Hoe omgaan met faalangst?

17 Reacties

Heb jij een droom, iets dat je heel graag zou willen bereiken?
En zo ja, onderneem jij structureel acties om dit doel te behalen?

Wow, dan kan het niet anders dan dat je dat doel daadwerkelijk gaat bereiken!

Houdt faalangst jou tegen om je doel te bereiken?

Kijk en luister naar de video om te ontdekken hoe faalangst maakt dat je niet de dingen doet die je het liefste doet. Zeven minuten over mijn leven met faalangst en de kansen die ik daardoor gemist heb. Hopelijk zie je de noodzaak van het omgaan met faalangst!

Heb je de video bekeken en zie je de noodzaak om je (faal)angst los te laten?
Mooi! Alleen zul je je misschien afvragen: Hoe doe je dat dan?

Hoe kun je je faalangst loslaten?

Het antwoord is FOCUS!
Wat is het waar jij je op focust?
Focus jij op dat je iets niet kunt, dat je iets niet bent of dat je iets niet hebt?
I know, ik was er ook heel goed in (en doe dit nog steeds als ik even niet oplet…).

De oplossing is een universele wet: 

 

 

focus3

Ik zal het toelichten met een aantal voorbeelden (en geloof me, ik heb het allemaal zelf gedaan en doe het nog steeds als ik niet oplet):

1. Als je focust op het feit dat je dik bent en te oud om nog te kunnen veranderen, dat je je eetpatronen niet kunt veranderen, dan zul je nooit een doel stellen dat er op gericht is om een flink aantal kilo’s kwijt te raken. Met als gevolg dat er geen veranderingen zullen plaatsvinden in het eetpatroon, die voedingsmiddelen die je koopt, dat je niet naar de sportschool gaat, enzovoort. Dit heeft als gevolg dat je inderdaad niets afvalt en dus bevestigd wordt in de overtuigingen waar je op focust.

2. Als je focust op het feit niet genoeg mensen voor je workshop of training te krijgen,  zul je andere doelen stellen. Je doel is bijvoorbeeld een workshop te vullen met 5 deelnemers. Terwijl je, wanneer je een emaillijst met 100.000 adressen hebt, je doel hoger zal stellen en minimaal 101 mensen in je workshop wilt hebben. Je zult andere acties verrichten en het resultaat zal anders zijn.

3. Wanneer je focust op het feit dat niemand op je boek zit te wachten zul je misschien wel een doel stellen om het boek te schrijven, maar zullen je acties niet leiden tot het publiceren van je boek. Immers, er zit toch niemand op jouw boek te wachten. Resultaat: het boek zit in je hoofd of ligt in de lade.

[testimonials style=”2″ margin_top=”” margin_bottom=””][testimonial name=”Tony%20Robbins” company=”” href=”” image=””]

%3Cp%3EChange%20your%20focus%2C%20change%20your%20results%3Cimg%20class%3D%22aligncenter%20size-full%20wp-image-3761%22%20src%3D%22http%3A%2F%2Fwww.hugobakker.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F09%2Ftony.jpg%22%20alt%3D%22%22%20width%3D%22310%22%20height%3D%22350%22%20%2F%3E%3C%2Fp%3E%0A

[/testimonial][/testimonials]

Is alles mogelijk zonder faalangst?

Ik zeg niet dat alles mogelijk is door je focus te veranderen. Immers, ik sta nog steeds op het clubrecord bord bij atletiekvereniging Avantri. Met andere woorden: ik had talent. Niet iedereen kan wat ik kan. Je hebt van God (of waar jij ook maar in gelooft) een bak met mogelijkheden gekregen. Het is aan jou om je potentieel maximaal te benutten.

Maar wat iedereen kan doen is FOCUS veranderen.

Bijvoorbeeld: ik dacht vorige week:

“Ik ga niet nog een keer het 100dagen FOCUS Seminar promoten, nu weet iedereen het wel of nu heeft iedereen zich wel aangemeld die wil komen”.

