Sport als metafoor voor succes – VLOG #1

7 Reacties

sport als metafoor voor succes

Mijn allereerste VLOG is hier! YEAH!!!

En natuurlijk speelt het zich af op de atletiekbaan…, klik op Play!

Voortaan elke dinsdag om 8.00 uur een nieuwe. Ik vond het doodeng om mezelf hieraan te committeren. Maar nadat ik deze video gemaakt had was ik helemaal enthousiast om dit vaker te doen. Klik op de afbeelding hieronder om je te abonneren op mijn Youtube kanaal.

De vlogs die ik ga maken gaan over Succes, doelen stellen, focus, mijn favoriete topic.

Wat doen succesvolle ondernemers nu wezenlijk anders dan ondernemers die blijven aanmodderen? Wat speelt hierin de grootste rol?

In dit vlog (of is het deze vlog?) laat ik je de atletiekbaan zien en hoe ik deze sport gebruik als spiegel voor mezelf zodat ik kan groeien.

Groeien, als mens en als ondernemer.

Alleen al het feit dat ik mijn stopwatch vergeet…

Zo typerend voor mij, voor hoe ik de dingen doe. Mijn voorbereiding is vaak net niet 100% compleet. Er is altijd wel iets dat ik vergeet. Zo word ik keihard geconfronteerd met mezelf. En verandering begint bij bewustwording.

Ik heb mezelf een doel gesteld en dat is dat ik de 1000 meter binnen 3.25 minuten loop (keihard ren).

Die tijd liep ik toen ik 11 jaar was en het lijkt haast onhaalbaar voor mij nu ik 46 jaar ben.

Toch geloof ik er in en ga ik er voor.

Dat vraagt nogal wat training, dus:

 • Een doel stellen waar je respect voor hebt (maar wel in gelooft)
 • Regelmaat (je kunt niet 2 weken trainingen en 3 weken niets doen)
 • Opoffering (elke dag ongezond eten en laat naar bed gaat ook niet werken)
 • Mentale houding (het is echt niet tof om helemaal kapot te gaan)
 • Voelen (mijn lichaam vertelt me of ik niet over mijn grens ga)
 • Meten, waar sta ik nu en dus, hoe ver heb ik nog te gaan.

Ik kan nu 700 meter volhouden in het tempo dat nodig is om het doel te halen. Ik zie het doel dichterbij komen. En weet je wat echt genieten is?

Elke keer als ik dichterbij mijn doel kom!

Ik vraag me wel eens af:

Ben ik de enige die sport als metafoor gebruikt? Hoe doe jij dit?

Over 

Hugo Bakker

Mijn missie is: Zoveel mogelijk mensen inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
Als ik jou kan helpen om je missie te verspreiden, dan heb ik indirect impact op het creëren van een betere wereld.

 • Leuk om ook deze kant van je te zien Hugo. Ik vind sporten super leuk en ben vooral bezig met martial arts. Gister zij iemand nog, “Als je aan het verdedigen bent, kun je niet aanvallen” Ik vertaal deze naar “Als ik de hele tijd brandjes aan het blussen ben of steeds achter het volgende glimmende dingetje aan, kan ik nooit echt iets opbouwen” Fucus en controle krijgen over mijn uitdagingen dus…

 • Leuke vlog Hugo…
  Heerlijk hardlopen.. het geeft mij nieuwe ideeen en inspiratie… ondetussen luister ik af te toe naar motivational speakers 😉

 • Geweldige vlog Hugo. Dankjewel! Ik zie wel wat parallellen idd met mijn sporten… mijn doel is de marathon. ok ik ga het zeggen. Ik wil 8 oktober de marathon van Eindhoven lopen. Maar ik heb moeite met het ritme van de trainingen. Ik denk dat ik het wel ga halen maar ik moet er echt meer op focussen.

  enne… kom “desnoods”..?? kom nou hugo. Iedereen moet naar dat benefietseminar van jou! toch? http://www.benefietseminar.nl

 • He Hugo,

  Superleuke vlog. Ziet er echt professioneel uit! (of was dat juist niet de bedoeling 🙂
  Ik gebruik sport niet echt als metafoor, maar wel om in conditie te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Een dag niet sporten betekent voor mij minder energie, minder fit (ook in mijn hoofd) en dan komt er minder uit mijn handen. Ik ‘moet’ elke dag wel iets aan sport / bewegen doen, anders word ik chagrijnig, lusteloos, etc.

  Een doel hebben is zeker een hele goede motivatie. ‘Zomaar’ sporten werkt bij veel mensen niet, dat merken wij zelf ook bij het begeleiden van mensen. Veel mensen moeten een doel hebben, dan houden ze het wel vol.

  Ik heb genoten van je vlog … ga zo door!

  Groetjes, Pascal

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >