Successen schrijven

0 Reacties

Waarom ik iedereen en overal adviseer om Successen te schrijven?
In dit artikel leg ik uit wat het oplevert om te focussen op succes en hoe je een cultuur kunt creëeren waarin het normaal is om je successen te vieren.

Eerst maar eens kijken naar ‘Wat is nu eigenlijk een Succes’?
Er zijn verschillende soorten successen. Ik zal ze toelichten door een aantal successen te noemen die ik vandaag heb geboekt;

1. Resultaten die je hebt geboekt; het gaat om resultaten die je hebt willen bereiken. Vandaag bijvoorbeeld heb ik een nieuwe opdracht binnen gehaald. Ik zie dit als een succes want dit maakt dat mijn agenda de komende periode goed gevuld is en er brood op de plank komt. Bovendien is het ook nog eens een leuke opdracht.

2. Acties die je hebt gedaan; het gaat om dingen die je gepland en gedaan hebt (om de gewenste resultaten te halen). Vandaag bijvoorbeeld heb ik om 7.30 uur een lijst gemaakt met acties die ik wilde gaan doen (zowel zakelijke als privé acties). De meeste acties waren voor de lunch al afgerond. Eén de acties is dat ik een artikel over successen ga schrijven (gezien het feit dat je dit artikel leest is dit dus gelukt). Vaak zie je bij het afwerken van dit soort lijstjes dat je de acties waar je het meest tegenop ziet als laatste of niet doet. Het gaat bij dit soort successen dus niet alleen om acties doen, maar ook om acties die je na aarzeling hebt gedaan.

3. Kennis die je op hebt gedaan; hierbij gaat het om kennis die je opdoet en toe kan pas in je leven. M.a.w. je weet iets of kan iets dat je eerst niet kende of kon doen. Vandaag bijvoorbeeld heb ik een nieuw software pakketje eigen gemaakt waardoor ik gemakkelijker klanten kan benaderen. Ook heb ik van iemand een tip gekregen over een website waar ik geld mee kan verdienen.

4. Een nieuw inzicht; hierbij gaat het om ideëen, gedachten, overtuigingen die nieuw zijn voor je. Vandaag bijvoorbeeld heb ik ontdekt dat mijn dochter zelfstandig genoeg is om zelf uit school naar huis te lopen. Het was mijn angst dat ze het niet zou kunnen en zou verdwalen of verongelukken die had gemaakt dat ik (en mijn vrouw) haar steeds uit school opgehaald hadden. Heel prettig, want dat scheelt me heel veel tijd.

5. Een fout erkennen; het gaat hierbij om het ’toegeven’, het erkennen dat je een fout hebt gemaakt en dit ook uitspreken naar jezelf of naar anderen. Het succes is de erkenning. De fout kun je daarna namelijk corrigeren. Het is dus OK om fouten te maken! Vandaag bijvoorbeeld heb ik 10 minuten na zitten denken over een voorbeeld van ‘een fout’. Mijn natuur is dat ik mijn eigen fouten niet wil zien en ze recht praat. Ik zal ze voortaan ‘gewoon’ erkennen; dat ik mijn dochter vanochtend op een verkeerde manier wakker maakte, dat ik een mail naar de verkeerde persoon stuurde, dat ik….

Juist deze laatste categorie ‘Successen’ is belangrijk om te stimuleren in een organisatie. Immers, als mensen een fout erkennen kunnen ze deze fout corrigeren. Mensen zullen fouten gemakkelijker erkennen in een omgeving waar fouten gemaakt mogen worden i.p.v. een omgeving waarin fouten afgestraft worden (geloof me, er zijn nog genoeg bedrijven met een zware afrekencultuur). In zo’n omgeving zijn mensen er op uit om op safe te spelen, een 6’je te scoren, zich in te dekken tegen mogelijke fouten; en dat kost tijd en gaat gepaard met gedoe.
In een omgeving waar je fouten mag maken ben je eerder geneigd om iets nieuws uit te proberen; bijvoorbeeld door je klanten eens op een hele andere manier te benaderen of een project eens op een andere manier uit te voeren. Kortom; mensen zijn veel creatiever in een omgeving waar fouten gemaakt mogen worden. En als je fout erkennen als succes geschreven mag worden; dan wordt werken, of groter: het leven, wel erg mooi!

Wij komen uit een land waarin we opgevoed zijn met ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg!’. En successen benoemen en vieren? Is dat niet een beetje gek? Doe maar gewoon.
Nee! Doe maar een beetje gek!
Ik adviseer iedereen om eens je successen te schrijven en te delen. Aan het einde van elke dag, gewoon even stilzitten en stilstaan bij de successen die je die dag hebt gehaald. Zelf doe ik dit in MS Excel. Ik houd mijn successen elke dag bij en daardoor blijk ik scherp, en het maakt me blij; het geeft me zelfvertrouwen (en op dat gebied had ik nog heel wat te halen…..:). Gewoon even stilstaan bij wat er allemaal goed is gegaan die dag. Daarmee dus focussen op positieve dingen. Nu hoef je dit natuurlijk niet op zo’n gestructureerde manier te doen (ik heb nu eenmaal wat analyserend bloed), je kunt het ook gewoon op jouw eigen manier doen.

Als manager werkt ik altijd aan een succescultuur door o.a. dit verhaal te doen en mensen hun successen te laten delen. In vergaderingen ontstaat altijd een heel mooi proces wanneer mensen gaan delen over hun werk en naar hun eigen successen kijken. Er ontstaat interesse over en weer en men krijgt meer begrip voor waar iedereen mee bezig is. Er ontstaat een hele positieve sfeer en men durft meer. Vergaderingen kunnen gestructureerde momenten zijn; lunchpauzes zijn wat informeler. Vaak zie je een verschuiving; naarmate mensen meer gewend zijn te delen wordt dit vaker op informele momenten gedaan. Als manager ben ik altijd ‘een voorbeeld’ in de zin dat ik dus mijn successen deel.

Lukt het niet om je successen te bedenken?
Dan kijk je niet goed….
Niet alleen resultaten zijn successen (weet je nog…).

Ik ben benieuwd, laat me weten wat je er mee doet!
Je kunt ook successen delen op in mijn besloten facebook groep.

groeten, Hugo Bakker

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>