Tarieven verdubbelen? Dat doe je zo!

43 Reacties

tarieven verdubbelenVind jij het ook lastig om de tarieven te vragen die je zou willen?
Werk jij vaak voor een uurtarief terwijl anderen precies hetzelfde doen en het dubbele vragen?
Ik zou eigenlijk moeten zeggen: Vind jij het lastig om de tarieven te vragen die jouw producten of diensten waard zijn…?

Troost je met de gedachte dat ik hier (ook) al jaren mee worstel.
En daarom vind ik het ook doodeng om dit blog te publiceren. Het gaat namelijk over ‘mij’. En ik schrijf het omdat jij je misschien wel herkent in wat ik schrijf. En daarmee wordt dit blog waardevol voor jou.

De Online Trainers Mastermind is zo’n voorbeeld.
Al mijn ondernemersvrienden verklaren me voor gek als ze horen dat ik dit jaarprogramma aanbiedt voor €995,-.
“Ben je helemaal gek geworden!”, zeggen ze dan.
“JA, MAAR, ik wil zo veel mogelijk mensen helpen…” verweer ik me dan…
“Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!”, zei de man die €6000,- vangt voor 10 coachgesprekken.

De reden dat jij (als je je aangesproken voelt) en ik te lage tarieven vragen?

Ik heb geen pasklaar antwoord omdat ieder mens verschillend in elkaar zit en ‘ergens’ vandaan komt. Maar de redenen die ik kan bedenken en die vooral veel over mezelf zeggen zijn:

 1. Bang zijn dat (bijna) niemand het product of de dienst koopt of afneemt. Dit vind ik een hele logische en begrijpelijke gedachte of angst. Immers, je werkt namelijk hard om een product te maken en stel je voor dat dit allemaal voor niets is geweest omdat niemand het koopt. Stel je voor dat je een boek schrijft en de hele schuur blijft vol staan met dozen vol met boeken! “Argggg!!”
 2. Uitgaan van je eigen portemonnee; hiermee bedoel ik dat je een tarief bepaalt op basis van wat je zelf voor het product of de dienst uit zou kunnen geven. Eigenlijk neem je hiermee aan wat de ander in zijn portemonnee heeft zitten en wat hij of zij voor jouw product of dienst over heeft. Doodzonde, want je kunt er wel eens goed naast zitten!
 3. Jezelf niet serieus nemen als expert/ professional. Door teveel weg te geven en te lage prijzen te vragen is er geen balans tussen geven en nemen. Dit uit zich in het feit dat je leegloopt. Immers, als je meer weggeeft dan je ontvangt kun je op een gegeven moment niets meer geven. Daarmee ontneem je jezelf en de ander mogelijkheden tot groei.
 4. In the end/ bottom line: het gaat om zelfvertrouwen! Nu moet ik je bekennen dat ik als kind in de 1e klas (nu: groep 3) al bang was dat ik het rekenen van de 2e klas niet zou kunnen. Om de één of andere reden had ik het zelfvertrouwen van een mug. Dat is nu KLAAR!

Hoe ontevredenheid over je tarieven zich kan uiten;

Te lage tarieven zorgen ervoor dat je hard moet werken voor te weinig geld. Dat moet op een gegeven moment ergens gaan wringen.

 1. Omdat je veel harder moet werken dan je betaald krijgt daalt je motivatie om je klanten te helpen. Dit is een begrijpelijke reactie; jij kent namelijk de werkelijke waarde van je product of dienst en handelt daar naar. Maar tegelijkertijd weet je dat je te veel doet voor die ander. Er komt een moment dat je klant dit merkt…
 2. Je trekt mensen aan waar je liever niet mee wilt werken. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn maar er is een kans aanwezig dat je mensen aantrekt die niet kunnen of willen investeren in zichzelf en daarom ook nog eens om korting gaan vragen. Of ze vragen meer van je tijd of resources dan waar ze voor betaald hebben. En dan is het aan jou om je grens hierin aan te geven.
 3. Je product is minder aantrekkelijk omdat het te goedkoop is. Je loopt het risico dat mensen niet geloven in de kwaliteit van je product omdat het zo goedkoop is. Hierdoor loop je misschien wel meer klanten mis dan je zou durven dromen.

Tijd om je tarieven te verhogen?

Is het voor jou, net als voor mij, tijd om je producten en diensten op de juiste waarde te prijzen? Ik heb het al meerdere malen tijdens business trainingen gehoord. En natuurlijk heb ik daar een groei in gemaakt. Waar mijn workshops 101werkvormen eerst gratis waren heb ik nu 40 aanmeldingen voor €97,-.

Het verhogen van je tarieven is een proces dat gepaard gaat met twee dingen:

Persoonlijke groei = Winnen in Business! Ja, ik heb mijn oude slogan weer naar boven gehaald, zie de header… Je business is zo groot als dat jij zelf bent. Ben je bereid om uit je comfortzone te gaan? Ben je bereid om naar jezelf te kijken en actie te ondernemen; jij en ik weten waar we kunnen groeien!

De groei van je expertstatus. Naarmate meer mensen jou gaan zien als de expert in jouw vakgebied zullen meer mensen contact met je op gaan nemen; kwestie van vraag en aanbod. Het is mij 2x gelukt om binnen 1 jaar een expertstatus te bereiken. Dus met de juiste tools, strategie, mindset en een mentaliteit van “hard willen werken” kun jij dat ook!

Tarieven verdubbelen, hoe doe je dat?

Dus als je, net als ik, besluit om je product of dienst op waarde te schatten, implementeer dan het volgende stappenplan en doe een commitment onderaan dit blog. Op waarde schatten hoeft niet te betekenen dat je je tarief verdubbelt, het kan ook ver3dubbelen zijn, maar het mag ook 10% zijn.

 1. Neem een besluit over de waarde van je product of dienst. Bedenk een bedrag waar jij warm van wordt en waar jij graag mensen voor zou willen helpen. Voel daarna bij jezelf of het goed is…
 2. Laat je huidige klanten weten dat je ze waardeert! Laat ze weten dat zij niet bij de groep mensen horen waar je liever niet mee werkt.
 3. Laat je huidige klanten weten dat het vooral JOUW proces is.
 4. Kondig je tariefverhoging ruim vantevoren aan bij je prospects.
 5. Verhoog je tarief in stappen als het om een aanzienlijke verhoging gaat en blijf de stappen communiceren.
 6. Als het om een abonnement gaat en je wilt dat je huidige klanten ook meer gaan betalen; kondig het dan ruim vantevoren aan en geef ze de ruimte om te beslissen of ze bij je willen blijven. Ik zou zeggen: minimaal 6 maanden vantevoren communiceren. Misschien zullen een aantal klanten weggaan, so be it!

Waarom ik mijn tarief verhoog?

Ik weet dat als ik wil winnen in business dat ik steeds opnieuw uit mijn comfortzone zal moeten treden. Alleen al het schrijven van dit blog en communiceren over mijn onzekerheid, mijn gebrek aan zelfvertrouwen uit het verleden, is ver, ver buiten mijn comfortzone. Ik weet niet hoe het zal uitpakken. De Online Trainers Mastermind zal tot 31 oktober a.s. slechts €995,- kosten. Vanaf die dag zal ik de prijs verhogen naar €1995,-. Maar ik weet dat het veel meer waard is en daarom kondig ik nu alvast aan dat de prijs in de toekomst verder omhoog zal gaan.

Een 2e reden is dat ik een rolmodel wil zijn op het gebied van implementeren. Mijn vader werkte 50 jaar voor dezelfde baas. Van hem heb ik niet geleerd hoe ik moest ondernemen. Ik gun het iedere trainer, coach, adviseur, spreker, helper om balans te creëren in geven en ontvangen. Ik kan je leren hoe internet marketing werkt, maar mindset en persoonlijke groei kan ik je alleen leren door een voorbeeld te zijn.

Tarieven verhogen? Lastig?

Stel hier je vragen of doe een commitment! Schrijf je reactie naar aanleiding van dit blog in het commentaarveld hieronder.

Deel, tweet, share dit blog door de social media knoppen aan te klikken als je denkt dat het waarde toevoegt aan jouw netwerk!

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Goed blog! Ook ik ga weer omhoog… elk jaar kleine stapjes (maar of dat wijs is?). Afijn ik ben vooral bang voor vervelende reacties van klanten: weer omhoog? Ik vindt het veel te duur, belachelijk, sinds je begon x% omhoog kan niet! Ondanks het maar 1 of 2 zijn, blijft het een angstig moment. Wat ik mij afvraag: hoe ga ik het nu weer communiceren naar klanten toe?

  A. Gewoon laten weten dat op x datum, de nieuwe prijzen ingaan?

  B. Uitleggen waarom de prijs omhoog gaat? Aan ene kant voelt het goed, aan andere kant wil ik niet ja zeurderig overkomen.

  C. mischien iets met uitleggen wat voor hun qua waarde de prijsverhoging inhoudt voor 2018?

  Jullie hebben vast wel meer tips? Ik vindt dit echt heel lastig, want ik vindt mezelf de nieuwe prijs echt waard daar ligt het niet aan. Ik ben echt onwijs bang voor vervelende reacties en ergens vindt ik door de persoonlijke relatie met mijn klanten ook ja soort van vervelend voor hun…

  • Dankjewel voor je vragen en ik kan me voorstellen dat je het lastig vind, ik vond het ook heel lastig maar het heeft wel gewerkt voor mij. En zo te lezen weet je precies hoe je het moet aanpakken.
   Voor nieuwe klanten je prijs verhogen per een bepaalde datum maakt dat er een groep is die besluit om NU in te stappen.
   Als het om een abonnement gaat dan zeker heel goed communiceren. En “Ik moest de prijs verhogen…”, zonder toelichting wordt ook gewoon gedaan.

   Veel succes!

 • Hugo bedankt! Mooie blog. Ik ken en onderschrijf je angst. Ik ben in het najaar van 2013 door hetzelfde proces gegaan. Ik heb nieuwe pakketten ontwikkeld en de prijzen verdubbeld. Mijn bestaande klanten heb ik een aanbod gedaan. De helft is vertrokken.

  In juli communiceer ik opnieuw naar hen wat mijn bevindingen van het 1e half jaar 2014 zijn en wat de consequentie voor hun tarief per 1-1-2015 zal zijn.

  De eerste klanten tegen mijn nieuwe prijs zijn binnen. Het zijn pakketten, voor een vastgesteld maandtarief. Het voelt zo goed, dat uurtje factuurtje aan het verdwijnen is.

  Je bent op de goede weg, hou het vast.

  Succesvolle zaken en vriendelijke groet,

  Pieter van der Kaaij

  • Goed om jouw voorbeeld te lezen Pieter, wil je me op de hoogte houden?

 • Dag Hugo, dank weer voor je inspirerende video van maandagavond en ook dit blog bevat veel waardevolle informatie. En aan de reacties te lezen veel herkenning. Tja, zelfvertrouwen en geld (durven) vragen gaan hand in hand. Daarom vind ik het belangrijk dat mijn tarieven voor mijn gevoel ook kloppen en is het niet zo gek om met een nieuw product wat aan de lage kant te beginnen. Je weet immers niet altijd meteen of het voor je doelgroep waardevol content is. Ik denk dat het belangrijk is om in je stappenplan en doelen voortdurend je tarieven mee te laten wegen. Goeie tip om tariefsverhogingen tijdig aan te kondigen, wel zo netjes. Ik organiseer als ‘laagdrempelige activiteit’ maandelijks een Eetcafé ( soort workshop van 2 1/2 uur) rondom een bepaald thema waarin mensen informatie krijgen en diverse hapjes kunnen proeven die aansluiten bij het thema. Daarnaast krijgen ze veel info en recepten op papier mee voor thuis. Hiervoor vraag ik tot nu toe € 15.00. Ik doe dit bewust om het laagdrempelig te houden, maar als ik werkelijk kijk naar de waarde die ik bied is het echt veel te weinig en dan heb ik het nog niet eens over de voorbereidingsuren. Wat vinden jullie? Mijn plan is om vanaf september naar € 20,00 of € 25.00 te gaan. Dit blog zet weer aan tot nadenken. Voor mijn consulten heb ik wel kortgeleden het tarief verhoogd naar € 85.00 per uur.

  • Dag Hilda, jouw café is je frontend en eigenlijk ga je het daar niet op verdienen, dus hoef je daarin niet van 15 naar 20 is mijn mening. Het gaat er om dat mensen je daar gaan leren kennen, leuk vinden en vertrouwen zodat ze daarna een ander product van je gaan kopen; dat product moet je op de juiste waarde zien te krijgen vind ik.

 • Hi Hugo
  Tarieven vs zelfvertrouwen en waarde is een hot item. Dank voor je blog.
  Momenteel worstel ik met het feit dat ik mezelf als welzijnsmakelaar neer wil zetten maar hoe combineer ik mijn tarieven dan met diegene die ik ‘inhuur’ zoals psychologen?
  Iemand ervaring mee?

  • Hoi Anita, geen ervaring mee maar als je onderaan de streep blij wilt zijn met wat je overhoudt, is het dan een eenvoudige rekensom?

   • Ligt er ook aan hoe je ze inhuurt, Anita. Bij ‘makelaar’ denk ik aan ‘bemiddelaar’. Als je jouw taak (het bemiddelen) gescheiden houdt van die van de ingehuurde psycholoog, kun je dat ook met de tarieven doen. Oftewel: de klant betaalt jou volgens jouw tarief en degene die je inhuurt volgens zijn/haar tarief.

  • Anita,
   De tariefberekening staat los van je branche waarin je werkt. Het tarief kan je met de `vinger in de lucht´ bepalen of volgens een berekening.

   De (traditionele) tariefbepaling is als volgt:
   kostprijs + winstpercentage = tarief

   In de kostprijs zit alles wat je aanschaft, aan kosten maakt, inhuurt en je eigen basis uurloon (zie jezelf als medewerker).
   Een lastige berekening is je algemene, regelmatig terugkerende ´vaste´ kosten die niet gerelateerd zijn aan 1 opdracht (bijv, telefoon, kantoorhuur, verzekeringen). Deze worden verdeeld over al je te maken uren (prognose) in 1 jaar. Daar zijn gelukkig rekenformules voor.

   Als je voor een specifieke opdracht een psycholoog inhuurt, dan noemt men dat variabele kosten. Deze kosten zijn makkelijker te verwerken in de rekensom. Belangrijk is een goed tarief (lager dan zijn/haar normale tarief?!) te onderhandelen met de psycholoog. Hij/zij heeft namelijk geen extra marketing/verkoopkosten/etc. Dat doe jij namelijk. Dat is jouw toegevoegde waarde richting de psycholoog.
   Ander voorbeeld: als je voor de uitvoeren van een opdracht veel EXTRA moet telefoneren, dan worden deze extra telefoonkosten ook een variabel kostenpost die je kan doorrekenen in je tarief.

   Dit zijn een paar kernzaken over het eerste deel van de tariefbepaling.

   De extra toegevoegde waarde van je product/dienst zit in die winstpercentage, het tweede deel van de berekening. En dit wordt bepaald o.m. waarover gesproken wordt in deze blog. Het gaat over wat de klant het waard vindt en je eigen waardebepaling, dus je mindset o.a..
   In het voorbeeld van Hugo is het winstpercentage misschien wel van 42% naar 184% …of meer gedaan. Hoe meer waarde, hoe hoger het winstpercentage, dus hoe hoger het tarief!

   Kortom begin eerst met de kostprijs berekening (objectief) en dan bepaal je wat het product/dienst waard is (subjectief) volgens je klant en jezelf. Besluit vervolgens wat je tarief wordt.
   Succes!

   Groet van, Elma

 • Mooi persoonlijk blog, Hugo. Dank! Ik ben al 17 jaar blij met mijn tarieven. En tegelijkertijd merk ik de afgelopen anderhalf jaar dat er meer en meer mensen die ik offerte uitbracht niet met me in zee gaan (soms wegens geld) en dat een belangrijke opdrachtgever zijn tarieven voor coaches op 1 lijn heeft gebracht en voor mij daarmee heeft verlaagt.

  Vorig jaar maakte ik me ongerust over mijn omzet, terwijl als ik daar nu op terug kijk heel tevreden mag zijn. Twee jaar geleden maakte ik me nog ongeruster. Ik herinner me dat ik, net als Yvonne, dacht dat ik er maar mee moest stoppen en een vaste baan zoeken. Ik heb doorgezet en besloten er voor te blijven gaan. Ook toen heb ik het uiteindelijk goed gedaan. Ik heb een vergelijkbaar inkomen kunnen genereren als mijn man met zijn fulltime baan bij een orkest. En tegelijkertijd heb ik in een balans kunnen leven die me goed doet.

  Als ZZP-er kun je gewoon niet in de toekomst kijken en ik had vaak de neiging om maar van het slechtste scenario uit te gaan (zou dat evolutionair bepaald zijn?).

  Deze maand is het rustig wat betreft betalende klanten. Ik heb besloten met dit jaar niet ongerust te maken. De betalende klanten die er waren betaalden goed, dus daarmee creëerde ik tijd voor ander dingen. Gelukkig merk ik dat ik mijn voordeel kan doen met de tijd die ik nu heb: het bouwen aan een nieuw online meditatieprogramma. Dat voelt goed. Ik heb een positieve verwachting over de verkoop. Ik voel me dankbaar hoe het leven loopt.

  • Mooi Annemieke, hoe je jouw proces beschrijft. En ja, je kunt besluiten je geen zorgen te maken; je gaat dan anders acteren, minder trekken en met meer flair voor de groep noem ik dat. En online programma’s zijn echt een uitkomst; je kunt meer mensen bereiken en uiteindelijk ook verdienen wat je verdient!

 • Ha Hugo,

  Wat wederom stoer van je om je zo kwetsbaar en open op te stellen met dit blog. Ik heb het je al eerder via nisandeh neta laten weten. Het is tegelijkertijd zo’n kracht….Het lukt je gewoon.
  Ik ben nog aan het pielen. Zit in de goede doelenmarkt waar alles niets mag kosten.. En dat is tegelijkertijd ook mijn uitdaging met mijn eigen idealisme.. 🙂 Ik ga het ook doen als ik zover ben met klanten. Eerst bouwen. En die gratis bijeenkomsten werken als een tierelier.
  Zaaien, zaaien en dan oogsten… En ja ik heb ook al iemand afgewezen. Alhoewel het nog niet af is… 🙂
  Ja ja, uit comfortzone komen heet dat!!! You keep me inspired!!

  • Ha Pauline, kwetsbaar opstellen vind ik spannend en tegelijkertijd weet ik ook dat het me echt maakt. En dat is wat ik wil. Eerlijkheid en vertrouwen zijn belangrijke waarden voor mij.
   Eerlijk gezegd zou ik niet zo graag in de ‘goede doelenmarkt’ willen zitten; maar ik ken je situatie niet goed genoeg. Ik bouw liever aan een steady business waarmee ik meer verdien dan ik nodig heb zodat ik bij kan dragen. Maar dat is misschien niet jouw business. Blijf zaaien zou ik zeggen!

 • Beste Allen, Beste Hugo,

  Bijzonder de openheid die gecreëerd is. Bravo Hugo, het is je weer gelukt.
  Ik ben van de blog en reacties heel stil geworden. Echt heel stil.

  Ik heb ook een worsteling doorgemaakt omtrent mijn tarieven. Je begint laag met allerlei redenen, Soms direct hoog, ook om allerlei redenen.

  Als rekenaar met een dosis persoonlijk leiderschap inzichten ben ik daarom begonnen met een modelletje en het is groeiende tot een model 🙂
  Het houdt me scherp en zorgt dat ik sneller ga acteren op: wat is een goed tarief/prijs voor mijn dienst en/of product?

  De kern voor mij (en wellicht ook voor jou) is :
  – wat heb je nodig, wat wil je hebben, wat wil je bijzonder graag hebben en waarvoor Kies je?
  – waarom?
  – wat doe je ervoor terug?

  Kiezen, in mijn ogen, betekent ook dat je vindt dat je het waard bent. Naast kennis en vaardigheden is een grote bepalende factor van je tarief zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  Ik heb besloten wat ik “waard” ben. Als ik mijn jaarlijks nettowinst omreken naar uurtarief, dan noem ik dat mijn ondernemers-uurloon. Ik heb besloten dat het €100 / uur is. Vraag ik dat aan een klant met een eenvoudige boekhouding als ik de aangifte inkomstenbelasting uitvoer? Nee. er zijn namelijk meerdere wegen naar Rome en tijdperk uurtje-factuurtje begint achter mij te liggen.

  Heb ik al een ondernemers-uurloon van €100/uur? Nee, en dat komt omdat ik bezig ben mijn kwaliteiten anders in te zetten. Als ik door zou gaan met wat ik deed, dan zou ik dezelfde resultaten krijgen en over meerdere gebieden was ik hierover niet tevreden. Dit betekent dus anders gaan denken, andere focus en andere acties. Ik ben nu in de transformatie-fase:-)
  Hugo heeft inmiddels ook gekozen voor een ander businessmodel dan uurtje-factuurtje!

  Ik wens jullie allen bijzonder veel moed en succes met de juiste keuze van tarief, of voor je diensten of voor je producten!!

  Fijne dag
  Ik ga nog even door met stil zijn:-)

  Elma
  P.S. Hugo, je prijs is/was inderdaad te laag!! Ik was ook geschrokken …

  • Hoi Elma, dankjewel voor jouw bijdrage aan dit blog, dat zal velen ook weer een stap verder helpen. Wat was precies waar je zo heel stil van was geworden?

   • Hugo, waarom ik stil ben?
    Inmiddels genoten van een prachtige fietstocht ,een heerlijke Indische maaltijd én mede daardoor kunnen laten bezinken waarom ik zo stil was vanmorgen.

    De openheid van iedereen en daardoor kwetsbaar zijn heeft me geraakt. En dat in een wereld waar digitaal pesten in ernstige mate toeneemt onder jongeren. Of wat denk je van: boeken zoals “hoe word je een rat?”en je mag je mening altijd zeggen ook al is deze hard en respectloos. Jij, Hugo, als leider om de openheid – kwetsbaarheid ook los te maken bij anderen en dit digitaal/openbaar vast te leggen. Bijzonder!

    Nog het meest onder de indruk ben ik van mijn bloed eigen nicht á €45/uur. Zij verdient het om meerdere redenen om meer te verdienen. P.S. de anderen kan ik niet ‘beoordelen’, maar ik wens jullie het wel toe.

    Met deze woorden heb ik de “stilte” nog niet geraakt in haar kern, merk ik.
    Ik denk en ik voel en ik durf…….nu te uiten:
    Het heeft te maken met mijn missie die ik recentelijk geformuleerd heb en nog niet echt heb geuit. Waarom niet? Omdat ik ook nog niet helemaal hét antwoord weet op mijn missie:
    ondernemer helpen met het “zeker zijn dat je het verdient”

    Een paar woorden die je op meerdere wijze kunt interpreteren, Elma? Dat klopt! En dat blijft ook zo!
    Zeker zijn dat je het verdient. Daar gaat het om als je ondernemer wilt zijn vanuit je talenten, je passie, je visie en met (meer dan) voldoende winst en cash. De laatste twee zaken als voorwaarde en noodzaak om door te kunnen gaan als ondernemer.

    De blog en reacties triggerde mijn missie. Misschien niet helder voor jullie, omdat ik te weinig of onjuiste woorden gebruik om het te communiceren. Het is in ieder geval wel voelbaar voor mij en dat maakt me “stil”. Het heeft me verder aan het denken gezet met het volgende resultaat: ik beloof jullie in de zomer een gratis e-book te schrijven over: hoe bepaal je een waardevol tarief?

    Waarom? Omdat jullie een sfeer neerzetten dat we open en kwetsbaar mogen en kunnen zijn, online, waardoor we veel van elkaar kunnen leren, elkaar stimuleren en kunnen helpen. Ik ben jullie hier bijzonder dankbaar voor!
    Fijne avond of dag,
    Elma

    • Wow Elma, hier ben ik stil van! Ik vind het zo bijzonder dat het blog en de reacties je geraakt hebben. Sowieso vind ik het heel bijzonder dat zoveel mensen de tijd hebben genomen om een, soms heel lange, reactie te schrijven. Jouw missie zal ook vele ondernemers raken en verder helpen. Misschien nog een kwestie van heel helder formuleren en triggeren zodat mensen zich daadwerkelijk door jou laten coachen/ helpen. Ik kijk al uit naar het ebook en misschien kunnen we dan een gezamenlijk blog schrijven zodat je ebook ‘evergreen’ gepromoot wordt.

     • Het gaat een saaie wereld worden als we met z’n allen stil worden 🙂 Fijn dat het gebeurt!
      Een mooie initiatief om een gezamenlijk blog te schrijven. Ik ben voor. Dank voor het aanbod! Tot in de zomer;-)

 • Tarief verhogen,
  heb ik per 1 januari gedaan, ben € 20.00 per uur omhoog gegaan.
  Mijn prijzen staan al jaren op de site, ondanks dat zijn er mogelijkheden voor mensen met onmogelijkheden.

  Ik vond het ook moeilijk om te verhogen,maar voel me bij deze verhoging goed omdat ik weet dat ik veel lever.

  Wat je vraagt voor een consult zegt iets over je eigenwaarde (is mijn denkwijze).

  EN, ondernemen is BOVENal geven!

  • Hoi Maarten, welkom op mijn blog; top dat je al een ontwikkeling hierin doorgemaakt hebt! Ja, geven, geven, geven!

 • Hallo Hugo,

  Als eerste lid van je implementatiegroep kan ik zeker zeggen dat je veel meer geld waard bent en dit zeker ook mag vragen, al vind ik het heerlijk om dit tarief te mogen betalen. Want dat sluit aan bij jouw blog. Ik vind het ook zeer moeilijk om in mijzelf te geloven en daardoor laat ik mij teveel verrassen door mensen. Laatst nog na het geven van een workshop komt een deelneemster naar mij toe of ik ook wel help bij het ontwikkelen van trainingen. Nou, uiteraard, dit doe ik zeer graag, maar zo uit het niets is mij dat nog nooit gevraagd en vervolgens de vraag er achteraan hoeveel ik daar voor vraag. En tja, toen ging ik voor de bijl, in een split second bedenk ik mij dat zij ook trainster is die haar training heeft verkocht, dus ik kan niet teveel geld vragen, dus zeg ik snel €45,00 per uur. Hoe dom kan je zijn, dacht ik later. Ik heb weer gedacht voor de klant, zij kan wellicht wel veel meer betalen, hoeveel is haar dit waard. Ik heb haar complete training verbouwd, diverse werkvormen aangereikt en meer input geleverd en dat alles voor ……..een schijntje.
  Nu ik je blog lees, weet ik het zeker. Dit nooit meer. Ik doe hier het commitment dat ik goed ga zitten voor mijn tarieven, goed nadenken voor wat mijn diensten waard zijn en dit ga uitschrijven voor mijzelf, zodat ik mij niet meer laat verrassen. Thank you. Dit blog is voor ons beide goud waard!

  • Jaaaaa, goed zo! en ja, jij bent de eerste lid en des te mooier om dit comment te lezen! Ga je nieuwe tarieven dromen en spreek ze uit alsof ze heel normaal zijn.

 • Hai Hugo,
  Wat leuk om je blog te lezen na maandag. Het is gewoon tijd om weer uit je comfortzone te stappen en om te kijken wat er gebeurt als je jouw prijzen verhoogt. Zelf heb ik deze stap ook net genomen en ik moet zeggen dat het aardig spannend is. De feedback die ik de laatste tijd heb gekregen zorgt ervoor dat ik zelf steeds meer en meer in mijn expertstatus ga wandelen. Ik ben nog iedere week blij dat ik jouw expertprogramma heb gevolgd. Het is 1 ding om expert te voelen en te zijn, maar om er in te wandelen is nog weer anders. Dank je voor je blog. Warme groet, Petra

 • Hoi Hugo,

  Ik ga je gewoon een compliment geven……. De meeste blogs wat ik lees over marketing of over hoe je je business kunt verbeteren om meer klanten te krijgen richten zich vooral op het zakelijk en to the point. Ik persoonlijk kan het waarderen dat je een stukje van jezelf mee neemt waardoor je verhaal echt is en geloofwaardig is. Deze stap die je nu aan het maken bent was eigenlijk wat ik jou wilde vertellen in het telefoongesprek maar ik heb het wat ongelukkig verwoord………. (weet je nog? ;-)) Ik wilde jou dit vertellen maar je hoorde me niet……of je geloofde me niet. What ever! Het balletje rolt en daar ben ik blij om………. 🙂 Geloof in jezelf Hugo want je bent echt meer (geld!) waard in je vakgebied.

  Hartelijke groeten van Mariëtte

 • Dank voor jullie reactie Jan en Hugo! Ik vind ook altijd wel weer de motivatie terug om door te gaan (ook bij gebrek aan een goed alternatief). Het voelt ook goed om het voor nu zo te laten mijn tarief maar het blijft wel een zoektocht: wanneer verhogen, voor wie, en of alles wat je doet wel helder is en gefocust genoeg. Wie zegt dat ondernemen makkelijk is? We shall go on…and succeed!

  • Hoi Yvonne,

   Dank je wel.. volhouden, volhouden, doorzetten en doorzetten. Juist op die momenten dat je de handdoek in de ring wilt gooien. Zo herkenbaar, maar get in line en stay in line om maar een Nisandeh kreet te gebruiken.

   Kijk waar je een aanpassing kunt doen. Is je doelgroep helemaal helder, weet het publiek jou te vinden en is het duidelijk wat je biedt…

 • Zo herkenbaar. Ik denk ook altijd na over de tarieven. Mijn tarief voor particulieren is € 75 per sessie incl. en voor ZZP’ers per uur excl. Voor bedrijven reken ik 95,00 per uur excl. en als ik meer dan 10km moet rijden zijn de kosten € 25,00 per half uur (volgens ANWB-route). Dat laatste vond ik al heel wat en het lukte meteen bij een bestaande zakelijke klant. Mijn uitleg was reëel.
  Dat is ook belangrijk voor mij: dat ik mijn tarief kan uitleggen.

  Het bedenken wat je waard vindt, is lastig. Je weet namelijk niet vooraf wat de klant met jouw ondersteuning in de praktijk gaat doen en of die waarde dus zichtbaar wordt. Ik denk dus (net als jullie) dat er nog minder klanten gaan komen dan er nu zijn als ik mijn tarieven verhoog. Nu trekt het weer iets aan dus dat koester je. Ik worstel met inkomsten want dat gaat echt slecht.

  Elke keer denk ik: ik moet er maar mee stoppen. Ik weet dat ik het goed doe als ik de kans krijg om te coachen maar zo rookt de schoorsteen steeds minder. Maar ja vind maar eens een baan. Dus blijf ik volhardend zoeken naar DE ULTIEME website, blogs, manier van klanten vinden. Weer een lichtpuntje: Eindelijk een infoseminar geven over DISC voor managers in de Zorg en inmiddels daarvoor al 10 aanmeldingen (binnen een lidmaatschap van de beroepsvereniging). Weer hoop naar vervolgopdrachten!

  Veel woorden maar waar het hart van vol is…..

  Goed blog en zo herkenbaar. Ik geloof ergens nog steeds dat het echt beter gaat worden en dat ik over 20 jaar met veel plezier op mijn ZP-carriere kan terugkijken met hele mooie tarieven waar ik me niet de blubber voor hoef te werken (in mijn hoofd).

  • Mooie reactie en zo waar om het in het perspectief te zetten van: moeilijk om aan werk te komen en zo graag je passie willen doen. En in dat kader kunnen de tarieven die je nu vraagt gewoon goed voelen; eerst maar eens meer naam maken, expertstatus bouwen. Maar nooit stoppen want je wilde niet voor niets doen wat je nu doet! Over misschien al een jaar kijk je terug op je huidige situatie. Misschien, maar dat weet ik niet zeker, als je stilstaat bij hoe het vorig jaar was, ben je al met sprongen vooruit gegaan…

 • Dank je wel jongens ik zal jullie tips meenemen als weer ga zitten voor een nieuwe blog ofzo.. ik heb er nu alle tijd voor…vandaag laatste klus afgerond en nu is de rest van het jaar voor mij…

  tot ziens
  eddy

 • Hugo van harte gefeliciteerd met je beslissing om je tarieven te verhogen. Het is precies de goede tijd om dat te doen, je hebt bewezen het verschil te kunnen maken in onze business en je verdient nu gewoon meer geld te ontvangen voor de tijd, bezieling en de energie die jij in je klanten steekt!
  Alles valt op zijn plaats, jij bent expert… Daar kun je nu niet meer om heen. Jij komt in het koplopersboek…. Dat staat niet goed met je huidige tarieven. De gesprekken hierover zoals vrijdag j.l. Snap ik heel goed, het voelt dan merkwaardig voor mij omdat ik vast bepaalde prijzen vraag voor mijn producten…. Maar ik vraag nooit geld voor coaching of gesprekken die toch tijd kosten, ik ben een helper, jij ook…. Maar mensen betalen gewoon voor hulp. Je zet mij aan het denken…. Ik heb creatief veel te bieden maar ik geef het altijd gratis weg… Mijn eigen schuld ook want door enthousiasme flap ik het er ook zo maar uit… Ik heb hier nog te leren en wat bof ik dat jij vooraan loopt en ik mag meekijken en inspiratie mag opdoen. Ik heb een besluit genomen… Tijd en ideeën zijn geld waard… Als ik dat deel ben ik dat ook waard…
  Wie wil er met mij sparren over creatieve business ideeën? Ik noem het ” meedromen” en het is een investering in jouw bedrijf… Voor tarieven en informatie klik op mijn naam en reageer via de site. Zo toegepast door inspiratie , dank Hugo en voor jou wens ik heel veel fijne highend klanten!

  • Hoi Ciselle, dankjewel voor wat je over mij schrijft. En andersom: ik zat te wachten op jouw ‘coming out’ en dat gebeurt nu, mooi! Jij bent een ideeën generator.nl en dat is heel veel geld waard. Ik ga met je meedenken.

 • Hugo,
  weer een waardevolle blog.. ik begrijp de essentie en heb daar al vele jaren last van niet het tarief te vragen die het waard is voor wat ik doe.. waarschijnlijk om de zelfde redenen als bij jou..

  Ik denk dat ik nu ik iets nieuws aan het beginnen ben de stap maar gelijk oversla…ik begin gelijk met een prijs die ik rechtvaardig acht voor hetgeen ik lever.

  Maar nu heb ik gelijk toch weer een vraag.. mag ik jou duim of mouw lenen??

  ja het ziet er altijd uit of dat jij alles even makkelijk uit je duim zuigt of uit de mouw schud..(compliment)
  ik ben na drie regels uitgeschreven omdat ik niet weet hoe het verder moet… wat is belangrijk voor het opzetten van een goede blog en hoe bereid je je voor daarop..

  eddy

  • Hoi Eddy, ik schrijf over dingen die of bij mijn klanten leven of bij mij leven. Het wordt een hit als blijkt dat het onderwerp bij beiden leeft!
   De duim is dik, die van jou ook; soms moet je ff wat harder zuigen. Ik heb een commitment dat er elke woensdag een nieuw blog uitgaat. Dus dat moet en zal gebeuren. Geen onderwerp is misschien niet de echte reden…. Misschien zijn er allerlei andere gedachtenspinsels waar je mee af wilt rekenen?
   Ik ben er van overtuigd dat jij zelf de regels voor een goed blog maakt. Als het maar ECHT is en waardevol voor de lezer!

  • Hoi Eddy,

   Ik herken je probleem. Ik blog eens per 2 weken op zondag.

   Elke keer zie ik er tegenop, maar op het moment dat ik ga zitten vloeit het uit de pen. Mijn tip denk niet na als je gaat schrijven, schrijf gewoon, het onderbewuste wet wat het moet schrijven.

   Kijk wel naar de onderwerpen waar jouw publiek in is geïnteresseerd zoals Hugo schrijft. De ene keer is het een hit en dan andere keer minder. En daar leer je weer van.

 • Hugo,

  Ik ervaar dezelfde “bezwaren” die jij genoemd hebt.
  Ik heb mij nu voorgenomen, je blog komt precies op tijd, om mijn tarieven te gaan verhogen. Dit was ik al van plan en had al een mooi excuus gevonden om het met stapjes te doen.. Zoals voor klanten die een eigen bedrijf hebben krijgen het tarief nu ex btw. Spannend he :-).

  Maar nu heb ik ook besloten om mijn hele tarief te gaan verhogen en ook op de site te gaan zetten, of is dat niet slim?

  Nu bereken ik nog € 97,00 per sessie voor particulieren (incl BTW) en voor bedrijven op aanvraag, maar daar hanteer ik € 147,00 ex BTW voor per uur.

  Nu wil ik mijn gehele tarief ophogen naar € 147,00 per sessie voor particulieren (incl BTW) en ondernemers ex BTW en voor werknemers (dus waar de factuur betaald wordt door de werkgever) naar € 177,00 per uur ex BTW.

  Graag je reactie, want ik heb al visioenen dat er geen klant meer komt, net nu het juist begint aan te trekken….

  • Hoi Jan, zeer gewaardeerd mens.

   Dankjewel voor je reactie, het bewijst dat het onderwerp leeft. Ja het is spannend, ik heb die visioenen ook; dat er straks geen klanten meer bijkomen. Eigenlijk is dat weer van later zorg. Jij voelt nu namelijk dat dit tarief het juiste tarief is. Dit is waar je wel warm van wordt. Sommige mensen vallen nu af, anderen vinden je opeens aantrekkelijk. We gaan het ervaren Jan!

   • Hugo,

    Dank je wel. We gaan het inderdaad ervaren.

    Nog wel de openstaande vraag, wel of niet tarieven publiceren op de site, dus transparant zijn?
    Waar ik niet uit ben is hierbij het volgende, ze kijken naar het tarief en lopen weg of komen binnen zonder te weten wat ik bied. En andersom natuurlijk, geen tarief is veel tijd verspillen aan gesprekken waarbij later het trafief het struikel blok kan zijn…

    • Sorry, vanuit enthousiasme over alle reacties tot nu toe vergeet ik die vraag te beantwoorden: ja hoor, zet de tarieven maar neer en laat de wereld maar zien hoeveel jij jezelf waard vind!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >