10 ZOOM tips om Online trainen met FUN én effectief te maken // praktische en train de trainer tips

0 Reacties

10 ZOOM tips om Online trainen met FUN én effectief te maken blog

In dit blog gaan we het hebben over werken met Zoom, voor het geven van je online training. Ik wil je gewoon enthousiast maken, om een training te geven met Zoom!

Ik heb tien tips voor je, die variëren van: hoe werkt Zoom, tot hoe maak je je online training leuker en meer effectiever, dat het ook echt een impact heeft...
Bekijk de video of lees de tips daaronder;

Tip nummer 1: kies voor de Pro versie

Pak de pro versie!

Hier bedoel ik de betaalde versie van Zoom mee, dit kost maar € 13.99. Met de gratis versie kan je van alles, alleen je kan maar 1 Zoom meeting houden, van 40 minuten. En als je dan een training geeft of een coachgesprek, dan wil je toch niet de meeting moeten beëindigen, voor dat je klaar bent?

Bovendien, nog een extra voordeel om toch voor de pro versie te kiezen, is je kunt ook een sessie streamen via Facebook en YouTube. Ik geef namelijk wel eens een training via Zoom en dan zend ik het ook tegelijkertijd uit via de facebook groep, die speciaal voor die training bedoeld is. Mensen vinden het soms fijner om te kunnen kiezen welk platvorm ze gebruiken en zo heb je dus meer blije klanten! 

Dus pak de pro versie, je zult zien dat je er wat aan hebt!


Tip nummer 2: Recurring meeting

Tip nummer 2 is maak een recurring meeting en werk met een waiting room.

Maar wat is dat eigenlijk? 

Op zoom kan je meerdere meetings maken, als je deze in recurring meetings verandert, hoeven je klanten niet steeds op een andere link te klikken. Ze kunnen dan steeds dezelfde link blijven gebruiken, veel makkelijker dus! 

Bijvoorbeeld een van mijn recurring meetings is de Online Trainers Mastermind, die groep begeleid ik een jaar lang en dat betekent dus dat ze een jaar lang dezelfde link kunnen gebruiken. Ik gebruik telkens dezelfde meeting, het enige wat ik verander is de naam... 

Hoe maak je een recurring meeting? 

Als je al via plans and pricing een account hebt aangemaakt, gaat dit natuurlijk makkelijker worden. Klik op schedule a meeting, dan geef je de meeting een naam, maar geen datum. Let op; recurring meeting aanvinken. Dan bij het vakje recurrance klik je niet op dagelijks of wekelijks, maar 'no fixed time'.

Ik vink dan altijd nog waiting room aan, dan zie je aan de rechterkant in je scherm wanneer en wie er binnenkomen. Als iedereen er is, kun je op de knop 'admid' klikken en dan komen ze allemaal tegelijk binnen. Dus dat is heel handig!

Ik laat het je even zien:

Tip nummer 3: Test je apparatuur

De derde tip is test je apparatuur voor dat je start!

Hoe doe je dat? 

In Zoom staat er aan de linkerkant een kleine driehoekje, klik die aan. Klik dan op audio settings en dan zie je dat je daar de microfoon kan selecteren die jij geïnstalleerd hebt.

Niet alleen moet je de audio testen, maar ook je video. Klik daarom ook even op video settings. Ik zou het in HD zetten, want dat vind ik het beste. Ook kan je bijvoorbeeld de maximum participants instellen, die heb ik op 49 staan. Daarnaast kan je lekker spelen met backgrounds, er zijn filters die je achter je kan plakken, maar je kan er zelf ook foto's in plakken, als je dat leuker lijkt. Een green screen kan je ook gebruiken, maar dat ga ik niet helemaal uitleggen. 

Welke microfoons gebruik ik?

Ik wil ook even delen welke microfoon ik gebruik, dat is de Shure SM7b. Dit is echt zo'n DJ microfoon, die zijn ook best wel pittig qua prijs, € 350. De microfoon zit aan een arm, dus je kan hem plaatsen zoals je wilt, het is ook echt topkwaliteit! Hiermee kan je natuurlijk makkelijk video's opnemen.

shure SM7b 10 zoom tips

Waarom gebruik ik dan zo vaak ook een headset? 

Dat is weer een andere microfoon/koptelefoon, de Sennheiser GSP 550 (een hoger nummer is natuurlijk ook prima).
Waarom is dit handig? Ik kan dan namelijk gewoon naar achter rollen met mijn stoel, iets op een bord schrijven of iets pakken, wat verder weg ligt! En je zal me overal blijven horen, omdat de microfoon altijd dicht bij mijn mond is. Dus dan kan ik rond lopen en tegelijkertijd nog uitleggen.
Bovendien, mocht ik een keer moeten niezen dan kan ik de mic snel omhoog klappen en dan is ie uit.

Sennheiser GSP 550 10 zoom tips

Ik heb dus mijn handen vrij, maar de allerbelangrijkste reden waarom ik deze microfoon heb, is dat het geluid zo rustig binnen komt. Als mensen iets aan me vragen of zeggen dan hoor ik het gewoon heel fijn in mijn oren en niet vanuit een beeldscherm of vanuit boxen.

Sennheiser producten zijn eigenlijk altijd wel goede kwaliteit, maar ook een pittige prijsje, ongeveer €250,-. Maar als je gaat online trainen, wil je gewoon dat het geluid goed is. In je eigen hoofd moet het goed binnenkomen, maar ook bij de ander moet het goed aankomen. 

Wat ik heb voor camera/webcam?

Dat is de Logitech BRIO, die zet ik als het ware gewoon op mijn beeldscherm en daar neem ik een video mee op! Je kan de camera natuurlijk oppakken en rond draaien, zodat je ook andere dingen kan laten zien. Logitech kan misschien wat mindere kwaliteit zijn, maar ik vind dat deze camera het wel heel goed doet.


Tip nummer 4: Verras je deelnemers

Verras je deelnemers met een leuke start. Dit doe ik, door aan het begin van de training altijd even een leuk welkomsplaatje te laten zien!

Hoe gaan we dat doen?

Hiervoor heb je PowerPoint nodig. Ik wil dat als mijn klanten binnenkomen, ze een leuk welkom krijgen. Ik heb dus op een PowerPoint dia, een leuke foto of een motiverend zinnetje staan en natuurlijk een welkom!

Dan bij Zoom klik je op share screen, dan deel je de PowerPoint en dan zien je klanten de diavoorstelling, met het welkom. Wat je dan ook nog kan doen, is op share computer sound klikken, hiermee kan je ook je geluid delen. Dan zet ik op Spotify een muziekje aan.

Dus positieve foto's en muziekjes, maar wat ook wel handig is, is om steeds dezelfde muziek te draaien. Dan gaan mensen het herkennen en weten ze ook al dat je na een bepaald liedje gaat starten. Dit kan natuurlijk niet bij een eenmalige training.

Zo doe je dat:

Tip nummer 5: Breakout rooms

Volgende tip nummer vijf kent iedereen onderhand wel, werk met breakout rooms!

Heel simpel; klik op breakout rooms en stel dat er nu 20 mensen aanwezig zijn in een meeting en je wilt groepjes van twee, wat doe je dan?

Bij create breakout rooms vul je in hoeveel groepjes je wilt maken. In dit geval vul je dus 10 in en dan worden er 10 kamers gecreëerd, die gevuld zijn met 2 personen. Klik op open all rooms en je klanten krijgen dan een knopje waarop staat join breakout rooms. Als ze hierop klikken worden ze automatisch naar de kamer verplaatst.

Je kunt ze daarna ook nog van kamer verplaatsen, of het aantal groepen veranderen door op recreate te drukken. Bij opties kun je altijd ook nog aanklikken hoelang een room moet duren en je kan countdown timers creëren. 

Let op, dit geldt dus ook voor de gratis versie, daar kan je ook breakout rooms mee creëren.
Zo doe je dat:

Tip nummer 6: creëer interactie 

Creëer interactie met reactions and polls!

Bij Zoom staat er onderaan een knop reactions. Met deze reactions kun je verschillende emoji's tonen op je beeldscherm, die iedereen dan kan zien en dat geeft gewoon leuke, goede energie! Als iemand iets kwetsbaars deelt, dan kan iedereen even een hartje delen.

emoji 10 zoom tips

Overigens kun je met polls werken, die kun je van tevoren klaarzetten, maar je kan ze ook even snel maken. Het is gewoon een kwestie van een vraag toevoegen met de antwoorden erbij. Je kan ook meerdere polletjes al klaar hebben staan.

Klik op launch polling, dan kunnen de mensen de polls invullen. Daarna kun je de poll publiceren, zodat iedereen de uitslag kan zien.

Hartstikke simpel om te doen, maar effectief om de aandacht er bij te houden.


Tip nummer 7: Neem je sessies op

Tip nummertje 7; neem je sessies (gedeeltelijk) op!

Onderin staat een knop record, dan heb je twee opties: on this computer of in the cloud. Ik vind dan on this computer handiger, want anders moet je het eerst weer uit de cloud downloaden, voordat je het kan uploaden. 

Dus klik gewoon op record on this computer, dan kan iedereen een opname icoontje links boven aan zien. Dit kun je dan pauzeren of stoppen. Ik beëindig de recording meestal, want dan krijg je namelijk twee losse bestanden. Dan zijn de bestanden niet zo groot en ook voor de mensen die later de opname bekijken, is het overzichtelijker. 

Aan het einde van de meeting, wordt de opname dan opgeslagen. 


Tip nummer 8: Q&A

Tip nummer 8: houd een Q&A en doe het op volgorde.

Bij de knop participants kunnen mensen op raise hand klikken, dan zie je een handje verschijnen aan de rechterkant bij de naam van de persoon en je ziet in het schermpje van de persoon een wit handje verschijnen. 

Dat is hartstikke handig, want voorheen liep ik altijd de schermpjes af en keek ik of er iemand z'n hand op stak, maar dan wordt er soms iemand overgeslagen.

Bij participants komt het persoon dat als eerste zijn/haar hand omhoog steekt, boven aan te staan. Dan zeg ik altijd "René, jij bent nu aan de beurt en daarna Leo". En als Leo aan de beurt is zeg ik: "Leo, jij bent nu en daarna is Alie", dan weet iedereen wanneer hij/zij aan de beurt is. 


Tip nummer 9: energize!

Tip nummer 9: energize of doe even een dansje! Het is het hetzelfde als in elke andere training, je moet de energie hoog houden.

Ik geef met online training graag commando's, dan zeg ik bijvoorbeeld: "Doe even twee duimpjes omhoog, als je dit een toffe oefening vond" en dan zit iedereen met zijn duimen omhoog. "Klik eventjes een reaction aan" en dan klikt iedereen een andere emoji aan. Soms vraag ik ook aan de deelnemers om even voor iemand te applaudisseren. 

Wat ik tof vind om te doen, is een dansje met de deelnemers. Dan vraag ik mensen om in 1 minuut even iets feestelijks te pakken en ondertussen zet ik dan muziek op.

dansen meer fun en effectief

Hoe doe je dat?

Klik op share screen en dan normaal gesproken zou je de PowerPoint met je welkom plaatje of iets dergelijks delen. Maar als je dat zou doen, dan zijn mensen dus niet meer in beeld en dat wil je natuurlijk wel.

Dus klik daarom op advanced en dan zie je een knop met music or computer sound only. Die klik je aan en dan kun je op je computer iets gaan afdraaien. Dit kan je vanaf youtube of spotify het beste doen. Dat share je dan en dan kan iedereen gaan dansen! 

In deze video vind je nog veel meer manieren om te energizen:

Tip nummer 10: Veel werkvormen kunnen ook online

Tip nummer tien: heel veel werkvormen werken dus ook gewoon online! Ga spelen met de chat, met het geluid, met de camera, met breakout rooms, alles wat je maar kan bedenken!

Ik doe wel eens dat spelletje count of... iedereen doet z´n camera uit en we gaan met z'n allen tellen, van 0 tot 20. Om de beurt roept iemand een getal, maar je ziet elkaar dus niet. Er mag niet overlegd worden. Nu zegt een persoon "één" en een ander persoon "twee" en zo gaat het verder. Als er per ongeluk tegelijkertijd hetzelfde getal gezegd wordt, moeten ze opnieuw beginnen.

Uiteindelijk, ligt het ook een beetje aan de instructies. Als je van tevoren zegt dat er niet overlegd mag worden, dan gaan ze niet overleggen. Ze kunnen er dus iets van leren over samenwerken en communicatie.

Je kunt dus een beetje spelen met de camera, met het geluid en heel wat andere dingen. Dit maakt het natuurlijk ook veel leuker voor jezelf! En je kunt het dus allemaal gewoon online doen.

Als je dit zelf een keer wilt leren, dan zou ik zeggen, volg de Online Trainers Revolutie, dan krijg je allerlei tips en tricks, maar dan ga je het ook echt zelf ervaren. 


Bonus tip 1: Stream op andere platvormen

Ik heb nog een bonus tip: stream op YouTube en op Facebook (en andere platvormen als je dat wilt). 

Ik kies vaak voor Facebook, want Facebook is best wel toegankelijk, ik heb ook op Facebook een groep gemaakt en mensen kunnen dan kiezen, of ze daar in willen of op Zoom.

Ga gewoon live op Facebook, dan staat er: 'waar wil je het delen'; je deelt het dan met de groep waar je live mee wilt. Klik op volgende, daarna moet je alleen nog de titel van je live training en de beschrijving in voeren. Dan klik je op live gaan en that's it, that's all. Wel staat er dan onderin het logo van Zoom, maar dat is niet zo'n ramp natuurlijk.

Wat ook handig is, voor als je een zelfstandig trainer bent, de mensen kunnen zich voor een van de twee varianten aanmelden. De ene variant via Zoom (hogere prijs) en de gewone versie via Facebook live (lagere prijs). Dan kunnen via Zoom mensen echt interactie met je hebben en als ze dat niet willen, kunnen ze ook gewoon de stream meekijken via de facebook groep!

Misschien past het bij je, misschien niet, maar ik wilde het je even meegeven.


Bonus tip 2:  Stappenplan online training maken

Ik heb nog een bonus tip:
Iets om gratis te downloaden!

Ik denk dat het handig voor je kan zijn, als je nu door wilt pakken met je online training. Misschien heb je er al een, maar verkoopt het nog niet goed. Misschien hebt er al een, maar zoek je gewoon nog meer tips. En misschien sta je op het punt om er aan beginnen en wil je dit echt gaan doen;  download dan mijn gratis checklist/stappenplan/E-book! 

startpakket stappenplan online training maken

Je kunt de gratis checklist downloaden en als je dat hebt gedaan, kun je je daarna aanmelden voor de anderhalf durende inspiratiesessie. Je kunt de training inplannen, maar je kunt hem ook rechtstreeks bekijken.

Je kunt je ook direct bij de de OTR, de Online Trainers Revolutie, aanmelden. Dan krijg je gelijk al mijn kennis! Je leert dan hoe je een online training maakt. Van ontwerp tot uitvoer en hoe doe je dat dan in een online omgeving? Hoe bouw je dat op je website? Hoe werkt dat? Stap voor stap zal ik het uiteggen. En natuurlijk, hoe verkoop je je online training?

otr

Je leert ook een methode om je training te verkopen, zonder dat je een website hebt. Zonder dat je volgers hebt, dus als je helemaal niets hebt, maar toch je online training kan gaan verkopen!

Dit was wat ik met je wilde delen, ik zou zeggen: download het stappenplan, meld je aan voor die gratis inspiratie training of voor de Online Trainers Revolutie.

Veel succes ermee en als de sodemieter aan de slag!

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meest recente blogs:

Volg mijn content op je favoriete platform:

>