Wat kun je uitbesteden?

12 Reacties

Teveel ondernemers, met name ZZP’ers, doen té veel zelf; administratie en facturatie zijn klassieke voorbeelden.

Er zijn zelfs ondernemers die zich (graag) bezig houden met dingen, die ze eigenlijk niet zelf zouden moeten doen; een logo in elkaar knutselen bijvoorbeeld.

Als je zelf geen ontwerper bent, dan wordt het waarschijnlijk nooit echt mooi en professioneel. Er zijn genoeg professionals die het beter en in veel minder tijd kunnen doen voor je.

Zoek maar eens iemand op fiverr.com.

Afgelopen week had ik vakantie en toch moest er een vlog komen.

Ik had me immers gecommitteerd aan elke week een vlog publiceren.

En ik dacht, als ik dit nu toch eens uit zou kunnen besteden…., kijk maar eens of het gelukt is…: en er zaten een aantal lessen voor mij zelf in…

Het is misschien wel de leukste video die ik ooit zal (laten) maken!

Hey, hoe cool is het dat ik dit met mijn dochter kan doen en dat zij er ook veel van leert (en misschien wel nooit voor een baas hoeft te werken als ze de smaak te pakken krijgt!).

Laatst deed ik een interview met één van mijn mentoren, Nisandeh Neta, en hij was heel duidelijk:

“Ik doe maar 3 dingen, de rest besteed ik uit!”

De dingen die hij noemde bleken precies de dingen te zijn die ik ook ZELF moet doen en de rest kan ik uitbesteden.

 1. Content maken
 2. Content verkopen
 3. Content leveren

Nisandeh is hier wat verder in dan ik.

Hieronder lees je wat er nodig is om meer uit te besteden.

Maar goed, als ik vloggen uit kan besteden, dan kan ik zeker het editten uitbesteden.

En dan kan ik ook…., vul maar in…. uitbesteden.

Waarom MOET ik (en jij) meer uitbesteden?

Heel simpel; als ik meer mensen wil bereiken, meer mijn missie wil leven, dan moet ik niet meer alles zelf willen doen. Dan moet ik gaan doen waarvoor ik gemaakt ben, niet meer dan dat.

Des te meer mensen jou gaan volgen des te meer berichtjes je krijgt via allerlei kanalen (messenger, apps, tweets, reacties op posts) en als je echt verbinding wilt maken, zul je AANWEZIG moeten zijn.

Wat is nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Om alles uit te besteden wat je niet zelf zou hoeven doen?

Als ik voor mezelf spreek zit het hier in:

1. Loslaten dat ik het beter en sneller kan. In de meeste gevallen is dat ook zo en daarom heb ik er ook zo lang aan vastgehouden ;). Het kost namelijk vaak meer tijd om iets over te dragen dan om het zelf uit te voeren. Dat geldt voor de meeste mensen en de meeste taken. Echter, als je dit eenmaal gaat doen is het een éénmalig loslaten en tijd investeren.

2. Geld en tijd investeren om taken uit te besteden aan mensen die goed zijn in die specifieke taak en dit ook met plezier uitvoeren. Eerlijk is eerlijk; als je meer inkomen hebt is het makkelijker om uit te besteden en zul je dit meer en meer gaan doen. Dat betekent niet dat je niet met iets kleins kunt beginnen. Het kost namelijk tijd om iemand in te werken. Je moet namelijk wel een vorm van leiding geven aan iemand die werk voor je doet.

3. Verwachtingen uitspreken; als je een klus aan iemand uitbesteedt, wil je heel duidelijk zijn in wat je precies verwacht van die persoon, qua oplevermoment, kwaliteit, manier van communiceren en de tijd die er aan besteed mag worden.

4. Duidelijke instructies geven; toevallig had ik vandaag een gesprek met mijn VA (virtual assistant) over een klus die niet echt vorderde. Het bleek dat ze haar werk heel secuur wilde doen en daardoor veel tijd kwijt was met uitzoekwerk. Als ik duidelijkere instructies had gegeven was dit waarschijnlijk niet nodig geweest en was de klus al lang geklaard.

5. Met je ‘volgers’ en klanten communiceren waar, wanneer en op welke manier jij bereikbaar bent voor vragen, zodat je AANWEZIG kunt blijven zijn. Voor mij was dit een grote vastloper in het groter worden; angst voor succes dus… Want wat nu als ik meer klanten krijg, hoeveel tijd houd ik dan nog wel over voor mijn privéleven? Nu heb ik daar een manier voor gevonden en een keuze in gemaakt. Let op:

Tot slot een vraag aan jou:

Wat is het eerste dat jij gaat uitbesteden?

Laat het me weten als een reactie hieronder;

Over 

Hugo Bakker

Mijn missie is: Zoveel mogelijk mensen inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
Als ik jou kan helpen om je missie te verspreiden, dan heb ik indirect impact op het creëren van een betere wereld.

 • Wat een schitterend artikel en bijzondere Vlog (proficiat aan jullie beiden).

  Al gans de week speelt dit artikel door mijn geest. Uitbesteden ja, en nu …
  – eerst bepalen wat je wilt uitbesteden en dan iemand zoeken? (sociale media, sales, …)
  – of eerst iemand zoeken en dan bepalen wat je gaat uitbesteden? (dus klikt het met de persoon en dan zien we wel)

  Ben benieuwd naar jullie ervaringen …

  • Hey Bene, ik denk dat er verschillende mogelijkheden zijn. Mijn buurjongen heb ik eerst gevonden en toen bedacht; welke ‘makkelijke klusjes van een paar uurtjes’ kan ik hem laten doen.
   Renée doet een structurele klus, namelijk emails afhandelen. Daarbij wist ik eerst wat de klus was en zocht ik iemand die dat goed voor me zou kunnen doen.
   Succes!

 • Inmiddels ben ik er ook van overtuigd dat ik zaken wil uitbesteden. Vooral het technische ‘gedoe’, daar ben ik niet voor ‘gemaakt’, zoals jij dat zo mooi zegt Hugo. Ik heb inmiddels heel wat trainingen gevolgd om online trainingen te kunnen maken. Dat wordt het eerste project na de vakantie. Er wordt op dit moment en nieuwe website voor me gemaakt. Nu nog iemand vinden die leadpages, clickfunnels etc voor mij kan maken. Fiverr misschien? En ik wil kijken of samenwerken met andere ondernemers iets voor mij is, zoals jij ook doet. Poetswerk in huis heb ik uitbesteed en ik heb een accountant.

 • Allereerst: leuke vlog met jouw dochter. Cool gemaakt, leuke afwisseling en lekker in vakantiestemming!!!

  ‘Angst voor succes’ is voor mij heel herkenbaar. Al jaren geleden afstand van gedaan maar toch blijven kleine kriebels helaas bestaan. Succes is ‘goud in mijn handen’, ik ben erg van het zelf doen, hoe doe ik dat dan allemaal?
  Boekhouding en mijn boeken versturen, besteed ik uit. Verder nog beleven hoe het zal gaan… Groei geeft nieuwe kansen en nieuwe keuzes.

  Zonnige tuingroet, Mariëtte – TuinHarmonie.nl

 • Uitbesteden hoeft niet altijd geld te kosten. Ik heb onlangs een stagiair gehad en ben nu benaderd voor een werkervaringsplaats.
  Ook heb ik bijvoorbeeld een schoonmaakster. Haar uurtarief ligt ver onder dat van mij. Dat is geld verdienen ipv investeren. Mijn boekhouder levert ook meer geld op dan hij kost. Hij kan het sneller, tegen een lager uurtarief en hij weet alle regeltjes waarmee je geld kunt verdienen.
  Ik ben het dus helemaal met je eens; uitbesteden moet je doen!

 • Gaaf gedaan hoor, waren jullie in trois points stavelot?

  Uitbesteden heb ik al gedaan is mijn boekhouding, daarnaast bouw ik de websites niet meer zelf maar dat heb ik ook uitbesteed, nu werk ik aan samenwerkingsverbanden en ook partners waar ik ander werk nog kan laten uitbesteden.

  Langzaam, beetje voor beetje..

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >