groei = winnen in business.

   ik ben benieuwd naar jullie reacties hierop.
   groeten, Hugo

 • rob schreef:

  Hallo Hugo,
  Ik sta op een plek in mijn leven dat ik me afvraag hoe het verder moet. Elke keer dat ik op moet staan kost me een uur. Draaien en draaien. Iedere tien minuten gaat de snoozer opnieuw. Mijn energiepeil zit ergens in de buurt van de twee; twee min zou ik zeggen.
  Dit ben ik: gescheiden, k**baan, de kinders willen me niet meer zien, maar mijn laatste geld gaat op aan alimentatie. Geen wonder dus zo’n laag energiepeil. Ik wil wel beter, maar heb geen idee hoe en welke kant op.
  Klinkt droef en dat is het ook, maar het idee dat het van hier alleen maar beter kan worden is toch wel prettig. Iets om naar te streven.
  De wil is er wel, maar de weg is nog niet duidelijk.
  Wat denk je als je dit leest?

  • Hugo schreef:

   Hallo Rob, wat ik denk als ik dit lees….
   Toen ik dit las stond ik net op het punt om naar bed te gaan maar ik zei tegen mijn vrouw dat ik de behoefte voelde om jou terug te schrijven.

   Ik ben dankbaar dat je dit schrijft. Omdat er iets is wat maakte dat je je vrij voelde om je situatie hier te delen.
   Ik kan me niet voorstellen hoe het voor je is, maar k** zal het zijn.
   Het bevestigt dat ik wel leuk kan bloggen over je energiemeter, en dat je dingen moet doen die je leuk vind.
   Maar business gaat verder dan alleen business. Mijn vrouw zei al; het gaat veel verder dan dat.
   Er kunnen allerlei omstandigheden zijn die maken dat je energie een laag cijfer krijgt.

   Wat ik in mijn leven wil is ‘inspireren en helpen’.
   Jouw reactie maakt bij mij los dat ik je wil helpen; ik weet alleen niet hoe.

   Ik ben blij dat je schrijft over het idee dat het alleen maar beter kan worden.
   Zelf heb ik veel houvast aan mijn geloof dat wij als mensen de keuze hebben hoe we tegen dingen aankijken én ongekende vermogens hebben.
   De wil is er en vaak is het zo dat als je ziet ‘hoe’ dan hoef je alleen nog maar te ‘doen’.

   Als je een idee hebt over hoe ik eventueel kan helpen dan hoor ik het graag, 06-15951661 (maar nu ga ik eerst slapen).
   groeten, Hugo

  • Wendy schreef:

   Rob,
   Ik maak een diepe buiging voor jou dat je die moed en kracht hebt om dit op te schrijven.
   Mag ik je als cadeautje voor het delen je uitnodigen om in een sfeer van warmte, en veiligheid, met op de achtergrond muziek, een waterval en wierook in stilte en ontspanning universele liefdevolle energie ontvangen? I Zoals mijn bedrijf heet “Bij jezelf thuiskomen”, zul je dat zeker ervaren. I know it is a irrestable offer, just do it. Wendy

 • André schreef:

  Dank je, Hugo voor de leuke Energy Meter !
  Ik blijf meestal nog een uurtje liggen.

 • Gert schreef:

  Hoi Hugo

  Heb toch wat moeite met je energiemeter.
  Ik sta elke morgen op tijd op en sta direct naast mijn bed.
  Ben echter gedurende de dag niet vooruit te branden.
  Ik kan niet bezig zijn met datgeen wat ik graag doen omdat we in NL bekrompen regels heen, zonder concrete meetpunten.
  Moet mij verantwoorden t.o.v. een uitkerende instanties terwijl het echt opbouwen van een bedrijf langer duurt dan zes maanden. Balen is dat.
  Dus energie-lek.

  Groet

  • Hugo schreef:

   Hoi Gert, je staat dus niet direct naast je bed omdat je nu zo’n zin in de dag hebt begrijp ik. Sta je zo snel op vanuit een gewoonte of omdat het moet?
   Je gewoonte bepaalt natuurlijk ook hoe lang het duurt voordat je naast je bed staat. Daar zit ook de sleutel in om het te veranderen (dat is stof voor een volgend blog).
   In ieder geval heb je wat te doen en regels kun je niet veranderen; is er een manier waarop je er anders naar kunt kijken zodat het geen energie meer lekt maar juist op gaat leveren?

 • Ivor van Harten schreef:

  Goedemorgen!
  Jouw energiemeter klopt als een bus, Hugo.
  Vanmorgen iets te lang blijven liggen, hoewel de zon vrolijk schijnt.
  wat lastige ToDo-dingen op mijn lijst die vannacht meerdere keren langs kwamen…
  Tijdens mijn vakantie in de bergen vorige week steeds ’s avonds een mooie wandeltocht uitgestippeld voor de volgende dag en hoewel ik alle tijd had om eindelijk uit te slapen stond ik elke ochtend voor 7 uur van het mooie uitzicht en de opkomende zon te genieten.
  Van liggend in dromenland naar rechtop in Frankrijk binnen 5 seconden!

  Zo wil ik mijn werkdagen ook starten,
  Groet Ivor

  • Hugo schreef:

   Cool, een 10 dus toen je in Frankrijk was! Eigenlijk zou je dus je werkzaamheden zo willen kiezen dat je ze kunt associëren met de bergen en de opkomende zon in Frankrijk.
   Mooi! groet, Hugo

 • Jet schreef:

  Leuke, praktische manier om je energieniveau te ‘meten’, Hugo!

  Ik zit ergens tussen de 8 en de 9. Vraag me wel af hoe lang dit zo blijft: ik ga elke avond laat naar bed en sta elke ochtend weer vroeg op, omdat ik met zoveel leuke dingen bezig ben. Maar misschien heb ik toch iets meer slaap nodig dan de 5 a 6 uur die ik nu gemiddeld krijg.

  • Hugo schreef:

   Hoi Jet, je zult er versteld van staan waar je toe in staat bent als je met dingen bezig bent die je leuk vindt! Dus ik vermoed dat je dit zo heel lang vol kunt houden; en gaatie omlaag dan is dat wellicht een indicatie dat je dingen aan het doen bent die je niet zo leuk vindt.

 • Jan schreef:

  Een 6, maar de algehele gesteldheid op dit moment is wat minder, maar daar ga ik weer aan werken.
  Maar ik ben ook geen ochtendmens dus dat telt ook weer mee..

 • Sabrina schreef:

  Hi Hugo,
  Na een fantastische maar intensieve healingmiddag gister moet ik toegeven dat ik vanochtend nog zo 2 uur had willen slapen, maar om 7.45 uur waren de kids wakker en dan moet je wel;-)
  Dus ik zou mezelf een 7 geven vandaag….
  Maar ik heb besloten eerder naar mijn bed te gaan vanaf komende week. Ik heb nogal de neiging om door te werken tot laat in de avond en dan pak ik eigenlijk te weinig uren in de nacht en ben ik ’s ochtends erg moe….op naar de 10 🙂

  • Hugo schreef:

   Topbesluit om eerder naar je bed te gaan. Een mens heeft nu eenmaal een goede nachtrust nodig. Met kleine kids moet je nu eenmaal inleveren op je ‘eigen’ tijd. Ze worden vanzelf groter… 😉

 • >