Vorig jaar interviewde ik Nisandeh Neta van Open Circles Academy voor mijn boek “Word Expert en Word Gevraagd” en wij spraken over positionering.

Ik vroeg hem hoe hij zo succesvol was geworden.
Hij antwoordde hierop met: “Elke keer als ik mijn doelgroep verkleinde en duidelijker communiceerde wat ik voor hen kon betekenen nam mijn business een sprong.” Meer vertel ik je tijdens het Seminar.

Positionering, het heeft mij de afgelopen maanden flink bezig gehouden.

4 momenten waarop je je bezig moet houden met je positionering:

1. Je haalt niet genoeg nieuwe klanten binnen
Je werkt hard, je blogt, je gebruikt de social media, maar toch lijkt het allemaal niet te werken.

2. Je trekt klanten aan die je liever niet wilt
In dit geval lijkt alles naar wens te verlopen alleen het helpen van je klanten put je uit; je lekt energie. Ergens klopt er iets niet…

3. Je doet werk wat je niet leuk vindt
Of je nu wel of geen nieuwe klanten aantrekt, het maakt je niet uit; wat je ook doet, je wilt eigenlijk liever andere dingen doen…

4. Je ambitieniveau is veranderd
Je wilt meer (sommigen willen minder…) klanten, omzet, plezier, erkenning of iets anders bereiken. Wellicht zijn je omstandigheden gegroeid, is je mindset veranderd en heb je andere doelen gesteld. Daar past een andere positionering bij.

Wat is eigenlijk ‘positionering’?

Als ik het heb over positionering dan bedoel ik daarmee: hoe zet jij jezelf als ondernemer neer in de markt? Dit houdt in: wie help je en waarmee help je ze? “Kies je niche” wordt ook wel gezegd.

Een tool die altijd werkt is; de pitch in 5 seconden:

Ik help <doelgroep> om <wat ze bereiken> zodat <de onderliggende waarde>.

In mijn geval zei ik steeds:
“Ik help trainers en coaches om een expertstatus te bereiken zodat ze geen tijd meer kwijt zijn aan marketing maar lekker met hun passie bezig kunnen zijn.”

Waarom hield het mij bezig?

3 jaar geleden startte ik een blog over passief inkomen. Diezelfde Nisandeh Neta en T. Harv Eker hadden mij hiertoe geïnspireerd. Toendertijd was ik er elke avond mee bezig. Alleen het leverde niet veel op. Dus ik gaf op…. Later ontdekte ik dat ik een passief inkomen zou moeten bouwen door mijn EIGEN kennis en ervaring in digitale producten te verpakken. Zo ontstond 101werkvormen en zo kon ik je vorige week melden dat ik financieel vrij ben. Dit jaar, 2014, stelde ik een doel en dat was ‘financieel vrij’ worden. Ik wilde graag mensen helpen om dit ook te creëren. Alleen ik was daar niet aan toe, immers, ik had het zelf nog niet voor elkaar. Nu het er aan zat te komen werd mijn ambitie steeds groter om mijn positionering aan te passen.

Ik ging er in geloven!

De laatste maanden zag ik steeds meer dat niets mij meer tegen zou houden. Ik laat hier nog even in het midden wat dan precies mijn ‘Ik help, om te, zodat…’ is. Maar wat ik je wel kan vertellen is dat de mensen, waarbij ik deze zin heb laten vallen, allemaal vrijwel direct vroegen of ze klant konden worden of het op zijn minst heel interessant vonden!

Wat ik je ook kan vertellen is dat ik nu zo een lijstje kan maken van potentiële klanten en het wordt nu ook veel makkelijker om ze te vinden!

Gevolgen van het verscherpen van je positionering

Als je besluit om je positionering te veranderen kunnen er een aantal dingen gebeuren:

doelgroep1. Je verliest klanten of prospects.
Immers, jij hebt een keuze gemaakt; die groep wil ik aantrekken en die andere groep wil ik niet aantrekken. Dat is spannend, maar je hebt niet voor niets die keuze gemaakt. Het doel is om je business beter te laten werken. Maar dit is wel een reden waarom ondernemers deze stap niet durven te nemen.

2. Je gaat makkelijker nieuwe klanten aantrekken.
Het zal makkelijker zijn om nieuwe klanten aan te trekken omdat je veel specifieker bent over het type klant dat je helpt en het probleem dat je oplost. Waar je eerst de hele wereld hielp met van alles en nog wat, is dat nu een kleinere groep die je helpt met één van de problemen die ze mogelijk hebben.

3. Je kunt nieuwe klanten veel makkelijker vinden.
Omdat je zo specifiek bent, kun je jouw potentiële klanten veel makkelijker vinden. Waar je eerst ZZP’ers hielp om meer klanten aan te trekken, help je nu alleen christelijke coaches om hun mindset over geld verdienen te veranderen (’t is maar een voorbeeld over iets wat ik bij mezelf heb veranderd). Deze mensen zijn heel makkelijk te vinden.

Wat kun je met dit blog?

Lees verder, want wat ik je nu ga vertellen zal een mega impact op je bedrijf kunnen hebben…

Een verandering in je positionering heeft meer impact op je business dan het maken van een nieuw product, het promoten van je producten of het creëren van joint ventures (samenwerkingsverbangen).

Dus als jij op dit moment niet tevreden bent met de resultaten die je behaalt, het plezier dat je hebt; kijk dan eens goed naar hoe je duidelijker neer kunt zetten wie je helpt en waarmee. Of kijk eens of je je doelgroep kunt versmallen; alleen als het nodig is natuurlijk!

Doelgroep is goed maar het werkt niet!

Misschien wil je dezelfde mensen helpen en hetzelfde blijven doen maar werkt je business niet goed. Je doelgroep is helder, jij lost een probleem op, dan moet het toch goed gaan?

Schrik niet, maar dan kunnen er 2 dingen aan de hand zijn:

1. <reageer het gerust op mij af> Je bent simpelweg nog (!) niet goed genoeg in wat je doet.
Er is dus te weinig “mond-tot-mond” gehalte. Bijvoorbeeld: mensen zijn naar je workshop gekomen. Jij vond dat het wel aardig ging. Zij vonden dat niet…., ze zijn dus 1x gekomen en komen nooit meer…. ai, au, oeps. => just get better each time!

2. Je verhaal triggert niet genoeg.
Misschien help je mensen wel van een levensgroot probleem af maar vertel je het niet. Als je vertelt dat je de medewerkers MS Outlook van binnen en van buiten leert, zal het minder goed werken dan wanneer je uitlegt dat je een methode hebt ontwikkeld die maakt dat elke medewerker minimaal 1 uur tijd bespaart door de methodiek te implementeren; het gevolg is dat de omzet, bewezen, met 10% omhoog gaat.

Ik heb altijd geleerd dat geld, gezondheid, relaties en tijd het meeste triggert. Dus als je kan helpen om daarin te besparen, te winnen of te verliezen, dan zal dat zeker helpen!

De titel van je ebook kan een mega impact hebben

Een tip om je positionering te verscherpen en je emaillijst sneller te laten groeien:
Met het veranderen van je ebook (of andere weggever) als optin kun je meer mensen aantrekken die je wilt hebben. “Ebook in 2 uur” (mijn weggever) trekt voornamelijk mensen die een emaillijst op willen bouwen. Precies de mensen die ik op dit moment aan wil trekken. Overigens; als je meer wilt leren over het sneller bouwen van je emaillijst, doe dan mee met het webinar Listbuilding Secrets waarin ik mijn strategie deel waarmee ik meer dan 1000 optins per maand haalde op de automatische piloot (zonder te adverteren).

Hoe is jouw positionering en hoe zou je het kunnen verscherpen?

Nou, hier is je kans om je pitch in 5 seconden neer te zetten, dus “Ik help xxx, om xxx, zodat…
En vertel me wat je zou kunnen doen om dit te verscherpen. Wat verwacht je dat er dan zal gebeuren? Het is OK om elkaar feedback te geven om zo terug te horen wat wel en niet triggert!

Waardevol artikel? Wil je het delen? Klik op één van de knoppen hieronder en deel het met jouw netwerk of vrienden! Thanks!