Welke naam geef ik aan mijn bedrijf? 7 + 2 tips – Starten met je bedrijf als trainer/coach/therapeut

0 Reacties

Welke naam geef ik aan mijn bedrijf 7 + 2 tips - Starten met je bedrijf als trainercoachtherapeut blog

Gisteren vroeg iemand aan mij: "Welk bedrijfsnaam Zal ik kiezen? Kun je daar niet een video over maken?"

Personal Branding vs. Business Branding

Ik denk dat het allereerste waar je aan moet denken is of je Personal Branding wil gaan doen of wil je Business Branding gaan doen. 

Bijvoorbeeld Personal Branding, dan gaat het over jou, In mijn geval is het Hugo Bakker, mensen volgen mij, maar ik heb ook 101werkvormen als website, dat is meer Business Branding.


2e handelsnaam

Als je zou willen is er altijd de mogelijkheid een tweede handelsnaam extra te hebben. Dus je gaat naar de Kamer van Koophandel en dan registreer je de naam van je bedrijf. Als je dan later bedenkt dat je een andere naam wil, dan kun je alsnog een tweede handelsnaam registreren, voor het geval dat. 

Zal ik even een klein beetje vertellen over hoe ik zelf begonnen ben. In 2007 ben ik officieel gestart, ik was al 7 jaar aan het twijfelen of ik voor mezelf ging beginnen of niet, uiteindelijk waagde ik die sprong en ben in maart 2007 naar de Kamer van Koophandel gegaan.

Maar welke naam zal ik kiezen?  

Ik dacht: "Ja, Hugo Bakker? Dat is wie ik ben, wie ik altijd zal blijven. Ik ga trainingen geven en mensen coachen dus... 'Hugo Bakker Trainer & Coach'. En tot op de dag van vandaag is dat mijn bedrijfsnaam!

Ik heb altijd geloofd in Personal Branding. Ik geloof dat mensen van mensen kopen, zeker als je een eenmanszaak hebt en je start niet een software bedrijf of een transportbedrijf of iets dergelijks. Dan ben je dus geen Business Branding aan het doen.

Ik ben businesscoach voor trainers, coaches en therapeuten, ik geloof dat je eigenlijk altijd Personal Branding doet, mits je op een gegeven moment doorgroeit en dat je bijvoorbeeld coaches bent aan het opleiden die jou missie ook weer verder uit gaan dragen.

Na een jaar of 3/4/5 kwam ik erachter dat ik gepassioneerd was over actieve en ervaringsgerichte werkvormen en toen ontstond 101werkvormen.nl.

Dus dan heb je hugobakker.com en 101werkvormen.nl. Dat kan allemaal onder dezelfde bedrijfsnaam, onder hetzelfde Kamer van Koophandel nummer.
Maar stel dat ik met 101werkvormen mensen op wil gaan leiden. Dat ik er een compleet bedrijf van wil maken en dan laten groeien. Dan zou ik daar een aparte BV voor opstarten, dan zou dat 101werkvormen heten.

Waar het om gaat is dat je duidelijk maakt waar het over gaat. De grote fout die ik maakte in 2007, (toen ik mijn eerste logo maakte met paars en groen, super lelijk, in elkaar geknutseld en er was nog geen Canva), was dat ik het geen goede naam gaf. Ik noemde het 'Helpt u groeien' dus 'Hugo Bakker Trainer & Coach' - Helpt u groeien', is natuurlijk heel vaag, net als 'in je kracht komen'. Wat heb je eraan? 

Nu ben ik businesscoach voor trainers, coaches en therapeuten, veel duidelijker waar het over gaat en voor wie het is.

Dus als je criteria gaat opstellen voor welke bedrijfsnaam je moet kiezen...


1. Wie help je en waarmee?

Het eerste waar je rekening mee moet houden, los van Personal Branding of business Branding, is wie je helpt en waarmee. 

Ik weet nu al dat als jij creatief bent, dat je in de toekomst dingen wilt gaan veranderen, maar dan geloof ik heel erg dat als jij bij hetzelfde blijft en al je creativiteit in één ding stopt, dat je dan verder komt. 

Dus ik heb een programma voor trainers/coaches en therapeuten, dat heet Leiders met een Missie. Binnen dat programma stop ik al mijn creativiteit, maar ik ga naar buiten toe niet elke keer wat anders doen. In die valkuil ben ik al vaak genoeg gestapt en dan verlies je gewoon volgers, geloofwaardigheid en mensen snappen niet meer wat je doet.

Dus, wie help je en waarmee?


2. Hou ruimte voor creativiteit/verandering 

Dit betekent dat als jouw bedrijfsnaam precies heel concreet zegt wat het is, dat er geen ruimte meer is voor verandering. Dan is het ook weer niet handig.

Bijvoorbeeld ik en iemand die heet 'Jeanet van Bruchem: coaching en counseling', dat is prima natuurlijk. Binnen coaching en counseling kan ze natuurlijk gewoon alle kanten op!


3. Houd het serieus

Ik denk ook dat het goed is om het serieus te houden. Dat je niet een of andere grap van gaat maken, dat mensen niet denken dat je alleen maar een soort lolbroek bent.

Een bedrijfsnaam is echt wel een serieus deel van je bedrijf en dus moet je het ook zo behandelen, want het is natuurlijk het eerste wat mensen van je bedrijf zien. 


4. Test/check je naam door...

Je moet je naam eerst even testen en checken.

Hoe doe je dat? Op verjaardagsfeestjes!

Dus je kunt aan mensen vertellen die eigenlijk helemaal niet goed snappen wat je van plan bent, wat je bedrijfsnaam is. Als het voor hen onduidelijk is, dan weet je dat je er misschien nog aan moet werken. 

Maar als je dan bijvoorbeeld tegen je collega's zegt wat je bedrijfsnaam is en ze snappen meteen wat het is en wat het inhoud, dan weet je dat je op het goede pad zit!

Op die manier krijg je feedback en kun je checken en testen of de naam wel goed is.


5. Kort en Simpel

Hou het simpel, is mijn volgende tip.

Maak het niet te lang. Eigenlijk, zou ik zeggen, zo kort mogelijk. Meer is er niet echt over te vertellen.


6. Voorkom dubbeling

Dus check ook in de markt of jouw idee er al is.

Het is natuurlijk niet zo fijn als mensen je verwarren met iemand anders. Hierdoor zou je bedrijf ook kunnen lijden namelijk.


7. Wacht niet met kiezen

Waarom zeg ik dit altijd? Ik geloof in doen, doen, doen! Fouten maken, vallen en opstaan.

Als jij denkt dat je nog niet een bedrijf voor jezelf kan starten omdat je nog geen naam hebt, gaat het natuurlijk nooit gebeuren! Over drie jaar heb je dan nog steeds geen naam als je zo bezig blijft!

Kies dan voor 'Hugo Bakker Trainer & Coach'. Ik bedoel daarmee dat je gewoon jouw eigen naam en dat wat je doet gebruikt. En hou het simpel!

8. Meerdere websites

Wat ik je ook mee wil geven, is dat je meerdere websites mag hebben.

Dan hoef je geen nieuwe Kamer van Koophandel, je er hoeft geen nieuw handelsnaam voor te hebben. That's It.

Overigens, nog een keertje terug over die handelsnamen, ik had dus 'Hugo Bakker Trainer & Coach' en op een gegeven moment dacht ik: "Ik ga Business Branding doen!" en ik vond dat de naam Peak Professionals nog vrij was.

Ik vond het fantastisch! Peak was over top performance, over optimalisatie, over presteren in business professionals, dus Peak Professionals vond ik een hele mooie naam. Nou, website erbij, logo'tje, weet ik het allemaal en lang verhaal heel kort... Dat werd hem niet. Uiteindelijk ben ik toch voor de Personal Branding gegaan. 

Dus meerdere websites mag, daar kan je al je creativiteit instoppen. Ik zou het je alleen niet aanraden, ik zou gewoon zeggen, doe er maar een paar.

Uiteindelijk heb ik dus wel 20 verschillende websites gehad en 101 verschillende domeinnamen. Op een gegeven moment ging ik het veranderen, maar ik wist niet welke naam ik dan zou houden. Toen ben ik voor hugobakker.com gegaan, want ik zal altijd Hugo Bakker blijven, dat is hetgeen wat nooit zal veranderen. 

Stel dat ik internationaal zou gaan in de toekomst, (wat stiekem ergens wel een ambitie voor mij is, maar ik vind dat ik in Nederland en België nog genoeg te doen heb) dan kan ik altijd nog diezelfde website naar het Engels toe omzetten.

Allemaal verschillende dingen doen heeft geen enkele zin, want je hebt maar één keer energie. Als je je energie in tienen moet verdelen en je hebt 10 verschillende projectjes, dan doe je 10 projectjes maar één keer. In plaats van als je 10 keer energie hebt op één project, dan doe je dat ene project 10 keer en word het veel beter!


9. Domein naam kiezen?

Ik heb nog een laatste, een domeinnaam kiezen kan best wel makkelijk zijn.

Je kan natuurlijk gewoon je naam kiezen, lekker simpel. En als dat het niet is en je kiest echt voor een andere soort naam, dan zou ik zeggen... Laten we het daar in het volgende blog over hebben! 

Als je nog eens een keer iets nodig hebt van een stappenplan of iets dergelijks, kijk eens even op hugobakker.com/gratis. Ik geef tegenwoordig onder andere mijn boek weg.

Je kan mijn boek 'Gevraagd worden' gratis downloaden! Uiteraard dan in digitale vorm, dus maakt daar even gebruik van zou ik zeggen.

En nu, als de sodemieter aan de slag!

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>