Wanneer word je gevraagd om ergens een een probleem op te lossen?

Ik heb me er over verbaasd hoe ik in 2012 met 101werkvormen in maart van dat jaar met moeite 5 mensen bij elkaar kreeg voor een gratis (!) workshop en dat ik in oktober van dat zelfde jaar 10 mensen had die €200,- betaalden.
Vorige week vertelde een klant mij dat ze op haar afdeling iemand zochten om een train de trainer te verzorgen en dat 4 mensen tegelijk mijn naam noemden. Mijn ego gestreeld ;)… Ik vroeg haar hoe dat kwam. “Je bent actief op LinkedIn, we kennen je, volgen je en volgens ons ben jij de juiste man voor deze opdracht”.

2 redenen waarom je gevraagd wordt:

#1: De klant moet je kennen, leuk en aardig vinden (de gunfactor) en moet je vertrouwen.
In mijn beleving kunnen mensen jou het beste leren kennen door elkaar LIVE te ontmoeten. Als je heel veel mensen wilt bereiken dan werkt bloggen ook goed en nog beter is om veel video’s te publiceren. Het aardig vinden zit hem in dat je aan de ene kant ‘jezelf’ bent en aan de andere kant ook kiest hoe je over wilt komen; enthousiast, sympathiek, hulpvaardig, met veel aandacht voor de ander, belangstelling tonen, etc. Vertrouwen bouwen doe je door steeds hetzelfde te zeggen en vooral te doen, naast het feit dat je hele goede kwaliteit levert.

#2: De klant moet zeker weten dat jij de juiste man voor het oplossen van hun probleem bent.
Dit heeft vooral te maken met je positionering, hoe jij jezelf in de markt zet. Wanneer sturen mensen iemand door naar jou? Omdat ze weten dat jij een coach bent? Of omdat ze weten dat jij christelijke vrouwelijke coaches van 50+ helpt om content op hun website te plaatsen (om maar een verschil tussen breed en specifiek te noemen).

Hoe kun je er voor zorgen dat jij gevraagd wordt?

Nadat ik ontdekte hoe eenvoudig dit was, doordat de website 101werkvormen zo populair werd besloot ik om mijn collega trainers en coaches te helpen om dit ook te creëren. Omdat ik op dit gebied nog niet gevraagd werd startte ik een aantal zaken op:

  1. Ik benaderde een kleine groep mensen die ik hielp voor een laag tarief.
  2. Een aantal succesvolle trainers, coaches en sprekers vroeg ik om een interview en in dat gesprek vroeg ik hen hoe ze zo succesvol geworden zijn.
  3. Bij de boekwinkel bestelde ik een groot aantal boeken over marketing en mindset.
  4. Ik las blogs van allerlei mensen die in mijn ogen mega succesvol zijn.
  5. Ik volgde diverse trainingen in binnen- en buitenland.
  6. Ik besloot om een rolmodel te zijn.

Ik ontdekte dat er een stappenplan is dat je simpelweg af kunt tikken!

Door alle trainingen die ik volgde, boeken en blogs die ik las, de strategieën die succesvolle mensen zoals Remco Claassen, Jos Burgers, Nisandeh Neta, Karin de Galan, Marijke Lingsma met mij deelden, kwam ik steeds een stap verder. En vooral door te doen, te implementeren (zo vaak mogelijk op je bek gaan), kwam ik steeds verder en ….

Ik ontdekte de rode draad en deze heb ik beschreven in ‘Gevraagd Worden’. 

Het boek Gevraagd worden bestellen!

3D cover Gevraagd wordenVia bol.com of managementboek.nl kun je het boek bestellen.

Wat is volgens jou de volgende stap in jouw business?

Geef je reactie in het commentaarveld hieronder en laat me weten waar jij nu staat met jouw business.