Je doelgroep en niche kiezen

0 Reacties

Je doelgroep en niche kiezen blog

Het is niet altijd even makkelijk om je doelgroep en niche te kiezen.

Er zijn zoveel onderwerpen en niet elk onderwerp zal interessant genoeg zijn voor klanten. Het is natuurlijk iets heel persoonlijks, je moet er namelijk veel over weten en je moet het leuk vinden natuurlijk! Daarnaast zijn er super veel keuzes en het kan lastig zijn om er maar één te kiezen.

Ook is het lastig in te schatten welke doelgroepen je nou eigenlijk bereikt en of dit de doelgroep is die je wilt bereiken.

Je doelgroep en niche kiezen is niet zo lastig als dat je denkt, in dit blog leg ik het uit!

Wat is een doelgroep en wat is het verschil met een niche?

Als we Googelen op ‘doelgroep segmentatie’ en 'niche', is er heel veel informatie te vinden. Je kan segmenteren op: leeftijd, demografie, gedrag, etc. Datzelfde geldt voor niches; wanneer je hier op Googelt, krijg je een stortvloed aan modellen, die beweren dat jouw niche zich bevindt, daar waar jouw passie, skills en ervaring elkaar kruisen.

Mijn ideale niche

Ik ben van mening dat dit handiger en makkelijker uit te leggen valt.

Ik geloof in het kruispunt tussen:

 • Je passie, waar word je blij van?
 • Je doelgroep/ideale klant, hier kom ik later op terug. Deze twee zijn namelijk niet hetzelfde.
 • En het probleem dat je wilt oplossen.

Dit is eigenlijk je niche in mijn ogen. Een bepaalde groep mensen helpen om een probleem op te lossen. En moet dat dan altijd een probleem zijn? Nee, het kan ook een ambitie zijn, maar vaak zit er ergens in die ambitie een probleem verscholen.

doelgroep en niche kiezen

Je moet het zo zien:

Er zijn een drie markten:

 • De geldmarkt
 • De gezondheidsmarkt
 • De relatiemarkt

En binnen die drie markten hebben we een aantal submarkten. Denk bij de geldmarkt aan:

 • Vastgoed 
 • E-commerce 
 • Beleggen

En als we dan op die submarkten in gaan zoomen, komen we bij de niches. Denk bij beleggen bijvoorbeeld aan: beleggen voor beginners. In die niches vind je dan hét probleem dat opgelost dient te worden.

Doelgroep/ideale klant

Nu weer terug naar dat kruispunt.

Passie en het probleem spreken voor zich. Nu die groene cirkel: doelgroep/ideale klant. Je hebt een doelgroep, die kan je segmenteren op: geslacht, leeftijd, demografie, etc. Maar je hebt ook een ideale klant en die twee zijn niet hetzelfde.

In mijn ogen is je ideale klant iemand die in die doelgroep zit, maar (om welke reden dan ook) vind jij het fijn om juist met die persoon te werken. Dat kan dan bijvoorbeeld zijn, omdat diegene genoeg geld heeft. om je direct te kunnen betalen. 

Als we dan weer een laag dieper gaan kijken, zien we dat jouw ideale klant ook één of meerdere problemen heeft. Dan is jouw niche het probleem dat jij kan oplossen.

doelgroep en niche kiezen doelwit

Zelf help ik trainers en coaches met een missie, om hun trainingen online te verkopen. En dat stukje ‘met een missie’, daar zit mijn ideale klant. En het probleem wat ze dan vaak hebben, is dat ze niet weten hoe ze hun trainingen online moeten verkopen. Dat is mijn niche.

doelgroep en niche kiezen andere doelwit

Een niche kiezen

Je zou kunnen zeggen dat je met elk probleem dus altijd een niche hebt. Als we dat veronderstellen, kunnen we ook aannemen dat elke (online) training ook een niche is, nu moeten we dus gaan kiezen. We moeten een niche kiezen om de volgende redenen:

 • Herkenning. Je raakt mensen pas echt als je je in hun gedachten kan verplaatsen en ze het gevoel kan geven dat ze hun probleem gaan herkennen in het probleem dat jij schetst.
 • Jouw purpose. Jij bent hier op aarde, omdat jij de talenten hebt gekregen om een bepaalde groep mensen te helpen.

Vind jij het lastig om te kiezen? Laat dan weten in de reacties wat je precies zo lastig vindt. Wellicht kom je mensen tegen die in dezelfde situatie zitten en misschien kun je ook elkaar helpen of adviseren.

Kiezen is een kwestie van een knoop doorhakken. Soms is het een groter risico om niet te kiezen, dan om wel te kiezen Als je niet kiest zijn de gevolgen dat je tijd verliest en energie verspilt. Niet kiezen betekent ook dat je niemand kan helpen, omdat je geen probleem hebt om op te lossen.

Mijn keuzes

Als je toch niet kiest, doe dan wat ik deed toen ik begon met 101werkvormen.

In 2012 wist ik nog niet precies waar ik mee bezig was, ik wist alleen dat ik een passie had voor actieve- en ervaringsgerichte werkvormen. En die ben ik maar gewoon gaan delen. Ik ben wekenlang bloggen gaan posten en mensen, die vragen hadden op LinkedIn, gaan helpen. Ik had op dat moment niet bewust mijn keuze voor die doelgroep gemaakt, ik ben gewoon mijn kennis gaan delen.

Je niche heroverwegen is prima

En het is ook prima om opnieuw te kiezen, dat heb ik namelijk ook gedaan.

Ik ben op een gegeven moment kennis gaan delen over passief inkomen. Voor mij was passief inkomen iets bouwen, éénmalig, wat je daarna oneindig vaak kan verkopen. Dat vond ik supergaaf en ik kreeg ook aanvragen van mensen die zeiden: “Hugo, zou je me kunnen coachen” of “Geef eens een seminar”. 

En wat ik toen merkte was dat de meeste mensen die geïnteresseerd waren, mensen waren die alleen maar slapend rijk wilde worden. Toen maakte ik de keuze dat dat niet mijn weg was. Ik wilde eigenlijk niet die mensen helpen, dus ben ik gestopt.

Wil je vaker gevraagd worden?

Ben je er wel aan toe om je niche te kiezen? Je kan het ook zo doen:

Laatst ben ik begonnen met dagelijks bloggen. Hier, op hugobakker.com, deel ik in de breedte heel veel kennis en dan zie ik wel wie daarop af komen. Het doel is dus: zoveel mogelijk traffic genereren via zoekmachines (Google, YouTube, Pinterest, etc.) en dan segmenteren. Dus gebaseerd op categorieën, help ik verschillende groepen met hun specifieke problemen.

De twee sleutelvragen bij het kiezen van je niche zijn eigenlijk:

 • Met wie werk je het liefst? Wie is jouw ideale klant?
 • Welk probleem kun je hen helpen oplossen?

Mijn advies aan jou is, ga gewoon die knoop doorhakken, wetende dat je altijd nog kunt veranderen. Een handig hulpmiddel wat jou hierbij kan helpen, is dit boek:

gevraagd worden doelgroep en niche vinden

Gevraagd worden’ gaat ervoor zorgen dat jij na het volgen van de 10 stappen gewoon véél minder aan marketing hoeft te gaan doen, omdat je simpelweg gebeld wordt door je klanten.

In dit boek vind je naast de theorie en het stappenplan ook reflectievragen en interviews met 10 experts, die veel gevraagd worden, waaronder: Jos Burgers, Nisandeh Neta, en Remco Claassen.

Je doelgroep en niche kiezen is dus eigenlijk best wel simpel, vind je niet?

Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

1. Wat is je grootste les uit dit blog?
2. Misschien heb je nog een aanvulling...
3. Misschien heb je een vraag, stel hem gerust...

Geïnspireerd? Reageer en word beloond met...:

Reageer je voor het eerst? je doelgroep en niche kiezen
Dan krijg je het ebook 'Een ebook maken in 2 uur' t.w.v. €20,- als dank voor jouw bijdrage!
(en check daarna gelijk welke cadeaus je nog meer krijgt. 

doelgroep en niche vinden

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>