101 ideeën, hoe ga je daar als ondernemer mee om?

63 Reacties

101 ideeën, hoe ga je daar als ondernemer mee om blog

Ken je dat?
Dat je soms nachten wakker ligt van alle ideeën die door je hoofd heen gaan?

Bij ondernemers zie je dat vaak terug in het aantal domeinnamen die ze gekocht hebben.
Ik heb er de laatste jaren een stuk of 20 weggegooid.
Maar inmiddels zijn er ook weer 10 bijgekomen…

Of je herkent het aan het feit dat ze moeite hebben met kiezen van hun doelgroep.
Hierdoor komen ze niet vooruit.

In dit blog wil ik met je delen hoe je met een teveel aan creativiteit kunt omgaan.
En ik onthul ook wat ik tegen mijn klanten zeg als ze hier last van hebben.
Allereerst:

Wat is er aan de hand als je 101 ideeën hebt?

Niets! Je bent niet raar of vreemd.
Reageer hieronder met een comment om te laten zien dat je niet de enige bent!

Ik vind van mezelf dat ik niet creatief ben.
Anderen zeggen van wel.
De waarheid is dat ik goed ben in bestaande processen verbeteren.
Van scratch af aan iets creëren vind ik lastiger.
Feit is dat de één nu eenmaal creatiever is dan de ander.

Vaak zie je dat creatieve mensen moeite hebben met het afmaken van het project.
Ze beginnen met iets ‘leuks’ en voordat het af is komt er een nieuw idee.
Dit is zo leuk dat ze hieraan beginnen en voordat het andere project af is…
Zo kunnen er diverse projecten half af zijn.
De pijn hierin is dat geen enkel project ook echt iets oplevert.
Herken je dat?

Vaak zie je ook dat creatieve ondernemers moeite hebben met het kiezen van een doelgroep.
Zoveel dingen zijn leuk, zoveel mensen zijn leuk.

Maar er is ook iets anders aan de hand:

Het kan ook de angst zijn om iets te missen.
Want wat als dat ene idee niet goed werkt?
Als je meerdere opties hebt is je kans van slagen groter, toch?
Als het ene product of die ene online training niet verkoopt, dan heb je altijd nog 100 andere opties.
Wat als die ene doelgroep niet werkt, dan heb je die andere groep nog.

Eigenlijk komt het neer op bang zijn om te falen.
En soms is het goed om op meerdere paarden te wedden.
Maar er is ook een groot nadeel:

Je kunt nooit 2 dingen net zo goed doen als wanneer je focust op dat ene ding.
Dus wat is wijsheid?

Hoe omgaan met 101 ideeën?

Momenteel faciliteer ik met de trainers van de Online Trainers Mastermind een PILOT Challenge.
De PILOT methode is een manier om je online training binnen een week te lanceren zonder dat je een website nodig hebt.
En leuker nog: zonder dat je de training hebt…

Deze methode DWINGT je om te kiezen uit de 101 ideeën.

Ik vertel mijn klanten dat ze nu ‘moeten’ kiezen.
Want anders verkoopt die online training niet.
Na de PILOT kunnen ze evalueren:

Was het leuk?
Heeft het gewerkt?
Heb ik geld verdiend?

Als alles leuk was, gewerkt heeft en je geld verdiend hebt, dan nog heb je de keuze:

Ga ik hier mee door of niet?

Als je niet doorgaat, je geeft er geen aandacht aan, gaat het dan groeien?

NEE

Als dat een bewuste keuze is, geen probleem.
Maar weet dan dat je weer opnieuw ‘moet’ beginnen.

Wat ik mijn creatieve klanten adviseer

We gaan aan het aantal comments zien hoeveel creatieve ondernemers er zijn.
Je mag creatief zijn en heel veel ideeën hebben.
Je mag ze ook allemaal uitvoeren.
Maar stel jezelf alsjeblieft deze vraag:

WAT EERST?
En maak dat af.
Zorg dat het werkt.
Dat het draait.
Dat het geld oplevert.

En als je er dan geen of nauwelijks aandacht meer aan wil geven;
Zorg dan dat iemand anders het werk doet.
En dat jij alleen nog maar de dingen doet waar jij helemaal blij van wordt.
De dingen waarvoor jij gemaakt bent.
Die in je passie top 5 staan.

Hoe houd je meerdere ideeën/projecten of ballen in de lucht?

Ja, het is mogelijk!
Kijk maar naar Richard Branson.
Een aantal tips:

TIP 1: Vorm een team

Je hoeft niet alles zelf te doen.
Als jij degene bent met de creatieve ideeën dan zoek je iemand anders erbij die minder drang heeft om ‘het volgende project’ te starten.
Iemand die goed is in afmaken.
Iemand die het niet erg vindt om repeterend werk te doen.
Iemand die minder ondernemend of creatief is dan jij.

TIP 2: Besteed delen uit aan

Er zijn genoeg partijen, services en diensten die jou kunnen helpen om het werk te doen.
Denk maar eens aan fiverr, upwork, textbroker, dat soort sites.
De aangesloten professionals op dat platform doen het werk waar jij geen zin in hebt of niet goed in bent.
(of waar jij geen tijd meer in wilt stoppen)
(voor weinig geld)

TIP 3: Besteed ALLES uit

Misschien heb je wel een idee, die geheel door iemand anders uitgevoerd kan worden.
Jij hebt dan alleen het idee en bent de eigenaar van, of de gedeeltelijke eigenaar van.

Er zijn een aantal ideeën die ik door anderen wil laten uitwerken.
Ik zoek daarvoor mensen die zich voor een x aantal uren en een x periode kunnen committeren om het idee uit te voeren.
Mijn rol is dan om de persoon te coachen en het stuk waar ik goed in ben.
(in mijn geval zal dat dan online marketing zijn)

Wat ik geleerd heb is om hele goede afspraken te maken.
Niet alleen over de uitvoer, maar vooral over de omzet die gemaakt wordt.

TIP 4: Al je ideeën vallen onder het zelfde TOPIC

Wat ik hiermee bedoel is dat je voor de buitenwereld steeds gezien wordt in de expert op het gebied van… (je topic).
Bij mij is dat ‘online trainingen’.
Alle ideeën die ik heb wil ik laten vallen onder dat onderwerp.
En dan kan ik heel veel dingen verzinnen die daaronder vallen:

De Online Trainers Revolutie, videotraining

De Online Trainers Academy, jaarprogramma

De Funnelbox, lost een groot probleem op; nooit meer gedoe met de techniek

De Passie Challenge, een online training (website is in aanbouw)

En nog veel meer, zie video hieronder…


Kortom, creatief zijn mag, maar ga er slim mee om!

Wil je hieronder met me delen wat jij herkent uit dit blog en belangrijker:
Welke tip neem je mee om te gaan implementeren?
Als het je eerste comment op mijn blog is krijg je een leuke verrassing!

Over 

Hugo Bakker

Trainer, coach, mentor; mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
(ja, die zin klopt wat mij betreft)

 • Dankjewel Hugo! Ik begrijp dat ik mij geen zorgen hoef te maken, maar dat er nog mooie kansen voor mij klaar liggen

 • Ik zie me zelf ook niet als creatief, echter allerlei ideeën en mogelijkheden kunnen mijn hoofd vullen. Waardoor ik uiteindelijk niet ver kom. Dank voor je blog, Hugo. Ik ga aan de slag met: product afmaken, zorgen dat het werkt en draait waardoor het geld gaat opleveren (ipv bang zijn om te falen; vol verwachting uitkijken naar resultaten).

 • Sinds een aantal weken Hugo aan het volgen en in de funnebox en OTR gestapt. Wat veel content en goeie tips om eindelijk te gaan manifesteren wat ik al een paar jaar probeer in mijn eentje 😉 Het avontuur is begonnen! Dank Hugo (en Sander) 😉

  • Super!
   En ja, ik heb het ook heel lang in mijn eentje willen doen.
   Uiteindelijk toch maar hulp ingeroepen en dat maakte direct het verschil.
   Veel succes Peter!

 • Herkenbaar van ‘het moeite hebben met afmaken omdat er alweer een nieuw idee in aantocht is’. Ik neem de tip mee om ervoor te zorgen dat 1 idee goed werkt. Erg blij ook met mijn Pilot + Funnelbox website, want hierdoor komt er eindelijk iets op een professionele manier in beweging!

  • Ja, je hebt nu een aantal hele concrete dingen neergezet waar je goed op voort kunt bouwen, supergoed gedaan!

 • Mijn passietest afronden en uitvoeren! Vervolgens overweeg ik de funnelbox

  • Mooie stappen Anja!
   En de Funnelbox gaat je zeker sneller vooruit helpen.
   groet, Hugo

 • Ik weet wat er komt, maar verklap het niet voor de volgende die weer een comments achterlaat. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de stappen die volgen.

 • Caroline schreef:

  Ja! Dat e-book… dat lijkt me wel wat. Leuke live uitzending vanmorgen Hugo.

 • Steeds weer andere dingen leuk vinden, herken ik zeker. Ik ben ook meerdere keren van doelgroep veranderd. Is niet heel slim inderdaad.
  Nu redelijk steady met 2 producten (Online Magazine en Profitboek). Leuke eraan is dat ik mijn creativiteit voluit in kan zetten.

