Waarom experts “Ja” zeggen tegen interviews

4 Reacties

Ken jij het succesverhaal van Napoleon Hill?

Hij nam de uitdaging aan om 20 jaar van zijn leven te investeren in het onderzoeken van de succes-strategien van de rijkste mensen ter wereld. Hij schreef er een heel dik boek over; later bekend als ‘Think and grow rich’.

Denk jij er wel eens over om de experts in jouw vakgebied te interviewen maar ben je bang dat ze niet te benaderen zijn?

Het boek heeft mij geïnspireerd om experts te interviewen en naar hun succes-strategieën te vragen voor mijn boek dat uiteindelijk de titel ‘Gevraagd worden’ kreeg.

Toendertijd verbaasde het dat alle experts (op 2 na) vrijwel gelijk ‘ja’ zeiden tegen mijn verzoek om hen te interviewen. Remco Claassen bijvoorbeeld stuurde ik een PB’tje via Facebook. Marco Buschman zegde direct toe. Jos Burgers checkte nog even of hij wel de juiste man was voor het interview en gelukkig wist ik hem telefonisch te overtuigen dat het boek voor trainers/coaches en dus ook sprekers bedoeld is.

Lang verhaal kort: experts willen geïnterviewd worden….

Ik weet nu waarom.

Afgelopen jaren heb ik tientallen interviews gegeven.

Als ik gevraagd word zei ik bijna altijd direct ‘JA!’.

4 redenen waarom ik ‘ja’ heb gezegd:

1. Het is leuk
Ten eerste vind ik het leuk dat ik gevraagd wordt. Het is toch een beetje geil als mensen je als expert zien en je vragen willen stellen over hoe heb je….

2. Het vergroot de zichtbaarheid
Als het interview gepubliceerd wordt zal dit zichtbaar zijn in het netwerk van de persoon die mij geinterviewd heeft. Bovendien word ik gepositioneerd door de ander als dé expert.

3. Omdat ik weet waar ik zelf vandaan kom
Hiermee bedoel ik precies hetgeen dat Roy Martina tegen Nisandeh Neta zei toen hij aan Roy vroeg of hij Steven Covey zou benaderen voor een testimonial voor zijn boek ‘Leef Lekker’. Roy antwoordde: als hij ‘nee’ zegt is hij gewoon even vergeten waar hij zelf vandaan kwam. Daarom vind ik het nu ook zo leuk om tijd vrij te maken voor een interview.

4. Experts willen graag meewerken als je een hoger doel of een missie hebt.
Voor mijn boek bijvoorbeeld wilde ik alle trainers en coaches helpen die aan het worstelen zijn om… Dit sprak de meeste experts die ik benaderde aan omdat zij zich kunnen verplaatsten in die situatie.

Zo simpel kan het zijn:

Jolanda Pikkaart is een online schrijfcoach, een expert! Via Google Hangout hebben we het interview gedaan. Het duurde hooguit een half uur. Het gaat over ‘Waarom jij ook een boek zou moeten schrijven’ en dit is het resultaat:

Andere interviews waar je mijn verhaal kunt horen:

Studio Maestro van Dennis van Leeuwen

Wat onverwachts kan ontstaan:

Een 5e reden kan zijn dat er een relatie ontstaat. Ik merk dat eigenlijk bij meer dan de helft van de experts die ik geïnterviewd heb. Met Marco Buschman heb ik vlak na het interview samen een training gegeven en nu promoten wij elkaar belangeloos. Idem voor Arjan Koopmans. Jos Burgers noemde laatst mijn naam in een interview dat hij gaf, kijk en luister maar eens (mocht u ongeduldig zijn vandaag; scroll dan door naar 3.30 min):

Wat Jos Burgers (4x managementboek van het jaar) zegt over boeken publiceren;

Wie ga jij wanneer benaderen?

Met dit blog wil ik je inspireren om NU contact op te nemen met de experts die jou verder kunnen helpen.

Laat een bericht achter in het commentaarveld hieronder, ik ben heel benieuwd!

Over 

Hugo Bakker

Business coach, mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Hallo Hugo,
  Ik mag binnenkort ook iemand gaan interviewen uit mijn vak gebied, superleuk en dat allemaal doordat ik jouw blog hierover las.
  Mag ik vragen hoe je deze video opneemt? De kwaliteit ziet er goed uit!
  Lieve groet,
  Daniëlle

 • Hoi,

  Bedankt voor de aanmoediging.
  Ik ga Wassili Zafiris telefonisch interviewen over zijn training: In je kracht in een dag.
  Alleen moet ik nu wel met de juiste vragen komen. Dat ik me niet belachelijk maak.

  Wish me luck

  Emine Pala

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >