2

7 grootste marketing blunders die ik in 2018 maakte

Afgelopen dagen stond ik stil bij hoe 2018 geweest is.

En ik moet zeggen: het was een leerzaam jaar… [understatement].

Zowel privé als zakelijk waren er uitdagingen.

Sterker nog, deze periode staat in de top 3 van de meest impactvolle periodes in mijn leven.

De eerst periode ging over mijn tijd in Bosnië, als dienstplichtig soldaat in 1994.

De tweede periode was 2003, toen ik in een burnout zat vanwege 5 stressfactoren.

En nu, 2018, waren er 2 stressfactoren:

 1. We zijn verhuisd in oktober. En omdat we een woningruil op 1 dag (!) deden was het extra uitdagend. Daarna zijn we gestart met de verbouwing, die overigens nog steeds voortduurt. Lange tijd zonder internet, geen badkamer, geen kantoor. Geen eigen plek hebben doet veel met een mens heb ik ervaren.
 2. Zakelijk gezien startte 2018 heel goed met de samenwerking met Jan Everts. Samen bouwden we aan een community voor trainers en coaches. Echter, na een maand of 3 ontdekten we dat we niet in flow waren en pas in augustus hebben we dat eerlijk naar elkaar uitgesproken. Kortom: maanden hard gewerkt om iets op te bouwen en daarna weer keihard af te breken.

Dankbaar voor de omzet/winst die ik toch heb mogen halen en de vele mensen die ik heb mogen helpen om zichtbaar te worden, zich als expert te positioneren.

Maar zonder deze marketing blunders was het resultaat nog veel beter geweest.

Draai ze om en dan heb je geen blunders, maar tips.

Je kunt de uitgebreide versie horen in de Expertpodcast. En als je liever leest, onder de podcast vind je de korte versie in tekst.

Ik heb mijn 7 grootste blunders geselecteerd;

 1. Een bericht posten op LinkedIn met de woorden: “Wil je meer resultaat? Doe 1 ding”, wetende dat ik die maand 8 aanbiedingen had lopen. Voor de duidelijkheid; dat bericht postte ik nadat ik het inzicht had gekregen dat ik niet zo handig bezig was.
 2. Zestien keer mijn LinkedIn profiel titel aanpassen. Oorzaak: zie blunder 3.
 3. In het AD staan met een artikel over de 4- urige werkweek en vervolgens opeens helemaal vergeten zijn wat ik leuk vind, wat ik wil, wie ik wil helpen en waarmee. Dankbaar voor deze blunder, want daardoor startte ik mijn eigen passie challenge en herontdekte ik al snel waar ik voor uit mijn bed kom, wat mijn missie is en kon ik het ook gaan delen met de wereld. Zo ontstond de passie challenge als optin, de passietest als workshop en werd ik Passie Test Facilitator.
 4. Een seminar cancellen omdat ik het te druk in mijn hoofd had en mezelf een loser vinden nadat ik dat gedaan had. Midden in de verhuizing had ik zoveel stress dat ik geen andere weg zag als annuleren, iets wat ik nog NOOIT gedaan had en ook nooit meer van plan ben om te doen. Gelukkig kreeg ik heel veel begrip, maar dat was niet waar ik het voor deed. Het nemen van de besluit gaf wel direct rust. En toen wist ik dat het goed was.
 5. Al mijn email adressen weggegooid. Toen de wet op de AVG speelde in april/mei toen had ik het geniale idee om alle email adressen weg te gooien en opnieuw te beginnen. Intentie was goed, maar nergens voor nodig. Ik leerde daardoor dat email marketing niet dood is, maar LEEFT. Want het werd opeens veel moeilijker om mijn workshops te vullen en te adverteren op doelgroep mailinglijst.
 6. Een challenge volledig automatiseren en vervolgens niet aan de buitenwereld bekend maken met het excuus dat de advertentie niet werkte. Jan Everts en ik hebben een aantal succesvolle challenges gedaan, maar we vonden ook dat het veel tijd kostte. Dus we bedachten om het volledig te automatiseren, inclusief het doen van een aanbod met een deadelinefunnel. We kozen voor de ‘Workshops vullen’ challenge en we hadden dit ook helemaal voor elkaar, in 1 dag. Alleen we gaven het op toen de advertenties niet liepen. Anyway, misschien is het automatiseren van een challenge sowieso niet zo’n goed idee…
 7. Een online training maken in het Engels en hier vervolgens niets mee doen. Tijdens het Passion Test Facilitator Certification Program dat ik in augustus deed ontmoette ik workshopleiders  die all over the world woonden en ik merkte dat mijn droom om internationaal te werken weer wakker werd. Ik zat nog in mijn periode van ontdekken wat ik wilde en ik bood de groep aan om een gratis training van 7 lessen bij mij te volgen. Dus van oktober tot en met november heb ik die lessen gemaakt en gegeven, hartstikke leuk, maar…. terug naar blunder 1…

Ik hoop dat je terwijl je deze blunders leest ook gelijk je lessen kunt halen uit mijn leerzame jaar. Laat me weten wat jouw belangrijkste inzicht is die je uit deze blunders haalt.

Geïnspireerd?

Abonneer je op jouw favoriete platform:

 

 

Populaire afleveringen

Merijn Ruis: op z’n 24e met pensioen

Wat zou er in de wereld veranderen als IEDEREEN zo'n positieve instelling zou hebben als Merijn? Ik kom aan op zijn flat, 3 hoog, ergens in Den Haag. Het voelt alsof ik weer in mijn eigen flatje ben toen ik op mijn 25e in Schiedam woonde. Merijn geeft mij direct een stevige knuffel! Het werd een ontmoeting om nooit meer te vergeten. Een podcastgesprek dat anders [...]

Lees meer...»

Ik stop! (NOOIT) – 2 besluiten

Deze week kreeg ik drie boeken spontaan opgestuurd; In 10 stappen effectieve e-mail marketing ontmaskerd van Jan Everts. Druk zijn is een keuze van Yvette Vermeulen. En In 10 stappen van klant naar ambassadeur van Arnoud Kuipers. Alle drie bedankten ze mij, als zijnde iemand waarvan ze geleerd hebben en waardoor ze geïnspireerd zijn geraakt. Bovendien schre [...]

Lees meer...»

De succesfactor voor bestsellers van Daisy Goddijn

Hoe schrijf je als kennisondernemer een bestseller boek? Je hebt alle content in je hoofd, maar hoe krijg je dat in een goed boek? Daisy Goddijn heeft een bewezen succesformule voor het maken van jou eigen bestseller. Zij weet hoe je een auteur kunt motiveren om nu te starten met het schrijven van een boek. Dit doet ze door hulp te bieden met het schrijfproces, drukwerk en boe

Lees meer...»

Ien over het succes van coachopleiding de Alba-academie

Hoe Ien werk maakte van haar missie. Haar missie was om een gedegen coachopleiding neer te zetten met een waardevol diploma. Ien had behoefte aan verdieping van haar vak als coach, en kon geen gedegen opleiding vinden. Wat kun je leren uit dit podcast-interview met Ien? Hoe heeft ze de opleiding tot een succes gemaakt? Wat was de sleutel tot het succes van de acade [...]

Lees meer...»
Dit blog mag gedeeld worden via
 • Yvonne Scholtes schreef:

  Bedankt voor het lezen van uw blunders ik ben trots op u dat u dat heeft gedeeld. Openheid en eerlijkheid. Ik leer veel van u, bedankt.

 • >