17

Hoeveel ben jij waard?

Veel trainers en coaches, zelfstandig ondernemers vinden het lastig om zichzelf te verkopen.
Vaak vragen zij niet de tarieven die ze eigenlijk zouden willen vragen.
Anders gezegd: vaak vragen zij niet de tarieven die hun product of dienst waard is.

Herken jij dit?
Zijn wij in onze comfortzone als wij aan het ‘geven’ zijn?
Vinden wij het lastig om te ‘nemen’?

Waar zit de wortel van dit probleem?
Bottom line zit het in ZELFVERTROUWEN.

Niet dat je dat niet hebt.
Misschien ben je wel tevreden met wat je krijgt.

Maar hoe kan het dan dat sommige  coaches een gesprek €50 waard vinden en anderen vragen €500 en ontvangen dit ook.
Wees nu eerlijk; wat zou je liever factureren voor een uur waarin jij alles geeft wat je in je hebt?

En zou het misschien zo kunnen zijn dat je andere klanten aantrekt met je (nieuwe) uurtarief?

Zou jij als topcoach meer of minder klanten aantrekken wanneer deze €500 per uur zou vragen?
Zou jij als topcoach meer opvallen wanneer deze €500 zou vragen?
Zou jij als topcoach toppers die veel geld verdienen aantrekken?

Ik ben er van overtuigd dat je aantrekt wie je wilt aantrekken en dat een tarief daar een spiegel van is.
De sleutel zit hem in het stellen van de volgende vraag:

Hoeveel ben jij waard?
Het antwoord hierop is de beslissing die jij neemt.

Beslis hoeveel jij waard bent!

Neem een moment de tijd om te beslissen hoeveel jij waard bent en wat je na het lezen van dit artikel anders gaat doen en deel dit in het commentaarveld hieronder.

Ken jij iemand die met dit thema worstelt? Klik dan op LIKE, TWEET, G+ of Share zodat de mensen in jouw netwerk ook mee kunnen praten.

Dit blog mag gedeeld worden via
 • Jan Everts schreef:

  Dag Hugo,
  Ik herken het probleem. Elk jaar als ik de tarieven vaststel voor het komende jaar bedenk ik weer hoeveel ben ik nu eigenlijk waard.
  Eigenlijk vind ik dat ik een hoger tarief zou moeten hanteren, maar de angst daarbij is dat er dan geen klanten meer komen. Ik deel absoluut je mening dat je aantrekt wie je wil aantrekken, maar de onzekerheid speelt hierin toch een grote rol.
  Wat ik ga doen is toch nog een sessie sparren met mijzelf om nog een keer te bedenken wat het tarief zou moeten zijn.
  Dank je wel.
  Groet Jan

  • Hugo schreef:

   Hoi Jan, aangezien wij elkaar hierin herkennen; is het een idee om samen te sparren?
   Ik heb namelijk nog iets toe te voegen aan dit artikel:
   Als ik te weinig vraag, m.a.w. terugkrijg: hoe groot is dan de kans dat ik mijn maximale geef aan de ander?
   gr. Hugo

 • Marion hijmensen schreef:

  Hoi hugo,

  Zeker herkenbaar en ik ben ook van mening dat het veel met zelf vertrouwen te maken heeft en het besef dat hij iets te bieden heeft wat de ander niet kan of (tijdelijk) niet heeft. Het zegt verder ook veel over jezelf, ga je voor gemak, overal dezelfde tarieven of maak je gebruik vanvraag en aanbod (tarieven er klant verschillend). Het mooie van dit artikel is, is dat het je weet even scherp zet en ik na ga denken over mij eigen ‘beleid’s. Dank daarvoor!

 • Yvonne van Lith schreef:

  Naar mijn idee ligt het hem in of je pakketten aanbiedt of losse uurtjes. Ik heb een les gekregen bij het doen van een presentatie over DISC voor ZP-ers in mijn netwerk. Had los een minimale prijs voor een dienst gerekend, wat ik moet betalen aan mijn leverancier en daarnaast ook nog een laag tarief voor mijn uitleg daarover. Los dus! Meldt iemand zich die alleen het product wilde afnemen en niet mijn uitleg! Ik helemaal verbaasd. Maar ja ik had het over mezelf afgeroepen. Geleerd dat ik geen losse dingen moet aanbieden maar een pakket met goede, resultaatgerichte ondersteuning voor het probleem waar de ander mee zit. Wijze les dus. De persoon in kwestie heeft overigens alsnog mijn uitleg erbij genomen want zag toch de toegevoegde waarde wel (na een mail van mij).

  • Hugo schreef:

   Hoi Yvonne, dank voor het delen van deze bijna dure les. En ja, je kunt alles in boeken lezen of op internet vinden, maar zelf ervaren is toch vaak de beste leermeester!

 • Yvonne van Lith schreef:

  Nog een mooie: Ik coach af en toe in Delft. Iemand die daar werkte wilde een DISC-profiel en coachgesprekken om te groeien in haar Communicatiemogelijkheden.
  Zij wilde dat op haar werk plaats laten vinden. Dat betekende voor mij totaal 1,5 uur (retour) onderweg en niets kunnen doen aan/voor mijn bedrijf.
  Ik heb de keuze neergelegd (voor de 1e keer) om naar mij toe te komen voor een X-bedrag (aantal coachgesprekken) of dat ik naar haar toe kwam met een toeslag voor reiskosten en -tijd. Het scheelde haar werkgever tijd die ze anders niet productief was en anders koste het mij tijd. Ze kozen voor betalen voor mijn reistijd en ik was helemaal gelukkig. Omdat ik de voor- en nadelen voor de keuzes had benoemd, was hun keus gemakkelijk gemaakt. Weer een goede les in wat mijn tijd en inzet waard is!

  • Astrid Eenig schreef:

   Yvonne, Wat een prachtige oplossing. Vaak begin ik de “onderhandelingen” op basis van wat ik echt wil ontvangen voor mijn dienst. Daarbij ga ik ervan uit dat klant naar mij toe komt. Ik hoef dan geen rekening te houden met de reistijd in km en productiviteit. Wanneer de rollen dan omgedraaid worden, en ik naar de klant toe ga, dan is het voor mij best lastig om de meerprijs in rekening te brengen. Voortaan gewoon helder en transparant communiceren met de klant. Dank je voor je bijdrage.

 • carin lucas schreef:

  Beste Hugo, al diverse mailtjes die ik heb ontvangen gaan keurig in een map om vervolgens niet meer te openen.
  Nu door je video heb ik gefocust geluisterd. Ja hoeveel ben ik waard? Als beginnende franchise licentiehouder merk ik dat ik zelf super enthousiast ben en daardoor veel te veel informatie geef. Ik merk dat je mensen juist moet triggeren en vooral veel moet luisteren en niet spreken. Dit is mijn grootste valkuil. Ik ben mijn halve leven horeca ondernemer geweest en dus altijd dienstbaar en enthousiast als gastvrouw. En dat is moeilijk af te leren.
  Toch ben ik nu in deze nieuwe uitdaging overtuigd dat dit gaat lukken. Ik wil het ik kan het en ik doe het.

  Maar ja het gaat me niet snel genoeg en door dat ik niet de juiste methode ken doe ik mijn eigen ding en dat is nog niet het gewenste succes.

  Ik wil iedereen helpen en de weg naar succes gunnen.
  En streef naar een oplossing voor de wereld.

  Zou graag eens met je sparren.
  Waar woon je en kunnen we een uurtje afspreken?
  Mijn mail is c-care@zeelandnet.nl of 0653784900

  vriendelijke groet, Carin Lucas

  • Hugo schreef:

   Beste Carin, dankjewel voor het prettige kennismakingsgesprek. En wat goed om te merken dat ‘volhouden’ beloond wordt. Mijn mails kwamen al tijden lang in één van jouw mappen en nu werd je getriggered om te reageren. Ik ga je zeker helpen!
   gr Hugo

 • Natascha schreef:

  Hoi Hugo,

  Het gaat niet om hoeveel jezelf waard bent, maar wat de impact die je aan de klant levert waard is.

  De misvatting die ondernemers maken, is dat ze denken zelf te koop te staan. Hierdoor raak je ook gehecht aan het verkoopresultaat omdat dat iets over jezelf zegt. En bij Nee verkopen krenkt dat je zelfvertrouwen. Zo kom je in een neerwaartse spiraal en vraag je minder of geef je te veel kortingen.

  En Hugo helemaal eens dat ook je zelfvertrouwen en hoe jezelf tegenover geld staat meetelt.

  Groeten, Natascha

 • Hugo schreef:

  Duidelijk Natascha, wat ik altijd lastig heb gevonden is dat ik heel veel waarde lever maar die waarde niet vertaal in het bedrag dat ik noemde/ vroeg. Dat zit hem in zelfvertrouwen. En dat heb ik veranderd door te beslissen hoeveel ik waard ben.
  groeten, Hugo

 • André schreef:

  Leuke youtube Hugo !
  Cameraman of vrouw staat iets te dicht bij ? 😉

  André

 • Dag Hugo en anderen, ik ben het met Natascha eens. Het gaat er om wat het de klant waard is wat jij levert. Als je als coach ervoor zorgt dat iemand niet uitvalt en zijn of haar werk beter gaat doen, en ook nog dat de werkgever geen moeilijke gesprekken hoeft te voeren die hem van zijn eigenlijke werk afhoudt (en misschien wel buikpijn of een slapeloze nacht bezorgt) dan is dat best veel. Het zit ‘m natuurlijk ook in de prijs die je vergelijkt met concurrenten. Echter het is niet zo dat een klant altijd kiest voor de laagste prijs, want men wil wel kwaliteit en goedkoop duurkoop kennen de meeste mensen wel. En als laatste kan ik voor mezelf zeggen dat ik het gewoon heel fijn vind om mensen verder te helpen. Dus het moet wel geld opleveren, maar het belangrijkste is het resultaat voor de mens. Daarom ben ik ook wel bescheiden denk ik (!?). Maar even benchmarken: ik vraag € 95 voor een uur coachen, reiskosten laat ik voor 50% doorbetalen. een gewoon traject zit rond de 7 gesprekken van 1,5 a 2 uur. Wat doen jullie?
  Vriendelijke groeten, Marieke

  • Hugo schreef:

   Hoi Marieke, ik doe geen coaching per uur. Het is altijd een aantal uren of een pakket. En dat verschilt per dienst. Iemand die het beste is in zijn vakgebied mag ook het meeste vragen. En dan wel waarmaken natuurlijk! De meeste coaches zitten tussen de €75 en €150 en dan kom ik weer terug op: wat vind jij jezelf waard?
   groeten, Hugo

 • >