 • Ik herken dat zeker. Ik weet niet of ik echt creatief ben, maar ben van huis uit erg nieuwsgierig en vind alles leuk. Maar ik ben er ook achter gekomen hoe dat komt en wat ik er aan kan doen. Via BrainCompass heb ik een DNA-test gedaan, waaruit bleek dat ik een stofje in mijn hersenen heb dat ervoor zorgt dat ik nieuwsgierig ben, maar ook op korte termijn resultaat wil zien. Begin ik aan iets nieuws en heeft dat niet snel een zichtbaar/tastbaar resultaat, dan neemt de aandacht af (en maak ik het dus niet af) en ontdek ik snel weer iets anders. Hoe ga ik daar nu mee om? Is iets een lange-termijnproject, dan maak ik er korte-termijn doelstellingen bij, zodat ik op korte termijn ook resultaat zie. En zo dus uiteindelijk mijn lange-termijn doel wel ga halen, zonder dat ik het laat rusten.

 • Noor van Dijck - van Bergen schreef:

  Herkenbaar dat ik mega enthousiast kan worden van een idee, me daar volledig op stort. Eventjes… en dat mijn interesse op een gegeven moment verslapt en/of dat iets anders mijn interesse heeft gegrepen. Ik heb wel de discipline om dingen af te maken, gelukkig. Maar ik doe het niet altijd, ook omdat ik geen ZZP-er ben (ik ben in loondienst) en dus geen financiële prikkel heb om het te MOETEN doen.

 • ik kom aan meer in ispiratie, bang te falen is een grote punt en opletten om niet te perfetionistisch te zijn en ik krijg ook duidelijk wat de ontwerp is, dank je wel.

 • Heeeeeel herkenbaar! Steeds weer even terug naar mijn TOPIC (slimmer en leuker werken) helpt keuzes te maken. Maar alles is zo leuk;-)

  • Gelukkig heb jij een heel leuk topic waar jij al je creativiteit in kwijt kunt!
   Geniet Martha…

 • Yes, herkenbaar. Van de week mijzelf teruggefloten. Eerst aan de slag met de Funnelbox en niet nog 3 “projecten” ernaast. Hoe leuk ook 🙂

 • Zeker waardevol. Ik heb alle boeken van je dus ben benieuwd of ik dit ergens weer tegenkom

 • Mirjam schreef:

  Ik heb ook 102 ideeën, doelgroepen, etc. En daardoor start ik veel zaken, haak halverwege af omdat ik dan toch ga twijfelen. Ik heb je training over de Pilot methode gevolgd en dat ga ik de komende maanden doen. Voor 1 product en 1 doelgroep. En ik ga hem afmaken . Want dan weet ik iig daadwerkelijk wat de behoefte is van mijn klanten (ipv alleen mn kennis en ervaring laten spreken) en hoe het resoneert.

 • Mijn doel is om de lijn te gaan zien in de ideeen zodat ik het kan laten vallen onder één topic. Dat vraagt nog steeds wel een keuze wat ik blijkbaar spannend vind!

  • Goed idee, soms is het heel eenvoudig; bijvoorbeeld ‘persoonlijke groei’.
   Succes Linda!

 • Aryanne schreef:

  101 ideeën: check!
  Veel uitwerken niks afmaken: check!
  Faalangst als onderliggend mechanisme: check!
  Passie helder: check!
  Dreamteam: in wording, check!
  Delen uitbesteden: check! (alles uitbesteden wordt toekomst…!)
  Alles onder 1 topic: check!
  Wat wordt dan mijn focus komende tijd? Afmaken!! En mindset op lef en leven zodat ik ga durven alles wat op de plank ligt naar buiten te brengen…
  Èn óók OTR live met je volgen, want dat ik voor dat afmaken wel handreikingen en wat peper nodig heb… dat is inmiddels duidelijk…
  See you 25 en 26 maart Hugo!

 • Heel herkenbaar, wat ik meeneem, eerst afmaken dan volgende stap of idee uitvoeren. Uitbesteden (voor mij als ik iets heb staan) en fijn dat veel mensen zich herkennen niet te kunnen kiezen, iets te missen of misschien de angst om te falen willen voorkomen

  • Zeker fijn, je bent niet alleen!! Goed dat je een aantal dingen uit het blog meeneemt!

 • Jazeker herkenbaar Hugo, ik leer het steeds beter destilleren en jouw OTM training helpt zeker ook om te focussen, nu helemaal op de PILOT! Haha veel blijft nu ook echt liggen dus dat is weer een ander dingetje… Het creatieve proces blijft wel gericht op mijn doelgroep (ja ook ’s nachts), nu per stapje uitvoeren overdag. Ik ben als ondernemer gewend om niet aan het handje mee te lopen met een ander maar vind dit nu onverwacht toch super waardevol. Puur op het afmaken gericht.

  • Ja, mooie stappen en soms een periode hard werken om daarna de vruchten te kunnen plukken!

 • Heeel herkenbaar, ik vind veel dingen leuk. En begin net als ondernemer. Dus veel is nieuw. Bij je keuze van doelgroep blijven is lastig als je niet gelijk zichtbare resultaten boekt. Ik ga me eens storten op die Pilot. Dank voor het delen!

 • Ha Hugo, toch nog even een comment, ik noem mezelf wel eens popcorn en het ene idee na het andere idee komt achter elkaar. Super mooi voor mijn klanten die mag ik heerlijk inspireren, maar voor werken aan mijn bedrijf heb ik echt focus focus nodig. Dusss bezig met mijn dreamteam om mij heen. Maar ik zie het grote plaatje heel goed en geniet ervan. groetjes Gemma

 • HAHA, EEN EITJE…ALS JE HET ZO BESCHRIJFT, VOELT VEEL LICHTER INEENS 🙂

 • Hi Hugo,
  Zo waar….. Ik noem mezelf ‘een ideeënfabriek’ want er poppen doorlopend nieuwe plannen in mijn hoofd. Dat gecombineerd met een best drukke agenda vol klantafspraken maken het moeilijk om de focus te blijven houden. Goede voornemens genoeg (zo je weet 🙂
  Maar ik blijf doorgaan. Al met al best wat tot stand gebracht als ik soms even de tijd neem om achterom te kijken.
  gr. Froukje

  • Ja, soms heb je inderdaad veel tot stand gebracht zonder daarbij stil te staan.
   Je hebt al zoveel voor elkaar gekregen!

 • 101 ideeën…en misschien nog wel meer. Bucket lijsten vol denk ik – waarvan er overigens ook een aantal voorheen een droom leken en inmiddels realiteit zijn!

  Executie is inderdaad het toverwoord. Wat ik weer gaaf vind is het actiegevoel dat deze video (ik hoor je gewoon in mijn hoofd zeggen “en nu als de sodemieter…”) bij mij achter laat en hoe jij zelf ook in beweging blijft. Dat inspireert mij in ieder geval om de volgende stap weer te zetten. En het einde hielp ook: doe één ding en bouw vanuit daar verder.

 • Dag Hugo. Ik ben een creatieve multi denker. Is dat makkelijk ? Is dat praktisch ? Nee !! ( moet er wel om lachen ) . Ik heb aan je OTR tweedaagse en Passion test meegedaan en voor nij is het na die twee events klip en klaar : als ik verder wil komen en echt een succesvol nieuw pad wil bewandelen zal ik echt een tijd volledig op dat ene doel gefocust moeten zijn ( voor mij is dat online trainingen rondom zichtbaar worden van trainers ) . Zo prachtig dat jij precies op dit moment komt met je blog. Dank !!!

 • John van der Greft schreef:

  Bruikbare tips! Vooral het feit dat je veel kunt uitbesteden zorgt er in veel gevallen voor dat je als een havik boven het proces kan blijven hangen en kan duiken daar waar nodig.

 • Heb ook altijd zoveel ideeën en kiezen met welk idee ik nu eerst aan de slag ga vind ik ontzettend lastig.

  • Hoi Janneke, ja dat begrijp ik.
   Je hebt afgelopen jaar wel hele toffe ideeen uitgewerkt en tot een succes gemaakt.
   Ik kan me voorstellen dat je nu een volgende stap kunt zetten door een team te bouwen die allerlei klusjes voor je doet zodat jij door kunt GAAAAN!!!

 • Hoi Hugo 101 ideeën wat doe je ermee tja ik heb wel 1001 ideeën en het leuke daarvan is dat ze komen en gaan het ene moment speelt een idee meer in je hoofd dan een andere keer en ook het moment dat een idee belangrijker is dan andere.. Ik laat ze meestal even rusten om te zien of het idee blijft dan ga ik er pas verder naar kijken net zoals het maken van een gitaar het idee was er al lang maar het echte verlangen om het tot uitvoering te brengen niet en nu ben ik het aan het uitwerken en maken maar la mat al je kunt maar 1 idee goed doen dus die overige moeten wachten tot het juiste moment.. grtzz Eddy

  • Hey Eddy, er moest wel een reactie van jou komen!!
   Goed idee om een idee even te laten rusten.
   Gaaf dat je een gitaar gaat bouwen.
   gr Hugo

 • Andrea van der Molen schreef:

  Nuttige tips, Hugo! Dank je wel! Ik ben ook zo’n creatieveling met 101 ideeën, maar heb tegelijkertijd een grote hekel aan om dingen niet af te maken. Zonde van mijn tijd en energie:)

  • Haha, ik lach je niet uit, maar ik vind het wel grappig hoe het dan aansluit.
   Ben benieuwd wat je uit het blog haalt.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meest recente blogs:

  Volg mijn content op je favoriete platform:

  >