Hoe starten met je bedrijf? (is er een stappenplan?)

0 Reacties

Starten met je bedrijf. Is er een stappenplan?

Ik geloof heel sterk in het feit dat iedereen een succesvol bedrijf kan bouwen. Waar je ook staat, wie je ook bent, wat je ook doet. Het gaat er alleen om of jij bereid bent om te doen en laten wat nodig is.

Het gaat namelijk niet vanzelf. 

Sommige mensen denken dat succesvolle ondernemers alleen maar naar mensen luisteren, die met gemak alles doen of altijd halve dagen werken. Maar zo gaat het niet altijd! Volgens mij gaat het nooit zo, bij de start van je bedrijf.

Het is misschien wel harder werken dan in loondienst, je bent misschien wel minder vrij dan toen je in loondienst werkte. Dus je hebt de stappen te zetten!

Maar is er een stappenplan voor? Je kan het gewoon Googelen en een AI gebruiken, zoals chat GPS. Hier hoeven we het niet heel lang over te hebben natuurlijk. Nu is het belangrijk om te kijken, waar je staat en wat je wil. 

Mijn stappenplan:


Stap 1: Zeven jaar dubben en twijfelen

Als ik terug kijk naar mijn eigen stappen, (dat begint niet in 2007 toen ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel) dan was de eerste stap: 7 jaar lang twijfelen, voordat ik de sprong durfde te wagen.

Ik was in loondienst, het was het jaar 2000 en een van mijn collega's vertelde dat hij aan freelancen deed. Dat free vond ik wel gaaf klinken, maar dat lancen, dat snapte ik niet zo goed. Hij zei dat hij onze baas 75 gulden per uur factureerde, hij werd ingehuurd, hij was dus eigen baas!

Ik wilde dat ook, maar ik wist niet hoe en hoe ik ooit mijn eigen bedrijf zou moeten starten. Hoe zou ik aan klanten komen en kon ik dat wel?


Stap 2: Naar de KVK

Uiteindelijk in maart 2007 (wat nu dus bijna 16 jaar geleden is) ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan, terwijl ik nog in loondienst was.

In die 7 jaar was het eigenlijk een steeds groter verlangen geworden. Ik weet nog dat ik elke vrijdag vrij maakte om dan trainingen te ontwikkelen in PowerPoint. Dan zat ik te bedenken wat voor trainingen ik allemaal zou willen geven.

Ik bereidde die trainingen dan ook voor, maar vervolgens deed ik er niks mee, want ik had geen klanten. Dat deed ik ook nog eens samen met iemand anders, dus zo hielden we elkaar accountable.

En op een gegeven moment dacht ik: "Weet je wat? Ik moet gewoon een stap zetten. Ik moet naar de Kamer van Koophandel!" 


Stap 3: Een klant vertellen

Ik liep als het ware steeds meer over van het idee, dat ik voor mezelf zou gaan beginnen. In die tijd was ik trainer/consultant en werd bij klanten neergezet voor consultancy en trainingen. Ik weet nog dat ik op een dag in juli, een klant vertelde dat ik voor mezelf ging beginnen. Een beetje trots en een beetje gespannen, maar stiekem wilde ik natuurlijk ook wel dat zij me in zouden gaan huren, als ik voor mezelf was begonnen.


Stap 4: Mijn baas bellen...

Toen kwam ik 's avonds thuis en dacht: "Oh, wat heb ik gedaan? Ik heb het aan die klant verteld, maar mijn baas weet het nog niet!". Toen ik dat besefte heb ik mijn telefoon gepakt en mijn baas gebeld.

Stap 5: Als de sodemieter aan de slag! 

Wat moest ik hebben? Wat moest ik doen? Ik moest een klant binnenhalen! Want hoe was mijn situatie? Ja, ik had inmiddels twee dochters, ik was getrouwd, ik had een hypotheek, dus er moest geld binnen gaan komen. Ik ben toen op het internet gaan kijken naar freelance klussen.

Waar zijn trainers nodig? Waar worden trainers ingehuurd? Waar kan ik mee aan de slag? Volgens mij was het toen Freelance.nl, waar je je kon inschrijven en op een gegeven moment werd ik uitgenodigd voor een gesprek. 

Stap 6: Mijn eerste klant

Ik weet nog goed dat op mijn laatste werkdag (ik denk dat ik één of twee maanden opzegtermijn heb gehad) werd ik gebeld door mijn eerste klant! Ik kreeg de klus en kon ik voor 2/3 dagen per week trainingen geven.

Pas in de jaren er na, toen ik ingehuurd werd door mijn oude netwerk en door die freelance klussen, merkte ik dat ik dit soort trainingen niet meer wilde geven...

Ik gaf toen Word/Excel/Outlook trainingen, eigenlijk allemaal computercursussen, met name aan mensen in woningcorporaties en bij gemeenten.

Stap 7: Mijn passie vinden!

Ik wilde toch iets anders doen, dus ik ging op zoek naar mijn passie! Naar mijn ding! En uiteindelijk vond ik dat, maar toen was ik wel weer drie/vier/vijf jaar verder. En het grappige is dus, juist doordat ik als de sodemieter aan de slag ben gegaan, had ik in mijn eerste jaar meer dan 110.000 euro omzet. Wow! Allemaal uurtje-factuurtje werk en door trainingen en consultancy te doen.

Als ik het nu overnieuw zou mogen doen...

Ik denk dat ik dan eerst zou kijken naar hoe mijn situatie is...

Stap 1: Hoe is jouw situatie?

Dit kan over baan, geld, je waarden gaan... Dus hoeveel geld heb je op de bank? Hoeveel kinderen? Hoeveel hypotheek? Hoe is jouw situatie? 

Ben ik geboren met een Silver Spoon, heb ik een partner die goed geld verdient? Heb ik niet zo'n mega noodzaak? Ben ik niet zo verantwoordelijk als kostverdiener?

Wat zijn mijn waarden? Hoe belangrijk vind ik het, dat dit slaagt of is het gewoon leuke hobby? Hoe belangrijk vind ik het dat ik stabiliteit in mijn inkomen heb? Hoe belangrijk is avontuur voor mij of een uitdaging? Dit zou je voor jezelf moeten overwegen en dan een keuze maken.

Zit je in loondienst? Wil je dus eerst geleidelijk minder gaan werken of wil je in één keer die stap maken? 


Stap 2: Focus op klantenwerven

Ga je bijvoorbeeld freelance werken? Word je misschien ingehuurd, door je oude baas?

Of kies je bijvoorbeeld voor mijn methode; de Pilot-methode, waarin ik
mijn klanten leer om iets in de markt te zetten, wat er nog niet is en daar een groepje mensen voor te zoeken, die jouw training willen testen en zo daarna een goede prijs voor de training te kunnen vragen.

Dus dat zijn allemaal mogelijkheden. Maar wat belangrijk is, is echt eerst focussen op klanten werven, in plaats van freubelen met een logootje of iets dergelijks.


Stap 3: Bouw een expertstatus

Drie, die mag je van mij wel verwachten, is gewoon een stappenplan; Nooit meer acquisitie in 10 stappen om gevraagde gaan worden.

Ik zou altijd gaan voor: 'gevraagd gaan worden', dat mensen jou bellen of worden doorverwijzen naar jou. Daar is gewoon een stappenplan voor!

Download het gratis boek!

Dit boek kun je bij bol.com kopen. Je kan ook het ebook kopen voor €16.95, maar je kunt het ook gewoon hieronder gratis downloaden! 

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd hebt en dat je hiermee aan de slag kunt! 

gevraagd worden

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>