Ik heb dat veranderd: er zijn weer nieuwe mensen in de lijst, misschien zijn mensen nog aan het twijfelen, misschien is het nog niet helemaal duidelijk waar het over gaat, misschien had iemand de vorige mails niet geopend, misschien is iemand net terug van vakantie, misschien is er bij iemand zijn agenda opeens veranderd en kan hij of zij nu wel komen, misschien kan iemand dit blog doorsturen naar zijn of haar netwerk, misschien…

En dus wat kan ik anders doen:

 1. een blog schrijven over FOCUS (ra, ra, wat ik nu aan het doen ben)
 2. de prijs verlagen
 3. vragen het te delen en dit te belonen
 4. een sluitingsdatum van inschrijven aankondigen
 5. enzovoort, enzovoort!

Wat heb je geleerd van dit blog?

Laat het me weten door een reactie achter te laten in het commentaarveld hieronder. Ken je iemand die door het lezen van dit artikel sneller zijn of haar doelen zal bereiken? Wil je het dan doorsturen, tweeten, sharen en of delen?

 

Over 

Hugo Bakker

Mijn missie is: Zoveel mogelijk mensen inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
Als ik jou kan helpen om je missie te verspreiden, dan heb ik indirect impact op het creëren van een betere wereld.

 • Wat mij vaak helpt is het saboterende negatieve stemmetje een naam te geven. Bij mij heet ze Loesje en ik gebied haar regelmatig even haar Grote Mond te houden 🙂 Wat mij ook helpt, en dat gebruik ik ook bij de begeleiding van mijn cliënten die op weg zijn naar een gezondere leefstijl: een Succesboekje. Klein mooi boekje voor op je nachtkastje waarin je elke avond 3 dagsuccessen opschrijft. Kleine moeite, groot effect. Dank je Hugo voor dit blog vol herkenning weer!

 • Hoi Hugo,

  Ik herken me zo in jouw verhaal : de beste zijn en toch ‘bang’ dat je het niet kan, universiteit missen en altijd wel een moddertje maken van al je talenten om toch maar vooral een excuus te vinden voor het ‘bang dat ik het niet kan’ verhaal. Achterhalen waar het vandaan komt, kan natuurlijk wel helpen om deze negatieve, blokkerende energie te veranderen van richting.
  Lieve groet uit Spanje
  EvaMaria

 • Hoi Hugo,

  Tsja, ik durf bijna wel te stellen iwe heeft er geen faalangst. Het zal voor iedereen anders zijn en op verschillende momenten.
  Zelf heb ik er steeds minder last van, maar ik ben nu gestart met een opleiding en daar kom het fenomeen wel weer om de hoek kijken. Ik heb nooit leren leren en nu moet ik gaan leren om een examen te gaan doen.

  De faalangst houdt mij nu al bezig.. Gelukkig is het zo interessant (de opleiding) dat ik de focus er helemaal op heb staan.

  Ik ben benieuwd wat je mij de 20ste nog voor tips kunt geven.

 • Hai Hugo,

  Hier nog een persoon die overloopt van faalangst. Perfect is nog niet perfect genoeg en zo kom ik alsmaar tot niets. Echt balen dat ik 20 september niet kan komen. Dus ook ik hoop dat je nogmaals je aanbod herhaalt.
  By the way: momenteel zit ik in de zielepiet-modus heb je daar ook ervaring mee? Zielepiet + faalangst = 0% focus!

  Tot gauw,
  Alie
  PS: je video = blog hebben me weer een beetje terug op aarde gedirigeerd en ik ga me focussen op wat wil ik, waar wil ik heen en hoe ga ik dit doen.

  • Hoi Alie, welkom op dit blog en gelukkig zie ik je PS want focus op zielepiet zijn maakt het alleen maar erger.
   Focus op hoog kwaliteit vragen stellen aan jezelf; hoe kan ik….
   Veel succes en meer en meer mensen balen dat ze de 20e niet kunnen…, hmmm, een duidelijk signaal waar ik iets mee wil doen!

 • Hoi Hugo,

  Je doet het zo natuurlijk en dat is zeer prettig. Ik heb vele successen, momenteel zelfs, vanwege dat ik de doelen heb gesteld en er actie op onderneem. DUS wat je hier verkondigd KLOPT ook echt. Faalangst of redenen bedenken waarom je iets niet doet bestaan bij iedereen wel. Ik merk dat ik dat nog altijd wel doe, enkel weet ik nu hoe ik die draak mag verslaan. Dat is fijn! Graag zou ik bij je de workshop komen doen over schrijf een boek, maar ik kan niet op de 20e. JAMMER! En heel eerlijk, is dit momenteel niet een prioriteit, dus moet het zo zijn. Tot de volgende keer.
  liefs, Boukje

 • Hoi Hugo,
  Dank voor de support die je levert vanuit je blogs en video’s en de betrokkenheid die je daarbij uitstraalt. Heel inspirerend.
  En die faalangst… Ik ben al anderhalf jaar bezig met mijn bedrijf en kom maar niet tot resultaten. Ik heb een eigen product ontwikkeld, maar krijg het niet voor elkaar om het naar mijn markt te vertalen. Ik blijf maar draaien, maar de …. komt er niet uit. Ik moet een Ebook maken, ik wil een boek schrijven, er moet een nieuwe bedrijfsnaam en website komen, ik wil bloggen, etc.

  Je seminar over de 100 dagen focus is een super actie. Voor mij is het nu of nooit. Ik doe mee!

 • Hallo Hugo,
  Wat fijn toch dat jij je ervaringen wil delen met ons. Het maakt de drempel een stuk lager. Ja faalangst, ik denk dat iedereen er wel in zekere mate last van heeft. Veel dingen heb ik in mijn leven eng gevonden om te doen, maar ik deed het vaak toch. Mijn valkuil is juist dat ik de lat voor mezelf (te) hoog leg. Dus doe ik het in mijn eigen ogen nooit goed genoeg en vind ik dat ik gefaald heb. Een gulden middenweg is het beste. Kom uit je comfortzone maar stel realistische doelen, dat is mijn ervaring.

 • He Hugo,
  Tof je onweerstaanbare aanbieding voor het FOCUS seminar. Ik vind het echt spijtig dat ik niet kan komen (ik volg al een andere workshop). ik hoop dat je hem nog eens herhaald.

  Verder ben ik ook een beetje teleurgesteld na het lezen van je blog. Ik dacht tot nu toe dat ik de enige expert was over faalangst. 🙂

  Wat betreft je tips, onderschrijf ik deze helemaal. Als ik mij focus op de richting waar ik heen wil, ook al is die voor mij nog niet zo helder, dan komt er al weer ruimte in mijn hoofd om acties te ondernemen en is de beklemming van de angst verdwenen.
  groet, Mark

  • Haha Mark, je dacht dat jij de enige was hè!
   Overigens heb ik al zo’n zin in het seminar dat er misschien toch wel een herhaling komt. Maar dat zal nog wel een jaar kunnen duren.

 • Hoi Hugo,
  Mooi wat je deelt. Helaas kan ik gewoon 20 september niet. Ik zou graag doorbomen over een boek schrijven. Ik ken ook wel faalangst ben ondertussen al meerdere keren opnieuw met een blog begonnen. Is het wel goed genoeg, stoot ik geen mensen tegen het hoofd etc. Mij helpt het te beseffen dat je steeds opnieuw kunt beginnen. Lukt iets niet dan is er altijd weer een volgende keer. Verder helpt mij ook sporten dan kom je in een andere energie en zijn sommige zaken ineens makkelijker of lichter.

 • Hugo, eerst wil ik je complimenteren voor je video, je persoonlijke ontboezemingen zijn ontwapenend en geven het begrip faalangst handen en voeten waardoor het bij mij direct binnenkomt.
  Wat betreft mijn eigen faalangst. Mijn halve leven is er denk ik door getekend. Dat is gevoed door negatieve oordelen van anderen of het ontbreken van een positief oordeel over mijn performance en vooral door negatieve oordelen van mezelf over mijn prestaties.
  Hoe heb ik daar mee leren omgaan ? In mijn geval is dat een heel geleidelijk proces geweest van rust vinden in mezelf door m.n. ademhalings-oefeningen en tia-chi, .De persoonlijke ontwikkeling die ik mede hierdoor heb doorgemaakt hebben me weerbaarder gemaakt voor oordelen van anderen.Die rust in mezelf stelt me ook in staat me focus te verleggen naar iets dat me sterker maakt ipv daaraan afbreuk doet .Het vermogen te kunnen relativeren is voor mij ook belangrijk ( een mislukking is niet het einde ) en vooral
  er lering uit trekken.Waar ik nog veel stappen in te maken heb is buiten m’n comfortzone
  te treden door m’n focus te leggen en te houden bij de opwinding , het avontuurlijke om iets te gaan doen waarbij ik me ten overstaan van anderen kwetsbaar maak ipv bij de faal-angst en zelf ondermijnende gedachten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >