6 essentiële elementen van de ultieme optin pagina

0 Reacties

essentiele elementen van de ultieme optin pagina

Eén van de belangrijkste principes op het internet is: eerst gratis iets weggeven! Hierdoor kunnen mensen zien of de dingen, die je verkoopt bij hen passen en nuttig zijn voor hen.

Jouw digitale weggever zet je op verschillende plekken op je website.
Eén van die plekken is je 'optin pagina'.

In dit blog laat ik je daarom 6 essentiële elementen van de ultieme optin pagina zien.
Kijk de video of lees de uitleg hieronder;

Wat is een optin pagina?

Optin betekent inschrijven of aanmelden, maar wat is dan een Optin pagina?

Een optin pagina is eigenlijk gewoon een ladingspagina, waar nooit veel op staat. Meestal een plaatje van een product dat je aanbiedt, wat informatie over het product en een download knop. Er staat goed beschreven wat het product is, wat voor product je krijgt, wat je er van kan leren en wat er in het product zit.

In ruil voor het gratis product, geeft men dan hun naam en emailadres. Dit emailadres komt dan in een emaillijst of nieuwsbrievenlijst van de ondernemer. 

Hiermee kan de ondernemer emails sturen, met aanbiedingen en nieuws.
In dit artikel laten we je zien, hoe je de emaillijst kunt vergroten en dus meer geld kunt verdienen.

Als mensen het idee hebben, dat ze hun tijd verdoen, haken mensen af. Je loopt dus veel klanten mis, als je het weggeven van je product niet makkelijk maakt. 

Hier heb ik een voorbeeld van een ultieme optin pagina.

ultieme optin pagina

Waarom wil je een optin pagina?

Maar waarom is de optin pagina dan zo belangrijk? Ziet het er niet professioneel uit of is het te druk, zullen mensen minder snel je digitale weggever downloaden. 

1. Vanuit advertentie

Om producten te verkopen, zal je moeten beginnen met reclame maken. Dit kan je op allerlei platformen doen; Instagram, Facebook, Youtube en LinkedIn.

De advertentie is bedoeld om de digitale weggever 'te verkopen'. De advertentietekst, afbeelding of video zorgt ervoor dat de consument al besloten heeft dat ze het cadeau willen hebben.
Als mensen doorklikken op de advertentie, komen ze op de optin pagina en daar kunnen ze hun naam en emailadres achterlaten, zodat ze toegang krijgen tot de digitale weggever. 

2. Affiliates

Het promoten van je digitale weggever kun je ook door iemand anders laten doen. Dit noem je affiliate marketing.

Door affiliate marketing kan je mensen voor jou reclame laten maken, zodat je het zelf niet hoeft te doen. Deze persoon krijgt een commissie, als er vanuit de promotie van de digitale weggever, een klant voortkomt.

Maar de ondernemer die jouw weggever wil promoten, heeft wel een link nodig. Hier komt de optin pagina in het spel. 

Als je een optin pagina hebt, kunnen mensen makkelijker jouw weggever promoten. 

Het is dus makkelijker om een optin pagina te hebben, voor jou, voor je klanten en voor degene die jou promoot.

3. Vanuit een blog verwijzen naar

Als je veel blogs schrijft, zoals ik, kan je vanuit het blog verwijzen naar je digitale weggever. 

De mensen die je blog lezen, vinden overduidelijk het onderwerp waar je over schrijft al interessant. Als je dan gratis producten gaat promoten, zullen mensen daar ongetwijfeld ook al snel geïnteresseerd in worden. Als ze dan op de link klikken en snel een duidelijk en rustig overzicht van je product krijgen, zullen ze het al snel downloaden. 

Ik zal een voorbeeld geven, dat past bij deze alinea (zie hieronder de oranje button).
Wil je ook meer gaan bloggen en heb je behoefte aan een stappenplan?
Ik heb een Stappenplan + SEO (hoog in Google) handleiding voor je gemaakt 😉 .

stappenplan blogs schrijven

4. Iemands vraag op sociale media beantwoorden en verwijzen naar

Wat ook vaak gebeurt, is dat er iemand op sociale media een vraag heeft over het werk wat jij doet of de informatie die jij geeft.

Als deze vraag nou precies over datgeen gaat, waar jij een product over hebt gemaakt, kan je naar dat gratis cadeautje verwijzen. In plaats van de vraag in het kort te beantwoorden, krijgt het persoon dan meer nuttige informatie, als ze je cadeautje downloaden. Het is dan handig als dit product bijvoorbeeld een ebook of stappenplan of iets dergelijks is.

De optin pagina is natuurlijk hetgene wat de klant ook echt overhaalt om het cadeau te downloaden en zijn e-mail adres te geven. De optin pagina heeft dus weldegelijk een bepalende factor in het overhalen van mensen. Hopelijk kopen ze later dan ook wat!

Dit alles kost jou weer minder moeite en je klant heeft de informatie die hij/zij wilde (en nog veel meer natuurlijk). Vanuit de reacties (onder je blog bijvoorbeeld) iemand door te verwijzen naar je product, is dus een erg makkelijke manier om weer je product te promoten zonder er veel moeite voor te doen.

2 soorten optin pagina's

Er zijn eigenlijk 2 soorten optin pagina's. De één is super kort en de ander is echt een ultieme optin pagina!

Voor beide zijn er goede redenen om ze te hebben, het ligt aan jou welke je wilt en wat het beste voor jou of je bedrijf zou werken. 

1. Korte optin pagina

Als je al een heel verhaal hebt gemaakt over je product, voor bijvoorbeeld een reclame, hoef je dat natuurlijk niet nog een keer te doen voor je optin pagina. Zo wordt het alleen maar herhalen en dat kan het omgekeerde effect hebben.

Als je al in de advertentie of promotiepost hebt gezet wat de weggever precies is, wat het doet, wat je er van kan krijgen of leren, dan hoef je dat natuurlijk niet nog een keer uitgebreid te herhalen. Het is dan handig om kort maar krachtig alles er bij te zetten en er niet veel meer aan te doen.

Het hoeft niet per se een advertentie geweest te zijn. Je kan ook al een uitleg hebben gegeven op je blog of op een sociaal media account. Punt is, je hebt niet altijd een lange optin pagina nodig.

2. Lange, de ultieme, optin pagina

Op de ultieme optin pagina staat wel het heel verhaal. Hier kan je dus alle kenmerken en alle informatie over het cadeautje neerzetten en nog extra dingen! Deze pagina kan langer en persoonlijker zijn, maar het mag alsnog niet even lang als een blog worden natuurlijk.

Nu de 6 kenmerken van de ultieme optin pagina

De reden waarom we dit nou de ultieme optin pagina noemen, is omdat alles wat je maar nodig zou kunnen hebben er in staat. Er zijn 6 belangrijke kenmerken die elke optin pagina zou moeten hebben om het de ultieme optin pagina te maken!

1. Geen afleiding

Het eerste kenmerk, dat meteen ook een van de belangrijkste is, is dat het geen afleiding mag hebben. Dit heb ik al vaker benoemd in dit artikel, omdat het zo essentieel is. Er staan geen menu's, andere producten of blogs op de pagina. Alleen maar het product, wat je wilt weggeven. Misschien een beetje informatie en een plaatje (anders is het niet aantrekkelijk), maar voor de rest heel weinig. 

Het moet zo minimalistisch zijn als maar kan, anders gaat het afleiden en dat is niet fijn voor de klanten.

2. Belofte; dit is wat je krijgt

Daarnaast is de belofte van wat je krijgt erg belangrijk, anders weten mensen natuurlijk niet wat ze downloaden.

Ik heb natuurlijk ook een paar optin pagina's op m'n website, in neem er even een als voorbeeld. Bij mijn gratis ebook: Stappenplan online training maken, staat een titel boven het boek; namelijk 'Training/ Cursus/ Programma maken'. Nu weten mensen meteen wat het is en wat je ervan kan leren. Je kan er zelf een training mee maken, of een cursus of programma opstarten. 

startpakket-stappenplan-online-training-maken ultieme opt-in pagina

Ook staat er nog een beschrijving boven, namelijk 'Gratis Startpakket met Checklist, stappenplan + 1,5 uur video training'. Nu weten mensen meteen alles wat er in het gratis pakket zit en dit in maar één zin! Een stappenplan, een checklist en een video. Dit legt dus even net iets uitgebreider uit wat je allemaal krijgt als je het startpakket downloadt. 

Ook staan er wat bulletpoints met wat vragen, vragen die ik ga beantwoorden in de video van het  starterspakket. Zo worden mensen nieuwsgieriger en weten ze een beetje wat voor informatie er in het boek staat. Ook kunnen ze kijken of zij een van deze problemen hebben, zo ja, dan kan dit product hen helpen het op te lossen. Ze kunnen ook beter bepalen of ze het product echt willen.

Onderaan staat nog een vinkje met wat aandacht pakkende woorden. Ik zeg hier namelijk dat je er geen ervaring voor nodig hebt en dat je het binnen een week kan doen. Hierdoor wordt het product aantrekkelijker, want met mijn stappenplan is het makkelijk en snel te doen!

3. Goede afbeelding van wat ze krijgen

De afbeelding is een hele belangrijke factor in het adverteren voor je product.

De afbeelding kan het maken of breken. Als de afbeelding niet duidelijk is of het ziet er niet interessant/aantrekkelijk genoeg uit, zullen veel minder mensen het kopen. Bij mij is, alleen al door het plaatje te veranderen, de conversie van mijn ebook met wel 58% omhoog gegaan!

Als je niet weet hoe je een goed plaatje moet maken, heb ik hier de oplossing voor je. Ik maak ze namelijk met eCoverAuthority. Op de site kan je mockups maken voor je producten, ook kan je op deze site heel veel modellen vinden, waar je de voorkant van je boek op kunt plakken. Niet alleen hebben ze mockups voor boeken, maar ook heel veel andere producten.

Je kan dus zelf een beetje knutselen en kijken welk plaatje de best effecten heeft op je product!

4. Naam en email

Nadat mensen je product hebben gedownload, moet er een pop-up komen. 

In de pop-up wil je een 'loading bar' hebben, zodat je klanten kunnen zien hoever het downloaden is. Dit is gewoon fijn om er bij te hebben. Dan moet je weer het plaatje erbij zetten met de titel natuurlijk. Als laatste moet je de klanten om hun emailadres vragen, dit heb ik ook al eerder benoemd. Zo komt het emailadres namelijk in je emaillijst en dit is belangrijk voor later. 

Twee balkjes voor naam en e-mail is al genoeg.
Deze zin geeft een hogere conversie:

'Waar zal ik de checklist stappenplan naartoe sturen?'. 

Dit impliceert dat er een naam en e-mail adres ingevuld moeten worden, ZODAT het per mail en direct ontvangen kan worden.
Op deze manier krijg jij hun emailadres en kun je die weer in je emaillijst zetten. 

En natuurlijk een download knop, zodat ze het product ook echt kunnen ontvangen.

De software die je nodig hebt om de namen en email adressen op te slaan is dus ook essentieel.
Als je gaat zoeken naar email marketing software dan kom je heel veel tegen.
Daarom heb ik hier een artikel 'Welke autoresponder kiezen' over geschreven.

5. Social proof

Dit is ook een mega belangrijk element wat je echt op de optin pagina wilt gaan hebben.

Dit is namelijk bewijs dat andere mensen de weggever ook hebben gekregen en het een goed product vonden. Dit kan je doen door een foto, met een stukje tekst, onder je cadeautje te plaatsen.

Ik heb drie mensen als voorbeelden genomen op deze optin pagina. Ik heb hun naam en een foto erbij gezet. Ook heb ik een stukje tekst erbij gezet over hun ervaringen met het product en, hier komt het, de resultaten die ze ermee behaald hebben. Het resultaat erbij zetten is heel belangrijk!

Dit is belangrijk, zodat potentiele klanten zien dat andere mensen iets hebben bereikt met jouw product. Resultaten van andere mensen erbij zetten, is dus een erg handige tip om meer klanten te krijgen.

Op de optin pagina op 101werkvormen.nl heb ik het iets anders gedaan. Hier heb ik even kort een zinnetje onder het plaatje van mijn boek geplakt, namelijk:

'Meer dan 50.000 professionals gingen je reeds voor!'

Dit laat zien dat al 50.000 andere mensen dit ebook ook hebben gedownload, dit betekent dat veel andere mensen het goed vonden en er wat aan hadden. Dit geeft weer wat zekerheid voor de klanten.

Het aantal noemen van mensen die je weggever ook gebruiken, is dus een andere manier van social proof. Het laat mensen nadenken en het haalt ze over om het product te downloaden, want als zoveel mensen dat doen, moet het wel goed zijn.

ultieme opt in pagina energizers en teambuilding

6. Persoonlijk, foto en verhaal/positionering

Naarmate je naar beneden scrolt op mijn optin pagina van hugobakker.com, zie je een klein verhaaltje en een foto van mij. Ik heb hier een kort verhaaltje geplaats over hoe ik succesvol werd, zodat mensen kennis met mij kunnen maken. 

Het is namelijk goed om ook iets persoonlijks te laten zien, want zoals ik al zei, mensen houden van dingen krijgen. Op deze manier maak je het persoonlijker en vertrouwder en laat je een stukje sympathie zien. Dit helpt om mensen producten van je te laten krijgen/kopen. Niemand wil natuurlijk iets van een afstandelijke, onbetrouwbare ondernemer kopen!

Als je al deze elementen in je pagina verwerkt, heb je een ultieme optin pagina.

Veel succes!
Heb je hulp nodig met maken?
Lees verder...

Hoe maak je een optin pagina?

In dit artikel laat ik je exact zien hoe je een optin pagina kunt maken.

50 tips in Kennis Verkopen Online

Dit artikel beschreef tip 22 uit het boek Kennis Verkopen Online.
Nieuwsgierig naar alle 50 tips?
Bestel het fysieke boek op mijn kennisverkopenonline.

Kennis-verkopen-online ultieme optin pagina

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>