autoresponder-mailDeze vraag stelde ik mezelf toen ik het concept snapte van: iets als een ebook weggeven in ruil voor naam en email adres.

Wat is een autoresponder?
Dit is een online tool dat er voor zorgt dat je iets kunt weggeven in ruil voor gegevens zoals naam en email adres.
Tevens zorgt dit systeem ervoor dat deze gegevens netjes bewaard worden zodat je emails kunt sturen naar deze mensen. Een autoresponder is ook in staat om een reeks van emails te versturen zonder dat je hier nog maar iets voor hoeft te doen.

Bijvoorbeeld: iemand download jouw ebook en krijgt vervolgens elke week een nieuwe email met uiteraard waardevolle informatie en misschien wel een aanbieding van jouw product ;).

Kortom: jij hoeft dit maar 1x in te stellen en de rest gaat op de automatische piloot.
Stel je eens voor dat dit succesvol zou zijn?
En stel je eens voor dat je dit voor meerdere websites, doelgroepen, producten tegelijk zou doen???

Zonder autoresponder geen business
Maar goed, je hebt dus een ‘autoresponder’ nodig. Je MOET een emaillijst opbouwen om een relatie met de bezoekers van je site op te kunnen bouwen. Je moet zo’n systeem hebben om een email te kunnen versturen!

Toen ik dit voor het eerst hoorde had ik nog 2 jaar nodig voordat ik het snapte en eindelijk de stap durfde te nemen om me te abonneren op het systeem.
Ik ben altijd erg prijsbewust en ik zoek ook nauwkeurig uit welk systeem nu waar toe in staat is (de features).

Ik kan me voorstellen dat dit ook voor jou belangrijk is maar dat je geen dagen wilt besteden aan het maken van de keuze en daarom heb ik e.e.a. voor je op een rijtje gezet.

autorespondersWelke autoresponders zijn het meest populair?
Ik zag in de nieuwsbrieven waar ik me zelf voor had aangemeld dat Aweber en Getresponse de meest gebruikte systemen zijn. Later kreeg ik steeds mails van mensen die mijn adres handmatig in Mailchimp hadden toegevoegd. En momenteel hoor ik van de bekende internet marketeers dat ze Infusionsoft gebruiken.

Maar waar moet je dan voor kiezen?
De regel die ik zelf altijd hanteer is de prijs-kwaliteit verhouding. Ik heb toendertijd alle functies op een rij gezet en daarna heb ik naar de prijs gekeken. Aweber en Getresponse kwamen heel dicht bij elkaar. Beide systemen zijn natuurlijk voor dezelfde doeleinden gemaakt, dus logisch dat ze dicht bij elkaar liggen.
Wat ik toen gedaan heb is bij beiden een  account aangemaakt en gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid. Nu heb ik jaaaren lesgegeven in allerlei software programma’s. Dus is dit iets wat ik snel kan beoordelen. Getresponse won dit met gemak.

Daarna bekeek ik de Pricing, oftewel de betaalplannen. Bij beiden lopen de prijzen omhoog naarmate je meer email adressen hebt verzameld. Aweber is daarin steeds net iets duurder en op een gegeven moment (bij 50.000 mensen in je lijst) moet je zelfs een offerte aanvragen en dat voelde een beetje als niet transparant.

Dus werd het voor mij Getresponse.

En Mailchimp dan?
Ik heb een klant geholpen om Mailchimp in te richten en dat vond ik dusdanig omslachtig, onlogisch en niet gebruiksvriendelijk dat ik dit systeem voorlopig niet aan zal raden. Wat ik verder een nadeel vind van de gratis versie (meestal starten mensen met Mailchimp omdat het tot 2000 mensen gratis is) is dat je geen automatische mails kunt versturen. En laat dit nu net het idee zijn van een autoresponder…
En verder blijkt dat wanneer je boven de 2000 subscribers (zoals dat genoemd wordt) komt je toch echt meer gaat betalen dan bij Getresponse.

Infusionsoft?
Er zijn een aantal systemen die dusdanig veel functies hebben en daardoor duur zijn dat je hier voorlopig niet over na hoeft te denken ;), tenminste als je nog voor deze keuze staat. Onder deze systemen vallen Infusionsoft en AutoOfficePilot. Je zit dan direct aan de $200/ 300 per maand.

Overstappen van het ene naar het andere systeem?
Persoonlijk zou ik dit liever niet doen omdat dit veel tijd kan kosten. Maar als er dan toch echt een reden is dan is dat met een aantal systemen mogelijk. Met Getresponse en Mailchimp kun je een lijst met namen en email adressen importeren; je kunt het ook handmatig doen (1 voor 1) als je geen toestemming hebt gekregen van die personen.

Niet onbelangrijk: welke support krijg ik?
Bij Getresponse heb ik zeer goede en persoonlijke support gekregen, altijd binnen een hele korte tijd. Van Aweber weet ik dat ze ook goed helpen. Van Mailchimp weet ik dat de support slecht is.

email marketingKrijg ik ook nog korting?
Ja, bij jaarlijkse betaling (ipv per maand) krijg je bij Aweber 15% korting en bij Getresponse 18%

Zijn er ook Nederlandse systemen?
Jazeker! Enormail is een autoresponder en ik moet bekennen dat ik daar weinig kennis van heb. Het systeem bestaat nog maar heel kort en zeker in de begintijd was het qua functionaliteit heel minimaal. Voor mij een reden om niet voor dit systeem te kiezen.

Het beste Nederlandse systeem is Autorespond. Ik gebruik dit systeem zelf omdat het heel compleet is qua functionaliteit. Het is namelijk niet alleen een autoresponder maar je kunt er ook je producten en diensten mee afrekenen. Met andere woorden; je kunt geld gaan incasseren! Daar bovenop heeft het ook een affiliate module zodat je jouw klanten kunt stimuleren om jouw producten te promoten en ze daarvoor te belonen met een commissie. Het systeem zit niet altijd logisch in elkaar voor een beginnende gebruiker maar gelukkig hebben ze een erg goede helpdesk die snel reageert en is alles in het Nederlands. Autorespond heeft een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.

Conclusie!
Ik schreef dit artikel in 2014 en als ik het Anno Nu teruglees dan is er veel veranderd. De ontwikkelingen gaan razendsnel! En als ik mijn lezers echt goed wil helpen moet ik het anders aanpakken. Dit besef heeft mij doen besluiten om samen met Paul Edenburg een dedicated website te maken waarin we alle ontwikkelingen bijhouden. Hierop vergelijken we de populairste autoresponders. De website hebben we genoemd: autoresponders.review.

=> Als ik NU helemaal niets wist en helemaal zou moeten beginnen zou ik Getresponse kiezen vanwege zijn brede functionaliteit.

Ja, natuurlijk valt er over smaak niet te twisten en is e.e.a. subjectief. En ja, systemen ontwikkelen en verbeteren continu. En ja, ook de prijzen kunnen veranderen… Zelf gebruik en raad ik Getresponse aan; je kunt het uitproberen door een gratis account aan te maken.

Mocht je nog geen keuze hebben gemaakt; stel gerust je vragen in het commentaarveld hieronder;
Mocht je al een autoresponder hebben; welk systeem gebruik je en hoe bevalt het?