Welke tarieven vragen? 5 sleutels!

0 Reacties

Welke tarieven vragen 5 sleutels blog

Welke tarieven vraag je? Vijf overwegingen.

1. Eigenwaarde

De eerste is, je tarief is gerelateerd aan je "eigenwaarde", maar wat bedoel ik daarmee?

Gisteren deed ik een coaching sessie in mijn Mastermind 'Leiders met een Missie' en iemand vond het zo lastig om tarieven te vragen. Hij deed het liefst alles gratis. Hij wist niet hoe en welke tarieven hij moest vragen. 

En ik kletste hem als het ware er gelijk in en ik zeg:

"Joh, tarief is eigenlijk gelijk aan jouw eigenwaarde. Met andere woorden, als jouw eigenwaarde laag is (hoe je over jezelf denkt), als je je afvraagt wie er nu op jou zit te wachten of je je zorgen maakt over een te hoge prijs vragen of je denkt dat er straks niemand naar je toe komt, zal je tarief daar een reflectie van zijn en andersom. Dat is allemaal eigenwaarde."

Als jouw eigenwaarde hoog is, dan zal jouw tarief daar ook een reflectie van zijn.

Wat zou je nu moeten doen?

Eigenwaarde heeft natuurlijk heel veel te maken met je zelfwaardering, met je zelfvertrouwen. Als je nou zou willen dat dat groeit, denk dan over het volgende na...

Zelfkennis
Zelfkennis is hoe goed jij jezelf kent en dit is de sleutel. Want als ik op een gegeven moment op mijn 48e ontdek dat ik eigenlijk heel erg introvert ben, hoe groot is dan de kans dat ik accepteer dat ik niet persé naar een feestje hoeft te gaan? Dat ik niet persé in de spotlights hoeft te staan?  

Dus ik krijg vanuit mijn zelfkennis meer zelfwaardering!

Zelfwaardering laten groeien maakt dat je je zelfvertrouwen ook gaat laten groeien. En als je zelfvertrouwen groeit, wat ga je dan makkelijker zeggen?

Hoger tarief! 

Met andere woorden, wat is de sleutel om hogere tarieven te krijgen? Het is eigenlijk te bizar voor woorden...

Jezelf beter leren kennen! 

Hoe doe je dat? Reflectie, cursussen zelfontwikkeling, werken aan je zelfleiderschap, testjes doen, boeken lezen, praten met mensen, enzovoort enzovoort.

Maar meestal moeten we daar 40/50 jaar voor worden, omdat we dan misschien in een bepaalde crisis komen en op die manier dan ontdekken dat we aan onszelf moeten gaan werken. 

Weet je, toen ik m'n passie had ontdekt voor actieve en ervaringsgerichte werkvormen, toen dacht dat als ik er 20-50 euro voor zou vragen, dat niemand dan zou komen. Dus deed ik het gratis.

Op een gegeven moment ben ik daar mee gestopt, want het verdiende natuurlijk niet. Het werkte voor mij gewoon niet, maar het kwam ook omdat ik dit inzicht nog niet had...


2. Tarief is strategie

Er is namelijk niks mis met gratis workshops of gratis coaching sessies, mits je weet dat het voor jou een gelegenheid is, want dan heb je alle aandacht van die personen om te vertellen wat je nog meer in huis hebt, wat je nog meer kan aanbieden. Je kan je producten promoten waar dan wel een prijs aanhangt. 

Net als dat je bijvoorbeeld veel ziet en hoort over webinars. Webinars zijn gratis en dan kun je laten zien wat je in huis hebt, kun je mensen enthousiast maken en dan komt er een vervolg aanbod.

Of dat je bijvoorbeeld een online cursus hebt verkocht. Welke tarief moet je dan vragen? 47 euro? Maar het is zo veel meer waard!

Dat snap ik ook. Het is 10.000 waard, maar wie gaat dat ervoor neerleggen? Dus dan kun je veel beter je cursus bewust een relatief lage prijs geven (of dat nou met je eigenwaarde te maken heeft of niet), laten we zeggen 17 euro, zodat het makkelijk is om die online training te verkopen. Vervolgens ga je alle kopers één voor één opbellen en dan doe je een aanbod voor iets wat veel groter is...

Het is maar een overweging die mee zou moeten nemen vind ik.

Allemaal naar aanleiding van de vraag die gisteren gesteld werd in mijn Mastermind 'Leiders met de Missie'. Het heet niet voor niks Leiders met een missie, leider zijn betekent dus ook zelfleiderschap, dat is dus ook werken aan zelfkennis en dus bouwen aan die tarieven.


3. Het tarief mag groeien!

Ik weet nog dat ik op een gegeven moment aanvragen kreeg voor teamcoaching en meestal was het een middagje (in ieder geval een halve dag). In het begin dacht ik: "Wat moet ik voor tarief vragen? Ik wil dat ze ja zeggen, want ik doe dit graag en ik heb de omzet nodig." Dus ik heb gewoon €400 gevraagd en ze zeiden ja!

Dit heb ik zo een aantal keren gedaan tot ik op een gegeven moment he tarief omhoog heb gedaan. Ik had natuurlijk voorbereidingstijd nodig, we belden en mailden steeds heen en weer, ik heb materiaal nodig, ik moet er naartoe rijden, benzine auto kosten.

En dit is echt super tof wat ik doe, kijk eens wat er allemaal gebeurt, wat er allemaal transformeert in zijn team! Ik kan met 400 niet meer leven voor een half dagje en toen heb ik het naar 800 euro verhoogd.

Ze zeiden alsnog ja, één op één werden er offertes geaccepteerd. Ik kan me niet herinneren dat er eentje was die niet doorging (tenzij het misschien iets van een stichting of iets dergelijks was).

Dus ik heb het een tijdje lang voor 800 euro per middag gedaan. En op een gegeven moment ben ik weer de prijs gaan verhogen. Ik was er toch zeker wel meer dan een dag mee bezig, ik was ook wel wat bekender geworden en kijk eens wat een impact, wat een transformatie er plaats vonden bij mensen.

En toen dacht ik:
Weet je wat, mijn agenda zit redelijk vol, dus ik verhoog de prijs naar 1600 euro! En ik kreeg gewoon een ja op de offertes!

Die 1600 euro gaf mij ook een veel beter en kloppend gevoel qua energie, qua tijdsinspanning, qua impact en het geld en energie dat daar tegenover staat. En dat werkt er gewoon veel beter voor mij.

Lang verhaal kort, op dit moment is ons record 1675 euro voor 15 minuten energizers doen.

Je tarief mag groeien...


4. Tarief versus schaarste 

Met andere woorden, stel dat jouw praktijk helemaal vol zit met workshops/trainingen/coachings of één op één trajecten. Er is misschien wel een wachtlijst en dan zou je gewoon kunne zeggen dat je de tarieven een beetje verhoogt, want er is maar zoveel tijd. De één zegt dan misschien ja en de ander zegt misschien nee. 

Dus zo kun je al een wachtlijst beginnen terwijl je praktijk nog maar half vol is omdat je het zo wil houden. En ook daarmee creëer je dan die schaarste.

Ik denk dat dit genoeg is wat betreft schaarste ,maar weet je schaarste in de markt in het brein van mensen werkt gewoon. Misschien heb je wel gehoord van postzegels verzamelen, de oudste postzegels waar er nog maar een paar van zijn, die zijn meer waard, hoger tarief.

En misschien ken je ook wel dat verhaal van van die postzegels waar er nog maar twee van waren en één persoon had er al één en die kocht ook nog de tweede. Weet je wat die deed met die tweede?

Hij verbrandde die postzegel zodat er nog maar eentje over was. Als dat het geval is dan wordt het extra aantrekkelijk en dan wordt die ene extra veel waard!

Nou, hoe kun jij schaarsten creëren in jouw praktijk?


5. Tarief en doelgroep 

Als jij lage prijzen vraagt, dan trek je mensen aan die aan de ene kant, het waard vinden of een andere kant, dat ervoor over hebben.

Als jij hoge tarieven vraagt, dan trek je de mensen niet meer aan die dat geld er niet voor over hebben, maar je trekt wel de mensen aan die de waarde ervan inzien en het geld hebben.

Ik vind dat er in de markt een aantal business coaches zijn die daarin doorslaan, dus die bijvoorbeeld 50.000 vragen voor een coach programma van een jaar en dat die klant dan één keer per maand een uurtje mag bellen en dan de tijd ook nog moet respecteren. Het kan een beetje doorslaan.

Ik zie het zelf liever zo: mijn doelgroep zijn misschien wel starters. Die starten onderaan en dan komen ze een trapje verder, niveau hoger en dan komen ze weer een niveau hoger.

Bij mij als je een starter bent, die wordt een leider met een missie, dan is het een maandbedrag van 95 euro. Dit is omdat ik ooit een interview met Jos Burgers deed voor het boek 'gevraagd worden'. Hij bedacht ook die titel en toen vertelde ik dat klanten bij mij per maand €95 moesten betalen.

Toen zei hij dat als ze dat niet kunnen betalen, dan wordt het eigenlijk nooit wat, dan zit het ondernemerschap misschien gewoon niet in je. 

Dus het is een laag bedrag om in te stappen.

Als mensen dan op een gegeven moment wat verder komen, een niveautje hoger, dan komen ze bij de  'TOPeiders' en dan betalen ze een hoger bedrag. En als ze dan nog een beetje hoger komen, ze hebben 101k verdient, dan komen ze weer een trapje hoger en dan betalen ze weer een hoger bedrag. 

Dat vind ik zelf een veel fijner model, omdat je dan eigenlijk de mensen helpt groeien en dat daar ook weer een passend tarief bij hoort.

Denk goed na over hoe jij jezelf in de markt wil neerzetten. Wie je wil aantrekken en welke tarieven daarbij passen.


Kortom...

Dan hebben we het gehad over vijf dingen, één tarief gerelateerd aan je eigen waarde, dus bouw aan jezelf!

Tarief is ook strategie, dus het hoeft niet allemaal duur te zijn, je mag heel laag in laten stappen.

Een tarief mag ook groeien in de markt, van 400 per halve dag naar 1675 euro voor 15 minuten.

Tarief versus schaarste en tarief en doelgroep.

Weet je, er zijn heel veel stappenplannen die je kunt gebruiken voor dingen als bijvoorbeeld je workshop vullen of meer volgers krijgen. 

Op hugobakker.com/gratis geef ik heel veel gratis dingen weg, dus voor een tarief van 0 euro, omdat ik geloof in eerst geven! 

Dat zou misschien nummertje 6 mogen zijn!
Tarief 0 beginnen, geven zodat mensen ook echt iets kunnen proeven en ontdekken van wie je bent, wat je doet en hoe je precies werkt.

Hopelijk was het waardevol voor je en k zou zeggen, als de sodemieter aan de slag!

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>